[]

Allah acılara neden izin veriyor sizce

Başlık kendimi 14 yaşında hissettirdi. Neyse konuyu açayım biraz. Benim müslüman yada ateist olmamla alakası yok ama cevapları daha çok inanan kişilerden duymak isterim. Gerçekten bu sorunun cevabını ben tam manasıyla bulamadım.

Şimdi normal bir insan olarak veganlığın kıyısında bir insan olarak empati yapmaya çalışıyorum. Ben ki bir tavuk, çiftliklerde gün ışığı görmüyor diye acı hissediyorum. Ya da hayvanlar üzerinde yapılan deneyler yüzünden mesela P&G ürünleri kulanmıyorum.

Hele insanlara çektirilen acılara hiç girmek istemiyorum. Yıllarca acı ve hastalıkla boğuşan insanlar. Hayata kör olarak gelenler. 3 yaşındaki bir çocuğun karanlıkta yaşamasını düşünüyorum, aklım hafsalam almıyor. Ne büyük bir vicdan sızısı. Daha bunun çocuklara yapılan işlkenceleri, tecavüzleri, ölümleri var. Düşündükçe yaşamak çok anlamsız geliyor.

Peki ya Allah, bunca acılara nasıl izin verebiliyor. Dünya sınanma yeri vs diye cevap vermeyin. Şimdi 10 aylık bir çocuk getirin aklınıza, ince bağırsakları yok, hareket edemiyor. Sıvı dışında besin tüketemiyor. Siz de diyelim bu acıları en baştan yok edecek kudrete sahipsiniz. Bu masumun çektiği acılara dur demez miydiniz? ki biz yüce yaradanı hep sonsuz merhamet sahibi biliriz. Kutsal kitaplarda yazan bu.

Anlamıyorum, gerçekten Allah/Tanrı varsa bu olanlara nasıl dayanabiliyor. en mi olaya yanlış açıdan bakıyorum? Sizlerin düşüncelerini merak ettim bu konuda

 
3 yaşındaki çocuk örneğini şöyle ilerleteyim. Ana baba ya da daha büyükleri zamanında günah olan yasakları çiğnedi ise, bi şekilde çıkış yolu olarak onlara geri dönmesi için. Ha çocuk için üzücü bişey.

Sanırım yeterli de değilim cevaplamada. Bence böyle
  • indescribable  (18.12.15 00:10:09) 
adem ve havva cennetten kovulduktan sonra tanrı dünya işlerine direkt müdahil olmadı. peygamberler tayin ederek insanları doğruluğa davet ettirdi. kimine inanmadılar kimini öldürdüler. o da kendi oğlu isa mesih'i gönderdi son olarak. onu da çarmıha gerdiler. benim yasalarım bunlar uyarsanız her şey dört dörtlük olur uymazsanız sonuçlarına katlanın dedi. sonuçta tanrı'nın yöntemi böyle.


  • cekilmis gayfe  (18.12.15 00:12:31 ~ 00:17:27) 
Tabi inanlar icin biraz tehlikeli soru bu. Benim için de yani. Ama şöyle bir olay var, dünya maddiyata dayalı ve sonu var. Ölümden sonrasında sonsuz bir yaşam var. Ve bu dünyada çekilen acilara aslında diğer taraf için bir sınav ve ne kişinin bir yerde derecesini ortaya koyuyor gibi. Yani bolluk içinde bu dünyaya gelse pislik olabilecek ama özünde çok iyi olan bir kimseye negatif bir yük verilerek aslında ona fayda sağlanıyor gibi.

Düşünsene şu dünyada kalbur üstü bir sürü insan var ama yaptıkları en iyi şey parayı faize yatırmak ve acıklı bir durum gördüklerinde ah, vah demek. Kimsenin kimseye faydası yok.

Son sorun için de ; fani dünya diyorum
  • nucleon  (18.12.15 00:13:42) 
ana baba şunu yaptı acısını çocuk üzerinden çıkaralım cevabı var nette. Bence inanılmaz saçma bir sebep. Çocuğun günahı ne? Zaten sorum dikkat edersen bambaşka. Elinizde o kudret varsa merhamet etmez miydiniz? Allah elinde bu imkan varken, küçücük bir masumun açlıktan ölmesine, korkunç acılar çekmesine nasıl izleyici kalabiliyor?


