[]

Enver aysever in kafası nasıl bi kafadır?

Cuma namazı ile ilgili attığı tweet sonrası bunu sormak istiyorum. Kimseye zorla git dememişler. Kılana da kılmayana da tatil. Kimse kılmadığı için yadırganmıyor kılana da "vay niye kıldın" denmeyen bir ülkede yaşıyoruz biz.

Bu ayrımcılığa çağrı kafası nasıl bi kafadır?


 
enver aysever özelinde tartışılmaması gereken bir konu bu. o adam tepkilerini farklı ve düzeysiz bir biçimde ifade etmiş olabilir ama cuma namazına yönelik bu genelge çoğunluğun azınlığa olan baskısını (mahalle baskısı diye de okuyabilirsiniz) kuvvetlendirmeye yönelik ve aynı zamanda da halkın geri duygularına hitap eden çok akıllıca bir hamle.

memleket suudi arabistan'a asker yazılacak neredeyse, ekonomi tepetaklak ancak hükümetimizin bulabildiği çözüm cumayı memurlar için serbest bırakmak. Peki bu ülkede yaşayan farklı dini kesimler var, onlar için bir çözüm var mı? öneri var mı?

konunun bunun üzerinden tartışılması gerekir. yoksa kılana da kılmayana da serbest diye geçiştirilebilecek bir mevzu değil ki bu. o zaman christmas için de izin versin, hızır orucu için de versin eğer samimiyse (ve adını burda anmadığım birçok inancın kutsal günleri için de tabii)
  • qui gon  (08.01.16 11:58:34) 
Eger hukumet Hristiyanlara onlarin dini bayramini onlar icin tatil seklinde duzenlerse Seinfield yine karsi cikacakti. Bu nedenle Sunni Vahabi merkezli Islam savunmanizi samimi bulmuyorum.


  • Traveller  (08.01.16 12:20:12) 
Mahalle baskısının ata sporu olduğu memlekette "kimse kılmadığı için yadırganmıyor" demek de bambaşkaymış. Ayrımcılıktan bahsedebilmek için İslam harici herhangi bir din için arkadaşların bahsettikleri gibi düzenlemelerin hayata geçirilmiş olması gerek ilk olarak.


  • diabolus79  (08.01.16 12:28:31) 
hristiyanların veya yahudilerin ibadet şekillerini vs çok bilmiyorum, sadece çok yüzeysel olarak yahudiler için cumartesi, hristiyanlar için pazar gününün kutsal olduğunu biliyorum. o günler de zaten ülkede resmi tatil. Pazar yerine Cuma günleri resmi tatil olmuş olsa (şeriatla yönetilen ülkelerde öyle) tepkiler anlaşılabilir ama sadece öğlen farz kılınan 1 saatlik ibadetlerini yapabilsinler diye esneklik sağlanmasına tepki göstermek aşırı bence. eskiden dendiği gibi %99'u müslüman olmasa da ciddi bir çoğunluğu müslüman olan bir ülkede halkın ihtiyacına yönelik böyle bir düzenleme gayet normal ve haklı diye düşünüyorum. müslüman olmayan da cumaya gidecek diye bir dayatma da yok neticede. öğle paydosunuz yarım saat uzayacak, daha ne istiyonuz?


  • animalman  (08.01.16 12:48:34) 
qui gon güzel açıklamış. ayrımcılığa çağrı kafasından ziyade oluşabilecek ayrımcılık tehlikesine dikkat çekmek diye görülebilir bu tepki. "kimse kılmadığı için yadırganmıyor" demişsin fakat bu yeni çıkan şeyle birlikte bu yadırgama ya da başkalarını yargılama refleksi gün geçtikçe gelişecektir. enver aysever de, ki pek de sevmem kendisini, buna değinmek istemiş anladığım kadarıyla.


  • soso  (08.01.16 13:14:22) 
Tayyip ve şurekası orta yapıyor bu adamlar da tez canlı gibi koşup yapıştırıyor voleyi.


  • arnold schwarzeneger  (08.01.16 13:31:48) 
@qui gon, bu düşünceyle 5 vakit namaza giden kişilerin diğer gitmeyen herkesin üzerine baskı mı kurduğunu söylemek istiyorsun? ben bu satırları yazarken cuma vaktiydi ve cumaya gitmedim. gidenler de üzerimde hiç baskı oluşturmadı. çünkü ben doğup bu yaşıma gelene kadar bu ülke böyleydi. kimse kimseye de demedi ki "vay kafir cumaya niye gitmedin" diye.

