[]

genellersek suriyeliler iyi bir toplum diyebilir miyiz?

tabi ki tum genellemeler gibi bu da dogru degildir ama dusunuyorum, milyonlarca insan girdi topraklarımıza. buna ragmen bu kişilerin karıstıgı(çok şükür) taciz, tecavüz, cinayet gibi vakalar cok yok. avrupa'daki insanların multecilere tepkisi yasanan bu tarz olaylara dayanıyor gibi(önyargılar da var tabi ama). özetle düsünürsek sayıya oranla suc oranında dramatik bi artıs yok gibi. ne dersiniz?




 
katiliyorum.


  • 1adam  (25.04.16 00:14:54) 
suriyelilerin karıştığı suçlar diye ekstra bir istatistik tutuluyor mu ki? yani şöyle söyleyeyim çok alakasız bir anadolu şehrinin ıssız bir bağ evini düşün (halamlara ait) burayı suriyelier bastı geçenlerde 70 yaşındaki eniştemi dövüp ağzını burnunu kırdılar, evden çıksınlar da çökelim diye. ama bunun istatistiksel hiç bir değeri yok ki. zabıt tutan yok. taaa kaymakama gidiyorsun, kaymakam bişey yapamayız, katlanacaksınız diyor. nerede suç?
ben zerre kadar haz etmiyorum kendilerinden. vatan/millet sakarya ise kal vatanını savun. müslümansan müslüman gibi yaşa. yok savaş ne yaa sene 2016 ise sokakta yaşarken 50 tane bebek yapma. bence çoğu medeniyet görmemiş, yüzsüz, görgüsüz, pis, açıkça düşüncem bu.

  • niye ama  (25.04.16 00:17:24) 
kötü bir toplum olduklarını düşünmem için hiçbir neden yok. hiçbir halkla bir sorunum olmaz zaten şahsen.


  • nathanieltroy  (25.04.16 00:18:03) 
Esad rejimi gücünü kaybetmeden önceki hatta Irak Savaşı'ndan önceki Ortadoğu toplumlarının hiçbirinin kötü olduğunu düşünmüyordum. Ancak çok şey oynandı üstlerinde, insanlar da değişime uğradı, eski nesiller gitti, yeni nesiller çok kopuk yetişti. Eskiden kötü değillerdi bana göre ama yeni nesil kontrol altına alınmazsa artık kötü olmamaları için hiçbir sebep yok.


  • dissendium  (25.04.16 00:18:04) 
Bunu soylemek icin erken sanirim. topluma adapte olup ozguvenlerini kazandiktan sonra ne kadari ak ne kadari kara belli olacak bence.
Suc vakalarinim haricinde gorunmeyen zararlar da var. Yerini aldigi icin turk iscisinin is kaybi. Vatandasliga gecme riski ile yardimlarin muhtac oldugu akp'ye secmen olma. Kalacak yer aramalari ile artan talebe oranla kiralarin yukselmesi. Vs. Vs.
Insanlarin sadece kitlesel olarak yer degistirmesi bile bircok problem dogurabiliyor.
  • yons  (25.04.16 00:21:16) 
Bahsettiginiz bu suc vakalarindan medya araciligi ile haberdar oluyorsunuz. Hem medya, hem medyalarin beslendigi ajanslar agir sansur altinda. Hukumet politika olarak hem Suriyelileri ulkeye alip hem onlarin karistigi suclari yayinlayacak degil. Avrupa'da ise hem medya biraz daha serbest, hem de bazi ulkeler politika olarak gocmen karsitligindan besleniyorlar. Dolayisiyla oradaki olaylardan haberimiz oluyor.
Turkiye'de Suriyelilerin suc oranlari uzerine bir calisma var mi bilmiyorum ancak Maras gibi bazi sehirlerde cok ciddi kamplasmalar oldugu gercek. Herhangi bir calismayla karsilasmadigim icin genel olarak suc oranlarinda artis var ya da yok diyemiyorum.

Butun bunlarin disinda bir toplum icin iyi kotu diye genellemeler yapamazsiniz. Iyi ne kotu ne? Daha somut olarak egitim seviyesi, gelir seviyesi, teknolojik seviylerden bahsedebilirsiniz ki bunlarin hepsinde maalesef cok kotuler.
  • f_d  (25.04.16 00:26:32 ~ 00:27:35) 
Esas noktayi yazmamisim. Zaten insanlar suriyeliler tu kaka demiyor. Turkiyeye multeci olarak milyonlarcasinin tasinmasi ile yukarida birkac tanesini yazdigim problemlere yol acmasina kiziyor.
Yoksa 3 milyon suriyeli yerine 3 milyon fransiz getir ayni tepkiler cikardi.

  • yons  (25.04.16 00:26:44) 
arkadaslar mülteci sorununu tartısmaya acmadım, eleştirilerde cok haklısınız. sadece yüzeysel bi gözlem soruyorum. misal yasadıgımız yerlerde cok suriyeli var, cok dileniyorlar ama birebir hiç hırsızlık ya da gasp vakası duymadım. haberlerde de cok az. ama dediginiz gibi üstü ortuluyor olabilir. öte yandan dogum kontrol olayını hala çözebilmiş degilim, sürekli doguruyorlar efenim durduramıyoruz:/ acaba bu da bi politika mı?


