[]

Avrupa'da yaşayanlar: Türk imajında olumlu bir değişme oldu mu?

Geçen yılın 9. ayında sorulmuş bir soruyu tesadüfen fark ettim. Gencimiz karşı cins arayışında milliyet kısmını boş bırakmaktan bahsediyor: yabancı olduğumu söylemeden buluşsam ?

An itibariyle bir değişiklik oldu mu? Türk algısında son günlerde bireysel toplumsal bazda bir fark hissetmeye başladınız mı?


 
SORUNUN NEDENİ:

1. Avrupa ordularının toplamının Rus ordusuna karşı koyacak gücü yok. Aralarındaki tampon ve müttefik olduğumuz uçak kriziyle fiziksel olarak ispatlandı.

2. Mülteci konusunda tampon işlevi görüp Avrupa'nın sınır deliklerini tıkadığımız için. (AB toplantısında Avrupa'lı bir katılımcı ayağa kalkıp "farkında değilsiniz ama Türkiye ve x üllke çoktan AB'ye girdi" dedi. Mülteci sorununun ilacı olduk ki bir oh çektiler.)

3. Etkileri henüz görülmeye başlamamıştır ama... Belçika'yı vuran suç makinesini geri iade edip bir de serbest bırakıyorsunuz aman bırakmayın dediğimiz ve bizi dinlemeyip kucaklarında patladığı için. Malum onlar PKK'lıkarı geri iade etmeye tenezzül etmiyorlar. Medyalarında bu konuşuluyor diyecek pek bir sözleri de kalmadı.

4. Nato gizli kararıyla Irağa ordumuzu sokup Kürtler Irak İran Rus'yanın çıkartmak için ellerinden geleni yapmalarına rağmen sıkıyorsa gel çıkart demeye getirdiğimiz için. Bkz. burada nato'nun borusu öter geç kaldın Putin.

5. Obama Erdoğan beceriksiz yoksa ben bu güçlü Türk ordusuyla Suriye'nin de üzerinden geçecektim dedi.

6. Alman kızını Sırp tacizcilerin elinden kurtarmaya çalışırken öldürülen Türk kızı için stadyumda saygı duruşunda bulunuldu.


Yani uzatmayalım batılı sivillerin gözünde bir nebze daha cici Türkler olduk mu? Yoksa hala gizliyor musunuz?
  • neotunc  (29.03.16 12:18:30 ~ 03.04.16 21:44:16) 
belcikanin terorist koruyan yapisi gotlerinde patladi, iyi oldu. adamlar terorizm diye bir seye inanmiyor diyor da. teroristse sucsuzdur gibi bir algi var. serbest biraktiklari adam ucurdu kendini. turkiyenin eline iyi bi koz gecti. turkiye yakaladi adamlara teslim etti bu adam terorist dedi, onlar da serbest birakti.


  • baldur2  (29.03.16 12:21:02) 
Ben gizlemiyorum ama cici falan olmadık.

Bilakis, terörü destekleyen ve Avrupa'yı mültecileri göndermekle tehdit edip para isteyen bir ülke durumunda şu an Türkiye. Zaten yabancı basını takip ederseniz görürsünüz bunları.
  • crown  (29.03.16 12:21:36) 
abi yazmışsın uzun uzun ancak avrupalı sıradan insan bu kadar pkk'ymış, nato'ymuş, bunlara göre karşısındakine tavır almıyor. bazı türklerin internette ya da avrupa'da sergiledikleri davranışlardan ötürü bu tutum. yoksa kim sikler rusya - türkiye arasındaki gerilimi. açıkçası gördüğüm kadarıyla, avrupa insanı siyaseti bizim kadar hayatlarının merkezine almıyor. haberleri takip ediyorlar fakat günlük hayatta düşündükleri ve zaman harcadıkları çok daha fazla şey var. dolayısıyla oturup da türkleri düşünmüyorlar ya da gelip geçici siyasi gündemden ötürü türklere karşı özel bir tutum sergilemiyorlar. en azından benim gördüğüm bu. olay daha çok ikili ilişkilerle ve deneyimle alakalı.

bu arada ben hiçbir zaman türk olduğumu gizleme ihtiyacı duymadım. buna rağmen türkiye'de gördüğüm saygıdan daha fazlasını görüyorum burada.
  • soso  (29.03.16 12:39:02 ~ 12:45:40) 
Almanyadan bildiriyorum: once bulgarlar ve romanyalilarin yaklasik 2013'te buralarda calisma iznine sahip olmasi, sonra suriyelilerin gelmesi turkleri birkac kademe yukari cikardi. Iclerinde en "kaliyeli ve gorgulu" olanlar bizmisiz ve bunu tanidik tanimadik cok kisiden duydum.