"memleket suudi arabistana asker yazılacak" diyorsun da 2014 yılında 2 tane ateist resmi derneği kurulmasına ne diyorsun. Türkiye de kimse kimsenin dinine karışamaz ama bu gibi adamların yaptığı dine karşılık değil islamofobidir.

@traveller, ben bir insanın dini nasıl gerektiriyorsa öyle davranmasının ona bu özgürlüğün verilmesini savunuyorum. Satanistler adam öldürüyor hadi onlarda özgür olsun demek değildir bu.

@diabolus79, islam harici dinlere yönelik yapılan şeylerin ufak kısmını bu linkte görebilirsin
www.ortadogugazetesi.net
bok atarken destekli atmak lazım...objektif olmak lazım, iyi olan bir duruma "iyi" kötü olan bir duruma "kötü" demek objektifliğin gerektirdiklerindedir.
  • seindfeld  (08.01.16 13:44:30) 
ağzıma gelen küfürleri saymak istediğim bir kafadır. içki özgürlüktür sigara özgürlüktür hakaret özgürlüktür bakana yumurta at özgürlüktür, polise bomba at devrimciliktir, pkk çocuk öldürür kürt haklarıdır ama muhafazakar kesim bir iş yapsın hemen ortalığı velveleye verirler. kaldı ki cuma düzenleniyor. kimsenin özgürlüğü elinden alınmıyor. bir de haspam çoğunluğun azınlığa tahakkümü oluyor diyorlar... cuma namazı düzenlemesinden nasıl böyle bir şey çıkarabiliyor bu kafa mümkün değil... ondan sonra akp rererororo. bu kafaya 20 yıl daha akp kafadan gömer...


  • gotic  (08.01.16 13:45:53) 
@Gotic içki özgürlükmüdür? saat ondan sonra alamadığım içki nasıl bir özgürlük oluyor?


  • tasliyol  (08.01.16 13:56:52) 
@gotic sövmeden ne söylendiğini dikkate alsanız aslında daha çok yol katedebilirsiniz. O saydıklarınızın hepsinden dolayı mahkemeye çıkar ceza alırsınız adli sabıka kaydınız oluşturulur, kamuda iş bulamazsınız özelde de allah kerim. Bu işin pratik sonucu.

O saydıklarınızın politik temeli ise bambaşka bir konu, eğer tarihteki herkes sizin gibi düşünseydi ne Fransız devrimi olurdu ne iran devrimi ne de milli mücadele (silahlı kalkışmaların hepsini ardarda yazabilirsiniz buraya). protesto ve gösteri bir haktır yani.

Kaldı ki öyle bir algı oluşturulmuş ki sanki bu düzenlemeden önce cumaya gidilmiyormuş gibi. herkes de gayet iyi biliyor ki bu düzenleme zaten pratikteki durumun resmiyete geçirilmesi olmuş. Cuma günleri öğleden sonra saat 2 veya 3'den önce hizmet alabildiğini söyleyen varsa beri gelsin lütfen. Ben gümrükten ve maliye bakanlığından evrak çıkartamıyorum mesela. Halbuki devlet tüm vatandaşlarına eşit mesafede durmak zorundadır, hepimizden aynı esaslara göre vergi topluyor, kuralları da buna göre koymalı. Ben şahsen diyanete giden vergilerimin hiçbirini helal etmiyorum.

Ama tartışılması gereken konu şu, siz muhafazakarlar basit bir takvim günü kutlaması için ortalığı vaveylaya verebileceksiniz ancak muhafazakar olmayanlar dini kurallara göre devlet işleyişinin değişimine ses çıkarmayacaklar. Peki hristiyan vatandaşlar için christmas izni verilse siz ve sizin gibi düşünenlerin "iyi etmişler" diyeceğini mi iddia ediyorsunuz?
  • qui gon  (08.01.16 14:08:35 ~ 14:09:44) 
@tasliyol en özgür ülke olan amerikadaki bir eyalete bak sonra Türkiye de özgürlük yok öyle de ;)

*Eyalet sınırları içerisinde her gün, her an alkollü içecek satışı yapılamaz.

