[]

Ölen kişinin ölümüne ilişkin detayları bilmek istemek

Başlık yeterince açıklayıcı olmamış olabilir.

Yani mesela bi arkadaşımın arkadaşının eşi trafik kazası sonucu vefat etmişti. Kız ağlıyor arada bir ama bi bakıyorsun geyik yapıyor birileriyle, sonra arada bir ortak arkadaşlarını arayıp "nasıl olmuş?? hii! kamyonun altında mı kalmış? hii!! alkollü müymüş?? .. kafası mı yarılmış? hii! ay çok kötü (mühü).. e oracıkta mı ölmüş? ay tabi çocukları da var, yazık.. arabadan savrulmuş mu dışarı peki?? e yüzü tanınır halde miymiş??" falan gibi sorular soruyordu.

Çok acayip geldi, çok yadırgadım. Ben gerçekten üzüldüysem bilmek istemem mesela o kadar detayı. Aslında hiçbir şekilde bilmek istemem. Saygısızlık gibi bence çünkü.

Siz bilmek istiyor musunuz böyle detayları?

Bilmek isteyenler neden ister?

Teşekkürler.

 
Ben bilmek isterim. Aci verici seyler bunlar ama yine de bilmek isterim.


  • stavro  (18.03.16 23:41:09) 
Bana samimi gelmedi niyeyse. Merak aslinda bilmek istenir ama sormaya cekinirim uzerim falan diye.


  • rayde  (18.03.16 23:42:38) 
J.K. Rowling'in Boş Koltuk kitabını okumak isteyebilirsin bununla ilgili.


  • rygard  (18.03.16 23:48:10) 
Bence olayın içine iyice girip, aslında kendisinin veya sevdiklerinin başına gelmediğini bilmenin verdiği hazzı duymak istiyorlar. Bana biri bu kadar ayrıntı soru sorsa ayar olurum, terslerim.


  • bigbadabum  (18.03.16 23:48:19) 
O kadar soru nedir, çıldırmış. Ben ölüm şeklini bilmek istiyorum, hastalik, ecel, kaza. Sonrasında sacma sapan konusuo uzmemek için.


  • shadowcat  (18.03.16 23:50:58) 
@konusma ben konusuyorum;

Özet merak edilir tabi ki. Dediğin gibi acı çekip çekmediği vs önemlidir sevenleri için. Ama işte yok beyni akmış mı, suratı parçalanmış mı falan; ölümün dedikodusu gibi bunlar. Veya aslında sormak istediğim, kişilerin içerisinde taşıdığı şiddet eğilimi oranında mı artıyor bu tür sorular acaba?
  • innatedesire  (18.03.16 23:52:44) 
@rygard,

Teşekkürler öneri için. Kitabı sipariş ettim az önce.:)
  • innatedesire  (18.03.16 23:55:49) 
Öyle detaylı olarak kesinlikle bilmek istemem çünkü kaldıramam.
Hatta ölmüş halini de görmek istemem hiçkimsenin, görünce her seferinde öyle hatırlıyosun.
Sağlıklı güzel haliyle hatırlamak varken neden öyle yapayım ki..
  • megalomaniac  (19.03.16 00:52:32) 
Herkesin yas sureci ile basa cikisi farklidir o yuzden sizden farkli olanlari yargilamayin - hele ki aynisi basiniza gelmemisse. Ekstrem olaylarda "ben oyle yapardim soyle yapardim bi sacma" demek cok kolay ama o aci aninda siz de ayni tepkiyi verebilirsiniz

2 gun once duyuru acmistim arkadasimin babasi vefat etti diye. Kiz simdi bizim evde. Dizilerdeki filmlerdeki gibi bir tepki vermiyor ve bu da cok normal

Ben olsam ben de her detayi bilmem isterdim diye dusunuyorum. Olum degil ama benzer aci olaylardaki tepkim bu yonde olmustu cunku
  • la noix  (19.03.16 06:04:02) 
@bigbadabum un görüşlerine katılıyorum. İnsanlar başkalarının hastalıklarını ve ölümlerini gördüğünde kendinin sağlıklı olduğuna içten içe seviniyor;hatta kendi başına gelmediği için seviniyor bile.


  • mhrkrts80  (19.03.16 09:20:17) 
Bizim kültürümüzde belli bir yaşın üzerinde çocuklara ölen anne-babası mutlaka gösterilir ki artık onların ölü oldukları fikrine iyice alışsınlar.
Bence buradaki olay da benzer.Ölümün gerçekliğine kendini inandırmaya çabalıyor.