  • letheavendangered  (29.03.16 13:09:46) 
Her geçen gün kötüye gidiyor. Kuzey Avrupa'dan bildiriyorum.


  • sen git ben geliyorum  (29.03.16 13:28:07) 
@soso +1000

yahu yazmissin o kadar da bunlar benim kapi komsum alman benimle iletisim kurarken bunun ülkesi rusyayla aramizda tampon ülke oldu diyip ona göre davranmiyor.
ayrica dedigi gibi her seye siyasi pencereden bakmiyorlar, bizim gibi iki laflarindan biri siyaset konusu degil. ama su ara en büyük dertleri mülteciler gelmesin. haberlerde hep bu konu var. bence genel olarak da @crown un dedigi gibi türkiyeyi bu konuda sucluyorlar.
  • kucukharfler  (29.03.16 13:38:06) 
Elbette yazmalıyım o kadar çünkü 140 karakterlik gençliğe bilgi vermeden sorunca çok boş cevaplar geliyor.

Yaşadığınız ülkeyi ve fikrinizi hangi tarafsız gözleme dayandırdığınızı da belirtirseniz iyi olur. Sonuçta insansınız çoğunuz gençsiniz burnunuzun dibi hariç kitlesel etkileri tartacak ilgi alanlarına sahip olmayabilirsiniz.
  • neotunc  (29.03.16 13:53:37 ~ 13:54:21) 
evet ama sen bu bilgiler isiginda sivillerin gözünde türklerin imajini sormussun. devlet bazinda sorsan tamam ama ben de diyorum ki siviller tavrini bunlara göre takinmiyor. aslinda genel olarak takiniyordur. mesela sorsan -ortamda da türk yoksa- genel olarak türklerden hazzetmedigini söyleyebilir. türkiyeyi genel olarak suclayabilir. ama kisisel olarak tanidigi bir türkle ikili düzeyde iletisimini kurarken baz aldigi seyler farkli oluyor. o kisiyi taniyorsa seviyorsa siyasi konulardan bagimsiz olarak iyi iliskiler kuruyorlar. ya da günlük hayatta tanimadigin ama bir sekilde iletisim kurdugun kisiler senin tarzina, tavrina, toplumsal kurallara uyup uymadigina bakarak tavrini belirliyor. ben almanyadayim, burada metroda cekirdek yiyip kabuklarini yere atan türkler de var, genel toplum kurallarini bilen ve uygulayan, almanlardan bile daha fazla kurallara dikkat eden türkler de var.

ama kisaca "Türk algısında son günlerde bireysel toplumsal bazda bir fark hissetmeye başladınız mı?" hayir son günlerin gündemine bagli olarak bir degisiklik farketmedim.
  • kucukharfler  (29.03.16 14:17:06) 
ben almanyadayım 3 yıldır. türk deyince pek çok etnik köken işin içine girdiğinden yanıt vermesi zor. mesela polisi bile kürtten ve kürtlerin yaptığı gösterilerden vs sıkılmış durumda. bizzat şahit oldum bu duruma. öte yandan bi taksiciyle karşılaşınca yahu ne güzel adammış deyip ayrılıyorum hep. ha şöyle bişe var ancak: türklerden daha memnun olanını görmedim. bu almanlar şöyle bu almanlar böyle deyip dururlar. haklı oldukları noktalar da var ancak 30 yılı aşkın orda yaşıyorsan e biraz alışıcan ortama. işi tindervari muhabbete dökecek olursak alman hatunları türk erkeklerinden hoşlanıyor baya. alman erkekleri genelde beyaz tenli ve sarışın olduğundan esmer adam görünce yapışıyolar. ingilizler biraz daha değişiktir bu konuda. pek yüz vermezler


  • KidLazer  (29.03.16 14:30:23) 
Soru biraz ağır geldi sanırım geyiğe bağladık. Yaş sınırı mı koysam ne yapsam :)


  • neotunc  (29.03.16 14:37:09) 
Yahu sokakta gezen insan diplomat seviyesinde degil ki senin dedigin kriterlerde degerlendirsin cevresini. Ya da bizim diplomatlarla bir muhabbetimiz yok ki senin kriterlere gore cevaplayalim.

