[]

Hollanda'ya Siktir Olup Gitmek

Gidiyorum kankalar. Türkiye'den siktir olup gidiyorum. Darısı başınıza.

Temmuz ayında Hollanda'ya ablamın yanına gideceğim. Daha önce hiç yurt dışına çıkmadım. İlk seferde turnayı gözünden vurmayı umuyorum. Gittiğim yerde ya da en azından gittiğim yere yakın bir yerlerde kalıcı olmak istiyorum.

Soruma gelecek olursak. Orada uzun süreler kalabilmem için bir işe ihtiyacım olacak elbet. Kendi mesleğimden(ingilizce öğretmeni) bağımsız bir işte çalışmak istiyorum. Hollanda ya da oradaki kısa süreli tatilden sonra herhangi bir Avrupa ülkesine gidip oralarda çalışabileceğim bir iş, ne bileyim gidip orada kalmamı sağlayacak herhangi bir fırsat bir şey ne olursa... bana yol gösterebilecek kimseler var mı?

Gidip küçük bir kasabasında yaşayabilirim. Fiziksel her türlü işe varım. Düzgün bir ülkede, ülke yöneticilerinin insanlara insan gibi davrandığı, insanların insanlara insan gibi davrandığı, halkının aptal olmadığı bir ülkeye gidip karın tokluğuna yaşamak istiyorum. Bu kadar.

Edit: Ablama da söyledim kalıcı olmak istediğimi. O da araştırıyor benim için bir şeyler ancak burada belki benzer durumda olan birilerinden fikir alabilirim umuduyla sizlere de sormak istedim sevgili dostlar.

Edit2: Yahu bana şunu yapabilirsin bunu yapabilirsin deyin sadece rica edeceğim. Neyin kolay neyin zor olduğunu biliyorum. Yukarıda "istiyorum" olarak yazdığım şeyleri garantiledim sayılır. Tek merak ettiğim şey, ne tür işler olabilir, ne tür konaklama imkanları, arkasından neler gelebilir tarzında bilgisi ve tecrübesi olanlardan fikir almak. Hayatında hiç böyle bir şeye bulaşmamış insan gelip da bana o iş kolay değil hacı çekmesin lütfen.

 
-kadinsan eger au-pair olabilirsin. almanyadayim, bugün buraya o sekilde gelmis iki kisiyle tanistim.
-kendi meslegini yapabilecek isi daha kolay bulursun, aslinda avantajlisin, meslegini yapmak icin özellikle flamanca bilmen gerekmiyor. burada yapacagin isle ilgili diploman olmasi önemli. cati ustasinin bile diplomasi var. diplomasiz calisabilecegin vasifsiz isler de senin burada kalici olmani saglamaz. oturma iznin cikmaz.

edit: hollandada yasadim, bir kisiden bile yabanci oldugum icin herhangi bir kabalik, ters hareket, ima hissetmedim. hollandalilar seker gibi insanlar.

almanyada bu yasaniyor ama hic bir sekilde sözlü degil. tavirlardan anlasiliyor yabanci düsmanligi. ama söyle söyleyeyim, ben türkiyede türklerden yana karsilastigim terbiyesizligin onda birini yasamiyorum yine de. türkiyede kendi ülkemdeki insanlarin düsmanligi daha fazla.
  • kucukharfler  (24.02.16 15:56:04 ~ 16:03:28) 
çok iyimser düşünmüşsün ama önce gideceğin ülkede çalışma iznine ihtiyacın var. sana çalışma izni çıkaracak bir iş yerinin önce kendi ülkesi, sonra avrupa birliği ülkeleri arasında arama yapıp bulamadığını ve seni işe alacağını beyan etmesi gerekiyor. bu o kadar kolay ve kısa bir süreç değil. yani adamların istediği şeye cuk oturmuyorsan ya da çok iyi değilsen böyle bir zahmete girmezler. bi türk olarak siktirip gitmek hiç o kadar kolay değil üzgünüm


