[]

koşu ile kilo verme

iki günde bir şehir içinde 5km koşuyorum 40 dakikaya tekabül ediyor aşağı yukarı. düz yol değil. kimi zaman patika, kimi zaman yukarı kimi zaman da aşağı eğilimli yollarda koşuyorum. koşudan sonra da evde 1dk plank uyguluyorum. 5. kezdir tekrarlıyorum bunu. kilo 99 boy 185. hedefim 10 kiloya kadar vermek. koşmaya başladığımdan beri de abur cuburu kestim. kola çikolata vs artık tüketmiyorum. bu istikrarla devam etmek kilo vermemde yardımcı olur mu? takribi ne kadar sürer bunun faydasını görmem? tavsiyeleriniz nelerdir?




 
koşmana gerek yok aynı parkuru yürümen daha faydalı olur. zira 45 dakikadan sonra yağ yakmaya başlarsın.


  • cekilmis gayfe  (28.03.16 14:19:53) 
Ağırlık egzersizleri de eklemelisin. Bir gün ağırlık, bir gün koşu olabilir. Koşuların inişli çıkışlı olması güzel.


  • arnold schwarzeneger  (28.03.16 14:22:45) 
Yazın seninle aynı durumdaydım. Ara ara fireler verdim. Bayram vs derken. 65-70 günde 99.7'den 89a düştüm. Bi de yürüyüşü her gün yapmıyordum. Protein ağırlıklı besleniyordum.


  • canercuxy  (28.03.16 14:24:24) 
Koşarak yürüyerek ya da herhangi bir antrenman disipliniyle yakacağın kalori 300'ü geçmez, o nedenle önemli olan diyet. Diyette ne yemediğin kadar neyi ne kadar yediğin de önemli. Misal karbonhidratı kestikten sonra gerekli yağı almazsan, bu sefer enerji için kas proteinlerine gider sistem kas kaybı yaşarsın. Proteini yeterli almazsan yağ yakarsın skinny fat olursun. Durum böyleyken böyle. Kilo kaybı yaşarsın fakat ne kadar yağ yakıp ne kadar katabolik olacağın senin bilgine deneyimlerine kalmış bir durum.


  • angelus  (28.03.16 14:25:22) 
koşma ile yürüme arasında neden bu kadar keskin bi hat var? cahillikten soruyorum koşma ile daha çok efor sarfetmiş olmuyor muyuz?


  • KidLazer  (28.03.16 14:28:26) 
koşmada çok daha fazla enerji harcadığından eğer beslenme düzenin uygun değilse kas kaybı yaşayabilirsin. o yüzden söylendiği gibi ağırlık da eklemen iyi olur senin için.


  • polifonik osuruk  (28.03.16 14:38:06) 
20km'yi 1.20-1.30 arası koşarak 1400 kalori veriyorum. yürüsem ve 3 saatte aynı mesafeyi gitsem yine benzer kalori yakarım. koştuğunda biraz daha fazla yakıyorsun ama çok önemli bir fark oluşmuyor. önemli olan koştuktan sonra vücudun normale geçene kadar yine yüksek metabolizmasına devam etmesi.

zamanın varsa yürü tabii, koşu vücudu yıpratıyor.

örnek olarak; benim 50 yaşında bir iş arkadaşım her sene yazın başlangıcında 80-90 kilodayken 15-20 kilo veriyor, 1-2 ayda. bu sürede her gün 10-15km koşuyor, yüksek tempoda. o götlü göbekli 50 yaşında adam 14-15 km/h ile 1 saat koşuyor.
  • [silinmiş]  (28.03.16 14:39:11) 
Yağ oksidasyonu için, yani yağın enerji olarak kullanılması, yağ asitlerinin serbest kalıp mitokondriye taşınması için çok efor sarf etmeye gerek yok. Yürüyüş yaparsan eğer, bu olayın gerçekleşmesi biraz uzun sürer ama olur. Yani 10 km yürürsen bu olay yine gerçekleşir. Zira sistem uzun süreli eylemlerde yağı şekere tercih eder. Koşarsan vücut ilk etapta yine şeker yakar ama birkaç dakika sonra yine yağ yakmaya başlarsın, fakat yürüyüşte olduğu gibi süreyi uzun tutarsan bu sefer yağ yakımı durur şeker yakmaya başlarsın. O nedenle koşarken süre kısa olmalı; ortalama 45 dakika sonra vücut strese gireceği için kortizol salgılarsın yağ yakımın durur. Yani yürürken de koşarken de aynı yağı yakarsın ama yürüyüş süresi uzun olduğu için vakit harcarsın. Koşuyu yürüyüş gibi uzun tutarsan yağ yakımın durur. Süreler önemli yani. Yok eğer hiit tipi koşarsan o da ortalama 20/25 dakika civarı olmalı. O da diğerleriyle aynı yağ miktarını yaktırır zamandan tasarruf etmiş olursun. Yani ne şekilde koşsan da yürüsen de enerji tüketimi aynı miktarda oluyor. Hiit'in avantajı vücudu çok yıprattığın için antrenman sonrası sistemin toparlanması için ekstra kalori yakıyorsun.


  • angelus  (28.03.16 14:39:53) 
teşekkürler yorumlar için

son soru: bi yerde okumuştum mesela 2 dakika koşudan sonra 1 dakika yürüyüş ardından tekrar 2 dakika koşu yaparak 30dakikayı tamamlamak da faydalı diyolardı. bu konu hakkında ne düşünüyosunuz?
  • KidLazer  (28.03.16 14:52:45) 
doğru demişler ama koşu temposu yüksek olmalı. sprint yani.


  • [silinmiş]  (28.03.16 14:57:40) 
Sürekli bu antrenmanı yapman mümkün değil, yürümek insan anatomisine daha uygun, bu mesafeyi her gün yürü hem daha fazla keyif alırsın hem daha uzun süre bu aktiviteyi devam ettirirsin.


  • gezegen olan pluton  (28.03.16 15:06:04) 
son soru: bi yerde okumuştum mesela 2 dakika koşudan sonra 1 dakika yürüyüş ardından tekrar 2 dakika koşu yaparak 30dakikayı tamamlamak da faydalı diyolardı. bu konu hakkında ne düşünüyosunuz?

-

Buna interval çalışması derler. vücut aynı hız ve aynı düzlükte bir parkurda bir yerden sonra alışma evresini geçirerek yağ yakmayı azaltıyor. o yüzden vücudu farklı kademelerde hızlı yavaş, rampa düz şeklinde çalıştırıyorsun. hızlı temponun sprint olmasına gerek yok. ben bu çalışmayı yapıyorum haftada 2 gün. rampa 8% ve üzeri seviyelerdeyken 6km/h ile yüksek tempolu yürüyüş, daha düşük olduğunda ise 8km/h ile düşük tempolu koşu yapıyorum. zaten 8'in üzerindeki hızlar biraz daha dayanıklılık arttırmaya yönelik olduğu için kendini zorlamaya gerek yok. zaten parkurun inişli çıkışlı olduğu için vücudun alışma evresi sonrası yavaşlamasına engel oluyorsundur.
  • polifonik osuruk  (28.03.16 15:12:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.