  • beholderrulez  (18.12.15 00:14:18) 
öyle bir dünya yok behol, o zaman yaşamanın bir anlamı olmaz.


  • cekilmis gayfe  (18.12.15 00:18:49) 
@nucleon,

bu dünyada tecavüz edilerek, cinsel organı parçalanarak ölen 6 aylık bebekler var. Sence sonsuz mutluluğu haketmek için bu kadar büyük bedel verilir mi? O bebek isalmiyete göre müslüman olarak öldüğü takdirde (intahar etmezse) bir şekilde zaten sonsuz mutluluğa erişecek, gümahkar bile olsa
  • beholderrulez  (18.12.15 00:18:51) 
tavukları oraya allah koymuyor ki. allah adem ve havvayı koymuş. onlara demiş ki dürüst olun hatam yemeyin. canlılara iyi davranın şöyle yapın böyle yapın. onlar da yaşamaya başlamış.

şimdi allah ağaçları kesin mi demiş. allah çocuklara tecavüz mü edin demiş.

eskiden insanların bilmem kaç yıl sağlıklı yaşadığı söylenir. insanlar yaşam tarzı sebebiyle hep fitmiş sağlıklıymış.

şimdi allah mı dedi ofise öasa at pc başında otur. göt büyüt.

bakın anne gençliğinde sigara içiyor hatta hamileyken sigara içiyor çocuk ya sakat doğuyo yanda sağlıklı zannediliyor ama 40 yaşına gelince akciğer kanseri oluyor.

Yeme içme desen kimyasal. bunları allah koymadı ki biz koyduk bizim kurallarımız.

allah her şeyi çalışır vaziyette vermiş sana. dünya temiz denge halinde. kuralları koymuş. ama sen bunlara uymadıysan allah ne yapsın. Peygamber yollamış kaç kere.

hayat bi kelebek etkisidir. herkesin yaptığı herkesin hayatını etkiliyor. hasta bebeklerin ölen insanların satılan kadınların varlığında herkesin bi payı vardır. aç çocukların olması yine hepimizin sayesinde.

allah kimseyi aç koymamış. ama senin insan olarak kurduğun düzende açlıktan ölen var. bunu düzeltmek için peygamber yollamış. yine olmamış.

şimdi de planlandığı gibi sona kadar gidecez. ha neden böyle neden müdahale yok yaratırken mi kusurlu yaratıldık hepsini zamanı gelince görecez.

bana kalırsa 2 sebep olabilir.

1. geçekten kusurluyuz. tasarım hatası

2. allah birilerini yarattı. birileri de bizi oluşturdu. tıpkı bizim de ilerde başka canlı türleri oluşturacağımız gibi. yani zaten kul yapısı da olabiliriz.

şimdilik eyyorlamam bu kadar :)
  • ergenpezeveng  (18.12.15 00:20:10) 
  • duhan  (18.12.15 00:20:33) 
herhangi bir yargı sistemi oldugunu dusunmedigimden/inanmadıgımdan aklıma bunlar geldikce olmayan adalete sövüp duruyorum.


  • slalom  (18.12.15 00:22:04 ~ 00:22:54) 
sorularla islamiyette verilen cevap benim sorumu karşılamıyor.
@ergenpezeveng,
tamam insanoğlu olarak biraz abarttık eywallah da, ufacık bir çocuğun benim yaptığım dangozlukların sonuçlarını acılarla çekmesi adalet mevhumunu yaralıyor. O değil de hepimzi sapıkmışız gibi yazmışsın. Hiç mi iyi adam kalmadı. Sorun bir bakış açısı veriyor ama tam karşılamıyor düşününce.
  • beholderrulez  (18.12.15 00:26:04) 
cevabı kuran'da var.


  • icim urperiyor  (18.12.15 00:29:45) 
ilgili ayetler hangisi?