  • try again fail again fail better  (24.02.16 16:04:33) 
@irminti, ben mi kendimi net ifade edemedim de iyimser göründüm yoksa sen çok mu acı çektin de 72 yaşındaki gurbetçi babaanneler gibi konuştun anlamadım.

iyimser olsam o iyimserlikle gider ablamın kapısına "naber cınım bana iş buldun mu" der keyfime bakardım herhalde. istemek ile iyimser olmak arasında çok fark var diye düşünüyorum. hatta o kadar iyimser değilim ki bu ve hiçbir konuda, elimde olmasına rağmen bu fikri netleştirmem bile 2 yıldan fazla sürdü.

@kucukharfler, teşekkürler. itayla'da yüksek lisans yapan bir arkadaşım da ilets'ye gir gel diyor ancak ben eğitim alanında bir iş yapmak istemiyorum.
  • m murphy  (24.02.16 16:08:04) 
Tekrar Türkiye'ye dönünce hepimizin ballandıra ballandıra anlattığı şeylerdendir: "İnsana değer veriyorlar abi, insan olduğunu anlıyorsun" klişesi. Ama bir ayrıntı var hepimiz tekrar Türkiye'ye dönmüşüz ve yurt dışına yaşamak için değil kısa süreli bir amaç için gitmişiz. İnan ki elinde somut bir yetenek yoksa her şey düşündüğün gibi mükemmel olmayabilir. Ayrıca halkın aptal olmadığı ülkelerde ekmek bulman daha zordur. Düşünsene Türkiye'de senin nitelediğin gibi herkes aptal olmasaydı İngilizce öğretmeni olabilir miydin kolay kolay? Madem herkes aptal, sen akıllısın bu aptallar arasından öne çıkabilirsin.


  • eccentric  (24.02.16 16:15:03) 
benim yerimede otlan arkadaşım :) hayırlı olsun ve de yolun açık olsun.
-gün gelir biz de siktir olup gideriz (kıskanma modu)

  • redeath  (24.02.16 16:19:02) 
@eccentric, vaooov düz mantık hiç bu kadar düz mantık olmamıştı. tickini verdim kardeş.


  • m murphy  (24.02.16 16:19:13 ~ 16:19:44) 
calisma iznin olacak diye varsayarak:

bulasik yikayabilirsin. muhtemelen seni idare eder. karin tokluguna calismak icin herhangi bir is yeterli olur. turkiye gibi degil.

calisma iznin yoksa:

evlen biriyle direkt. kacak calisan belki vardir ama bu islere girmek icin biraz daha farkli bir kisilikte olman lazim.

ek: turkiye'den oraya gidip meslegini de yapmak istemiyorsan, kimse senin icin calisma vizesi almaz. kendi alaninda cok iyi olsan belki derim de, vasifsiz adam icin kimse ugrasmaz.
  • bohr atom modeli  (24.02.16 16:21:18 ~ 16:23:13) 
atom +1


  • try again fail again fail better  (24.02.16 16:23:24) 
Sen de git, o da gitsin, bu da gitsin, herkes gitsin, içini boşaltalım ülkenin. Nasıl olsa mülteciydi falan kapısına dayandın mı alıyor öyle değil mi. Kim kalacak biz gidince? Kime kalacak ülke? Suriyeli mülteci diyor ki kameraya konuşurum ama beni çekme. Neden diyor? Çünkü biliyor ki dönünce esad ilk bu kaçanların peşine düşecek. Çünkü savaştan kaçıyor ama yaptığının bi nevi vatan hainliği olduğunu düşünüyor.


  • bigbadabum  (24.02.16 16:39:28) 
  • Kovacic  (24.02.16 16:52:12) 
@bigbadabum, bana ne? ben mi bu hale getirdim bu ülkeyi. kim bozduysa ya da bozulmasına yol açtıysa o düzeltsin.

