[]

Booking Fake Rezervasyon ve Para Çekilmesi

Bir arkadaşın sorusu:

Booking üzerinde vize başvurusu için fake otel başvurusu yapıp sonra zamanından öcne iptal etmeyi unuttuğum için baya yüklü bir miktar para çekildi hesaptan. Bir haftalık bir rezervasyondu ve rezervasyonun ilk günü fark edip otele mail attığımda 3 gün öncesine kadar iptal etmem gerektiği, ancak şu an bir şey yapamayacaklarını söylediler. Yani kullanmadığım bir hizmet için şaka gibi 7 günlük otel parası ödemek durumunda kaldım. Hadi otelin de eli bağlandığı için 1-2 günlük parayı alması haklı olsun, bir aylık rezervasyon yaptırıp kalmasaydım 30 günün parasını mı ödeyecektim? Baya saçma bir durum haliyle. Bankaya sorduğumda bu konuyu bir değerlendireceklerini söylediler ama sanırım para onlardan karşı tarafa geçmiş gibi duruyor. Nette bir araştırınca benzer durumda bir arkadaşın parasını garanti bankası geri iade etmiş. Bu konuda bir yasal boşluk varmış ve banka kullanılmayan hizmet için para alınmasını saçma görüp işlemi iptal etmiş. Ben ise yapı kredi üzerinden ödeme yaptım. Ve paranın karşıya geçmiş olması durumunda bankanın yapacağı bir şey var mı bilmiyorum. Bu konuda neler yapılabilir. Otelin şerefsizlik yapıp tüm paraya konması durumunda o şehire gidip otele her türlü zararı, pisliği yapma durumu dışında..


 
köyünüzde işler böyle yürümüyor olabilir ama şehirlerde biz bazı dengelerin devam edebilmesi için kurallara, uyarılara uyuyoruz. eğer işletme size "şu aşamada şu kadar ceza vardır, yine de tutmak istiyor musunuz burayı" dediğinde biz ciddiye alırız. okuruz, değerlendiririz. anadolu çomarı gibi "noolacak yeaa ver gelsinnn hacııı" demeyiz. şimdi oteli suçlamayı, saçma sapan atarlanmayı bırakın. otel sizi zorla müşterisi yapmadı, hatta uyarısını da yaptı. kaldı ki bütün bunları vize evrakında sahtecilik yaparken yaşadınız. hani karakterinizin burada daha net anlaşılması açısından söylüyorum.

bankanın araya girip para iadesi yapması bana pek mantıklı gelmedi. eğer böyle bir hizmet veriyorsa zaten booking.com ile banka ters düşeceklerdir ki bu yüzden bu işe pek ihtimal vermiyorum. Yerinizde olsam otel ile direk iletişime geçip, konaklamamı erteleme yoluna gitmeyi talep ederdim. vergileri ve rez. hiz. bedelini düşünce kaç günlük konaklama hakkınız varsa onu size ayırmalarını isteyin.
  • theli  (15.03.16 08:49:03 ~ 08:52:46) 
Bankadan parayı iade alabilirsin.

www.eksiduyuru.com

Edit: Yasal boşluk değil; var olan hakkınız. Almadığınız hizmetin; malın bedelini banka sizden tahsil edemez. Bankaya gidip harcama itirazında bulunacaksınız.
  • Frederick Co  (15.03.16 08:50:00 ~ 08:53:24) 
İkili bir anlaşmaya girmişsiniz. Karşı taraf kuralları belirtmiş, sen de bunları (muhtemelen detaylı okumadan) kabul etmişsin. Zamanı gelip kurallar devreye girmiş, şimdi neden böyle oldu diyorsun.

Olur tabii ki, adam sana güvenip o odayı 7 günlüğüne başkasına satmadı. İptal etmen için sana süre de tanıdı ama sen ihmal ettin. Kurallara da iptal etmezsen sadece ilk günü değil, tüm ücreti tahsil ederim de yazdı.

Şimdi gelmiş otele gidip zarar vermekten bahsediyorsun. Bravo bu zihniyete. Aynen böyle devam et. Tebrik ediyorum.
  • cakabo  (15.03.16 08:52:20) 
birincisi sisteme vakıf olmadan bu denli sinirlenmeniz doğru değil. dediğiniz durumun promosyon bilet alıp, geç kalıp uçağı kaçırdığınızda para iadesi alamamanız vaya ceza ödeyerek yeni bilet almanız durumuna benzer. siz bilet gişesine gidip iade talebinde bulunamıyorsunuz değil mi,size gerekli bilgiler verildiğinden bir hak iddia edemezsiniz.

