[]

Asgari Ücret zammı özel sektörü nasıl etkileyecek?

selamlar,

herkes etkileyecek etkileyecek diye konuşup duruyor ama ben anlayamadım. nasıl etkileyecek? yerli sermaye ve yabancı sermaye şirketleri de farklı etkileyecek diyor. ama mesela yabancı sermaye şirketlerin neden etkileneceğine bir türlü kafam basmıyor :\

konuyla yakın alakası olan birileri açıklayabilir mi? yabancı sermayeli bir özel şirkette mühendis olarak çalışıyorum ben mesela. ben de etkilenecek miyim?

 
bizde yemekleri kestiler o şekilde etkiledi fakat sizi hangi açıdan etkiler bilemiyorum.
her departmanın aracı vardı işi olan alıyordu.her yıl kiralıyolarmış meğer onları bu sene oda iptal işi olan kendi aracını kullansın dendi. büyük bir zam beklemeyin size yok işçilere devlet verdi zaten dendi vs vs. bazı yan haklarınız kısıtlanabilir sizinde.

  • mantarliborek  (22.12.15 07:39:54) 
diyelim ki 1300 TL maaş alan bir personelsin.
asgari ücreti devlet de yaptı 1300 TL. eee senin asgari ücretli personelden biraz daha kalifiye olduğun için aldığın fark ortadan kalkacak ve sen de maaşına zam isteyeceksin. sonra senin bir üstün ve bir üstü derken iş büyüyecek.

mikroya vuracak olursak da bir örnek vereyim,
babamın oturduğu sitede güvenlikli ve 5 tane güvenlik çalışıyor. bu güvenlik görevlileri bir güvenlik firması tarafından istihdam ediliyor. Şimdi hepsinin maaşına zam gelecek ve site aidatı 300 TL'den 500 TL'ye çıkacak.

özetle böyle işte.
  • teritori  (22.12.15 07:43:11) 
arkadaşım iki gün önce dnr'da çalışmaya başladı.
dediği şey şuydu:

"asgari ücrete zam geleceği için elemanlarını azaltıyorlarmış. ikisinin yapacağı işi yapabilecek birini arıyorlardı".

sanırım iş bulma, işten çıkarma ve hizmetlerin zamlanması konusunda etkili olacak.

site aidatı 300 lira iken 500 liraya çıkacak. oysaki 60 hanesi olan apartmandan toplanan aidat, 5 tane güvenliğe gelen 500 lira zam için 350 olmayı gerektirirken fırsattan istifade fahiş fiyat istenecek.

alım gücünün de düşmesine sebep olursa hiç kimseye faydadsı olmadığı gibi herkese zararı olacak.
  • dahinnotha  (22.12.15 07:54:20) 
bizim operasyon belirli departmanları doğudaki ofislere kaydırmaya başladı bile.


  • devorgilla the gunslinger  (22.12.15 08:04:42) 
en son istenen kesinleşti gibi. zam verildi ama bu kez de işveren rahatsız :)
bir işveren de (en azından kendi içinden) demiyor ki:
bari şu ana kadar çaldığımıza sayalım.
normal mesai saatinin üstünde, saatlerce çalıştırıp belini büktüğümüz,
hakkını veremedeğimiz işçinin hatrına sayalım bunu.
muhasebede yaptığımız üç kağıtçılıklara sayalım.
yaptığımız yolsuzluklara sayalım...
herkes dürüst işte :)
ama adamın o kapitalist beyninde bir hedefi var:
çok kazanmak,
nasıl olursa olsun kazanmak,
hep kazanmak,
başkalarının canı acısa da kazanmak...

sonrasında şirket vizyonu, misyonu saçmalıkları ıvır zıvır...
  • 1adam  (22.12.15 08:39:08 ~ 08:42:20) 
asgari ücret değişmeden çok önce operasyon bölümlerinin çoğu anadoluya kaydırılmıştı zaten. şimdi de servislerin sayısı azaltılıp güzergahları uzatıldı. bir de servislere taşeron (outsource) elemanların binmeleri yasaklandı.


  • inheritance  (22.12.15 08:42:03) 
benim çalıştığım firmalardan bazıları, üretimi yurtdışına kaydırmaya başladı bile. bulgaristan'da brüt asgari ücret 500 Euro civarındaymış, biz daha yukarıda kalıyoruz. Mevzuat saçmalıkları ve 356 çeşit vergi de cabası.


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (22.12.15 08:58:20) 
üstteki arkadaşlar +1
fakat söylemek istedim, dahinnotha demiş ya d&r'da artık 2 kişinin işini yapacak 1 kişi arıyorlarmış. Yuh yani iş yükü artmadan maaşın artması gerekiyor zaten olay o, böyle yaparlarsa işler yine boka saracak. Sonra Türkiye'de niye kimse işini iyi yapmıyor?! Azıcık maaş, üstüne aşırı yük, orada çalışan kişi müşteri memnuniyetini falan da düşünmüyor işte daha akşam yapması gereken bilmemkaç tane (ek!) işi düşünüyor.

  • rodriguez2  (22.12.15 14:24:04) 
arkadaşlar. ağzımıza sıçılıyor. başka hiçbir şey demiyorum.

bugün mng kargo geldi, asgari ücretteki artıştan dolayı %15 zam yaptığını açıkladı.
matbaacı geldi, asgari ücretteki artıştan dolayı bi çok üründe %20'ye yakın zam yaptığını söyledi.

fazla sürmez çevredeki restoranlar da zamdan etkilenir.

bu kadar hayasızca bu zammı yapan herkesin alalh belasını versin.

şimdi de biz çıkıp mecburen, asgari ücretli personel çalıştırmıyor olmamıza rağmen %15-20 arası zam yapacağız çünkü bizim tedarikçilerimizin tümü zam yaptı.

allah belasını versin.
  • tchuck  (22.12.15 14:27:15) 
yav benim de anlamadığım asgari ücretin artacağı kesinleşti mi ki mng kargo falan zam yapıyor? firmalar zam yapıyor? biz de mng kargo ile çalışıyoruz. bize bir şey demediler daha. ben kesinleşmedi diye biliyorum.


  • acukali ekmek  (22.12.15 14:30:15) 
patron gene her sene araba değiştirecek, patronun büyük kızı amerkikadaki okuluna devam edecek, oğlu özel okuluna devam edecek, karısı ile senenin min. 1 ayını yine yurtdışında geçirecek.

türkiyede kimse kazandığı paradan feragat etmez patronsa, zatn devlet de onu korur her şartta
olan işçiye olacak, 2 çalıştırılırken, biri çıkartılacak, kağıt üstünde verilip, elden bir kısmı geri alınacak vs.

hayır diyen kendini kandırıyordur
  • paranoyak kedi  (22.12.15 14:35:08) 
bizde bir değişiklik yok. patron şirketi olmadığımız için herkesin maaşlarına zam gelecek. asgari ücret alan kimse de yok şirkette. fırsatı bulunca yapıştırıyorlar zammı. pişmiş keller he.

not:yabancı sermayeli özel şirket.
  • [silinmiş]  (22.12.15 15:04:39) 
Aldığın her şey pahalılaşacak hacı. Bir kebapçıda bile 17-18 liradan aşağı kebap bulamayacaksın 1 yıl sonra. 2017'ye girerken bir lahmacun ortalama 5 lira falan olur bu gidişle. Hayat pahalılığı artınca sen de daha fazla maaş isteyeceksin tabii(sen derken aslında maaşı 5 bin tl altında olan herkesi kastediyorum, belki siz bireysel olarak yoksunuzdur).


  • noluyo yaa  (22.12.15 15:58:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.