[]

1 kereden fazla yurtdışına çıkanlar

sorum şu. diyelim tatil için gideceksiniz. hazırlıklara ne kadar zaman önce başlıyorsunuz. yanınıza alacağınız şeylerin listesini oluşturuyormusunuz. gideceğiniz yerleri belirlemeye ne kadar zaman önce başlıyorsunuz.
yoksa amaaan yaa ne araştırıcam. gider gezer görür gelirim mi diyorsunuz



 
tatil icinse iki gun once hazirlarim, eksik olanlari bir gun once alirim. gidecegim yerleri son gun.


  • fakyoras  (22.05.16 16:09:12) 
En önemli şey terlik ve şarz aleti. Gerisi teferruat.


  • kelepir  (22.05.16 16:10:35) 
Son gun hazirliyorum esyalari. Arastirmaya da 8-10 gun oncesinden aksamlari azar azar bakarak baslamisligim da var ama son 3 gidisimde arastirmadan gittim.
Checklist yapiyorum esysalar icin ama. Cok unutkanim cunku.

  • stavro  (22.05.16 16:13:41 ~ 16:14:10) 
Uzun bir "seyahatte yanima alinacaklar" listem var. Seyahatin suresine ve mevsime gore bazi maddeleri atlayarak yarim saat icinde valizimi ya da sirt cantami hicbir sey unutulmamis halde hazirlayabiliyorum.

Gittigim yerde gorecegim seyler icinde 2-3 saatlik arastirma yeterli oluyor.
  • crown  (22.05.16 16:14:22) 
Gidecegim kesinlestikten sonra vakit oldukca ara ara internetten arastiririm. Gidilecek yerler listesi ve yanima alacaklarimi bir hafta kala belirlemis olurum. Gidene kadar da eksiklerimi tamamlarim. Garanticiyim.


  • turuncu sufle  (22.05.16 16:17:55) 
gidecegim yerleri son 2-3 gunden yavas yavas arastirmaya basliyorum internette. bos kaldikca bakiyorum, yorumlari ve tavsiyeleri okuyorum. ilk indigimde bir sure internetim olmayacaksa, nereye nasil giderim onu arastiriyorum, gerekirse screenshot aliyorum ya da notlara yaziyorum gerekli bilgileri. haritanin da ayni sekilde screenshotini aliyorum. hangi ulasim aracina nasil binecegimi arastiriyorum. yanimda olmasi gereken bir sey varsa ayarliyorum, mesela hamburg havaalanindaki bilet otomati 20 euro ve fazlasini kabul etmiyor. yanima muhakkak 10luk aliyorum. gerci orasi tatil kategorisine girmiyor benim icin ama olsun. kisacasi gitmeden her turlu seyi dusunur giderim, cunku internetsiz ben bir hicim. turkiyede bile her sey icin telefonumu kullanirim, gidip de yaban ellerde kalakalmak istemem. her seyi dusunmus olmam lazim.

esyalari da son gun hazirliyorum.
  • equine  (22.05.16 16:19:18) 
Son 24 saatte eşyaları hazırlıyorum. Yanıma alacak şeyler listesi de pek hazırlamadım. En son 'Telefon-cüzdan-şarj aleti-pasaport' dörtlemesini kontrol ediyorum.