  • turkuaz  (19.03.16 10:29:53) 
la noix benden çok yaşayacak :)

Şok anında, kabul edememe anında insanların tepkileri farklı farklı olabiliyor. Belki o arkadaşına da normal zamanda sorsak, o da "Hiç bilmek istemem" diyecektir. İnsan o an ne yapacağını şaşırıyor, uyuşuyor ve o an söylenen dinlense, duyulsa ve anlansa bile hissedilmiyor. Birisi gelse ve "Kafası kabak gibi patlamış" dese onun etkisi "Sabah bakkaldan gazete aldım" ile aynı oluyor o şokun etkisiyle, çekirdek bile çitleyebilir üstüe. Ama bir zaman sonra yavaş yavaş ne olduğunu anlıyor vücut, inkar mekanizmasını devreden çıkarıyor ve üzülmeye, kriz geçirmeye başlayabiliyor insan.

Ben yine de acı verici olsa da bilmek isterim, son anında ne yaşadığını, nelerden geçtiğini iyi bilmek isterim. Elimde olsa o an aklından ne geçtiğini ve ne düşündüğünü de bilmek isterdim.
  • aychovsky  (19.03.16 10:47:00) 
sadece ailemdense nasıl oldu diye sorarım. çünkü bazen bu sorular eğer hakkaten sevdiğiniz biriyse aileden beyninizden çıkmaz bir hale gelebiliyor. sadece babamı ölüyken görmüştüm, ondan önce yada sonra bir sürü insan vefat etti, hatta gel bi son defa gör istersen dediler , bakmadım.


  • killerbee  (19.03.16 11:37:04 ~ 11:38:55) 
@la noix, @aychovsky

Öncelikle "ben yapmazdım"la "yapmam" farklı şeyler. Kendimi yerine koymuyorum, yerinde oldum ve yapmadım.

İkinci olarak "çok saçma yea" demiyorum; duyurudan anlaşılabileceği gibi anlamaya çalışıyorum.

Ve son olarak, ölüm haberinin insanda yarattığı şoku ve beraberinde gelen davranışları çok iyi biliyorum. Sorum sadece detayı öğrenme merakıyla ilgiliydi.

Yine de teşekkürler.
  • innatedesire  (19.03.16 17:17:15) 
@innatedesire
keşke "saçma" demiş olsaydınız, onun yerine "saygısızlık" demişsiniz "acayip"ten sonra

bir de "istemem" diyen sizsiniz, bu şekilde söylediğiniz için başınıza gelmediğini düşündüm

herkes aynı şekilde tepki vermiyor. yazılanların ana teması bu
  • la noix  (19.03.16 17:29:11) 
@innatedesire Alındırdıysam özür dilerim. Demek istediğim şunlardı:
- Şok anında duyduğunu hissetmediğinden, kendini durduramadan sormuş da sormuş olabilir. Ama öğrendiklerini o an hissedemeyip sindirememiş olabilir.
- Haklısın, "Yapmazdım" ile "Yapmam" farklı şeyler. Şu anda yaparmışım gibi geliyor, çünkü en son anında nasıl olduğunu bilmek isterim, daha çok ayrıntı isterim diye düşünüyorum ama yaşadığım anda ne yaparım, bilmiyorum. Belki de bir noktada "Yeter artık" derim ama şu anda o ayrıntıları sorma kafası bana çok uzak gelmiyor.
  • aychovsky  (19.03.16 17:29:35 ~ 17:32:47) 
@la noix,

Evet saygısızlık olduğunu düşünüyorum ama saçma demedim. Saçma olduğunu düşünseydim sizlerin fikrini veya nedenini merak etmezdim.
Ayrıca "istemem" dedim, "istemezdim" demedim. "Yargıladım" değil, "yadırgadım" dedim. Çok açık aslında yazdıklarım. Sorunun kahramanı olan arkadaşımı suçlamıyorum ben, anlamaya çalışıyorum. Sizin de beni suçlamanıza gerek yok.

Soru zaten herkesin farklı tepkiler verebileceğini içeriyor. Sanırım bilimsel makale falan okumam daha mantıklı olurdu.


@aychovsky, teşekkür ederim, alınmamıştım:)
  • innatedesire  (19.03.16 19:36:31 ~ 20.03.16 00:19:05) 
Ben de bu tur sorulari saygisizlik olarak gorup rahatsiz oluyorum, kendim merak etsem de sormam.
Kulturel bir olay bence, daha cok kentsel ortamlarda ayip sayiliyor. Daha köysü, anadolu ortamlarinda "samimi icten insanlariz aciyi paylasiriz aciniz acimizdir" modu oluyor, bana garip geliyor ama insanlarin niyeti kotu yonde degil, sadece bilmek istiyorlar ve bunu samimiyet, paylasim olarak degerlendiriyorlar.

  • ihan  (19.03.16 23:04:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.