  • galandar kostumu  (25.04.16 00:34:59) 
bu bir politika deği, bu adamların kültürü, gerçeği, yaşam şekli (ki fransızların gelmesinden farklı olan sıkıntı da burada)
AFAD çalışanı arkadaşlarımdan sık sık duyduğum şeyler, suriyelilerin kendi ifadelerine göre:
türkiye çok pahalı, vergiler çok, kiralar çok yüksek, biz suriyede daha kolay yaşıyorduk, bize maaş bağlayın.
tr'de kadın çalışmazsa geçinmek imkansız, bizim kadınlarımız sadece çocuk doğurur çalışmaz, kadını çalıştırmak nerede görülmüş. kadının görevi çocuk doğurmak.
  • niye ama  (25.04.16 01:02:04) 
Gecen ay baktigimda rakamlarda Turkiye'deki Suriyeli gocmenlerin dogurdugu 150bin cocuk gozukuyordu. Yani sadece son birkac yilda Turkiyede dogan Suriyeli bebekler Turkiye'deki bazi sehirlerin nufusundan cok.
Gocmenlerin yasam sart ve sekillerini dusununce kendilerinden dogum kontrolu beklemek gercekci degil. Hadi Suriyeliler dogurun diye bir politika yok, ancak bu kadar cok kisinin ulkeye alinmasi politika ve yeni bebekler de bunun sonuclarindan sadece biri.

  • f_d  (25.04.16 01:04:14 ~ 01:11:17) 
Sözlükte bu meseleye de değinen güzel bir entry vardı. Hırsızlık, gasp ve cinayet gibi vakaların yaygınlığına baktığımızda ve oranladığımızda bunu bölgenin baskın unsurlarının daha fazla oranda gerçekleştirdiğinden, ancak ortak noktanın "yoksulluk" olduğundan bahsediliyordu. "Bu yüzden Suriyelilerden nefret edeceğinize yoksullardan nefret edin, onları yoksulluğa iten sebepleri değil yoksulları doğrudan hedef yapın" tarzı bir ironiyle de sonlanıyordu yazı. Buna yakın düşünüyorum esasında. Uyuşturucuya (maddi olanın dışında cihatçılığı da eklerim buna), yoksulluğa, açlığa, örgütsüzlüğe ve çaresizliğe itilmiş bir toplumda suç oranının artması sürpriz değildir.

Şahsen benim Esad'la hiçbir bağlantım, fikir birliğim vs. olamaz. Kendisi Kürtlere kimlik bile vermeyen, ülkesindeki muhalif unsurları bastıran bir diktatördür. (Savunduğum düşünülmesi diye dipnot atma ihtiyacı hissettim) Ancak Ortadoğu da genel olarak iki akım var ve sürekli çarpışıyorlar: Esad'ın temsil ettiği Baas geleneği ve IŞİD'vari örgütlerin temsil ettiği cihatçı-İslamcı gelenek. Kemalizmi de Baas'çılıkla bağdaştırabiliriz, çok yanlış olmayacaktır.

Ve Baasvari gelenekler eliyle şekillendirilmiş toplumlar, en azından bu etkiyi sirayet ettirebildikleri yerde çok daha "iyi" oluyorlar. Belli bir kültür düzeyinin, gelişmişliğin ve sapkın cihatçılıktan uzak kalmanın getirisi denilebilir. Ancak bu yeterli değil elbette kat edilmesi gereken çok yol var.

Resmen jakoben damarımı kabarttınız yahu :D
  • sevgikusunkanadinda  (25.04.16 01:14:23) 
suça karışıyorlar ama çok ciddi olmadıkça polis kayda gecmiyor.
akademisyenlerin bu konuda çalışma yapması yasak. (izne tabi)
ayrıca şu anda kendilerini yabancı hissediyorlar, o çocuklar büyüyünce sen gör şamatayı.

ayrıca daha bugun :
www.eksiduyuru.com
  • titiraprap  (25.04.16 01:28:15 ~ 01:45:04) 
Bir topluma topyekün iyi ya da kötü dememeliyiz, diyemeyiz. Milyonlarca insanı genellememelisiniz.

Suriye'nin de mafyatik adamları, uyuşturucu kaçakçıları, hır gür çıkaran serserileri vardır. Tıpkı iyi insanları olduğu gibi.

Türkiye'ye gelenler sonuçta mazlum insanlar, dolayısıyla hayatlarını devam etmekten başka bir dertleri yok. Ama genel olarak düşününce Mardin'li vatandaşlarımızın akrabaları. Aşağı yukarı bizimkiler kadar iyisi ve kötüsü vardır.
  • babilbaligi  (25.04.16 08:05:20) 
cevaplarin hepsini okumamadim ama gelen mültecilerin/sıgınmacıların önemli bir kismi irakli, afgan ve pakistanli. hepsini esmer görüp konustukları dili bilmeyince insanlar suriyeli diye kestirip atiyor.


  • thewizardofearthsea  (25.04.16 08:38:17) 
Bizim toplumla kıyaslarsak diyebiliriz 3 kuruşa eşek gibi çalıştırıp paralarını vermiyor bizim halk falan hahah :D
Zaten bunun için onlar da Türkiye'ye gelmektense ölmeyi tercih ediyorlar :D
eee dinsizin hakkından imansız gelirmiş. ^^
  • Nox  (25.04.16 09:02:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.