[]

Trafik sorusu (caps'li)

Resimdeki senaryoyu düşünelim. A, B, C arabaları arka arkaya tek gidiş-tek dönüş yolda devam ediyorlar. A arabası sola sapacak. O yüzden sinyal verip yavaşlıyor. Arkasındaki B arabası bunu anladığı için o da yavaşlıyor. Ama en arkadaki C arabası "bu ne yavaşlık" diyerek önündekileri geçmeye karar veriyor, çünkü A arabasının sinyalini görmediği için sola dönecek biri olduğunu bilemez. Dolayısıyla C arabası önündekileri hızla geçmeye çalışırken A arabası dönüyor olabilir ve çarpışıyorlar. Burada suçlu kim?

a) C suçlu. A arabası sola dönecek; sinyal verdiği için sorumluluğunu yerine getirdi. C arabası taşıt geçerken dikkatli olmalı.
b) A suçlu. C arabası en öndekinin döneceğini bilemez sinyali görmediği için. Zaten taşıt geçeceği için hızını artırması gerekir. A arabasının dönmeden önce sol aynadan, arkadan biri geliyor mu diye kontrol etmesi gerekir.
c) B suçlu. Önündeki sinyal vermişse o da arkayı bilgilendirmek için sinyal vermeli. (oha?)
d) Belediye suçlu. Orada sola sapma şansı varsa, araba geçmeye izin veren kesik çizgi kullanılmamalı.

Ek: Bu durum A arabası olarak benim başıma geldi. C'nin hızla geldiğini aynadan görüp dönmedim. C geçti, ben öyle döndüm. Ama normal şartlar altında arkaya bakma sorumluluğunun bende olmaması gerekiyor sanırım.

 
A suçlu o kadar ilerlemişken hemen yandaki yerden sola dönemez. Şerit değiştirme kuralları var.

Edit: O dönüşü kaçırdı artık bir sonrakine gitmesi lazım.
  • halilibo  (25.12.15 13:34:29 ~ 13:35:48) 
Suçluluk gibi değil de C'nin ortamı ve trafik unsurlarını iyi gözlemleyip hareketini ona göre gerçekleştirmesi lazım. Önce yolun solunu kolaçan edip hem arkasını hem de önünü, gelecek ve geçecek araçlar için gözlemlemesi gerekiyor.


  • heritage  (25.12.15 13:34:46) 
c suçlu tabi ki. o kesikli çizgiler kafana göre solla geç anlamına gelmiyor..


  • nrmnm  (25.12.15 13:35:44 ~ 13:36:03) 
C her türlü suçlu hem takip mesafesi ki arabaya arkadan geçirmiş gibi görünür, hem ters yönde kontrolsüz sollama yapmaya çalışıyor, hem de kendini çok zeki sandığından çünkü 2 önündeki arabanın illa ki orda durmasını anlaması lazım ki B sürücüsü de bilir ordan soldan geçmeyi bildiği var ki bekliyor.

C kim nerde dövelim onu
  • seindfeld  (25.12.15 13:37:03) 
Biraz daha düşünce D şıkkına döndüm. Tek gidiş tek geliş li bir yolda öyle bir dönüş olamaz.


  • halilibo  (25.12.15 13:39:05) 
www.google.com.tr!3m6!1e1!3m4!1sTfpoL6WNNXDDcEjN2c1dTw!2e0!7i13312!8i6656?hl=tr

şu linke bir bakın arkadaşlar...tek gidiş gelişte nasıl bir dönüş olmaz ne kadar araç kullandığınızı sorgularım bu cümleleri sarfedene
  • seindfeld  (25.12.15 13:45:17) 
@halilibo:
İlk cevabın için: A yavaşlıyor, dönüş yerine gelince dönecek. O anda direksiyonu kırarsa dönüyor işte. Mesele şerit değiştirme değil, sola dönme.
İkinci cevabın için: "Tek gidiş tek gelişli bir yolda öyle bir dönüş olamaz" cevabı yanlış. Bir tali yol daha var, oraya giremeyecek miyiz? Olsa olsa şöyle olur: "Tek gidiş tek geliş ise dönüş olur ama araba geçemezsin"

Ben de çoğunluk gibi a) şıkkının doğru olduğunu düşünüyorum. Kesik çizgi var ve önündeki araba yavaş ise direk geçme hakkı doğmuyor. Arkadan gelebilecek olanları kontrol etmesi gibi karşıdan gelen ya da ileride dönenleri de kontrol etmeli.
  • long live rock n roll  (25.12.15 13:45:40) 
Öyle dönüş olmaz düşüncemi yine savunuyorum dönüş olacaksa önce sağda ek şerit yapılır ve geniş alınarak dönülür.

content.screencast.com

dönüşün bu şekildeki olması gerekiyordu. Doğal olarak dönüş varsa trafik ışığı da olmalıydı.

Orda sizin durumunuzdaki gibi dönüş var diye bu doğru anlamına gelmiyor.
  • halilibo  (25.12.15 13:54:05 ~ 13:54:39) 
A suçlu bariz, sinyalini vermiş olması aynaya bakma zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. dönecekse aynasını kontrol eder, gelen giden yoksa o zaman döner.


