[]

Büyü vs işlere inanıyor musunuz

Ben ömrüm boyunca inanmadım büyüdür, cindir, dini konulardır vs. Hatta inanlarla baya dalga geçtim. Ama oturup düşününce insanlık tarihi kadar eski bir inanış büyü, maji, tılsım gibi şeyler. Ve googlelayınca şok oldum neler neler yapıyor insanlar.
Tabi öyle durup dururken düşünmedim, bir arkadaşım ve onun eski kız arkadaşından dolayı, çocuğun mental olarak tamamen yön değiştirmesi, duyguları falan. Ulan dedim yoksa var mı böyle şeyler cidden. Kızın gözü dönmüş durumda, fesatın el atmadığı olay kalmadı ve yapmadığı yapmayacağı şey yok. Nazar, göz falan değil merak ettiğim sizce bu tür işlerle insanları mental olarak etkilenmesi mümkün mü?



 
Büyü vardır.
Fal yok.
Cin de var.
Tılsımlı zartlı zurtlu şeyler yok.
  • Alt4y  (18.12.15 13:28:16) 
  • freebird5406_2  (18.12.15 13:29:31) 
inanmıyorum.


  • nathanieltroy  (18.12.15 13:31:02) 
millet uzayda koloni kuracak biz hala... neyse:D
inanmıyorum tabii ki.

  • peggy  (18.12.15 13:33:04) 
büyü, cin, fal, tılsım zart zurt konsept olarak dini konular olmak zorunda değil. zaman içinde mistik yönleri yüzünden dinlerle paralel anılmışlar ama tanrı inancıyla doğrudan bağlantılı bir durum söz konusu değil.

bence; din yok, tanrı yok, büyü - fal - cin (cin derken doğaüstü diyebileceğimiz ya da boyut farklılıkları olabilecek her tür varlığı islamda sıkça kullanılan isim altında genelledim) - tılsım ve zart ve zurt var.
  • freya  (18.12.15 13:35:31 ~ 13:47:30) 
bunların hiçbiri yok, quantum mechanics var. anlayamadığımız şeyleri de böyle büyüdür, faldır vs diye değerlendirmişiz yıllarca bence. o kadar.


  • pasp  (18.12.15 13:59:58) 
sıfır


  • dietf  (18.12.15 14:00:38) 
büyü, fal, tılsım, cin, melek, tanrı falan yok öyle şeyler. raat olun.


  • dinsiz adam  (18.12.15 14:12:56) 
Zerre inanmıyorum.


  • pike  (18.12.15 14:19:34) 
Bilimsel olarak altı doldurulamayan şeylere inanmam.


  • soft  (18.12.15 14:24:50) 
yok öyle şeyler. inanana da gülüyorum, parmakla gösterip kendim gibi bir kaç arkadaşımla el ele tutuşarak etrafında dönüyorum..


  • zgrydn  (18.12.15 14:27:14) 
Biraz arastirilirsa istihbarat işlerinde bile sadece insanlarin çalismadiğını anlarsiniz.
Zaten batidan doğmayana kadar güneşin hep doğudan dogacağı kanaati vardır insanlarda.
Alışkanlık işte...
  • 1adam  (18.12.15 14:34:23) 
Böyle şeyler tabii yok. İslamiyet Anadolu'ya gelmeden önce biz Türklerin dini olan şamanizmde rahipler uyuşturucu kullanarak transa geçip meditasyon yaparlardı, tabii uyuşturucunun etkisiyle türlü halüsinasyonlar görüp bunu da büyüyle gelecekten haber vermeyle bağdaştırırlardı ki bu tip olayların en bilimsel gerçekliği bu. Diğer türlüsü kekoluk. Cinler de hacı hoca tayfasının gelen müşterileri sikmek için kullandıkları kavramlardan biri. Sikmek derken bunu mecazi anlamda kullanmıyorum tabii bildiğiniz anlamda sikmek.


