[]

Efendi adam olmak kotu mu?

Selam,

Dun basimdan gecen bir olayi anlaticam.

Karakoy gulluoglunu bilen bilir, tatlini alip oturursun bir masaya. Dun gittik, aldik tatlimiz, iznimizi alip oturduk bir masaya. Masada bir tane 60-70 yaslarinda adam, 40 yaslarinda da kadin var. Ikisi birbirini tanimiyormus.

60li yaslarindaki amca tam bir beyefendi, konusurken belli ediyor. "Bu masayi benimle paylastiginiz icin cok tesekkur ederim. Musadenizle kalkmam gerekiyor. Gununuzun en iyi sekilde gecmesini dilerim." tarzinda konusuyordu, simdi tam net hatirlamiyorum dediklerini ama konusmasi cok kibardi hep, anlamissinizdir. 5-10dk konustuk boyle.

Amca kalkip gitti, ben ne guzel ya dedim icimden. Ne guzel insanlar var, mutlu oldum. Cevremdekiler de beni genelde kibar diye tanimlar. Amcamda mercedes anahtari da vardi, dedim en guzel hayati sen yasiyorsun amca, ilerde ben de senin gibi olayim. Bunlarin hepsi icimden tabi.

Adam kalktiktan sonra kadin "Cok efendilik de cok sikici degil mi?"dedi. Ne diyecegimi bilemedim, gulumseyebildim sadece. Icimden soka girdim tabi ki, havuc dilimden aldigim butun mutluluk yok oldu gitti :(

Gercekten oyle mi? Efendi olunca, kibar olunca sikici mi oluyor insan? Siz ne dusunuyorsunuz?

 
sahteliğe çalıyorsa biraz kötü tabii ki. efendi görünüp, "el iyisi" çok insan gördüm. içlerinde pislik barındıran.


  • krammer  (07.02.16 11:29:06) 
Sıkıcı insan sıkıcı insandır. Efendilik kibar konuşmak değildir. Karakterdir. Doğuştan gelir.


  • hasmetizm 2046  (07.02.16 11:30:40) 
Evet..

Efendi, saygılı, iyi niyetli bir adamdım. Bir boka yaradığını görmedim, suistimal ediliyorsun vs..
İlişkilerde bile mesela zaten kadınlar efendi, saygılı, anlayışlı birini istediğini söyler hep ama gidip tam tersi adamları seçerler.. Fasa fiso.. Her seferinde gerçekten iyi niyetli, efendi, anlayışlı olduğumda "Gerçekten çok iyi, anlayışlı bir insansın, seni tanıdığıma çok memnunum ama.." diyip terkettiler.. Ben de sokarım böyle aşkın ızdırabına dedim..

Ya orta karar efendi ol ya da olma yani..

P.S : Dertliyim be duyuru :(
  • ayaz mckiller  (07.02.16 11:35:07) 
Değil bence.

Sıkıcı olmak efendilikle alakalı değil, o kadın belki de kibar insanlardan hoşlanmıyor. Belki adamı beğenmedi, "ne kibar, çok sıkıcı" diye kendince reddetti. Ben böyle birini zaten istemem ki, o açıdan bir kaybım yok bence.

okula başladığım yıl tanıştığım iki kızdan örnek vereyim.

1. kız
babasının şirketleri vardı. baya baya zenginler. "sevgili dediğin kaba, sert, hanzo olacak, ben bana kapı açan adama adam demem" gibi şeyler diyordu. "kapımı ben açarım, kapıyı da açamayacak mıyım?" falan diyordu devamlı. Hani bazı "kafama vur, bana ne yapacağımı söyle" kafasındaki tipler var ya, heh bu o. Ruh sağlığı bozuk bir insan arıyor.

2. kız
çok hoş bir kızdı, bunun tam tersi. bi ara "ulan acaba evlendim mi ben" filan diye düşünmeye başlamıştım, tam aradığım kızdı.

İnsanlar çeşit çeşittir, hepsinin bakış açısı farklı. Toplumun çok ciddi bir kesimi "bu çok kibar, kesin gey bu" anlayışına sahip. Zaten normalde yapman gereken bu, insanlara iyi davranmalısın. Normali bu, yapınca niye garip oluyor?

Bazı insanlar hor görülmeye, aşağılanmaya, dalga geçilmeye o kadar alışmış ki; kapıyı tutunca, kibar davranınca şoka giriyor, ne yapacağını bilemiyor.