  • animalman  (25.12.15 13:54:31) 
@halilibo: Otoban olmayan sıradan bir yol olduğunu düşün bunun, yanında kaldırım var filan. Ek şerit falan yok, güvenlik şeriti dahi olmasına gerek yok. Tali yola dönüş için ek şerit mi olacak? Sola dönecek arabanın sağa çekmesi nerede görülmüş? Cevabını tikleyemem çünkü bariz yanlış cevap veriyorsun. Benim gibi düşünmeyen adamı tikledim çünkü o bir olasılık, ama seninki değil.

@animalman: Dönecekse karşıyı kontrol etmek zorunda mesela, aynı şekilde arkayı da kontrol etmesi gerekebilir de, emin misiniz? Aynı şekilde C'nin de kontrol etmesi gerekmez mi?
  • long live rock n roll  (25.12.15 14:07:01) 
eğer c ile burun buruna çarpışmışlar ise A suçlu(dikiz aynasından görmesi gerekir.)
eğer c A'nın arka taraflarından bir yerinden çarmış ise C suçlu.

  • nedendir bilinmez  (25.12.15 14:07:23) 
c suçlu, a da suçlu.

suç oranını bilemiyorum ama.

sola dönüşte, birden fazla şerit varsa en sol şeride geçilmesi gerekir.
  • jugador  (25.12.15 14:08:56) 
@long live rock n roll

Sorun değil tick için burda değilim. Düşüncelerimi söylüyorum.
  • halilibo  (25.12.15 14:10:27) 
a c yanlış şeritten gidiyor. b de a ya çok yakın


  • freetakilir  (25.12.15 14:20:31) 
büyük suç C de. A nın ki hata suç değil. A kavşağı kontrol altına almadan dönüyor. Sinyal kurallara uygun olsa da pratikte oraya döneceğini trafikte hissettirmeden dönersen bu tip şeyler olur. C ise hatalı sollama yapıyor. hem dönüş sebebiyle hem de iki aracı aynı anda böyle bir mahalde solladığından.


  • tukenmez adam  (25.12.15 14:23:47) 
a yanlış şeritte.

düzeltme: soruyu yanlış okumuşum, tek şeritli yolmuş o. bu durumda c suçlu da tam o dönüş alanında kesikli çizgi olmaması gerekir sanki, ha?

düzeltme 2: yok la, düşündüm de karayolunu yapan kimse, oraya o tali yolu açan kimse o suçlu bence sadece. a da c de çizgilere uygun davranmış.
  • devilred  (25.12.15 14:25:24 ~ 14:30:31) 
@long live rock n roll C neyi kontrol edecek? Sağ şeritte trafik yavaş akıyor, sol şerit müsait, sollama yasağı yok. Adam da sol şeritten devam ediyor haklı olarak. Dönüş yaparken sadece karşı kontrol edilir mi hiç? O aynaları boşa mı koymuşlar?


  • animalman  (25.12.15 14:25:32) 
Soruyu okumuyor musunuz lan? Hala yanlış şeritte diyen var. Tek gidiş-tek dönüş yol diyorum.

Bir de yakınlık mevzuu ayrıntı, çünkü hızlarını bilmiyoruz. A ve B çok yavaş ise o mesafe normal olabilir. Nitekim A 90 derece döneceği için yavaş olmak zorunda.

Arkadaşlar doğru olan @nedendir bilinmez'in cevabı olarak görünüyor. Neticede A dönerken, araba geliyor mu diye karşıya bakıyor değil mi? Aynı şekilde aynaya da bakması lazım halihazırda sol şeritten gelen var mı diye. Ama A dönerken C henüz sola çıkmamışsa ve sonradan C çıkıp A'nın arkasına vuruyorsa C suçlu, çünkü sadece karşıdan geleni değil, aynı zamanda sağ şerittekileri de kontrol etmeli.
  • long live rock n roll  (25.12.15 14:31:11 ~ 14:33:53) 
b suçlu. hep onun başının altından çıkmıştır böyle hinlikler.


  • six packsiz  (25.12.15 14:44:51) 
iki araç da çizgilere uygun davranmış.
c daha bir suçlu.

  • uuth  (25.12.15 14:53:35) 
a suclu dönerken arkasını kontrol etmesi lazım. o aynalar süs olsun diye yok arabada.


  • kuzey li  (25.12.15 14:54:52) 
belediye ve c suçlu, biraz burnunu çıkardığında A nın sinyalini görür. (eğer a tam dönerken sinyal vermediyse tabii)


  • primetime  (25.12.15 15:25:10) 
Ben merak ettim, A'nın döneceğini hissettirmesi lazımdı diyenler, nasıl hissettirebilirdi bunu acaba. Sinyal vermiş zaten, el kol mu sallasın ön camdan? Eğer zaten yavaş akan bi trafik vardıysa takip mesafesi azalmıştır değil mi? Eh, A, B ve C kıç kıça girdiler, ne olacak şimdi? Sırf B, A'ya çok yakın diye A dönüş yapamayacak mı? Burası otoban değil de normal şehir içi yolsa zaten sollama falan gerekmeyecektir. Zaten 100 metre ilerde yine yavaşlayacaktır. Ha C'nin yaptığına makas derseniz katılırım. C de fark etmeyip çıktıysa en azından çıkınca fark edecek abi. fark ettikten sonra da duracak, B ilerleyince burnunu geri şeridine sokacak, Bunun başka yolu yok. Yavaş akan trafikte sıkılıp vınn diye hızlı bi şekilde çıkıp A'ya çarpıyorsa durum bana pek de masum gelmiyor.


  • olutaklidi  (25.12.15 15:33:44 ~ 15:35:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.