[]

harita kullanmayı bilmiyorum

ne zaman google haritalardan yardım alarak bir yer bulmaya çalışsam kayboluyorum. bu bana özgü bir sığırlık mı sık görülen bir yeteneksizlik mi ?
şuna şuna dikkat edersen aradığın yeri bulursun denecek tüyolar var mı?

teşekkürler

 
Sadece google earth ciktilariyla, yön oku, yollar vs olmadan, sadece orman ici patikalarin belirsiz görüntüsüyle, ölceksiz haritayla yaklasik kaybolmadan 8 saat yürüyüp karadeniz ormanlarinda yolumu bulmus biriyim. Sadece pusulam vardi. Patikalar genellikle anlasilmaz idi. Iyiyim diyebilirim bu konuda.

Ama simdi diyemiyorum ki haritaya bakip söyle yap böyle yap. Ama ben ne yapiyorum, anlatayim. Her daim yürüme hizimin yaklasik degerini biliyorum. Cosarsam 7-8, normal tempoyla 5-6 yürüyorum. Belli araliklarla haritada noktalar belirliyorum, bu noktalar arasindaki mesafeler ayni süreler icin yaklasik ayni mesafeler oluyor. Tepe cikiyorsam vs bilincindeyim, en son bulundugum noktadü üzerinden yaklasik hangi cap icinde yer aldigimi görebiliyorum. Haritaya saat basi degil, belirgin noktalarda bir bakiyorum, mesela kavsaklarda, ya da akarsu kenari gibi, degiskenlik gösteren yerlerde bakiyorum. Her daim, haritayi yolla ayni yönde tutmaya calisiyorum, sanki gosten bakiyormusum gibi. Böylece bulundugum noktaya adapte edip yer yön duygumu yitirmiyorum. Diger elemanlari dinlemiyorum, türk insani harita okuyamiyor. Yolda köylülere yol sorarsam mesela haritayi ters tutup yorum yapiyor. Haritayi benden baska kimsenin kontrol etmesine izin vermiyorum, yol sorduklarimin da yanilma payini unutmuyorum. Harita kodlarini, neyin ne demek oldugunu biliyorum. mevsimsel göletleri vs anlamayip sasirmiyorum.

Bütün bunlari yapamiyorsan, acik yolda kendini kaybediyorsan, gps cihazi almak ya da offline map kullanmak mantikli. Ancak arazide cekmemesi cok olasi. Gps dedigin bile uzun orman icinde cekmiyor. En kötüsü dümdüz ovalar, dümdüz yerler. Yer yön icin kistas alabilecegin yerlerin olmamasi. Sahilde yön bulmaktansa ormani yeglerim.

Survival skilldir, önemlidir bence. Gelistir. Ben mesela yer yön duygum olmayan, evin yolunu bulamayan adamdim, simdi google earth ciktisiyla dag dere asarim, kisa sürede gelisiyor duygun, icgudu en önemlisi ama. Kayboldum dediginde konum saptayabilmen en önemlisi aydica. Panik yaparsan bir yere varamazsin.
  • aynadakiyabanci  (27.12.15 22:11:27) 
ben çoğu yere google maps sayesinde ulaşıyorum. google maps'te tarif edilen sokak isimleriyle, gerçekteki sokak isimlerini karşılaştıra karşılaştıra yürüyorum ve bir de bakıyorum ki aradığım yer tam karşımda.


  • mesglsn sanirm bn yatiyrm  (27.12.15 22:14:54) 
bol pratik için geocaching tavsiye ederim :)


  • koskoca kirpi  (27.12.15 22:15:37) 
Yer yön duygum çok iyidir de Google Maps kullanmak için böyle yeteneklere gerek yok. Gitmek istediğin yeri girdikten sonra navigasyona bas, kulaklığını tak. Deneysel diyecek. Evet de. Sana sağa dön sola dön dediğinde dön. İstediğin yere götürür.


  • Lim5  (27.12.15 22:18:07) 
@aynadakiyabancı bırak dağı ovayı ormanı bugün gayrettepe de bile aradığım yeri bulamadım. tam tersi istikamete gidip iyice uzaklaştım aradığım yerden.

@mesglsn sanirm o şekilde de çok uzun sürüyor, birilerine sormaya başlıyorum

@koskoca hemen indiriyorum

@lim5 görseli anlayarak bulmak istedim ama başaramadım. zorda kalınca o şekilde deneyeceğim
  • sırtçantalı  (27.12.15 22:28:59) 
Sana özgü bir şey. Ben bazen çıktı alıp öyle çıkıyordum yola. Öncelikle bulunduğun yeri iyi belirle, bildiğin yerleri referans al. Ayrıca bu biraz da beyinle ilgili bi mevzu, çok da zorlamamak lazım devreleri yakarsın, anasını arayan enik gibi kalırsın ortada.


  • bigbadabum  (27.12.15 22:53:22) 
- Öncelikle seyir halindeyken harita okumaya çalışmayın.
- Gideceğiniz yeri haritada belirleyin.
- En önemlisi kendi noktanızı iyi tespit edin.
- haritada gideceğiniz yönü belirleyin.
- Örneğin; deniz sağınızda ise, haritayı deniz sağa gelecek şekilde tutun. (kısaca harita yönü hep sabit kalsın siz harita etrafında dönün.
- kendinize checkpoint' ler belirleyin (ana kavşaklar, parklar, camiiler)
- Bol bol need for speed oynayın :)
  • janavarorion  (27.12.15 22:57:00 ~ 22:57:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.