Genelde uzun araştırma yapmıyorum. Bir iki kişi bir iki yer söylüyor, onlardan ilgimi çeken bir iki yeri 'Buralara git' diye yazıyorum. Bir de gittiğim yerin turistik yerlerinden öte insanların yaşadığı kısmını severim ben. Örneğin, 'Marketlerinde değişik ne var', 'Yeşil alanları nasıl', 'Millet kaçta eve gidip geliyor, işten çıkınca ne yapıyorlar', 'İnsanların yaşayışı nasıl', 'Eğitim sistemi nasıl' gibi soruları birtakım müzelerden veya barlardan daha çok ilgimi çekiyor. O yüzden genelde otele bunları sorar ve bana buna göre bir yer tavsiye etmesini söylerim. Atıyorum, oranın Bağcılar'ına ya da Bağcılar kadar olmasa da Fulya'sına, Kurtuluş'una falan gidip halk nasıl yaşıyor bakmak isterim. (Diğer şehirler için Ankara'lılar Batışehir, İzmir'liler Evka gibi düşünebilir) Hatta, orada İngilizce bilen varsa onlarla konuşur, laflarım. O yerler de genelde turizm rehberlerinde olmaz, gidince öğrenirim. Buna çok çok uzun süre ayırmam ama atıyorum bir öğleden sonra ayırırım.

Bu yüzden de en küçük şehre bile 3 gün ayırıyorum. 'Bir günde biter' denilen şehirler 2 günde ancak bitiyor.
  • aychovsky  (22.05.16 16:30:28 ~ 16:34:42) 
gideceğim yerler için rota yapmaya bir ay önceden başlıyorum, incik cincik araştırıp güzel bir plan ve yapılacaklar listesi oluşturuyorum, otel rezervasyonlarını yaptırıyorum ve kullanacaksam şehirlerarası otobüs/tren/uçak biletlerini filan alıyorum. götüreceklerimi son güne kadar hiç planlamıyorum son gün de bavul topluyorum.


  • in vino veritas  (22.05.16 16:31:49) 
çok çıktım. eğer uzun süreli gidiyorsan en az 2-3 hafta önce başlıyorum bavulu yapmaya. kısa süreli gidiyorsam 1 hafta. en az 2 ay önce de gideceğim yerlerin listesini çıkarıyorum, birkaç hafta önce de sırasına karar veriyorum

şimdi bebekle olduğumuzdan neredeyse 6 ay önce başladık plan yapmaya heheheh
  • la noix  (22.05.16 16:44:25) 
4 yıldır her yaz büyük bir festival ya da konser dizisini hedef alıp ona göre yola çıkıyorum. mottom; en kısa zamanda max. şehir gezme, at gözlüğümü takınıp yalnızca önemli mimari eserleri ve müzeleri ziyaret etme şeklinde. oranın insanını gözlemleyeyim, parkında soluklanayım, cafesinde oturup kahve içeyimci bi tip olmadım hiç. çok yemek seçtiğimden, yöresel yemek deneyimlerim çoğunlukla para ziyanına, mide fesadına ve hüsrana yol açtı. dolayısıyla genelde sandviç ya da mc-burger yiyerek geziyorum mecburiyetten.

bavulu en az bi hafta önceden hazırlamaya başlarım, garantici olduğumdan. gideceğim ülkenin ve şehirlerin eyewitness rehberlerini alıyorum. ziyaretlerim genelde okulun final döneminin hemen ertesine denk geldiğinden, genelde rehbere bakamadan gitmiş oluyorum. vakit kısıtlı olduğundan çok da önemli değil, temel şeyleri gezebiliyorum anca zaten.

gitmeden önce en fazla üzerinde durduğum şey, şehirler arası aktarmaların alternatifleri, süre ve fiyat bazında. bununla ilgili genelde bi fikir oluşturup gitmeye özen gösteriyorum ki hangi şehirde ne kadar kalacağımı hesaplayıp, konaklamaları ona göre ayarlayayım. tüm konaklama işlerini booking'den ayarlıyorum bu arada. genelde tek kişilik orta dereceli otel odalarını tercih ediyorum. gezinin en maliyetli kısmı da bu oluyor ama hostel falan bana zor. tr'den gidiş geliş biletlerimi genelde 7-8 ay önceden almış oluyorum. işte beyle..
  • manuel mandalina  (22.05.16 16:49:09 ~ 16:51:17) 
yanima alacagim seyleri aklima geldikce checklist haline getiriyorum, bavulu ise o listeye göre son gün hazirliyorum.
gene aklima geldikce internetten falan gidecegim yer hakkinda bilgi ediniyorum. son olarak gittigim yer hakkinda mutlaka bir kitap edinip birkac gün önceden ve de yolda kitabi okuyorum. böyle.