şahsen ben çok mücadele verdim. benim babam da mücadele verdi. onun babası da, onun babası da. sonuçta ne oldu?

osman çavuş var babamın dedesi. savaşlar yüzünden 16 yıl askerlik yapmış. ruslar tarafından esir alınmış, vücudunda onlarca süngü izi var. bu adam savaşmış arkadaşları gibi. sonra benim dedem yıllarca hak adalet peşinde koşmuş, kendi çocuklarını ihmal edip başkalarının çocuklarıyla ilgilenmiş, başkalarının dertleriyle uğraşmış, vatan-millet-toprak demiş başka bir şey dememiş. bunları yaparken bir kuruşluk hak yememiş. sefalet içerisinde yaşamış. babam ise özgürlük isterken, adalet isterken, bunlar için sokaklarda bağırıp çağırırken tutuklanmış. işkence görmüş, hapis yatmış.

ben de onların yolundan gittim uzun süre. mücadele ettim. plastik mermi yedim, biber gazına alıştım etkilenmez hale geldim. görüşümün uymadığı insanlara olan biteni anlatmak için cebimden, ruhumdan, enerjimden ödün verdim. bir haftada 12 farklı şehirdeki protestolara katılmak için günde 2 şer saat uyudum, suriye sınırına gidip kamplarda gönüllü hizmet ettim. daha bir sürü şey.

ama yok, ben pes ettim. çünkü bu ülkeyi saran virüs gibi bir şey var artık. bu virüsü yok etmenin yolu yok. inanılmaz hızlı ve kararlı büyüyen bir virüs bu. bundan kaçmaktan başka çare görmüyorum. bu kadar şeyi yaparken aklımda ümitsizlik hiç olmadı. hiç başaramayacağız demedim. her yenilgiden her müdahaleden daha güçlü çıktığımızı hissediyordum. ama öyle değil. inanın öyle değil.

anlatılacak o kadar çok şey var ki. ama anlattığın kişi seni anlamıyor. anlasa da anladığıyla kalıyor. şu bir gerçek. bu ülkede yaşayan herkes ama herkes bu ülkede böyle yaşamayı hak ediyor. ne azı ne fazlası.
  • m murphy  (24.02.16 16:53:08) 
selamlar, ben bir süre almanyada yaşayıp türkiyeye döndüm, sonra tekrar gitmek için arayışlara başladım ama iş durumları yüzünden olmadı, hala uğraşıyorum avrupaya dönebilmek için.

yalnız bu iş arayışları süresince dutch olmadan yalnızca ingilizce ile kotarabileceğim işlere bakmaya başladım bir ara hollandada

şans eseri bir sürü call center ingilizce ve türkçe konuşan insan arıyordu, customer service representative gibi. çğunluğu da hollanda ve yunanistandaydı, bir araştırmanı öneririm. açıkcası ben tercih etmedim ama olur dersen ordan birşeyler çıkarabilirsin.

bol şans.
  • yonge and bloor  (24.02.16 16:54:05) 
akademik alt yapı?

ieltsden 6,5 alana veriyorlar yüksek lisans hakkını zaten bu güzide ülkelerin güzide üniversiteleri biliyoruz değil mi?

bir de; akademik alt yapı deyince matah bir şeymiş gibi duruyor mu oradan? makale ezberlemek falan :/
  • m murphy  (24.02.16 18:59:33) 
tek söyleyebileceğim şey tebrik etmek. bu ülkeden bi bok olacağını düşünmek gerçekten saflık. sizin gibi kurtulabilenleri de çok kıskanıyorum. umarım başarılı olursunuz.


  • n62  (24.02.16 19:09:57) 
git benim için de iyi semirmiş, kolonyal yanaklarını öp; onlar da senin için bizden ve diğer tüm topraklardan topladıkları maddi ve kültürel sermayelerinden bir lokma ayırsınlar.


  • kaufman  (24.02.16 21:09:56 ~ 21:10:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.