Ben almanyaya ilk 3,5 sene once geldim. O zaman herkes amaaan turk iste diyordu. Simdi ise sokaktaki sandvicciden bile alisveris yaparken biz icimizdeki tek yabancinin turkler oldugu gunleri simdiden aramaya basladik diyorlar. Ama adamin bunu demesinde ne putinin ne de obamanin erdogan veya suriye hakkindaki dusunceleri etkili. Adam kendisine nasil davranildigina, musterisinin tavrina, komsusunun kim olduguna bakiyor. Tabii samimi bir muhabbette elestirisi sakayla karisik her zaman yapiliyor; turkler hala turk, hala almanca ogrenemediler vs diye. Ama bu genelde yermek icin degil, oyle alisilageldigi icin. Sahsen turklerin en cok benimsenmis ve kabul gormus yabanci grup olduguna sahidim - polonyalilar haric. Onlara yabanci gozuyle bile bakmiyorlar. Ama daha cuma gecesi eve gelirken ugradigim bir pastane/firinda (biz almanlar bäckerei deriz dgsjfjsj) orada sabahin 5inde tek basina calisan yasli bir alman teyzeyi iceri girip vandallik yapmaya kalkisan bir bulgardan korumuslugum var ki bulgarlarin boyle vukuatlari bitmiyor burada.
  • letheavendangered  (29.03.16 14:48:45) 
Almanya'nın Erdoğan antipatisi Türk hava yollarının Alman hava yolları karşısına rakip olarak dikilip kârlılığını düşürmesiyle arttı. Ertesi gün Erdoğan Almanlar için dünyanın en kötü adamı oldu çıktı. Tabi bu bizim için iyi Almanlar için kötü sayılabilecek bir gelişmeydi. Örnek olarak Türkiye'de uçak düşürme krizi sonrasında Putin'e ağza alınmayacak aşağılamalarda bulunan seviyesiz insanlar olduğu gibi Almanya'da da kendi çıkarlarıyla çelişen işler yapan Erdoğan'ı yerin dibine geçirmeleri ve buna mukabil cahil halkın da $5'lık oyuncak robotlar gibi kodlanabilmesi şaşırtıcı değil. Bunlar ve antipatileri tamam ama Trump nasıl Amerikalılar değilse Erdoğan da tek başına Türkler'i temsil etmiyor.


  • neotunc  (29.03.16 16:55:45 ~ 17:25:14) 
3. havalimanı yapılınca sizin soyunuzu kurutucaz diyorlar, çok korkmuşlar havalimanından. hele hele kanalistanbul projesi biterse auçvitzi tekrar açarız diyen alman gördüm, çok pis rahatsız olmuşlar.

bombalamalar ışid vs hakkında bir yorum yapmıyorlar, umurlarında değil! varsa yoksa türklerin havacılığı falan.
hüloğ.
  • azizakin  (29.03.16 17:12:50) 
"Turkiye eskiden oldugu gibi emir alan bir ulke olmaktan cikmaya..."

Pardon, ayni evrenlerde miyiz, bi paralelinde mi?
  • letheavendangered  (29.03.16 17:29:22) 
www.youtube.com
soruyu sorup bir de altta yönlendirme yapmaya kalkışmışsın ama cevabı sana bu şarkı versin.

  • burya  (29.03.16 18:35:01) 
@letheavendangered sanırım şu emirleri kastetmiş olabilirler:
- Suriye topraklarına İran'ın 25 tane generalini boğazladıkları bölgeye gir. Saldırmazlık anlaşman olan İran'lılar ve ardından Rus askeriyle orada bizim adımıza kafa kafaya gel. Sonuç? Olumsuz...
- Bir tane bile mülteci yollama toplama kampı moduna gir. Karşılığında da ne ödenek ne de AB yolunda ilerleme talep etme. Toplama kampı modundayız ama taleplerimiz var evet. Olumsuz...
- Işid'e saldır. İncirliği açtık Alman uçakları burada git kendin saldır. Tr 3 bin küsür ışid'li öldürdü 30 bin kadar ışid'e katılmaya çalışan Avrupalı manyağı alın bunlar sizin manyağınız şeklinde geri çevirdi. Türk iha'lar Kobani'nin üzerinde uçup Amerikan jetlerine hedef bildirdiği için vs ışid'in ilk terör saldırısına da biz nail olduk. Yine de yetmemiş anlaşılan. Siz terörist listesine aldığınız pkk'ya ne zaman saldıracaksınız?