*Alkollü içecekler 10.00-21.00 saatleri arasında satış izni olan özel yerlerden alınabilir.(Bira ve şarap izin özel mahkemelerin kararları vardır.)

*Likör mağazaları Pazar günleri kapalıdır. Pazar günleri marketler ve bakkallarda alkollü içecek satamazlar. Restoranlar da ise yalnızca yemeğin yanında belirli miktarda servis edilebilir.

*21 yaşın altında alkol alımı ve tüketimi yasaktır.

*Alkollü araç kullanırken yakalanan şoförün ilk seferde 90 gün, ikinci seferde ise 180 gün ehliyetine el konulur. Üçüncü seferde ise aracı bağlanır.

*Araç içerisinde alkol taşınması yasaktır. Alkollü içecekler açılmamış halde bagaj içerisinde taşınabilir.
  • seindfeld  (08.01.16 14:11:38) 
twiti okumadım, nedir ne değildir hiç umrumda da değil. Daha önceki programlarını izleyerek söylüyorum bu adamın tam bir teneke olduğunu. vurunca içi yankı yapıyor bu adamın.


  • kozm  (08.01.16 14:21:30) 
@seindfeld bırakalım oradan buradan örnekler vermeyi,bu coğrafyadan ve bizlerden konuşalım.Kılmış kılmamış kutlamış kutlamamışına bakmıyorum.Sadece gecenin bir yarısı alkolümü alabiliyor muyum ona bakan bir vatandaşım. Haftanın ticari olarak en kıymetli gününde Muhafazakarlar için ince ince değişiklikler yapılıyor,diğer taraftakiler için yılın 365 günü özgürlük kısıtlayıcı bir uygulama yapılıyor.Ve siz ne ara bu kadar zalim oldunuz?


  • tasliyol  (08.01.16 14:30:08) 
aha bu adam da enver kafasından... bir işe yaradıkları yok...
www.haberdar.com

  • gotic  (08.01.16 14:35:20) 
@gotic sendeki kafa da bu adamdaki kafaya yakın
haber.sol.org.tr

  • tasliyol  (08.01.16 14:50:32) 
@tasliyol o zaman bende gece yarısı adam öldürmek istiyorum neden yasak bu? millet gece aldığı alkolle arabaya binip insan öldürüyor. 9 da al benim gibi alkolünü stokla. bu kadar mı gerizekalı bir zihniyet var? marketlerde 24 saat açık olsun o zaman ben her daim meyve sebze makarna almak istiyorum

ordan burdan örnek vererek özgürlüğün kıymetını anlayabilirsin. dünyada en özgür olan ülke neresi onu bilmeden konuşmak cahilliktir.
  • seindfeld  (08.01.16 15:17:47) 
1) bu güne kadar namaza gitmedin diye kimse bir şey dememiş olabilir ancak bu gelecekte de böyle olacağı anlamına gelmez, devletin görevi bunun olmasını engellemektir, bunu gerek eğitim ile gerek ise yönetimi ile yapar.

2) hükümetler azınlığa göre hareket etmezler, edemezler, çoğunluğun işine gelecek şeyleri yaparlar, devletin görevi ise bu tür durumlarda azınlıkların sesini duyurabilecek, şikayet edebilecekleri bu şikayetlere göre gerekli düzenlemelerin serbestçe yapılabilir olmasını sağlamaktır.


1) Çok uzak olmayan geçmişimizde daha fazla bilime vakit ve nakit ayıran devlet hızla değişime gitti. Noel baba bıçaklamak yılbaşını protesto etmenin yolu haline geldi, bununla beraber şiddet gösteren yada delici/kesici aletler taşıyan insanlar yürüyüş yaparken allahü ekber diyorsa dokunulmaz oldu, tecavüzcüler beraat ettiler, suçlu şort giyen kadın oldu. Bir kaç hafta önce bir hanzonun bir kadının üstüne yürürken "kadın haklarımı vaaaağğğğ" diye bağırıyordu. 10 sene önce bu bir üste çıkma kendini güçlü görme ifadesi değil aksine sitem idi.

2) Şu andaki hükümet/kadrolaşma; güçlü bir azınlık bile olsanız (burada güç, eğitim, para, silah vs. olabilir) sesinizi duyurmanızı istemiyor. 15/20 kişilik grupların üstüne bile jandarmayı salıyor. (bkz Hes protestoları, davaları) Azınlıkların birleşmesini sert söylemler ile imkansızlaştırmaya çalışıyor.