ikinci olarak otel ödemiş olduğunuz ücreti olduğu gibi cebe atmaz. booking gibi rezervasyon sitelerinin, her rezervasyon üzerinden %15 ile %60 arasında bir komisyon bedeli olur. yani sizin kartınızdan çekilen ücretin komisyonunu siz sistemden iptal etmediğiniz için booking sizi otelde konakladı varsayıp, komisyon+kdvyi otele fatura eder. ayrıca iptal işlemini gerçekleştirmediğiniz için otel sizi konaklamışsınız gibi gösterip no-show oda basımı yapıp faturanızı keser. yani kısaca bu maliyetler siz konaklamamış olsanız dahi ödenir. ha tabi ki oda ve satın aldığınız hizmetleri kullanmadığınız için buradan otelin karı olur.



ayrıca, belirtmiş olduğunuz bankadan almadığınız hizmet bedeli iade meselesi, öncelikle etik değil(bookinge komisyon ödenmesi ve fatura kesildiği için oluşan maliyetten ötürü) . sonrasında, otel tarafından bankanıza, booking in hizmet bedeli sözleşmesi ve satın almış olduğunuz hizmetin iptal şartları beyan edildiği taktirde herhengi bir hak iddia edemiyorsunuz. iade talebinizden önce otel aranıp teyit istenir, bilginize
  • mohito  (15.03.16 09:08:45) 
otelin yaptığı şerefsizlik falan değil. okuma yazma bilen biri için booking rezervasyonlarında anlaşılmayacak bir şey yok.

gidip otelde kalsın, parası boşa gitmesin hiç olmazsa..
  • nrmnm  (15.03.16 09:14:38) 
mesela tokyo'ya uçak bileti aldım 3 bin liraya ve uçağı kaçırdım veya gidemedim. bu durumda almadığım hizmet olduğu için iade isteyebilir miyim? hayır

otel rezervasyonu yaparken şu zamana kadar ücretsiz iptal diye yazar. sen rezervasyon yaptırırken bunu kabul edersin. yine de otelin iade yapması kendi inisiyatifi.

yani olay hizmeti alıp almaman değil, alırken kabul ettiğin koşullardır. burada da o koşulları yerine getiremediğini görüyoruz.

1 haftalık rezervasyonun iptalini unutmak da ayrı bir olay tabi.
  • cekilmis gayfe  (15.03.16 09:17:10) 
ha bu arada 'o şehire gidip otele her türlü zararı, pisliği yapma durumu dışında'demişsiniz, elinize ne geçecek çok merak ediyorum. otel sizin günlük olarak konaklama ihtiyacınızı karşılamak için vardır. sırf konaklama( ek hizmetler vs.) aldığınız için size bahsetmiş olduğunuz hakkı vermez. yapmayın, gerçekten yazık. bu tarz tüm olumsuz davranışlar, yerli/ yabancı misafir ayrımı yapılmasına ve kötü izlenimlere neden oluyor. sizin yüzünüzden sizden sonraki tüm vatandaşlara olumsuz yaklaşılıyor.
ayrıca vize almak için kullanılabilen bu tür sistemleri, rahatça,bedavaya kullanabildiğinizi unutmayın. sizin yaptığınız gibi kullanımlar artarsa otellerin önlem alacağını, vize görüşmesinde istenen bu hizmetten belki ücretsiz ve bu kadar rahat faydalanamayacağınızı unutmayın lütfen.

  • mohito  (15.03.16 09:21:37) 
yok arkadaş sinirli olduğu için o kısmı ciddiye almayın, o otele gidecek de zarar verecek de. ama yine de ben tamamen otelin haklı bulunmasına anlam veremedim. dediğim gibi iade durumlarının örnekleri var, nasıl ki otel 3 gün öncesine kadar iptal hakkı sunuyorsa toplam rezervasyonun 3 gününü alsın, geri kalanına dokunmasın. neymiş acaba otelin zararı da bundan 4 gün sonrasının da ücretini alıyor kullanmayacağım halde. sonuçta 4 gün sonrasına yine hizmete ve satışa açabilir odasını. kapitalizmi savunacam derken bokunu çıkarmak böyle bişey olsa gerek.


  • del piero10  (15.03.16 09:28:55) 
@del piero10 ilk cevabımı okuyun lütfen.


  • mohito  (15.03.16 09:31:37) 
okuduğum kadarıyla burada kimse kapitalizmi savunmuyor. burada tamamen arkadaşınızın kapitalizm karşısındaki saflığı eleştiriliyor. madem kapitalizmin bu kadar farkındasınız, gözünüzü bunlara karşı açmalısınız o kadar.


