[]

kiracı-ev sahibi ev tamirat meselesi ?

merhaba ekşiduyuru ailesi;
kiralık bir ev var kirasını ben alıyorum ev de klozetin borusu patlamış ben de başka bi şehirdeyim. evi kiraya veren emlakçı arkadaşı aradım.neyse işte yapıldı klozet 80 lira masraf çıkardı.Kiracı ödemez mi eve de ağustosta girdi. daha önce de bişeyleri bozdu bana ödetecekti dedim tamam bu seferlik böyle olsun ama bi dahakine kendin hallet abi dedim.sonra baktım hesaba masrafın yarısını kendi üstlenmiş.gene bana kitleyecek. ne yapıyor böyle durumlarda ev sahipleri var mı bilgisi olan ?



 
kiracı giderken klozeti götürmeyeceğine göre masraf size aittir


  • la noix  (18.02.16 16:34:08) 
Hem kiracı hem ev sahibi olarak böyle ıvır zıvır şeylerin ev sahibine kitlendiğini hiç görmedim. Apartmanda tadilat olacaktır, evin pencereleri, kapıları değişecektir vs onları öder ancak.


  • Domuz  (18.02.16 16:34:22) 
klozeti kullanan o ama ben kullanmıyorum.


  • ramazanali  (18.02.16 16:35:46) 
@domuz ne diyeyim bu adama bana da saçma geliyor ?


  • ramazanali  (18.02.16 16:38:03) 
iyi de borusu patlamış adam götüyle klozeti patlatmamış ki.

demirbaşa girer, ev sahibi öder
mesela kalorifer patlar, onu da evsahibi öder
  • la noix  (18.02.16 16:38:17) 
o mantıkla bakacak olursan pencereleride o kullanıyor ama değiştirilmesi gerektiğinde sen değiştireceksin. biz kiracıyken bizim yüzümüzden olan bir zarar bozulmada biz karşılıyorduk ama bizim etkimiz yüzünden değilse ev sahibi ödüyordu.


  • kuzey li  (18.02.16 16:38:20) 
ev sahibi sağlam teslim ettim, sağlam isterim diyebiliyor.


  • Absinthe75c  (18.02.16 16:41:17) 
ohoo ben de bu ev sahiplerinin triplerini anlamıyorum.naptı adam klozet borusunun üstünde mi tepindi?
benim de çatım akıtıyo mesela, çatıyı ben mi bozdum da ben yaptırayım?
çok atarlıyım ev sahiplerine, neyse yeri değil.
sonuç olarak ev sahibi ödemeli.
  • bir nick var benden iceri  (18.02.16 16:42:14) 
Dairede yapı eseri olarak kabul edilen şeylerden ev sahibi sorumludur. Ama bunların hatalı kullanımından kaynaklanan masrafları kiracı öder.

Boru patlaması da kiracının elinde olmayan bir şey ise ev sahibi masrafı ödeyecek.

Ama örneğin tuvaleti kiracının kırması durumunda bu kiracının suçudur ve kiracı ödeyip yaptırmak zorundadır. Kiracı evi aldığı gibi bırakmak zorundadır.
  • Abdurrahman  (18.02.16 16:44:21) 
80 liranın muhabbetini yapma ayrı, ben sırf bu kış 3 kalorifer 1 boru değiştirim, lafını etmedim. ama bu benim ve ev sahibimle alakalı bi durum. istesem yine isterdim ve haklı olurdum


  • la noix  (18.02.16 16:45:15) 
ne de olsa ev sahibi ödüyor diye bozsun dursun ben de ödeyip durayım o zaman. eve de yeni girmedi sonuçta 5-6 ay oldu. 2. defa oluyor 5 ayda.


  • ramazanali  (18.02.16 16:46:18) 
TBK. m. 303 “kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlüdür”.

adam sana kirayı neden ödüyor acaba? bütün masrafı kiracı ödeyecekse?
  • cedrus deodara  (18.02.16 16:46:32) 
Pansiyon mu bu ya, gidip çarşaflarını da değiştirsin bari:P Sen de ki bak güzel kardeşim, senin kullanımın sonucu kırılan, bozulan vs şeyden ben sorumlu değilim. Bir kerelik tamam dediğimi söyledim ilkinde de.
Apartmandaki boru patlasa tamam da yani kendi kullandığı wcnin borusunun lafını da etmesin artık.

