[]

Kitap okuyamıyorum

çok ilgimi çeken bir konuya sahip kitabı da, çok sevdiğim bir filmin kitabını da okuyamıyorum. 50 sayfa dayanıyorum, "amaan sonra okurum" diye bırakıyorum ve bir daha elime alınmıyor o kitap. ama bu alışkanlığı kazanmak istiyorum, ne önerirsiniz?




 
bu yılki ygs sınavında türkçe'de şu paragraf vardı, aklıma o geldi.

"Reşat Nuri Güntekin’e atfedilen güzel bir söz var: “Niye kitap okumuyor demek, niye piyano çalmıyor demek gibi bir şeydir. Kafayı kitap okumaya alıştırmak, parmakları piyanoya alıştırmaktan daha kolay değildir.”"

piyanoyu alıp, 5 nota çalışıp bir daha uğramazsan piyano çalmayı öğrenemezsin. Emek sarf etmek lazım. her gün 30 dakika ölsen de okuyacaksın mesela.

aslında hiç bir işi sevdiğimiz için yapmıyoruz. Alışkanlık sadece.
  • pomknos  (22.03.16 22:54:35) 
Ben kitap okumayi cok sevmeme ragmen artik sıkılmaya basladim. Ama bir kitabi bitirdikten sonraki hazzi duymayi sevdiğim icin zorluyorum kendimi. Mesela kitabi alıyorum, günde 40 sf okursam 10 günde biticek diyorum. Sonra yolda, okulda falan o 40 sayfa kotami doldurup bırakıyorum. Bu şekilde devamlilik oluyor.
Bir de cok yakin bir arkadasimla yarış yapıyoruz, her ayin sonunda daha fazla sayfa okumus olan kazaniyor. Diğeri karşılığında kahve ismarlamak tarzi küçük bir şey yapıyor. Öyle bir arkadas bulabilirsin, gaza geliyor insan :)

  • turuncu tonlarda  (23.03.16 00:42:38) 
Senelerdir bilgisayar kullanir, internette eglenceli ve aktif yerlerde takilir, duyuru sözlük okur, youtubu cook uzun zamandir takip ederim. Sunu farkettim,

Son bir senedir konsantrasyonum inanilmaz kacik. Dizi film izlemekten keyif alirim ama artik yarisinda sikiliyorum, yarisinda baska bir seye devam edip sonra geri dönüp bitiriyorum. Birak kitabi dizi metin duyuru her ysey böyle. O kadar renkli ve aktüel bir dünya var ki elimin altinda beynim hepsini algilamaya kurulu. Eskiden ailem biz televizyonda kanal degistire degistire zaplarken iki diziyi filmi es zamanli izlerdik, birinin reklamlarinda digeri, ya da birkac dakikada bir hikaye predictable ise digerine gecer böylece multitaskingle birden cok seyi bitirebilirdik. Ebebeynlerim benle kardesime deli gözüyle bakar ekrandaki degisimi rahatsiz edici bulurlardi.

Gecenlerde pornografi üzerine imgurda bir tartismaya tanik oldum, biri sürekli farkli partnerleri hayal ettiginden erkek, bu sekilde tatmin ettiginden tekdüze ya da stabil bir iliskiden keyif alamiyor. Yillar evvel okudugum bir makale geldi mastürbasyon hakkinda, dopamine bünyenin alismasi, bu yüzden belli bir noktadan sonra visual arousallarin cevresel etkilesimlerin dozajini arttirmak zorunda kaldigi, bunun da gercekci ve güncel hayatinda sekteye neden olmasiyla alakali bir calismaydi. Acayip keyifle okumustum.

O an neden olduysa beynimde yesil isik yandi.

Kitap okumak yerine artik cevresel uyaranlara göre calisiyoruz. Bir yerden mesaj geliyor mail gekliyor hop o linke, o annotation dekrlen cok hizli cok fazla sey algilamaya calisiyoruz. Buna adapte olduk, özellikle kendi adima, buna cok fazla alistim. Simdi bile sikilip baska bir sey yapmamak icin zor tutuorum kendimi.

Bence sorun bu, sabit durup odaklanarak tek bir is bitirmeye alisik degiliz. Hareketli ve interaktif seylere bagimli olduk. Kitap okumak benim icin de cok zorlasti bir süredir. Ben sorunun bu oldugunu düsünüyorum kendi adima.
  • Silesius  (23.03.16 02:25:25) 
goodreads diye bi app var. onu yükleyin telefonunuza. ben ondan beri baya okuyorum. okuduğum kitabi giriyorum, yorumları okuyorum. baya eğlenceli oluyor


  • allanpoe  (23.03.16 04:19:36) 
@silesius +1
Ben de başka bir yazıda direk sosyal medya hesaplarıyla ilgili olduğunu okumuştum. Instagrama giriyorsun bir fotoğrafı bir saniyede görüp geçiyorsun ve bu hıza alışıyorsun. Ben lisede inanılmaz kitap okurdum. Ders çalışmaz kitap okurdum günde 4 saat uykuyla gezerdim. Günde 400sf bitirdiğim oluyordu ama şimdi tiyatroya sinemaya gitsem 10. Dk da dikkatim dağılıyor.
Şimdi yine zorlaya zorlaya ilgimi çeken konulara bakıyorum sümerler tarihi, roma mitolojisi gibi. Hem de kitabı bırakınca roman gibi yarım kalmıyor aradan bir yerden başlayınca sıkıntı yaratmıyor.

www.medicaldaily.com
  • jazzabel  (23.03.16 12:51:23 ~ 12:51:59) 
1. Bilgisayarı ve diğer uyuşturucuları bırak.
2. Kitap kulübü'ne katıl.

  • neotunc  (23.03.16 13:07:47 ~ 13:09:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.