  • uuth  (15.03.16 09:36:14) 
@mohito,


hocam sağ olasın detaylı bilgilendirmen için. bahsettiğin bazı detayları yeni öğrendim sayende, ancak yine de tüm paranın olduğu gibi çekilmesini otelin çakallığına veriyorum. en ekstrem durumu düşünelim, mümkün mü bilmiyorum ama diyelim 3 aylık bir rezervasyon yaptım ve planım iptal oldu ve vazgeçmek durumunda kaldım. napacak otel, ben şartları baştan belirttim diyip 90 günü ben kalmışım gibi paranın üstüne mi yatacak. öyle işletme zihniyetinin içine tüküreyim af edersin, booking alsın komisyonunu, otel de birkaç günlük mağduriyet ücreti alsın, hepsini almak neyin nesi? itinayla müşteri zikilir anlayışına klas bir örnek oluyo bu durumda. sonra da ama sen de bilseydin başına geleceği demeye gerek yok, madem öyle o otele ben ne zarar versem haklı oluyorum. o hak etmediği paraya yatarsa ben de ters yatırmakta haklı oluyorum. birazcık kafa çalıştırmak yeterli bunu görmek için. burada ilk çomarlığı yapan otel oluyor, aynı karşılığı da görünce bikbikin bi anlamı kalmıyor.
  • del piero10  (15.03.16 09:41:49) 
etik boyutunu bir kenara bırakırsak, çözüm için booking.com ile iletişime geçmenizi öneririm. bu şekilde para iadesi almış arkadaşlarım oldu. booking.com çalışanları çok yardımcı olabiliyorlar.


  • givemesomesubstance  (15.03.16 09:47:09) 
saka gibi olan otelin o ucreti istemesi degil, sapsik arkadasinin sanal kart dururken gercek kredi karti bilgi vermesi + free cancellation. otelde odeme gibi oteller varken bu ibare olmayan otellerden birini secmesi. bence haketmis.


  • mayeskuel  (15.03.16 09:50:15) 
@del piero10 90 gün ekstrem bir örnek o durumda emin olun yardımcı olur otel. yoksa misafirin yakınını kaybetmesi ne bileyim gelemeyeceği durumlar olabilir, normaldir. özellikle 1 aydan fazla konaklamalar için maliyet+ %20 gün(kural değil genelde şahit olduğum durum) gibi bir rakam tahsil edilir veya misafirin bir sonraki konaklamasına aktarılır. yani emin olun hiçbir konaklama işlemesi misafirinin kötü bir tecrübe yaşamasını istemez. ayrıca bir veya daha fazla personelin sadece vize için de olasa sistem ve kişi ile tek tek ilgilendiğini unutmayın.az çok anlamışsınızdır sektörden olduğumu, misafirlerin işletmeye verdiği zararların en azına şahitlik etseniz, insanlığı sorgularsınız.


  • mohito  (15.03.16 10:00:31) 
bookingi ara derdine çare olurlar.
en azından kalmadığın bir kısmı kurtarırsın.

  • basond  (15.03.16 10:09:03) 
abi senin düşüncende ve anlayışında otel varsa gelsin elinden öpeyim. ama genelde böyle olmuyor maalesef, baksana burda da sen şartları biliyordun, tabiki çekecek hepsini diyor adam. yani kendisi otel işletse en ufak bir anlayış, insanlık göstermeyecek. e ben de bu zihniyetteki bir adamı kendi yöntemimle öpmeye çalışacam. yoksa senin gibi bir adama yamuk yaparsam zaten uyku uyuyamam. o iptal edilen uçak biletiyle bu durum aynı değil ama, orda tek seferlik bir uçuş var, oldu bitti. burdaysa uzunca bir süreyi kapsayan ve bir noktadan sonra işletmeyi mağdur etmeyen bir durum var. elma armut.


  • del piero10  (15.03.16 10:09:36 ~ 10:10:43) 
@del piero10 illa ki o yere başka uçuşlarda var. ayrıca geçte kalsa belki de elinde bavulu ile hava alanına gelmiş tüm işlerini ayarlamış bir yolcu var. diğer işlerinden dolayı zarara girmemek için (otel, aktarmalı uçuş, ulaşım ücreti,geç kalma vs.) ilk uçuşa normalden çok yüksek miktarda para ödemek zorunda kalabiliyor, onun bileti de son anda başka bir yolcuya güzelce satılıyor. bu durumda ayvayı yemiş oluyor. bence elma, armut değil yani. benzer durumlar. tabi sizin görüşünüzdür saygı duyarım. ha bir de işletmeyi öpmeye doyamayanlar var ki zararı maddi olarak karşılığı yok. anlatsam konu çok dağılacağından, merak ederseniz mesaj atabilirsiniz.


  • mohito  (15.03.16 10:21:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.