Benim çıkarımım budur.
  • hayirsiz  (07.02.16 11:42:05 ~ 14:37:43) 
tabii ki değil

ben olsam amcamla muhabbet ederdirm ayak üstü kalkarken. teyze de öyle laf ettiğinde "kaba olmaktan daha iyidir sıkıcı ve kibar olmak" falan derdim. gerçi diyemeyebilirdim de...yani demek isterdim de öyle pat diye çıkmazdı herhalde ağzımdan

bayılıyorum öyle amcalara :)
  • la noix  (07.02.16 11:53:44) 
Efendilik biraz karakterle alakalidir. Kendini kirilacak derece kibarliga zorla kastirirsan samimiyetsiz gelir insanlara.
Iliskilerde niye efendi olmayan adamlarin seçildiğini soyleyeyim size. Elde etmek icin efendi/kibar adam rolu yapmadiklarindan. Dogallar. Efendi adamligi yakistiriyorsan kendine efendi ol. Yok olamam ozum degil dersen sal gitsin. Kimse icin ya da bi cikar için farkli davranma.

Efendi ya da degil, boyle cok net ayrimlari da saçma buluyorum bi yandan. Disaridan efendi gorunmekle icinde iyi insan olmak bambaska seyler zaten. Dogal olsun insanlar yeter. Boyle amcalara ben de bayiliyorum +1

Uff ne cok efendi dedim kelime yabancılasti.
  • rayde  (07.02.16 12:00:36) 
Bizim ülkede öküz sevilir...


  • bartholomew87  (07.02.16 12:01:07) 
bir erkek gözüyle;

efendi adam iyidir ama sıkıcıdır,heyecan yoktur.piç ise kadının dengesini bozar,beklenenden farklı davranır,ilginçdir.

Kadın doğal olarak ilginç ve renkli olanı seçer.
Kızlar 14 şubat sevgililer gününü kutlamak ister.
efendi erkekler yalnız olarak 13 şubat desparation day ı (çaresizler/umutsuzlar günü) kutlar.
piç erkekler ne yaptığını yazmayacağım ama hepimiz biliyoruz
  • izmirlimuh  (07.02.16 12:04:01) 
efendiliğin her zaman ekmeğini yedim. iş yaşamında, aşk yaşamında, anne baba gözünde. her efendi insan badak veya ezik değildir.


  • delidir yakalayin  (07.02.16 13:38:53) 
gene doluşmuş "efendi olduğum için terkedildim bu devirde piç olacaksın arkadaş"çılar. bir kadın olarak söyleyeyim, kimseyi efendi olduğu için terketmedim. oturmasını kalkmasını bilen, güleryüzlü, samimi, terbiyeli adam gözümde +374728 puan önde başlar, bu sıkıcı olacak demek anlamına gelmiyor. tanıdığım en efendi adamlardan biri hayatımda tanıdığım en komik ve macera dolu adamdı.. başbaşayken inanılmaz şeyler yaptık ama fırsat olsaydı anneme babama tanıştırmaktan da memnuniyet ve gurur duyardım. efendilik gömlek giyip mıymıy gezmek değildir, efendilik karakter meselesidir. içten geldiğinde, samimi olduğunda da sıkıcı değildir. düzgün karakterli bir insan olmayı sıkıcı bulan insanların da kalitesine bakmak lazım. :))


  • littlejack  (07.02.16 13:42:21) 
Hayatta bir tek doğru yok diyorum ben.
O kadın için efendi bir adam sıkıcı olabilirken bir başkası içinse çok çekici olabilir.
göreli işler yani.
  • pangea  (07.02.16 13:47:32) 
kibar erkek bence etkileyicidir.


  • fasulyek  (07.02.16 14:17:10) 
bir teoriye gore, anna babasinin devamli kavga ettigini goren cocuklar, buyuduklerinde de bu ortami ariyorlar. kavga onlar icin normal hatta olmasi gereken bir sey haline geliyor.


