[]

Düzenli spor yapanlar cidden ot gibi mi besleniyor?

Merhaba arkadaşlar,

Doğru bir beslenme programı oluştururken çeşitli yabancı kaynaklara yöneldim. Bu esnada arada bir Türk youtuber'a denk geldim. Ismini vermek istemiyorum reklam olmaması açısından. Ama adam o kadar sıkı şartlarda altında besleniyor ki açıkçası anormal buldum. Ice tea ve cola dahi içmiyor. Sürekli supplement, amino asit tarzında şeylere bel bağlamış durumda.

Ben erkek değilim bu arada. Belki body building için evet bu kadar titiz olmak gerekebilir ama sağlıklı beslenirken gün içerisinde sıvı ihtiyacımı sadece sudan almak istemiyorsam ice tea, cola içmek çok mu mantıksız düzenli egzersiz yapan birisi için?

 
Muadili olarak ne içiyorsunuz?


  • perfectum  (09.05.16 19:21:34) 
Kola spor yapmıyorken ne kadar zararlıysa spor yaparken de tam o kadar zararlı. Ne eksik ne fazla.

İnsanlar spor yaptıkları için değil sağlıklı olmak istedikleri için bunları içmekten kaçınıyor. Spor yaparken içilmez diye birşey yok.
  • babilbaligi  (09.05.16 19:26:26) 
sade soda + limon favori içeceğim. bazen coca cola light içiyorum, bulduğum taktirde de redbull light içiyorum. bunların dışında su hariç içtiğim herhangi bir içecek yok.


  • skid row  (09.05.16 19:26:37) 
@babilbaligi

Adamın iddiası bunları içerseniz asla fit olamazsınız yalnız. Yoksa içsin içmesin bana ne.
  • perfectum  (09.05.16 19:28:33) 
üst düzey spor yapmıyorsan şeker her türlü zararlıdır. maraton koşanlar ya da ne bileyim buz hokeyi, tenis gibi patlayıcı enerjiye ihtiyaç duyulan sporları profesyonel & hayvani seviyede icra edenler gayet de güzel tatlıdır koladır yiyip içiyor. cokoviç bi' ara oyun aralarında löp löp çikolata götürüyodu. monfils kola içiyodu.

ama işte bu adamlar az tüketiyor ve patlayıcı enerji için kullanıyor onu, hemen yakıyor. sen iki dumbbell kaldırıp tavuk yedikten sonra "hmm çok sağlıklı besleniyorum" deyip kolaya abanırsan yanlış olur.

ayrıca düzenli spor yapanların yemekleri bence şüşkolarınkinden daha güzel yav. habire tavuklar, ton balıkları, makarnalar falan. çok çok sıkı bi planın yoksa ara sıra yapabilirsin öyle şeyler ama neticede zarar işte, yapmasan daha iyi.
  • der meister  (09.05.16 19:31:41) 
çok acil bir doz fed up yazıyorum. :) bu belgeseli izleyin, bu içeceklere bakış açınız değişir.

"doğru beslenme" dediğinizin içinde bu tarz şekerli içecekleri bulmanız imkansız. amacınız kilo vermek ya da formunuzu korumaksa, bu tarz yiyecek içecekler kilo yapsaydı benim hayatımı obez olarak geçirmem gerekirdi ama hep çok zayıf oldum.

yine de yıllardır bu içecekleri hiç tüketmiyorum. kalan şekerleri de mümkün mertebe kestim. konu kilo alıp almamak değil, bu tarz şeker yoğun yiyecek/içecekler vücut yapısını bozuyor. uzak durun.
  • of dream and drama  (09.05.16 19:38:01) 
Hergun kola-ice tea icen biri olmadigim icin nadiren canim cektiginde icmekte sakinca gormuyorum.
Duzenli aliskanlik haline getirmedikce sorun degil bence arada bir kola goturmek. Vucut o kadar da aciz degil bana sorarsan. Yani haftada 1-2 kutu kolayla basa cikamayacak kadar.
Vucudun basa cikabileceginden fazla zararli madde alirsan o zaman pes edip tepki vermeye basliyor. Yaglanip gobek yapmak gibi.

Body building yarismasina falan katilmayacaksan sekerli icecek icmemeye yemin etmeye falan gerek yok kanimca.

Edit: Yalniz sen hergun icmeye meyilli gibi gorunuyorsun. Cok fazla:)
  • stavro  (09.05.16 19:53:18 ~ 20:29:42) 
kola fanta mc burger king türevleri yemeyeli 10 sene olmuştur. spor yapıyorum içecek olarak su ve ayran seviyorum. cinsiyet kadın kökenli. ya simdi duusndum de kolayı filan gectim ben beyaz sekeri de keseli 5 sene olmustur. kilo 56 boy 173 sevgiler


  • benmari usulu  (09.05.16 20:01:59) 
Ben içinde şeker glukoz olan hiçbir şeyi tüketmiyorum. Kola ice tea? Onlar ne ki :) yıllar oldu içmeyeli...

Şalgam içiyorum. Ayran içiyorum. Kefir, özel meyve ve sebze suları vs.

Un, Kaya olmayan tuz, şeker, pirinç...

Hiçbiri yok hayatımda.

Haftada 2 et.
Haftada 4 balık.
Çiğ sebze.
Haşlanmış sebze.
Her gün yumurta.
Sabah ağırlıklı protein.
Günboyu kalsiyum+protein.
Sadece 2 dilim hakkı totalde günlük.

Böyle gider işte.

ve işlenmiş hiçbir şeyi yemiyorum yemem de.

hiç de zorlanmıyorum böyle beslenirken. Kendimi de sağlıklı hissediyorum. Bazen 300-400 gr eti götürüyorum. Bazen de 1 kase çorba artı bir porsiyon sebze yemeği yiyorum. 2 saat sonra bir meyve yiyorum falan.