  • beholderrulez  (18.12.15 00:30:55) 
@beholderrulez,

Bana yonelttigin cevap/sorun hiç konuya hakim olmadığını düşündürttu bana. Sanki bu soruyu hiç dusunmemissin de, direkt buraya yazmışsın gibi. O sebepten biraz düşün/arastir bence.

Onun dışında o bebeklerin başına gelenler insan odaklı. Yüce bir varlık birilerine kasıtlı olarak yaptırmıyor bunları. Matrix te de değiliz. Ha yaptirmasin o zaman dersen de konu çok uzar.
  • nucleon  (18.12.15 00:31:09) 
@nucleon

sakin. Sana bir şey demiyorum. Bu sorunun yanıtını bize dikte ettirilmiş ve senin de tekrarladığın mantıkla yıllardır açıklamaya çalışıyorum ama düşündükçe daha da uzak gelmeye başlıyor. Kimin yaptığı değil önemli olan, Allah, yani sonsuz merhamet sahibi bir varlık 6 aylık bir çocuğa yapılan işkencelere nasıl "kötülüğü geiren sizsiniz, bebek de olsan sen de sorumslusun, çekeceksin" diyebilir.

ki yıllardır bu gerçeği kendi içimde halledemediğimden bir savunma mekanizması olan onlar aslında acı çekmiyor, biz acı çekiyoruz gibi algılıyoruz. Allah buna izin vermez" gibi aslında saçma bir düşünceyle kandırdım kendimi. Yaş ilerledikçe bu düşüncenin imkansız olduğunu kabullenebildim.
  • beholderrulez  (18.12.15 00:37:16) 
@ergenpezeveng'in yazdığıyla bağlantılı bir örnek vereceğim.
bir çocuğun var ve çocuk yolun kenarında oynuyor. sen de uyarıyorsun bak evladım orada araba çarpar bu tarafa gel diye. bir uyardın iki uyardın, azarladın, ceza verdin vs. çocuk yine gitti orada oynadı ve araba çarptı. sen suçlu musun?

  • cekilmis gayfe  (18.12.15 00:45:00) 
inanalar olarak bizler bu dünyanın gelip geçici olduğuna ve ahiret yani sonsuz hayatın daha önemli olduğuna inanıyoruz
Allah Kuran'da şöyle diyor
müminun ayetinde
112. Allah (inkarcılara) "Yeryüzünde kaç sene kaldınız?" diye sorar.
113. Onlar, "Bir gün, ya da bir günden daha az bir süre kaldık. Hesap tutanlara sor" derler.
114. Allah şöyle der: "Çok az bir zaman kaldınız. Keşke bunu (daha önce) bilmiş olsaydınız."

işte o yüzden bu dünyada yaşanan sıkıntılar ahiret hayatına bakarak çok kısa bir süre kadardır
bu dünyada sabrederek Allah'ın ahirette bizi mükafatlandıracağına inanarak yaşıyoruz.
küçük bebeklere gelince Allah'ın sonsuz yaşamda ona ne vereceğini bilemeyiz hüküm Allah'ındır ancak biz Allah'ın insanları hiçbir şekilde adaletsizliğe uğratmayacağını biliyoruz bu Allah'ın bize verdiği sözdür
insanların kötü ve özgür iradesinin olması dinin kötü ya da Allah'ın kötülüklere izin veriyor onaylıyor olduğunu göstermez.
ayrıca Kuran'da Musa Peygamber'in hikayesini (kehf suresi) okumalısın. o da güzel bir cevap olur.
  • duhan  (18.12.15 00:48:54 ~ 00:59:05) 
hep kötülüğü yazdım çünkü kötülüğü sormuşsun. adam dağda bayırda geziyo bitkilere bakıyor hayvanlara bakıyor senin bi derdine çare olacak ilacı buluyor. o şeyler yaratılmasa senin sorunun çözülmeyecekti. o ilacı yapan adam iyilik tarafına bi örnektir. ama aynı şeyleri kullanıp belki de bi kadını bayıltıp tecavüz de edebilirsin. görüldüğü gibi iyilik de kötülük de var bu dünyada. yaptığımız şeyler diğerini etkiliyor.