  • angelus  (18.12.15 14:41:16) 
millet uzayda koloni kuracak biz hala... neyse:D
inanıyorum ben.

dinle bir ilgisi yok bunun. cinci hoca, üfürükçü falan değil dediğim. evrenin enerjisini kanalize etme olayının insanlar tarafından suistimal edilip isminin kötüye çıkarılmasından başka bir şey değil bu.

metafizik bilimin konusu değildir. o sebeple, en azından bilim bu konuda iyice uğraşana kadar, bunların kanıtlanması mümkün değil. bu sebeple isteyen inanmayabilir. inana da inanmayana da kötü gözle bakmıyorum.
  • dahinnotha  (18.12.15 14:43:43) 
Büyü diye bir şey yoktur ama olabilir de.

Yani işin quantum mekaniği, bilim kurgu kısmı falan ile tartışılacaksa, tartışılsın ama öte şekilde yok. Olsa güzel olurdu. Mistisizm falan, egzotik şeyler ne güzel. Eski uygarlıklar ciddi ciddi uğraşmış bunlarla. Ayinler, tapınaklar falan. Hala bile uğraşanlar var. Gerçi hiçbir şeye inceleyip kendisi veya aksi kanıtlanmadan kapıları tamamen kapamamak lazım :P
  • nawar  (18.12.15 14:45:46 ~ 14:54:26) 
Önce büyü, cin, fal bunların ne olduğunu tanımlamak lazım. Sonra günümüz bilimi ve akılcılığıyla bunların var olup olmadığı incelenebilir.

Ben irdeledim, yoklar... İnanmıyorum da.

İnanma, inanmama konunun başka bir boyutu. Yüzmilyonlarca insanın inanıyor olması birşeyin gerçek olduğunu göstermez. Bilimsel olarak açıklanamıyor olması da var olmadıklarını göstermez.

"İnanan bir insanın kanıta ihtiyacı yoktur, inanmayanı da bin kanıtla inandıramazsınız." gibi bir laf okudum geçende. Duruma uyuyor...
  • franz kafka  (18.12.15 14:52:24) 
ya abi bunların hiçbiri yok. işin quantum mekaniği derken dediğim o değil yani, yanlış anlaşılmış sanırım. anlayamadığımız şeylere büyüdür sihirdir demişiz, bunların hepsinin bilimsel açıklaması var, bir kısmını biliyoruz bir kısmını bilmiyoruz. evrendeki herşeyi açıklamak için fizik kimya matematik biyoloji yetiyor, yani temel bilimler. sadece biz bazılarını daha keşfedememişiz bu bilimlerin kanunlarının. quantum mekaniği keşfetmiş olduklarımızdan biri, öyle olduğu için de anlayamadığın şeyleri bir şekilde açıklama şansın bilim ilerledikçe artıyor. quantum mekaniği derken, nazar olarak adlandırılan fenomenin tesadüfiliği ve belirsizliğini gidip bu şekilde açıklayabilirsin mesela -sallıyorum- yani renkli kem gözlü biri gelecek de sana bakacak, en sevdiğin tişörtüne ketçap dökülecek, ben sakarım demiyor da karşındakine suç atıyor misal. gerçi buna quantumlar bile gerekmedi malumunuz, zaten quantum mekaniği ışığın davranışını açıklar, bu bağlamda da belirsizlikten bahseder -bir elektronun hem konumunu hem de hızını aynı anda belirleyememek gibi örneğin- biz elektronu çıplak gözle görüyor muyuz? hayır ama varlığını düşünmüşüz ki yakın zamanda da görüntülenebildi zaten çekirdeğin etrafındaki orbitallerde olacak şekilde. ha dersin ki, aa tanrıyı da görmüyoruz, büyüyü de. ben de diyorum ki, biz elektronların yörüngelerini görebildiysek, 5 duyuyla algılayamadığımız şeyleri de bir zaman sonra başka yollarla algılayabiliriz ki zaten yaptığımız da duyumuzla algılayamadığımız şeyleri 5 duyumuza algılatabilir hale getirmek. aynı şey radyasyon için de mevcut, kendisini spektroskopik analizlerde görüyoruz ya da gidersin çernobil bölgesine, kanser olur dönersin o zaman da anlayabilirsin misal. denmeye çalışılan genel olarak bu yani.