  • Domuz  (18.02.16 16:49:33) 
herif manyak mı sana gıcıklık olsun diye kullandığı tuvaleti mi bozacak töbe töbe ya. bizim ev sahibi de kombiyi değiştirmiyor, kullandığınız için eskiyor diyor. skdjskj. çok değişik kafalar. sobali diye kiralasaydın o zaman ciğerim diyorum.
masrafın yarısını da ödemesi iyi niyettir bana kalırsa.

  • rayde  (18.02.16 16:49:50) 
aldığımız gibi teslim ediyorsak, ben eve girdiğimde bozuk olan ve ev sahibinin yaptırmamakta inat edip bana giren her şeyi geri bozarak çıkacağım. yuppi! bunu öğrendiğim iyi oldu.
ev alınca bu kafaya gireceksek mümkünse hiç ev sahibi olmayayım bir de.

  • bir nick var benden iceri  (18.02.16 16:50:31) 
yarısını vermesi güzel bir çözüm olmuş. bence üzmeyin birbirinizi. kiracı bi tık daha haklı gözüküyor. vermese niye vermedin diyemezsin çünkü 15-20 yıllık klozet borusu bozulabilir, ve o kiracıya patlayabilir ama kiracı neden öncekilerin derdini çeksin?


  • victum  (18.02.16 16:50:55) 
@ramazanali memnun değilsen kiracıdan kafana göre bi kiracı bulursun sözleşme sonunda


  • la noix  (18.02.16 16:52:15) 
ev 3 yıllık bu arada para muhabbetini pek sevmem ama iyi niyetimi ben en baştan beri gösterdim. depozito almadım senet imzaladık onun yerine. sürekli kiracıya geçirmeye çalışan biri değilim kısaca


  • ramazanali  (18.02.16 16:54:42) 
kiracının senin iyi niyetini suistimal ettiğini düşünüyorsan fatura iste. bi dahaki olayda önce seni arasınlar, ustayı falan sen tut.


  • la noix  (18.02.16 16:56:12) 
ev sahibi ödemeli. adam boruyu direkt olarak kullanmıyor bile, nasıl bozsun. klozet kapağını kırmış olsa neyse, kendi ödesin ama boru bu. kombi bozulsa onu da mı ödeteceksin?


  • lemmiwinks  (18.02.16 17:07:43) 
şimdi kiracı olarak cevap vereyim.

evin normal kullanımı nedeniyle bozulan eskiyen şeyleri kiracı öder. bak 10 senedir kiracıyım. elli kere musluk contası bozuldu değiştirdim. yetmesi o içindeki kısım (salmastra) bozuldu değiştirdim. duvardaki elektrik düğmesi bozuldu değiştirdim. perdenin kornişi tavandan çıktı düştü yaptırdım. cam kırıldı taktırdım. kombinin bakımını yaptırdım. amaaa kombi gaz kaçırdı, başkent gaz gelip mühürledi, işte ona karışmam.

musluğu da, elektrik düğmesini de, kornişi de, pencerenin camını da söküp götürmeyeceğim, ama ben kullandım, ben kullanırken bozuldu, ben yaptırdım.

şimdi klozet borusu derken hangi borudan bahsettiğiniz önemli. göt yıkama borusundan bahsediyorsanız kullanımla eskir, kiracının yaptırması lazım. ha duvarın içinden giden tesisat borusu ise kiracıyla ilgisi yok, ev sahibi yaptırır onu.

bazılarında net bir kural yok, ama azıcık mantıklı düşününce hangisini kimin öemesi gerektiğini anlıyorsunuz. tutarı da önemli. ben açıkçası kiracı olduğum evdeki 80 liralık tadilatı ev sahibine söylemem, kendim yaparım. ama kendi hatamdan kaynaklanmayan, normal kullanım ömrünü ben otururken doldurmuş en az 200-300 liralık bir şey olur, o zaman ev sahibine söylerim.

kalorifer patlar, kompil değişmesi gerekir, ev sahibinden isterim.

kalorifer kenarından su damlatıyordur, tamirci çağırıp 20 liraya tamir ettiririm, ev sahibinden istemem.
  • kibritsuyu  (18.02.16 17:25:40 ~ 17:25:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.