adamın sülalesi komple kalp hastası kendi kalp hastası eşinin tarafında var. çocuk yapıyo 25 yaşında bi anda kalpten gidiyo ya da 17 18 yaşında top oynarken gidiyo. sonra da allah niye böyle yaptı. bu çocuk doğunca sen çocuğunu ona göre yetiştirecektin. gerekli önlemleri alacaktın. hastalığın beslenme vitamin aşı boyutu varsa ona göre önlem alacaktın.

mesela tek kollu insanlar doğuyor. 2 kolu olmayan inanlar bile hayata adapte oluyo. normal insanın yapamayacağı şeyler yapıyor. ama bi yandan da birileri bunlara el kol geliştiriyor. işte o adam iyidir. elektriği bulan adam iyidir. bazen de dünyada iyilik olması için bazı eksikler çıkabiliyordur belki.

bi oyun yaptın mesela araba yarışı. şimdi oyunda benzin olayı varsa parkura benzin bidonu koyarsın oyunu oynayan onu alırsa oyunu bitirir yoksa kalır.

sevap işlemek için de fırsatlarımızın olması lazım. bi kahveye 15 tl bi biraya 15 tl verirken. aynı birayı 7 tl ye marketten alıp evde içmek kalan parayı birine verip karnını doyurmasını sağlamak bi seçimdir mesela. ya da gider birayı içersin.

kelebek etkisi işte.
  • ergenpezeveng  (18.12.15 01:02:54) 
özetle; ortada bir çocuk var. geçmişte kendisinden bağımsız yaşananlardan ötürü cezalandırılıyor. doğru mu anladım? sanırım doğru anladım. bununsa ahirete göre pek önemsiz bir zaman dilimine denk düştüğü söyleniyor. yani sonuç olarak, allah bir çocuğun o anda acı çektiğini biliyor fakat kesinlikle müdahalede bulunmuyor, zaten önemsiz de bir zaman dilimi. üstüne de tecavüzcü ya da işkenceci tövbe ederse cennet kapıları ona gayet açılabilir. dolayısıyla geç de olsa, cehennemde biraz zaman da geçirse öyle ya da böyle işkence gören çocukla aynı klasmanda değerlendirilebilir, zira imana sahiptir. özünde allah için en başta önemli olan da budur. gerisi tövbeyle halledilebilir. ha mesela tecavüze uğrayan o çocuk büyüdü ve kalbindeki iman yok oldu gitti diyelim. tecavüzcüsü cehennemden çıkarken o çocuk cehennemde acı çekmeye devam edecek. bu da ayrı bir konu tabii.


  • soso  (18.12.15 01:10:26 ~ 01:15:59) 
dinde mantik, sorgulama, akil yok kanka. biraz dusunursen zaten bu ne sacmalik diyip ateist oluyorsun.


  • baldur2  (18.12.15 01:11:10) 
o işler öyle olmuyo işte. kul hakkı yediğin zaman bunun tövbesi yok. tecavüz de kul hakkına girer.

böyle düşününce de cennete girmek çok zor oluyor. kul hakkı yemeyen kaç adam var acaba. hayatımı gözümün önünden geçiriyorum. bi kere otobüs sırasında bi kaç kişinin önüne geçtim mesela. iş için araya tanıdık koydum. ne olacak şimdi. boku yedim.
  • ergenpezeveng  (18.12.15 01:15:56) 
Maide 37
Ateşten çıkmak isterler ve onlar oradan çıkacak değillerdir. Ve, onlar için “daimî azap” vardır
Bakara 81
Hayır (sandığınız gibi değil), kim, günah kazanmış da hataları kendisini kuşatmışsa, işte onlar artık ateş ehlidir ve orada devamlı kalacak olanlardır.


bunun gibi bir sürü ayet var.

bazıları cehennemi hapishaneyle bir tutuyor çok ilginç.

