[]

Arduino bilenler beri gelsin

Usb takılıyken çalışan dc motorlar, usb kablosunu çıkarınca pildeyken tık tık ileri geri yapıyor çok küçük hareketlerle. Öyle kalıyor hareket etmiyor. Piller bitik ya da ölü değil. Nedendir?

Ayrıca motorlardan biri diğerinden daha yavaş çalışıyor, haliyle araç bi tarafa kaçıyor giderken. Bu nasıl düzelir?


 
kontrol mekanizmasi nasil? arada driver var mi motorlar icin? sketchte analog voltaj degerlerine baktigin bir yer var mi? voltmetreden baktiginda piller icin voltaj degeri nedir? arduinoda ground üzerinden baktiginda giris voltaji nedir?

sensör islerinde ground düzgün olmadigindan sorun yasamistim, pillerde ground saglamak zordu cünkü. ilk aklima gelen bu.
  • Silesius  (18.04.16 16:48:58) 
konunun uzmani degilim, sadece benzer bir tecrubem olmustu. servolari arduino uzerinden besliyordum. 3-4 tane bagladiktan sonra servolarin hareketleri gariplesmeye basladi. servolari harici guc kaynagindan besleyince duzeldi. fazla akim cekiyor olabilir mi motorlar?


  • pacoquinha  (18.04.16 17:03:43) 
i.hizliresim.com

Fotoda görüldüğü gibi l298n motor sürücü var. Elimde değerlere bakacak bir ölçüm aleti yok. Ancak pili direkt motorlara bağladığımda çalışıyorlar. Hatta yavaş giden motor bile sanki normal dönüyor direkt pilden enerji aldığında. İlk başta böyle bir şey yoktu, sonradan meydana geldi. Bir motorun daha yavaş çalışması baştan beri vardı.
  • bigbadabum  (18.04.16 17:19:37) 
l298n zaten sabikali driver. voltaj düsüsleri cok sik yasaniyor. motorun driverdan cekmemesi daha olasi, @pacouinhanin dedigi gibi mi ögrenmek icin, driverin beslemesini harici bir kaynaktan yapip (pil mesela) bir de öyle dener misin?

dedigim sey icin arduino bilgisayardan alacak, driver beslemesi ise pilden olsun. groundlari birlestirme simdilik.

ne olacak yazar misin?
  • Silesius  (18.04.16 17:52:21 ~ 17:53:07) 
Eve gidince bakayım, ben de merak ettim.


  • bigbadabum  (18.04.16 18:25:12) 
arduinoya usb den verdim elektriği, motor sürücüyü pilden besledim. ilkin bi motor hareket etti, sonra ikisi birden durdu. şu an hiçbir hareket yok. bu sürücü mü bozuldu acaba? çünkü pilden direkt veriyorum motorlara çalışıyorlar.


  • bigbadabum  (18.04.16 21:09:22) 
e ama i2c degil ki bu driver, sorun cikmamasi lazimdi baska sekilde beslesen de. data icin diger pinleri kullanmiyor musun ki? bu arada sketchte sorun olma ihtimali var, diodelarda sorun olma ihtimali var.

iki groundi ayri bir kabloyla birbirine baglayip sonucu söyler misin?

www.raspberrypi.org

surayi bir gözden gecirsene, enable pinlerini baglayin eger sorun olmayacaksa demis mesela biri. orayi denemekte yarar var.
  • Silesius  (19.04.16 17:45:42) 
Data için diğer pinleri kullanıyorum. Ben l298n bozuldu diye düşünüyorum ama emin değilim. İki groundı bağlayıp denerim dediğini. Enable pinleri de bağlıydı zaten.
Bağlantılarda sorun yoktu çünkü ilkin çalıştı, ilkin tek sorun bi motorun diğerinden daha yavaş çalışmasıydı ve arada bir geç devreye giriyordu. Sonradan toptan gitti. Sorun ne anlamadım.

  • bigbadabum  (20.04.16 18:37:42) 
hem USB den hem de pillerden besleyince motorlar hareket edebiliyor anca ve ışkıklar da daha parlak yanıyor. sadece pillerle çalışınca seri şekilde sesler geliyor ama motorlar çalışmyor. aynı şekilde sadece USB den de çalışmıyor. ne yapmak lazım bilemedim.


  • bigbadabum  (02.05.16 23:28:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.