[]

bunu cevaplayabilene çikolata ısmarlıyorum

yurtdışına çıkıp gelince daha iyi gördüm.
neden bizim ülkede insanlar haksız oldukları şeyi yaptıklarında uyarılınca ya da haksız oldukları söylenince/tepki gösterilince canavar kesiliyorlar?

neden hiç kimse kusura bakma haklısın demiyor? ya da neden bunu yapmaya devam ediyor? ulan kafayı yedirtecek bu ülke insana.

 
çünkü bazı toplumlarda insanlar söylediğini yapılanın hatası olarak görürken, bizde yapanın hatası olarak görürler, dolayısıyla kendisine yönelik bir suçlama olarak algılar.

bunun nedenini ben de merak ediyorum.
  • babilbaligi  (28.04.16 11:26:08) 
herkes kendini bulunmaz hint kumaşı ya da bir bok sanıyor temeli bu. koskocaman galakside zerre boyutunda olmayan hacmi ve 6 milyar insan arasında hiç önemli yer işgal etmeyen benliği ile adeta kişi kendisini dünyanın merkezi sanmasından kaynaklı bence bu canavarlaşma. kendisinin farkında olmayan, aslında dünya üzerinde çok da önemli bir yer işgal etmediğini bilmeyen bu megolamanyaklar maalesef haklısı demez, ve bunu yapmaya devam eder. esası bu bence. bu durumun kök nedeni nedir diye sorarsan da kesinlikle yetiştiriliş tarzı başka da bir şey değil.


  • el cancer del besiktas  (28.04.16 11:28:43) 
en önemli nedeni toplumsal adalet duygusunun olmaması.

örnek vermek gerekirse; herkesin yere tükürdüğü için cezalandırıldığı bir toplumda yere tükürme alışkanlığı olan kişilerin büyük çoğunluğu zamanla bu davranışlarını sona erdirirler. erdirmeyenler de yapmaya devam ettiklerinde cezalandırılacaklarını bilirler, buna karşı koysalar bile bu cezayı ettiklerini en azından bilirler.

türkiye'de ise yola tüküren insanlar genel olarak cezalandırılmazlar. verdiğimiz tepki de karşımızdaki kişinin sosyal statüsü ya da fiziksel görünüşü, kadın erkek olması vs vs bir çok şeye bağlı olarak değişken olur.

aynı eyleme aynı tepki verilmediği için insanlar davranışlarının genel olarak hatalı olduğunu (duruma bağlı olmaksızın) düşünmek yerine, bunu daha önce yapan insanlar olduğunu ve onlara tepki verilmediğini düşünerek olayı şahsileştirirler.

bu yüzden siz onu davranışından dolayı eleştirdiğinizde, o kişiliğine bir hakarette bulunmuşsunuz gibi saldırır.
  • dahili meddah  (28.04.16 11:29:00) 
insanlar suçlarını kabul etmeye niyetli değil. suçlu olduğunu bile bile "ben şimdi karşı tarafı bastırırsan tartışma biter, suçlu olduğum da tescillenmemiş olur" diyor ve bu şekilde davranıyor.

baskıya gelince elindekini bırakıp kaçma olayı da bundan ötürü. sorumluluk almaktan ölesiye korkan bir toplumuz. mesela bir iş zor geldi, kimseye bişey söylemeden kaçıp gidebiliyor insanlar, daha bu hafta başından beri 3 kere yaşadım...

kurunun yanında yaşı da yakıcam kimse kusura bakmasın, ben hiç böyle değilim ama çevremde o kadar çok var ki, kendimi yabancı hissetmeye başladım bu duygulara...
  • loveinaflipbook  (28.04.16 11:29:03 ~ 11:30:10) 
Genimize tüküreyim. Bu millet kompleksli millet çünkü. Dünya böyle bi kırma/karma insan topluluğu görmemiştir.


  • kupigometa  (28.04.16 11:29:18) 
bizim insanımız bilinçaltında sürekli tetikte ve saldırgan halde, hatasını kabul ettiği an karşı tarafın üzerine çökeceğine ve onu bin pişman edeceğine inanıyor. bunun ezilmişlikle alakalı olduğunu düşünüyorum ben, garibanlığın getirdiği bir savunma içgüdüsü.

bunun haricinde hatayı kabullenmek bir görgü kuralıdır, gerçekten öyle hissetmeseniz bile karşı tarafa olan saygınızı göstermek için bu yolu tercih edersiniz. görgüsüz olduğumuz da su götürmez bir gerçek zaten.
  • baba jo  (28.04.16 11:34:01) 
Doğu kültürü diye düşünüyorum. Herkes gücünün yetebildiğini eziyor.