Allahtan bir bildiri mi geldi tecavüz edilen çocuk cehennemde ebedi kalacakmış da diğeri çıkacakmış falan.. ne tuhafsınız.
  • duhan  (18.12.15 01:24:03 ~ 01:27:20) 
ergenpezeveng; allah hakkı yönünden bir sıkıntı yaşamayacaktır ancak kul hakkı dediğin konuda haklısın tabii, tecavüz kul hakkına müdahaleye girer de helallik alındığında yine başa dönüyoruz tabii. tecavüze uğrayanın tecavüzcüsüyle evlendirildiği bir kültürde ufak bir helallik de alınabilir belki, bilemiyorum onu.

duhan; kime cevap vermeye çalışmışsın anlamadım ama eğer banaysa cevap, tecavüze uğrayan çocuğun büyüyünce imansız olmasıyla alakalı yazıyorum. kendinde de zaten gerekli ayetleri göndermişsin işte. maide'de tam da dediğim şey yazmıyor mu işte? dolayısıyla evet, teorik olarak allah'tan bildiri gelmiş oluyor :)
  • soso  (18.12.15 01:36:56 ~ 01:37:22) 
@soso anlamama problemin var evet ama bunu anladığın ve farkında olduğun için olmaya da bilir :)


  • duhan  (18.12.15 01:43:51) 
allah'in var oldugunu iddia etmek buyuk bir ozguven. gercekten, neye dayanarak?
bu kadar tartisilmis olmasi bile elektrik israfi.
allah'in var olduguna inanan arkadaslar, var olmadigi durumda dunyanin bugunkunden farkinin ne olacagini bir soyleseler de biz de bilsek.

cocuklarin olmesini engellemiyorsa neye yariyor bu tanrilar sahi?
cok ofkeliyim. inancli arkadaslari incittiysem ozur dilerim.
  • bohr atom modeli  (18.12.15 02:04:21 ~ 02:05:21) 
öncelikle bu tür soruları soranların iki çelişkisi var. birincisi zaten tanrıya inanmıyorlar ama sanki varmış ya da inanıyorlarmış gibi "niye izin veriyor" gibi bir soru sorabiliyorlar, aslında dertleri suçu başkasına atmak. ve herşey için birilerini suçlamak istediklerinde bile güyya o inanmadıkları tanrıya en azından kavramsal olarak ihtiyaçları var. ikincisi, sanki dünyada olup biten kötülüklerde insanın hiçbir payı yokmuş, tamamen pasif bir öğeymiş de hepsi tanrının yapıp ettikleriymiş gibi düşünüyorlar. bir de bu zihniyetteki insanlar insanın hayat üzerinde kendi iradesi olduğuna, aslında herşeyin insanın elinde olduğuna, bir tanrı ya da tanrısal bir varlığa gerek olmadığına inanan tipler. burda mesele gerçekten kötülüğün neden gerçekleştiğini anlamak ve bilmek mi, yoksa tanrının var olmadığı görüşünü doğrulamak, hatta biraz daha perçinlemek mi? ikiyüzlülük bu sadece. bu da yetmezmiş gibi etrafa gereksiz bir pesimizm ve ümitsizlik yayıyorlar.

dinlerle ilgili genel öğretilerin içerisinde fazla yer almayan ama bütün dinleri incelediğinizde en öz kısmında bulabileceğiniz şey şudur, insan tanrısal bir varlık yani tanrı insana kendi ruhundan üflemiş, onu kendi suretinde yaratmış. ve bunun en doğal getirisi de insanın özgür oluşu, bundan başkası da zaten düşünülemez. şu halde insan tanrıya inanıp inanmama özgürlüğüne de, muazzam iyiikler ya da muazzam kötülükler yapma gücüne de sahip. fakat şu da bir gerçek ki yaptığımız herşey bize geri döner ve biz kötülüğü beslemeye devam ediyoruz insanlık olarak. cehaleti, sorumsuzluğu, vahşeti, acımasızlığı.. ve bu bir momentum halinde büyümeye devam ediyor. tanrı bize hiçbir özgürlük vermeseydi ne anlamı olurdu ki, zaten insanlık genel olarak tanrının müdahelesini de istemedi, bundan nefret etti ve şu anki durum bu. ama tanrı hiçbir zaman insanı zorlamadı aslında, dedi ki "siz bilirsiniz" ama uyardı "bakın dikkat etmezseniz çok sakat bir yere gidebilirsiniz ve sizi ben bile kurtaramam"

