[]

bu tam olarak ne oluyor?

aradığım şey; hani bazı kelimeler var, tek bir kelimenin çok büyük bir anlamı oluyor, işte onların adı ne olarak geçiyor?

örneğin aklıma gelen almancadan;
schadenfreude: birinin basina kotu bir sey geldiginde, icinizde olusan, ozunde ne kadar kotu ve zayif oldugunuzu gosteren, huzur ve mutluluk karisimi bir duygu.

terim desem değil. tam anlatabildim mi bilmiyorum ama. bu tarz kelimelerin bulunduğu sözlük gibi bir şey arıyorum aslında nasıl aramalar yapsam böyle şeylere ulaşırım.

yoksa böyle bir şey yok mu, bildiğimiz kelime mi bunlar.

edit: almanca için demedim buarada, aklıma almancadan böyle bir kelime geldiği için örnek olarak dedim.

 
bunlar kelime aslında, almanca'da özellikle kelime birleştire birleştire türetme yaygın olduğu için rahat bulunuyor. Türkçe için de aşk öyle mesela, derin bir anlamı var ama normal kelime özünde.

Benzer güzel kelimeler için örnekler www.buzzfeed.com
  • whoosie  (22.04.16 16:42:13 ~ 16:46:48) 
dediğiniz kelime komşuya gülme anlamında. sadece bazı sözlükler anlamayı kolaylaştırmak amacıyla böyle uzun tanımlamalar yapıyorlar. aslında hepsi normal kelime.


  • dissendium  (22.04.16 16:45:34) 
almanca için demedim buarada, aklıma almancadan böyle bir kelime geldiği için örnek olarak dedim. ama sanırım normal bildiğimiz kelime bunlar


  • veritaslibertas  (22.04.16 16:54:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.