  • Nox  (28.04.16 11:34:20) 
Çünkü o haksız fiile alışmışlar. Adam o şeyi onca yılda, yüzlerce kez yapmış ve kimse birşey dememiş. Biri birşey söyleyince kendini tehlikede hissedip köpürüyor. En baştan adalet, hak vb. ile ilgili yeterince eğitilmiş olsalar böyle olmazlardı.


  • harvey  (28.04.16 11:37:55) 
bence de dna... çok az kişi tanıdım hatasını kabul eden.


  • lcha  (28.04.16 11:42:33) 
tr.wikipedia.org

çikolatamı alayım.
  • suicides underground  (28.04.16 12:02:19) 
Orta Doğululuk, cahillik


  • Traveller  (28.04.16 12:05:44) 
Çünkü insanlar çok rererö.
Benim çukulatam antep fıstıklı olsun.

  • bigbadabum  (28.04.16 12:16:46) 
Özgüven problemimiz var.


  • arnold schwarzeneger  (28.04.16 12:23:29) 
Bence kabayız. Çocukken düzgün terbiye adı altında bazı şeyler öğretilmemiş.

Haksız da olabileceği, kendisinin doğrusunun en doğru olamayacağı vs vs.
  • mza  (28.04.16 12:26:41) 
Çünkü bu ülkede suçunu kabul edersen daha da üstüne çıkıp ağzına sıçarlar. Denemek serbest. Kaza yap özür dilerim suçluyum de işin bitti adam %10 suçluysa her boku sana yükler. Bu ülkede modern olmaya gerek yok. Çirkef olmazsan başın ağrır. Sen de bağıracaksın sen de haklıyım diyeceksin.


  • ThomasJefferson  (28.04.16 12:40:55 ~ 12:42:10) 
Buraya yazıp ay insanlar çok rörörö diyenlerin en az yarısı da senin dediğin türden çıkar bu da işin ironik kısmı:) insanlar çevrede çirkefliğin para ettiğini görüp ona alışıyor ve doğru zannediyor. Çirkeflik yapınca kimse uyarmadıysa, işi de hallolduysa aynen devam. Zamanında ben de benzer bir soru sormuştum "niye tartışma kültürümüz yok" diye.


  • i ve been mistreated  (28.04.16 12:55:10) 
dna mız böyle çünkü yaşadığımız coğrafyanın etkisi altındayız. karadenizliyim, havası denizi hırçın sağı solu belli değil. insanı da aynı. sakin değil hiçbir akrabam. karadeniz nasıl haşinse insanı da aynı. ben özünde meselenin coğrafik olduğunu düşünüyorum.


  • cabiday  (28.04.16 12:57:46) 
sadece haksiz olduklari seyi yaptiklarinda degil aslinda, her seyi kisisel alma problemi var.
evde birisine mesela cantami gordun mu diye soruyorum, kiyamet kopuyor sanki hirsizlikla suclamisim gibi. bunun bence tek bir adi var: ego. ama detayli aciklayamiyorum.
bize has degil bence bu olay ama bizde sinirleri kontrol edememe problemi oldugu icin cok daha fazla goruyoruz. yani kabayiz.
  • bir varmis bir yokmus  (28.04.16 13:01:19 ~ 13:02:28) 
egitim.


  • Silesius  (28.04.16 13:03:30) 
İşin komiği herkes nedenin ne olduğunu biliyor ya da en azından fikire sahip, ama yine de düzeltmiyoruz. Ne ilginç :)

Mesela emniyet şeridine girip giden insanlar, ama o da gidiyor diye düşünüp arkasından giriyor. Sonra trafiğin a. koyuluyor. Ne saygı var ne görgü. Adama neden giriyosun diyince bi de sizi dövmeye kalkıyor.

Japonya'dan yeni geldim de... İsyaaaaann diye bağırmak istiyorum dostlar.

NOT: Çikolatalarınızı en yakın toplantıda vereceğim. Lütfen bana hatırlatın. :)
  • safepassage  (28.04.16 13:22:28 ~ 13:43:32) 
tanımadığımız insanlarla iletişimleri geçtim kişisel ilişkilerimizde bile böyleyiz. tanıdığım en aklı başında insanlar bile bir tartışma sırasında ille de ben haklıyımcılık yapıp ancak iş bittikten sonra düşünüp ya evet haksızmışım aslında diyor (ben de buna dahilim). durum içinde asla doğru değerlendirme yapmayı bilmiyoruz. hep sıkıntı veya yanlış yapılan şey ne ise sonradan düşünebiliyoruz.

önce düşün sonra konuş diye bir kavram var ya bizde tüm süreçler için tam tersi. artık kültürel bir hal de almış, japonyaya taşınsak iyi.
  • freya  (28.04.16 13:50:14) 
çünkü eleştiriye açık bir toplum değiliz.


  • halitkin  (28.04.16 14:41:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.