şu da var, aslında kötülük ve acılar şeklinde genellediğimiz şeyler illa kötü olmak zorunda değil. en büyük kötülükleri görmüş insanlara bakın, onların içinden ya muazzam olgunlukta ve şefkat sahibi insanlar çıkar ya da ağır psikopatlar. özgürlüğün bedeli belki de bu, ama insanın gerçek anlamda gelişmek için başka şansı da yok. gerçi çok gereksiz acılar da var dünyada, hiçbir şekilde insanı geliştirmeyen. bu da tamamen bizim kendimizden kaynaklanıyor, tanrıyla bir ilgisi yok. bize verdiği aklı kullanamamaktan ya da hep kötü yerlere kullanmaktan.

birçok farklı açıdan bakılabilir bu konuya, mesela karma yasası diye birşey de var.. belki bu dünyanın bu kadar kötü bir yer haline gelmesine neden olan insanlar sonraki hayatlarında bunun karşılığını alıyorlar ve yaptıkları kötülükler onların da başına geliyor. bu durum gitgide daha kötüye giden sonsuz bir döngüye de işaret ediyor gibi, belki bir nedeni de bu bütün rezaletin.

çok temel bir sorun da şu, tanrıyı insandan ayrı düşünmek. hayır arkadaşım, tanrı senin dışında bir yerde değil en derininde, o sensin. tanrıyı suçlarken aslında kendini suçluyorsun. hatta şeytan da sensin melek de, mesele hangisi olmayı seçtiğin.
  • gloomystorm  (18.12.15 03:34:41) 
acıyı çekenler, acı çektirenlerin sınav sorusu aslında. sen görme engelli/zihinsel engelli birini görür yardım edersin, başkası tecavüz eder. soru aynı çoktan seçmeli soru. o kişinin sınav sorusu ise sebat ve doğruluk olur.

yani allah bizde okullarda yaptıkları gibi aynı şeyi söyleyip aynı soruları sormaz, aynı şeyi söyler farklı sorular sorar.

haa niye böyle onu bilemem, gidince sorarız bizde, hep o soracak değil ya.
  • selam  (18.12.15 07:55:51 ~ 07:57:24) 
oncelikle, allah yoksa butun bu camileri kim yaratti?

dunya sinama yeri demeyin demissin ama dunya sinama yeri. 10 aylik bir cocuk icin degil, onun anne babasi icin bir sinama. allah-u te'ala tum acilari yok etse kimin iyi kimin kotu oldugunu nasil anlayacak?
  • nawres  (18.12.15 07:59:15) 
@nawres

burda da şöyle bir kısırdöngüye giriyorsun; allah nasıl bilemez kimin iyi kimin kötü olduğunu? burda kaderden, insanların yönelimlerinden bahsetmeyelim. ben bir inanan olarak diyorum ki; insanlar kaderini kendi belirlese bile, bunun sonucunda Allah'ın kimin iyi/kötü olacağını bilmemesi gibi bir durum yok. tabii bunlar tehlikeli sorgulamalar, o yüzden daha ileri gitmiyorum.

duyuruya gelirsek, bu konuyu ben de çok düşündüm. hala tatmin olmuyorum. tanrının varlığına inanıyorum; fakat yıllar geçtikçe, derin düşündükçe dindeki saçmalıkları daha iyi görebiliyorum. bakın bu saçmalıklar allah yüzünden demiyorum, neyin insan yapımı olduğunu hiçbirimiz bilmiyoruz. bilemeyiz.
  • piremses  (18.12.15 08:38:13 ~ 08:38:54) 
@piremses

kimin iyi kimin kotu olduugnu biliyor, oyleyse hic bizi dunyaya gondermeden direkt hak edenleri cennete, etmeyenleri cehenneme gonderseydi?