mesel geçenlerde infrasound başlığına tekrar geldim ekşi'de tekrar okudum, çok tatlı ve korkunç bir şey. o da bir başka gizemi açıklıyor misal. böyleyken böyle.

ha, ben mesela ruhun varlığına da inanmıyorum, galiba bununla ilgili de bir nörolojik araştırma vardı ama hatırlamıyorum tam, benim için ruh bildiğin vücudun "elektrik kaçağı", nasıl elektronik cihazlar bir zaman sonra kafasına göre işlemeye başlar, "karakter kazanır", bu da aynı hesap. tabi ben çok kaba taslak anlattım ama aslen müyendizim, çok kafam basmıyor bu ruhsal psikolocik konulara, hannibal hariç :D

atarlı konuşmuşum biraz sanırım, affola :D niyetim atar yapmak değil, gaza gelmişim alsldkaidkasidkas
  • pasp  (18.12.15 19:00:55) 
nö. konunun quantum mekaniği ile ve/veya görelilik ile en ufak bir ilgisi yok.

p.s. fizikçiyim.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (18.12.15 20:20:16 ~ 20:21:10) 
valla hiç bu kadar derinlemesine düşünmemiştim açıkcası. Yani işte insan tabi gözüyle göremiyor bunları. Ve ne deneye ne gözleme bağlı olamaması bilimle açıklanması olasılığını ortadan kaldırıyor.
Bir yandan deli saçması gibi geliyor kulağa bu konulara inanmak gülüyorum. Ama diğer yandan mesela fal olayına inannıyorum. Ve hayatımda büyük olasılıkla bir daha yaşayamacağım bir fal baktırma deneyimim oldu. Ne kahve içtim ne bir kelime konuştum ama kadın aile geçmişimden, kimsenin bilmediği şeylere, aklımdan geçen isimlere kadar herşeyi anlattı bana. Hani bunu düşününce diyorum ki yemişim bilimi.
Ya da benim bile gözüm kenafirdir. Olmasını istemediğim bir şey yaparsa karşımda ki her zaman birşey olur rast gitmez işi. Ya da kalbimi kıran ahımı alanın işinin hiç rast gittiğini görmedim. Evren bi şekilde dönüp dolaşıp dersini veriyor gibi geliyor.
Bunlar açıklanamasa da mümkünse beni büyünün olmadığına inandıracak şey çözemiyorum.
Korkuyorum tabi inşallah yoktur ama var gibi geliyor yavaş yavaş..
  • cusoon  (18.12.15 20:37:26) 
@pasp: "quantum mekaniği derken, nazar olarak adlandırılan fenomenin tesadüfiliği ve belirsizliğini gidip bu şekilde açıklayabilirsin mesela."

al schödinger denklemini, al dirac denklemini, bi açıklasana bakayım şu nazar olayını bana. ağır sallamışsın.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (18.12.15 20:43:20) 
Ben pek umursamiyorum ama cikip boyle seylerden bahseden insanlar enerjiden bilmemneden dem vurduklari zaman deli oluyorum. Enerji diyor adam yahu.. Hangi enerji diye soruyorsun aciklayamiyor. Enerjiyi olcemiyor, varligini herhangi bir delille gosteremiyor ama diyor ki enerji. Sorsan enerjinin ne oldugunu bile bilmez allah bilir. Gulmekten kicim yirtildi artik, daha fazla gulemiyorum bu enerjili kuantumlu muhabbetlere.


  • stavro  (18.12.15 20:44:54) 
büyü müyü hiç bi metafizik şeye inanmıyorum. inananlar hakkında iyi düşünmüyorum. quantum diyenlere kıçımla gülüp evren/enerji ikilisiyle bişeyler anlatanların götüne şaplak atıyorum.


  • ghilleinthemist  (18.12.15 20:57:26) 
inanıyorum, inanmak istiyorum. keşke inandıracak bir şeyler olsa.


  • neynep  (18.12.15 21:24:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.