[]

evde yaptığınız küçük tasarruflar

mesela biz en son damacana yerine 5-10 litrelik sulardan almaya başladık. damacan 9.75'di, bim'den özkaynak 10 litreyi 3.20'ye alıyoruz.

yarım saatten fazla süre evden çıkıyorsak internet vs'nin fişini prizden çekiyoruz

her markete gidişimde deterjan vs bölümüne uğruyorum, güzel indirim varsa alıyorum (nasılsa kullanılacak diye). evde şu anda bulaşık deterjanı enflasyonu var

bebeden dolayı bez/mama zaten fiks her gün donanımhaber'i kontrol etmekten gözlerim bozuldu

sizin neler var?

 
Genelde israflı bir ev bizimkisi. Ama çamaşır makinesini çoğunlukla kısa/yünlü programlarda çalıştırırız. Nasılsa her şey sık sık yıkandığı için diye.


  • firez  (06.02.16 16:38:44) 
prizden ben de çekiyorum, bunu yapmıyordum eskiden. aydınlatma ve ısıtma konusunda öteden beri dikkat ederim.
indirimdeyken deterjan şampuan temizlik malzemesi -bunları bir de çeşit çeşit alıyordum eskiden- stoku da yapıyordum artık yapmıyorum çünkü hakketen esas mesele onları az kullanmak çok aldığın zaman etken maddelerinin ömrü bitiyor. laboratuvarda bile protokolde denilenin yarısı kadar deterjan aynı işi görüyordu, gözümüzle görüyorduk bunu. hocam da hep mal satmak için böyle yazıyor bunlar miktarları diyodu, adama ifrit olsam da galiba bi bildiği varmış.
en çok israf ettiğim şey günlük süttü benim AOÇun 500lük cam şişesini alıyordum kahveye katıyorum bi tek kesinlikle o gün bitmiyordu paso kedilere veriyordum. Şimdi SEK in daha küçük ambalajı olduğunu fark ettim onu alıyorum. hemen her şeyde benzeri oldu alırken az almak o hafta pişirmeyeceksem de hiç almamak gibi bir davranış geliştirdim, bu iyi oldu çünkü benim elim aza varmıyor eskiden ne zaman dışarı çıksam, markete girersem illa ki bişeyler alırdım. israf oluyordu üzülüyordum.
bir de nasılsa tek kişiyim diye marketten sebze meyve alıyordum ki varoş bir yer sayılabilir oturduğum yer. burada bile fiyatlar inanılmaz marketlerde. artık pazara gidiyorum. az alıyorum ama pazardan alıyorum.
  • niye ama  (06.02.16 16:55:51) 
kış aylarında kombiyi sürekli kapatıp açmak yerine sürekli olarak düşük sıcaklıkta yanmasını sağla. uykudan önce bilgisayar televizyon modem v.s. bütün aletlerin fişini çek. bir de biraz zahmetle semt pazarlarından alışveriş yapmak inanılmaz ekonomik


  • ikarus280  (06.02.16 17:10:01) 
Aramızda hala tıraş olurken veya bulaşık yıkarken suyu açık tutan hayvanlar var. Sadece onları "eğiterek" bile büyük oranda tasarruf yapmış olacağız.


  • pulsartgr  (06.02.16 17:11:58) 
oturmadıgım odalarda petekleri kapatıyorum, oturdugum odanın kapısı kapatıyorum. alışverişi toptan yapıyorum , aylık yemek listesi oluşturup ona göre pazar ve market alışverişi şekilleniyor ( listeye harfiyen uymuyoruz tabiki... )


  • Fritz-X  (06.02.16 17:20:02) 
alışverişi haftalık yapıp, pazardan yapıyoruz. hem daha ucuz hem daha sağlıklı. bir sürü de alternatif çıkıyor. kahvaltıda ekşimik yapmak olsun, çeşit çeşit meyve salatası olsun vs.. 1 hafta sonunda alınan her şey bitmiş, karınlar doymuş oluyor. gırtlaktan pek kısmıyoruz ama yeteri kadar da sebzesi meyvesi yiyoruz. oturulmayan odalarda petekleri genelde kapatıyoruz. o an bulunulmayan odalardaki ışıklar mutlaka söndürülüyor. diş fırçalarken gereksiz suyu kapatıyoruz. ve daha bunun gibi şeyler.


  • rajaz  (06.02.16 17:26:15) 
tasarrufu cevreyi de dusunerek yapiyorum.

ampullerin hepsini led yapmak
camasiri elektrigin en ucuz oldugu cmt-pazar gunu yikamak
mumkunse her yere araba yerine bisikletle gitmek
evde isiyi artirip t-shirt'le gezmek yerine, 22 derecede tutup daha makul giyinmek
bulasigi fosur fosur suyla yikamak yerine minimum suyla durulamak da ayni kapiya cikiyormus
kucuk tasarrufun alasi: yumurtayi fokur fokur suda kaynatmak yerine, kapak kapatarak, max yarim su bardagi suyla haslamak
deterjani konsantre olanlardan (amway gibi) secmek
  • bir varmis bir yokmus  (06.02.16 17:34:09) 
Bende de bunlar var

eksiduyu.ru
  • Traveller  (06.02.16 17:52:26) 
ahah modemin fişini çekmek neymiş ya, 7/24 açık kalsa bile yakacağı 1 lira.


  • bobinhoo  (06.02.16 18:03:38) 
@bobinhoo tasarrufu sadece fatura olarak goruyorsan zaten sana anlatilabilecek bisey yok


  • la noix  (06.02.16 18:07:32) 
Belki fişten çekmekten kastınız odur ama gerçek anlamda fişten çekiyorsanız onun yerine üzerinde açma kapama düğmesi olan prizlerden almanızı tavsiye ederim, uğraşmazsınız fiş çekmekle.


  • i was made for you  (06.02.16 18:10:49) 
modem, evde değilsek bizde de kapatılır.
içinde bulunmadığımız odanın ışığını kapalı tutuyoruz.
2 veya daha fazla gün, eve uğramayacaksak da, eloktronik cihazların fişini çekiyoruz.
  • pangea  (06.02.16 20:25:45) 
kagit havlu yerine normal havlu kullanmak
selpak yerine mendil kullanmak :)

  • bir varmis bir yokmus  (06.02.16 21:33:22) 
@bobinhoo peki dogayi dusunuyor musun? Tasarruf derken sirf ekonomi dusunulmuyor olabilir. Ornegin yemek atmak istemezsin, sorun para degil yemegin kolay elde edilemeyen bir sey olmasidir.


  • Traveller  (06.02.16 23:42:40) 
Bizim burdaki pazarlar daha pahali :/ bi marulcu abilerle biberci amcanin fiyatlari uygun. Meyveler falan marketin 1.5 kati


  • la noix  (07.02.16 09:51:08) 
dis macunu bitince arkasini kesip icinden almaya devam etmek, arkasini ikea mandaliyla kapatmak :) ornek: lifehacker.com
(sıkınca şekli bozulan tuplerden degil kullandigim)

  • bir varmis bir yokmus  (27.02.16 20:36:56) 
Kimse yazmamış ekleyeyim.Kombiler için termostat kullanmak.


  • turkuaz  (27.02.16 21:04:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.