  • bir varmis bir yokmus  (07.02.16 14:27:34) 
kadınlar açısından mı yoksa genel mi?

mesela bir ürünü garantiye verirken bir şey yaparken kibar/efendi olursan istediğinin yapılmadığını, biraz cazgır olursan işinin yapıldığını görebilirsin Türkiye'de. Ha tam tersi de mümkün bence, ben hep kibarca sorduğumdan bazen "dur ben ek olarak şunu da düzelteyim sana şunu da vereyim" diyen insanlar da çıktı. Hani kaba olanlara "al git lan" diyor olabilirler.

kadınlar açısından da karışık. Benim kendi hayatımdan çıkardığım, efendi adamlıkla "karşındakini gereksiz düşünmek-empati yapmak" karıştırılmamalı. Hani efendi adam "yok ya şunu yapmaz zaten" diyip kendini engellememeli, "sevgilisinden yeni ayrılmış şimdi yazılmaz üzgündür" diye kendini kısıtlamamalı, hani bir şeyin olmayacağını bilse bile denemeli-istemeli-cesur olmalı ki kendini engellemesin. Bir yerde okumuştum, "yapmadan önce izin isteyeceğine yap, sorun çıkarsa özür dilersin" mantığı bazı şeylerde daha iyi çalışıyor bunu hepimiz yavaş yavaş öğreneceğiz sanırım. (kızın elini tutmak için işaret beklemek yerine tut, karşı tepki gelirse düzeltirsin mantığı. Zira efendi adamların adım atma yeteneğinde sıkıntı var bence. Ha bu dediklerimi tacize falan yormayın, bu dediklerimi o tür şeyler zaten düşünmeyen daha sevdiği kızı öpmeye cesaret edemeyen adamlar için söylüyorum. Sıkıcı olma kısmı da şu, sürekli izin beklersen sıkıcısın evet.
  • rodriguez2  (07.02.16 14:29:05) 
kadın eski peynirmiş.


  • her gece aç  (07.02.16 14:30:18) 
Armudun iyisini ayılar yer. Bunu unutma.


  • tranceforresuminglife  (07.02.16 14:32:45) 
bu ülkede efendiliğin ve entelektüel birikimin bir boka yaradığını görmedim ben. özellikle kızlar konusunda. türk kızı çoğunlukla nerede bir barzo var onlarla sevgili olup evleniyor. acı ama gerçek. burası türkiye.


  • nothing in my way  (07.02.16 14:36:48) 
hiçbir çekiciliği, konuşma becerisi, hoşluğu olmayan kalasların tesellisi "ifindi ildiğim için hip .s .s"

yoksa iki bakışıyla mest eden, cümleleriyle aklını alan ancak sevdiği kadından başkasına el sürmeyen efendi adamları da çok gördük. efendiye/piçe bok atacağınıza biraz kendinizi, dünya görüşünüzü genişletin bence.

duyuruda bahsedilen konu ayrı. efendiliği çok şeyle karıştırıyorsunuz. amca fazla kibarmış ki eski insanlar için normal bu. bu adama tam olarak "efendi olduğu için sıkıcı" denilemez.
  • piremses  (07.02.16 17:10:47 ~ 17:12:22) 
@piremses genelleme degil bu tabiki. adam ayakustu karsilastigi seyi yazmis herkes ona yorum yapiyor.


  • tranceforresuminglife  (07.02.16 18:50:34) 
Efendi adam = sıkıcı adam değil de efendi adam kalıbına uyan kişiler popülist olmuyor ya da olmaya çalıştığında beceremiyor. Bilgisini, becerisini, kendisini çekici kılacak donanımlarını gösteremiyor. ( tabi hiçbir vasfı olmayan boş paket efendi adamları dahil etmiyorum)

Günümüzde de Ezici çoğunlukla insanlar, bir insanı tanımak için çaba göstermiyor, üşeniyor vs. Bu durumda da bizim aslında esasında çok etkileyici özellikleri olan efendi adamımız direk efendi ama sıkıcı etiketini yiyip, iyi adam ama fazlası olmasın benim için sonucunu alıp dönüyor.

Bence olay bu.
  • wilhelmwasmuss  (07.02.16 20:23:12) 
çok efendilik sıkan birşey. birde kadınların piç adam tercihini hepimiz biliyoruz


  • gazozailacatmauzmani  (07.02.16 20:31:02) 
İyi mi kötü mü sorusuna da cevabımı verip gideyim,

Beklenti beğenilmek, ilgi duyulmak, arzu edilen tip olmaksa kötü, saygı duyulan olmaksa iyi.
  • wilhelmwasmuss  (07.02.16 20:34:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.