[]

suriye hakkinda birkac soru

1. su an sorulsa, suriye halkinin yuzde kaci esad'i destekledigini soyler?
2. savas oncesi ve sonrasi nufus istatistiklerine nereden ulasabilirim?
3. halkin ne kadari savasta aktif rol oynuyor? ne kadari sadece evinde oturuyor?
4. bu haritada isid'in bu kadar cok yere sahip olmasinin sebebi o bolgelerin col olmasindan mi kaynakli? cdn2.vox-cdn.com
5. su an taraflardan en avantajlisi kim?
6. mesela nasil oluyor da tum olaylarin basladigi dera'da bir yil icerisinde rejim karsitlari bu kadar basarili bir profil cizebiliyor? archicivilians.files.wordpress.com
koskoca rejim, arkasinda rusya ve iran varken ve o kadar silaha sahipken nasil oluyor da oradan buradan topladiklari silahlarla savasan rejim karsitlari karsisinda bu kadar basarisiz olabiliyor?

bonus soru: biliyorum 1 yil sonrasini bile tahmin etmek zor fakat ilerisi icin ongoruleriniz nelerdir? nasil sonuclanir?

belki daha fazla sorular da gelebilir.

 
4- Evet.


  • sevgikusunkanadinda  (11.02.16 18:07:05) 
6-koskoca türkiye ordusu neden cizreyi 2 ayda kontrol altına alamıyor? çünkü gerilla ile mücadele etmek kolay değil. Aynısı oralarda da geçerli.

İlerisi ile ilgili benim öngörüm esadın bütün suriyede kontrolü yeniden ele geçireceği ve kuzeyde özerk kürt devleti kurulacağı. 10 sene sonra da kuzey ırakta olduğu gibi bağımsızlık ilan ederler.
  • fayfim  (11.02.16 18:30:25) 
5- Esad. alehinde ki onca propagandaya,işid'e ve çeşitli ülkelerin kurduğu birliklere rağmen devrilemediyse, bu onu hayli avantajlı yapar.


  • pangea  (11.02.16 19:29:15) 
Hatay'dayım. suriyeli tanidiklarimdan da diger sorular icin yardim istedim.


- bildigim çok çok az bir kısmı.

- savas öncesi
~ 21.124.000
savasin surduğu su an ~15.000.000 civari.
arkadasin verdigi grafik:
i.hizliresim.com

- kendisiyle ayni inanca sahip olanlar daha rahat sayilir. özellikle lazkiye gibi kiyi yerlerinde.

- halkin çoğu disari göç etti ki hala geliyorlar türkiyeye. zorla askere alimlar var. Bu nedenle de kaçıp gelenler var. gecen gelenlerden birisinin, 1 yil boyunca evde saklandigini duydum.
baska biri de askere aliniyor zorla (sünni olanlar genelde ) ama 4-5 bin lira civarinda bir rüsvetle geri cikiyor. Orada ertesi gün görülse tekrar alinacagini bildiginden avrupaya geciyor ailesiyle.
- evet. Suriyenin doğusu genelde böyle çöl.
- sadece rusyanin hava gücü yardimiyla rejim avantajli diyebiliriz. karada ise (catismalarda) muhalif gruplar.

--maddi bir çok açiklamasi olsa da, buna manevi güç diyebilirim.

-- esadın pek önemi kalmadı.
ona yardima gelenler de sevdiklerinden gelmiyorlar bana kalirsa. bölgenin durumu, bir çok ülkenin menfaati yönünden iştah kabartıcı.
özellikle yapilmak istenenlerden biri pydnin bulunduğu yer ile lazkiye bölgesi arasinda kalan muhalif gücü kırıp, koridor açılmak isteniyor.
ilerisi için, türkiye açisindan da tehlikeli bir durum.
Rus savas ucaklarinin, bayir bucak bölgesi yerlesim yerlerini bombalama sebeplerinden biri de bu.

amerika, nasil ki iraka ölüm, vahset baglantili özgürlük(!) getirdi ise rusyanin da ondan geri kalir yani yok. bölgede kendince söz sahibi olmak istiyor.
  • 1adam  (11.02.16 21:03:58 ~ 21:05:26) 
Eklemeyi unutmuşum: "oradan buradan topladiklari silahlarla savasan rejim karsitlari" IŞİD'i tanımlamak için az gelebilecek bir açıklama. IŞİD'in arkasında Türkiye, Katar, Suudi Arabistan'ın desteği var. Bunun yanı sıra Saddam döneminde komutanlık yapmış pek çok asker de IŞİD'in bünyesi altında şu anda. Ayrıca IŞİD karargah olarak kullandığı, günden güne daha da hakimiyet kurduğu bölgelerde sivil yerleşimcilerin arasına sızıyor, onları kalkan olarak kullanıyor. Hatta Türkiye'ye kaçmak isteyenleri döndürürken fotoğrafları bulunan IŞİD'lileri hatırlarsınız: media-cdn.t24.com.tr


  • sevgikusunkanadinda  (12.02.16 00:21:21) 
evet o siritislari asla unutamam zaten.

benim rejim karsitlarindan kastim isid degildi. yukaridaki haritada yesil olan kisimlardan bahsediyordum. isid'e kimlerin yardim ettigini biliyorum.

peki o yesil olanlar isid'e karsi da savasiyor mu? onlara kimler yardim ediyor, yine isis'e yardim edenler mi?

mesela kurtler de rejime ve rejim karsitlarina karsi mi savasiyor yoksa sadece isid'e karsi mi savasiyor?

bu insanlarin bazen kim dusman, kim dost diye karistirdigi oluyor mudur? o kadar fazla taraf var ki.
  • hopeless  (12.02.16 00:27:50 ~ 00:28:43) 
YPG ile Esad kuvvetleri bir dönem sık sık sıcak çatışmaya giriyorlardı, rejimin bölgeden çekilmesini ve PYD'nin bölgedeki boş binalara bayrak asmasını takip eden günlerde (2013). Sonrasında ufak tefek münferit durumlar dışında cihatçılara karşı işbirliği içerisinde hareket etmeye başladılar. İleride ne olur kesin bir tahlilim yok elbette. Onu da buradaki BOP ve Kürt uzmanı arkadaşlar birazdan gelip yazarlar :)


  • sevgikusunkanadinda  (12.02.16 00:37:26) 
rusya'nın suriye'de fink atmasının en önemli nedeni, lazkiye ve batısındaki denizde/karada bulunan zengin dogalgaz yatakları. daha önce libya da böyle karıştığında kaddafi yine rusya'dan yardım istemişti fakat o zamanlar putin yerine medvedev vardı ve medvedev kabul etmemişti. sonuç olarak kaddafi linç edildi. şimdi putin var ve hem doğalgaz için hem de o bölgede amerika israil destekli bir oluşuma engel olmak için fink atıyor rusya. google'a soyuz neft yazın ordan okuyun


  • maresalx  (12.02.16 00:54:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.