Ama asla ve asla o içeçekleri içmiyorum. Gerek yok. Yukarıda biri yazmış %25 çok yüksek bir oran, çok...
  • mza  (09.05.16 20:07:42) 
1 yıldır ice-tea, kola vb şeyleri tüketmiyorum(vücut geliştirmeyle alakasız, sağlıksız buluyorum). İçebileceğin bir sürü şey var bunlar dışında.

Çay, soda(limonlu), kahve(inanır mısın diğerlerini bıraktıktan sonra farklı şekilde yapılışlarına merak saldım değişik aletler alıyorum ara ara), su ve ayran beşlisi benim sıvı ihtiyacımı hayli hayli çıkartıyor.

Çay kahve şekersiz tabi.
  • noluyo yaa  (09.05.16 20:12:48) 
@mza Sporcu musun


  • perfectum  (09.05.16 20:17:25) 
Kola, ice tea DAHİ içmiyor demişsin de, bunlar zaten içebileceğin en pis şeylerdir. Şekerle ilgili biraz araştırma yapmanı tavsiye ederim. Robert Lustig'in konuşmalarını izleyebilirsin.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (09.05.16 20:20:34) 
@perfectum

Profesyonel sporcu değilim ama,

Her akşam ya da sabah yaklaşık 1 saat koşuyorum fırsat buldukça. Ama bazen vaktim olmuyor.

haftada 4 gün de yüzüyorum.
  • mza  (09.05.16 20:27:43) 
Ben kola ice tea felan hiç içmiyorum. Artık tadı bile aşırı şekerli gelmeye başladı.

Ben yemeklerin yanında sadece su içerim mesela. Alışkanlık meselesi. ayran içerim ya da.
  • zimbirik  (09.05.16 20:30:20) 
Sporcu degilim ama cok uzun zamandir spor hayatimin bi parcasi. Kolayi canim cok isterse iciyorum. Onun disinda su, sut, maden suyu takiliyorum. Supplement'lere saglik bakanligi olmadikca karsiyim (ornegin kalsiyum sandoz, devit-3, rennie falan olur. Kas agrilarina rennie 10 numaradir mesela). Sekerli seyler de yerim ama %90 ev yapimi olurlar. Genel olarak saglikli bi metabolizmaya sahibim


  • la noix  (09.05.16 20:33:50) 
Arkadaşlar izninizle mza'ya yüzük+çiçek+ stevia ile tatlandırılmış hindistan cevizli sütlü irmik tatlısıyla evlenme teklifine gidiyorum, bana şans dileyin.

Soruya cevaben, ben de uzun süredir gazlı içecek, ambalajlı meyve suları gibi şeyleri tüketmiyorum ve eksikliğini hissetmiyorum. Tamamen tüketim alışkanlığıyla alakalı. Ve evet, süper sağlıksız bu ürünler.

Muadili olarak ayran (kalorisi kola kadar ama kalori yağ, karbonhidrat ve proteinden geliyor, dolayısıyla kesinlikle sağlıksız değil), şalgam (maden suyundan sonra içilebilecek en kalorisiz içecek, litresi 30 kcal falan), ve maden suyu. Ama meyve aromalı olmayanlar tabii.
  • yirmisantim  (09.05.16 23:59:23 ~ 10.05.16 00:02:50) 
ben de yaklaşık bi' 10 yıldır kola, ice tea, hazır meyve suyu vb. tüketmiyorum. bunların yerine bol bol su içiyorum. bazen bol limonlu çok açık çay ve taze sıkılmış (evet üşenmeyip evde bilek gücüyle kendim sıkıyorum) meyve suyu ve çok çok nadir de az şekerli hoşaf tüketiyorum.

hayatımda şeker yok denecek kadar az. unlu gıdaları da tüketmiyorum. süt ve süt ürünlerine karşı alerjim olduğu için yoğurt, ayran, kefir vs. işine giremiyorum maalesef. ambalajlı gıda (hazır çorba, ketçap, mayonez, bisküvi, gofret.. aklına ne gelirse) zaten yıllardır eve sokmuyorum. bu şekilde kendimi çok daha sağlıklı hissettiğimi fark ettim.

not: uzun yıllar (bilhassa ergenlik döneminde) yüzücü olarak hayatıma devam ettim, bunun yanı sıra bol bol tenis oynadım ama şu an profesyonel olarak sporla ilgilenmiyorum. fakat gün içinde hiç oturmuyorum çok hareketli bir yapım var. geceleri de squat yapıyorum. ve yine geceleri bir iki saat kadar sevdiğim parçalar eşliğinde dans ederim. kulağa absürt geliyor belki ama hem bu yolla günün stresini atıp deşarj olurum hem de kilomu korurum (hatta bazen istemsizce kilo veririm).
  • köstebek kurabiye  (10.05.16 00:57:09 ~ 01:01:39) 
Şekerli gıdalar spordan bağımsız olarak sağlık riskleri doğuruyor zaten. Damak tadına bağlı ama ben et, salata, kuruyemiş vs. ile hayattan gayet tat alıyorum. Maden suyu, ayran, kahve ve çay gibi içecek alternatifleri de mevcut.

Supplement'i şart koşan adam muhtemelen satmaya çalışıyordur ya da sponsoru vardır. Amatör sporcuların bile ihtiyacı yok.
  • arnold schwarzeneger  (10.05.16 10:18:47) 
her halükarda çok mantıksız bence cola, ice tea içmek hatırlamıyorum bile kaç yıldı ikisinden birini içeli.


  • bay b  (10.05.16 10:30:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.