kabul eder miydi insanoglu? hic sanmiyorum, gene baslardi allah'i sorgulamaya. oyle de yapsa boyle de yapsa sorgulaniyor, kimseye yaranamiyor adam.
  • nawres  (18.12.15 08:51:59) 
zaten halihazırda "neden yaşıyoruz?" gibi felsefi bir soru dönüp duruyor milyonlarca akılda. değindiğin nokta da bu. bence yaşamasak da olurdu :)

bütün sorular birbirine bağlı ve verilen cevaplar benim için felsefeden öteye geçemiyor.
  • piremses  (18.12.15 09:03:01 ~ 09:03:46) 
insanlar yüzünden. herşeyi bok ettik.

hala evrim deyip ufkunuz açılsın diyen kamiller var.
bi bitmediniz.

yoktan varolmaaya inanmak mı daha aptalca olanı yoksa nasıl varolduğumuzun cevabını bulamayıp inkar etmek mi daha aptalca?
  • Alt4y  (18.12.15 09:41:16 ~ 09:44:30) 
Allah, kuran'da bildirmiş zaten ayetlerinde. Benim, hiç aklımdan çıkmayan Bakara Suresi 155. ayet şöyle der ;

Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele.

Herşeyin bi imtihan olduğuna vakıf olabilmek, hayatı huzurlu kılıyor.
  • rencber  (18.12.15 09:43:32) 
@true blond

adam burda gelmiş "elimde yeşil ve kırmızı elma var sadece. hangisini yiyeyim?" diyor. sen "elmayı siktir et, portakal ye" diyorsun. saçmalıyorsun yani. üstelik bunu yaparkenki üslubun oldukça çiğ.
  • piremses  (18.12.15 09:43:46) 
Dünya insanın etkin olduğu bir yer. Yaratan hakimiyeti insana bırakmış ki ona sorumluluk yükleyip hesap sorabilsin. Hayat zıtlıklar üzerine kurulu. Kötülük olmasaydı iyilik de olmazdı. Tamamen masum bir insan çok kötü şeylerle karşılaşabilir, bunun olması değil olmaması saçma olur. Kötünün kötülüğü ortaya çıkacak ki cezalandırılabilir olsun.


  • harvey  (18.12.15 09:54:34) 
konu nerelere gelmiş. Ateizm vs din değil, verilen cevaplar da malesef hiç doyurucu değil.

çocuğa acı veriliyor çünkü dünayada zaman çok kısa. Ahiretteki sonsuz mutluluk için o kadar olacak. 6 aylık bir kız çocuğu tecavüz, cinsel organının parçalanması. Ufacık bebeğin acılar içinde ölmesi.

Ciddi ciddi bu mudur yani. Şu cevabı kendi içinizde kabul edip vicdanen rahatlayabiliyor musunuz? Ben değil. ki daha hayvanlara yapılan eziyetler var, bak onlara hiç girmedim.

edit: ateist değilim. AKP'yi gördükten sonra sorgulamaya başladım müslümanlığı. Hadi onlar hırsız, kul hakkı en büyük günah diyen bir dine inanan milyonlrac insanın kul hakkına sonuna kadar giren bir partiyi desteklemesi işin tuzu biberi oldu
  • beholderrulez  (18.12.15 11:58:33 ~ 12:01:00) 
aga 3 yasindaki suriyeli bebegin bogularak kiyiya vurmasini aciklayin, 5 vakit namaza baslayacagim, biri de demis annesi babasi gunahkardir ondan oluyor. bu ne lan?


  • baldur2  (18.12.15 12:29:00) 
@cekilmis gayfe'nin yazdigi hristiyan inancina gore. islamiyette baba ve ogul iliskisi/bagi kesinlikle yok.

