[]

programlamaya girişmece

ben yazılımlarla uğraşmaya başlamak istiyorum.

gel gelelim, bugüne kadar hep son tüketiciydim. bi şeyler yapmak istiyorum artık. bilgim sıfır.

nereden başlamamı önerirsiniz?

 
hangi alan? web mi mobil mi vs ?


  • hpkhga  (01.12.15 19:17:35) 
web


  • reavelyn  (01.12.15 19:21:03) 
web, mobil, masaüstü, bunları bi kenara bırakın. önce temel. "programming for dummies" keyword'üyle sayısız kaynak bulacaksınız. veri yapıları, algoritmalar falan bunları anlatıyor olacak. "dil" (c#, java, vs.) konusundan da, hedef platform (web, mobil, vs.) konusunda da bağımsız olarak bunları öğrenmek gerek.

bu temeli aldıktan sonra, yani herhangi bir platformda ne yaptığını bilerek yazılım geliştirebildikten sonra, örneğin web için ayrıca bir yatırım (kendinize yatırım) yapmanız gerekecek zaten. yahut ihtiyaç oldu da mobil uygulama geliştirmek gerekti, o platformunda kendine has kurallarını öğrenmek için yatırım gerekecek.

uzun, epey zor, uykusuz, kahve dolu bir serüven bu. hoş geldiniz.
  • cevap botu  (01.12.15 19:24:06) 
khanacademy videoları fena değil diyorlar.


  • curuk zeytin  (01.12.15 19:31:46) 
once bir introduction to computing, programlama, compiler, interpreter mantigi.
ardindan bir adet object oriented programming. ilgi alaka artan seviyede olursa fundamentals of programming languages, logic/functional/declarative programming filan.
ustune data structures and algorithms-kesin.
ilgi olusursa system programming - bu da begenilirse derinlemesine operating systems.
sonra bir database egitimi.
sonra web ise web architectures, service oriented programming, web serverlar http geyikleri, protokoller, ilgi alaka dogrultusunda front-end, cesitli web frameworkleri(spring, django etc), soap/rest, belki, sadece belki, network/socket programming, tcp/ip vs
bu esnada bu bilgisayarlar nasil calisiyor bu hardware nasil oluyor dersen computer architecture, bu baya baya hosuna giderse assembly(benim hosuma gidiyor, para kazanmak icin degil)
baktin low level diller hosuna gidiyor, belki embedded, iot geyikleri, yurursen raspberry/arduino vs.
aralarda ogrenebilecegin paralel programlama, compiler design, graph algorithms, automata theory gibi konulari yazmadim bile.

programlama sadece kod yazmak degil. web demissin ama ben genel bir yol cizdim. bu ortamda(bence) web'den cok daha zevkli seyler var. arastirmak isteyebilirsin diye keywordlerle yazdim. hadi kolay gelsin, hosgeldin.
  • tannen  (01.12.15 19:41:51 ~ 19:42:50) 
codeacademy.com


  • KidLazer  (01.12.15 20:06:58) 
şurası da elinizin altında olsun, birçok kilit noktada soru cevap bulabilirsiniz.
stackoverflow.com

  • paradoxical  (01.12.15 20:41:34) 
lynda.com c#essential training izlemeni tavsiye ederim.


  • yüzyıllık yalnızlık  (01.12.15 20:57:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.