[]

askeriye niye ucuz?

soru başlıkta. askeriye neden çok ucuzdur ? acaba mal alırken adamın kafasına silah dayayıp bedavaya mı alıyorlar ? zarar edecek kadar çok gelirleri mi var ? arkadaşım kalıyor. kantinde çay 10 kuruş poaça 15 kuruş dışarda 2.5 lira olan bira 2 lira v.s

neden merak ettim

edit: sadece eleştiri amacıyla sordum. yoksa siyaset yapmanın yerinin burası olmadığını biliyorum. siyaset yapanlarda cevap vermesin

 
giderlerli neredeyse 0'a yakın da o yüzden. çayı yapana, satana efendime söylim mekana, elektriğe, suya vs. para ödenmediği için satış fiyatları hammadde giderleri + %10 gibi bir rakama geliyor. Birde askeriyeye mal genelde ihale ile büyük miktarda alındığından mal alış fiyatları da düşük oluyor.


  • alembic  (14.11.09 22:59:15) 
kâr etmeden satıyolar galiba marketlerde falan. ee işçi masrafı yok, kira masrafı yok. üstüne bi de yüklü miktarda alıyolardır muhtemelen.


  • iterator  (14.11.09 23:00:34) 
üstüne stokları iyi :D askerde 1976 yılı damgalı et gördüğünü iddia eden çok insan var. o zamanlar et ucuzdu ülkede :D


  • BloodGroove  (14.11.09 23:09:55) 
@divit:
starbucksla kıyaslamana gerek yoktu :). normal bi tekel bayii ile kıyasla mesela. 2.5 lira değil mi bi şişe bira. orduevinde 2 lira ya da 500ml kapalı su 15 kuruş dışarda 50 kuruş gibi.

  • Ayiyogi  (14.11.09 23:34:22) 
her şey maliyet kalemlerine göre değerlendiriliyor ve çok çok küçük bir karla ya da kar olmadan fiyat biçiliyor. örneğin ben askerdeyken de bir bardak (küçük plastik bardak) çay 10 kuruştu. bir bardağın malieti de 8-9 kuruştu. 10 kuruşlık bedel, 1-2 kuruşla kar değil de para üstü sorunu düşünülerek bile belirlenmiş olabilir.


  • zakk  (15.11.09 00:20:13) 
eleştiri maksadıyla sormuşsun tamam da ben şahsen bunda eleştirilecek bir şey göremiyorum?

neyse, yukarıdaki sebeplere ek olarak vergiden muaf yerler olmaları ucuz olmasında önemli bir etkendir.
  • fortisvita  (15.11.09 00:34:55) 
askeriyede kar oranı sabittir.%10.bir kuruş üstüne sat(a)mazlar.


  • şehnaztango  (15.11.09 01:32:20) 
malı toptan aldıkları için çok ucuza geliyor, herhangi bir bakkalın-marketin 10 katı mal alıyor adamlar... ayrıca kar amacı yok, çok cüzi bir karla satıyorlar, en ucuz market bile min. %25-30 civarında kay koyuyor aldığı malın üzerine. ama bu adamlar koymuyor onun için de ucuza satıyor.
benim de paraya ihtiyacım olmasa, sırf zevk olsun diye açardım öyle bir tükan, karsız satardım her şeyi, ama paraya ihtiyacım olduğu için yapamıyorum

  • de jure  (15.11.09 01:37:18) 
emre, askerde kantin başkanlığında çalışan emekli bir çavuş şunları gördü,

-yüzde on kar koyarsın, dahası olmaz- azı olabilir yuvarlamalar ile.
-firmalar inanılmaz iskonto uygular-deli gibi promosyon ürün gelir, algida-cocacola gibi firmalarda iskonto oranlarının yüzde 30-40 gibi bir rakama ulaştığını hatırlıyorum. Yani bakalla 10 lira ise algida askeriyeye girişi 7 lira!
-özel firmalar kira-istihdam için deli para harcarken- sabit giderleri var iken yani- askeriyede bu giderler çok düşüktür-hatta yoktur.

Ha bu durumda kar eder mi kantinler, hemde nasıl ederler inanamazsın! Tüccarlar ile konuş belki de en ballı yer askeriyedir iş yapılacak. Zamanında tık diye paranı öderler, saçma sapan naz niyaz yapan komutanlar tek derdindir, büyük parti mal alırlar, daha ne olsun!
  • emresorkun  (15.11.09 08:38:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.