Her zaman olduğu gibi gelen gideni aratacak 10 sene sonra çok daha kötü bir hükümetimiz ve devletimiz olacak diye düşünüyorum.
  • selam  (08.01.16 15:28:50 ~ 15:30:05) 
su seindfeld denen comari ciddiye alip cevap vermeniz bile takdire sayan.


  • der meister  (08.01.16 15:38:52) 
@der meister
"psikolojimin iyice bozulduğunu ve çok yalnız olduğumu hissediyorum.

nhl yok. nba yok. avrupa liglerinin neredeyse hiçbirisi yok. gece uyanmak için bir sebep kalmadı, izleyecek bir şey yok. gidilecek bir okul, muhabbet edilecek arkadaşlar da yok artık; hepsi bir yerlere gider tatilde. yarrak gibi, bok gibi bir yaza daha giriş yapmış bulunuyorum. sinirleniyorum. liglerin başlaması lazım artık."

sen topunla oyna evladım. Büyüklerin konuşsun hadi güzelim...
  • seindfeld  (08.01.16 15:54:47) 
seinfield

der meister denen kişiyi tanımam ama ona verdiğin cevap haysiyetinin mi göstergesi yoksa bir kızgınlık mı? bir insanı samimiyetiyle vurmak şerefli bir iş mi?

insan onuru bir tartışma için bu kadar ayak altına yatmamalı, çocuk yurduna çevirdiniz
  • Big bada bum bum  (08.01.16 19:09:01) 
bir ergen hezeyanı olarak görüyorum bu soruyu, veya ekşisözlük'teki "ateyiztlere" kapak yapmaya çalışan bir muhafazakar tarafından dillendirilen hayaller.

vay neymiş türkiye'de kimse kimseye baskı yapmıyormuş. arkadaş sen hangi türkiye'de yaşıyorsun? ramazan ayında sokakta yemek yediği görülen ve dayak yedikten sonra "allah'a şükür öldürmediler" denilen bir ülke değil mi burası?

bu genelde devlet daireleri için konuldu. bir kurum düşünün. cuma tatili verildi. görevde yükselmek isteyen, müdürlerinin gözüne girmek isteyenler cuma namazına gitmek zorunda hissetmeyecekler mi kendini?

arkadaş kendine gel, norveç'te çıkarılmadı bu genelge. türkiye'de çıkarıldı. tür-ki-ye.

alevilerin cemevi kırmızı çizgimizdir denilen bir ülkede. hem de bütün dinlere eşit yaklaşması gereken diyanet işleri başkanı tarafından söylendi bu kelimeler. şimdi aynı ülkede bu genelde hayata geçiriliyor. birkaç sene için namaz izinleri de verilecek mesai sırasında.

laiklik mi? baş belası bir şey. kafir işi...
  • burya  (08.01.16 19:29:48) 
@Big bada bum bum; tanımıyorsan avukatlığa gerek yok değil mi çocuk gibi? Ben insan onurunu ayaklar altına alacak bir şey söylemedim. Ekşi sözlükte tüm dünyaya paylaşmış olduğu bir entrysini kopyalayıp yapıştırdım.

Kendisi alınmadı size mi düştü efendim? Bunu tartışacağınıza başlıktaki soruya güzel bir cevap verebilirsiniz
  • seindfeld  (08.01.16 21:35:56) 
Herkes Fatih Carsamba'da yasiyor sanirim.
27 yasindayim, bir kez bile, tek bir kez bile biri karsima cikip da cumaya gitmedigim icin yadirgamadi beni. Kimse oruc tutmadigim icin baski falan yapmadi. Aksamlari is cikisi naksibendi dergahlarina falan gidiyorsaniz sorarlar tabi "hayirdir, sen niye namaz kilmiyorsun?" diye.
Sahsen boyle sacma sapan baskilar yapacak insanlarla takilmiyorum. Bu kadar baskiyi nerede goruyor insanlar anlamiyorum.
He basimizdaki yonetim sayesinde kisa zamanda o duruma gelir miyiz, bence daha kotusu bile olur.
Edit: Buralar karismis hemen.
  • stavro  (08.01.16 22:53:34 ~ 22:55:46) 
körler sağırlar birbirini ağırlar misali paslaşmalar. ah ah yesinler.


  • burya  (09.01.16 09:59:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.