  • maq  (22.05.16 16:51:05) 
Benim için seyahat öncesi araştırma yapıp, planlamalar yapmak ayrıca hobi olduğu için 1 ay önceden bakınmaya başlıyorum. Gidilecek yerleri tek tek not alıyorum, son bir hafta elemeler yapıp gezecegim yerleri not alıyorum.

Bavulu yapmaya 2 gün önceden başlıyorum, eksik bir şey varsa bu süre zarfında alıp ekliyorum. Aslında gitmeden önceki haftasonu bunu yapmak daha mantikli oluyor süre için ama ben genelde son saatlere sıkıştırıyorum maalesef.
  • fraise  (22.05.16 16:55:41) 
Bavulu genelde ucaga binmeden birkac saat once yapmaya basliyorum. Boylece cok dusunmemis oluyorum "ayy sunu da mi alsam acaba ya hava sogursa birden .s.s" vb gibi seyleri. Bana kalsa sirt cantasiyla gezebilirdim ama
1-agir canta tasiyamiyorum. Dizlerim, sirt ve omuzlarim agriyor.
2-sirt cantasindan bir seyler cikarip geri koymak zor.
O yuzden kucuk boy bir kabin bavulu tercih ediyorum. Ryanair vb uyumlu.
Wizzair e para odememek icin ondan daha da kucuk ufak valizim var.

Neyse.
Seyahat planlamayi cok severim, nereden nereye nasil ne zaman gidicem vb bunlara surekli bakarim. Gidecegim ulkede fiyatlar cok degiskense onceden alirim bunlari. (Mesela ingilterede tren biletlerimin hepsini onceden almistim, baltik gezimde feribot ve tren vb onceden almistim cunku erken alinca 5 ise o an alirsan 50 filan oluyodu ama fark daha azsa 5 iken 10 oluyosa en fazla, daha rahat, hatta spontan takiliyorum)

Onun disinda gidecegim yerlerde ilgimi cekecek yerleri arastiriyorum. X muzesi cok meshur olabilir ama ilgimi cekmiyosa girmeye tenezzul etmem. Ya da "ay mutlaka bilmemnereye gidin"deki sey ilgimi cekmezse gitmem. Ilgimi cekecek seyleri yapip once sonra spontan kesiflere cikiyorum. Mesela herhangi bi otobusun/tramvayin son duragina inip yuruyorum, bi yemek filan yiyorum. Tehlikeli olabiliyo bazen shdjd (krakowda kesiyolardi en son dkdjd) ama seviyorum ben oyle. No risk no fun.

Onun disinda genelde cs yaptigim ya da arkadasta-arkadasin arkadasinda-arkadasin arkadasinin arkadasinda filan kaldigim icin insanlarin yasadigi yerleri vb goruyorum hep, deneyimleme sansim oluyor. Seviyorum da.

Barlara, kafelere gitmeyi de severim. Bir sehirde en az 3 gun durma taraftariyim. (Tabi ki bazen gunubirlik gectigim yerler oluyor, mesela baltiklari gezerken vilniusta tek gun kalmistim. Ama sevmemistim orayi zaten. Pisman olmadim)
Sevecegimi dusunecegim yere az vakit ayirmiyorum. Falan filan.

Guzel sey gezmek.
  • kuehles blondes  (22.05.16 17:17:22) 
Bavul icin listem yok. Iki gün önce ya da son gün hazırlanıyor. Yağmurluk/rüzgarlık, sweatshirt, şemsiye ve spor ayakkabı sabittir. Istersem iş için gidiyor olayım farketmez.