@soso'nun dedigi benim de aklimi karistirir. tecavuze ugrayan cocuk ateist olursa ne olur?

iman biraz da bununla alakali. allah'a ve onun adaletine inanmak, gucun yetmediginde tevekkul etmek.

yani tecavuze ugrayan cocuk olayinda allah en adaletli olandir diyip cikiyoruz isin icinden.

anne babanin gunahi yuzunden cocuklar boyle oluyo olayi da sacma geliyor bana. cocugun sakatligi falan hem cocugun hem de ayrica anne babasinin hatta kardeslerinin cevresindekilerin imtihanin parcasi olabilir.
  • sayns  (18.12.15 12:53:34) 
3 yaşındaki çocuğun boğulması:

ortadoğu karışırken birileri oraya silah yardımı yaparken hergün onca bombalama olurken. o insanlar oradan göç ederken. ve o insanların memleketini bombalayanlar o insanları kabul etmezken insanlar nerede.

bunca yanlışın içinde başka bi yanlış daha onları güvensiz olarak o teknelere istifleyen yapı. bunlara da kimse ses çıkarmıyor.

savaş olurken 3 çocuğu olan adamın bugün 5 çocuğu var ve hala yapmaya devam ediyor. üstelik ailesinin güvenliğini hiçe sayıyor.

bakın daha yazsam neler çıkar. şimdi bunların allahla dinle alakası yok. hepsi birbirine bağlı. alkah tutup da elini uzatıp o çocuğu ordan çıkaramaz.

ama sen bugün ukraynaya işgal güçleri gidince ıraka teröristlere silah yardımı yapılınca yardım parası diye toplanan paralar iç edilince sesini çıkarmazsan o boğulan çocuğun ölümünde payın var demektir.

ses çıkarmak böyle buradan yazmakla olmuyor. protestolar yapılmalı. yetkililerden gür çıkmalı sesimiz.

var mı böyle bi şey. yok. allah kurtarsın. oldu canım. allah sana beyin vermiş ağız vermiş. el kol ayak bacak vermiş. koşacaksın sesini çıkaracaksın.

bunları yaparken de yine başkalarına zarar vermeyeceksin.

sen insan olarak hangisini yaptın. pc den fotoğraflara bak. allah yok de. çok kolay :)
  • ergenpezeveng  (18.12.15 13:34:11) 
ergenpezeveng? sen ne yaptinki?? kader kismet, allah kimsenin basina vermesin demekten baska? allah var diyince o cocuk kurtuldu mu? veya allah var, allah boyle istedi diyip, aslinda bir nevi sucu allaha atip isin icinden kurtulmak daha mi kolay?


  • baldur2  (18.12.15 16:35:14) 
ben çözemedim daha ve hiçbir zaman dogmatik düşünce yapısına sahip olamadım sonuç olarak inanmada sıkıntı yaşayan ve sonrasında hiiiç dinle alakası olmayan birine evrildim. Sadece yaşıyorum vicdan muhasebesi yapmak inan yeterli iyi bir insan olmak için dine ihtiyaç yok, ha ama ihtiyacı olann için din lazım bilmem anlatabildim mi öyle adamları frenliyor günah kaidesi olmasa adam neler yapıcak kim bilir....
bizi oyun niyetinde gören iyi mi olacak-kötü mü olacak mantığında bir iddia mantığıyla gütmeye çalışan bir yaratıcıyı kabul etmiyorum.... panteizm ilaç olacaktır sana bak bence biraz

  • gündüz m  (18.12.15 17:08:40) 
sorun orda işte. ben de hiç bi şey yapmadım. ama buna karşılık şunlar şunlar oluyor allah yardım etmiyor hatta allah yoktur o zaman demiyorum.

şimdi insan olarak hepimizin görevi var sorumluluğu var. eğer kimse sorumluluğunu yapmazsa görevini yerine getirmezse insanlar kötüye ve olumsuzluğa sürüklenir. bunun içinde hiç bi şeyi suçlayamazsın.
  • ergenpezeveng  (18.12.15 17:28:41) 
şunca cevap veren içinde konunun özünü anlayan çok az insan çıktı.

1. İnsanoğlu aklını kullanmadı ondan oluyo o
2. burası sınav yeri hacı dayı, çekecek o çocuk ızdırapları
3. dünya hayatı çok kısa be müdür, bişi olmaz takma, gel su çok güzel vs

yani bir yere varamadık.
  • beholderrulez  (29.12.15 21:13:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.