Tam itaat edemiyoruz artık yazık.
  • neotunc  (29.03.16 18:36:59 ~ 18:43:01) 
@burya
Yaptığım yönlendirme değil zaten direkt olarak bu etkenlerin sonuçlarını sordum. Ayrıca verdiğin cevap tekil değil @thewizardofearthsea tarafından verilmiş cevabı tekrarladın.

  • neotunc  (29.03.16 18:41:25) 
  • neotunc  (01.04.16 17:15:15) 
yav neotunc sen neden bu havacilik olayina bu kadar taktin ki? hayir koca almanyanin baska finansal guvencesi mi yok da turkiyenin yapacagi 3. havalimani onlari bu kadar gersin? sanki dunya sanayi devi degil de bizimleyarisacak seviyede bir ucuncu dunya ulkesinden bahsediyoruz. gercekci ol biraz allasen. adamlar dunyanin teknolojisini elinde tutuyor.

kaldi ki almanyada bu caps'ini attigin duyuruda gecen sarkiyi zaten ndr extra 3 adli programi icin hazirladi. yani kimse bunu sokaktaki adam yazdi da sarki sonradan unlu oldu demiyor. ha oyle de olabilirdi. sokaktaki adam degil de siyasetle ilgilenen dernekler yazabilirdi ki burada o dernekler turkiyedeki gibi ego tatmini veya govde gosterisi degil, gercekten bir seyleri degistirme amacinda olduklari icin merak etme, her seyden haberleri olup ellerinde de her turlu kaynak bulunabiliyor.

takmissin bir ucuncu havaalani. yav he he. hatta almanlar onlarin autobahn'ini alip otoban yaptigimiz icin de cok icerlemis. meger bize karsi tepkilerinin esas baslangici oymus.
  • letheavendangered  (03.04.16 19:00:44 ~ 19:01:03) 
Değişmez. Nedeni de türkiye'nin aldığı tavır vs. değil. İran da birçok saçma sapan karar veriyor, iranlılara böyle tepkilerin olduğunu sanmıyorum.

Nedeni aha www.youtube.com şu videodaki gibi insanlar. Sen avrupa'da topluca "Ya allah bismillah allah ekber" diye bir yerlere saldırmaya gidersen o adamlar da sana karşı mesafeli olur, hele hele radikal islamcıların paso bir yerlere saldırdığı şu günlerde.
  • noluyo yaa  (03.04.16 19:42:23) 
@letheavendangered
Şöyle yazarsam sanırım bu sefer doğru anlayacaksın; Sorumun yanıtı o video clip değil çünkü video clip Türkleri hedef almıyor. Taşlama videosu Almanya'nın çıkarlarıyla ters düşen Erdoğan'ı istemedikleri için yazıldı. Erdoğan'ın Almanya'nın çıkarlarıyla ters düşen icraatlarından bir (1) adedi de havacılıkdaki rekabetçi tavrı. Video clip'in adresi Erdoğan yani Türkler değil. Benim sorum da Erdoğan'ın değil Türklerin imajı üzerine.



Diğer yani yanlış anlamadan dolayı sizlerin takıldığı konu. "Almanya havacılıkla batacak sanki."

Hayır batmazlar. Biz de batmayız. Bir ülkenin basitçe bin gelir kalemi varsa bunlardan bir adedine (domine ettikleri ve önemsedikleri alan) zarar vermeye başladığınızda o ülkeyi rahatsız edersiniz. Ülkenin bundan başka 999 gelir kaleminin kalması ve batmayacak olmaları gibi ticaret mantığıyla uyuşmayacak bahanelere bakılmaz. Çeşitli çıkarlarınıza zarar veren insanlardan kurtulamıyorsanız onları yıpratmaya çalışırsınız. İran'ın nükleer fizikçilerini öldürdüler. Bizim F16'ların yazılımını millileştiren yazılımcıları öldürdüler. Ne yapacak o F16'lar? 95'de modası geçen uçaklarla dünyayı mı ele geçireceksiniz? Sorun takip eden aşamaları da düşünüyor olmaları. Neyse takılmayın ve uzatmayın bunları esas konu ilk paragrafta.
  • neotunc  (03.04.16 21:39:18) 
Altıncı bir madde daha ilave ettim. Hamaset olur mu diye yazmamıştım gereksiz hassasiyet göstermişim.


  • neotunc  (03.04.16 21:57:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.