Bende genelde gidecegim yeri secip sonra orda gorulecek ne var diye gitme diye bir sey olmuyor. Gormek istedigim ya da deneyimlemek istedigim seyler neredeyse oralara gidiyorum. Ucurum kenarinda bir sato pesine, hic atlayamayacagim bir yerden bangi jumping yapma pesine, bir filozofun el yazmalarini gorme pesine gittigim yerler var. Turistik olup olmamalari da onemli degil. Biraz sanata ve tairihe düşkünüm o yuzden sanat galerilerini dolasmadan, tiyatro izlemeden (bildigilm dilse), dinleti konser görmeden donmem. Sehirdeki sanat etkinliklerinin zamamina bakarım cok. Edabiyatcisini, yonetmenini falan ogrenirim. Mezarlik ziyaret ediyorum bir de eger sevdigim yazarlarin, poltikacilarin, sanatcilarin mezarlari varsa. Botanik bahçesi ve dogal tarih muzelerini de seviyorum. Tüm bunlari ayaralyabilmek icin de sehrin ayrintili haritasini satin alir ya da cikartir ve yerleri isaretlerim. Yakin olanlari bolge bolge belirleyip gunleri bolgelere tasnif ediyorum: a bolgesi birinci gun, b bolgesi ikinci gun gibi. Yalniz tek bir sanat galerisine 8 saat gidebiiyor :) böyle iste.
  • shadowcat  (22.05.16 17:38:10 ~ 17:47:09) 
Toplantı için ayda bir gidiyorum, son akşam hazırlarım hep. Tatil için olduğunda 1 hafta önceden gezi planını yapmaya başlayıp yine son akşam eşya hazırlarım.


  • hadi hadi  (22.05.16 17:40:39) 
her gun nerede ne yemek yiyecegime, nereye nasil gidecegime kadar planlamadan hicbir yere gitmiyorum, 1 ay once falan planliyorum genelde. tripadvisor turu siteleri kullaniyorum.

iklimin cok farkli oldugu ya da uzun sureli bir geziye gidiyorsam alinacak ekstra seyleri onceden alirim ama genelde son hazirligi bir gun onceden yapiyorum. travel checklist diye google'da aratinca guzel listeler cikiyor, mutlaka listeyle bavul hazirliyorum, hazirlanma zamanini cok azaltiyor. bir de gideceginiz ulkeye spesifik olarak aratinca birinin yazdigi bir blog'a denk gelip hayatta akliniza gelmeyecek ama cok isinize yarayacak esyalar akliniza gelebiliyor.
  • slackerbitch  (22.05.16 20:29:58) 
Aslında çok uzun zaman plan yapsa da insan sonrasında genellikle emprovize takılmaya başlıyor, tecrübeyle sabit. Genelde vizesiz yerlere takılırım ama deport edilme korkusundan mı ne, konaklamamı erken hallederim. hostels.com, booking.com, bazen otelin maili. Ön araştırma biraz erken başlar ama genelde işten güçten fırsat bulup bavul toplamaya anca sonunda yetişirim. Genelde iklime göre bikaç tişört veya kazak, 2 pantolon, çamaşır-çorap, şarj, fotoğraf makinesi, varsa rehber kitabı, bir de kilitli buzdolabı poşeti içinde küçük şişe şampuan-duş jeli karışımı (hostellerde olmayabiliyor), traş kremi, permatik, seyahat diş macunu diş fırçası, 100 ml altı deodorant. Marketlerde bazen seyahat için küçük şişeli setlere rastlanabiliyor.


  • d max  (23.05.16 02:56:49) 
1 hafta once,
liste hazirlarim.
gideceğim yerleri 6 ay önceden hazirlamaya baslarim.
  • for the record  (23.05.16 11:34:33) 
Son 1 hafta kala araştırmaya başlıyorum, 2 gün kala da bavulumu hazırlamaya başlıyorum.


  • peggy  (23.05.16 11:46:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.