[]

Güneş şimdi yok olsa, kütle çekimi ne olacak?

gece gece aklıma takıldı şimdi sorayım dedim,

güneş şu anda yok olsa yola çıkan ışıklar sanırım 8dk boyunca dünya ya gelmeye devam ediyor ve biz yok olduğunu 8 dk sonra görüyoruz,

peki güneş şimdi yok olsa dünyaya olan kütle çekim etkisi ne zaman yok oluyor?

 
hemen. dünya güneşten sonra en yakındaki büyük kütle çekimine doğru sürüklenmeye başlar.


  • paradoxical  (26.11.15 11:12:43) 
kütle çekiminin bir hızı varmı bilmiyorum ama formülü q1.q2/r2 şeklinde
bende hemen diyorum

  • basond  (26.11.15 11:16:57) 
  • freebird5406_2  (26.11.15 11:21:13 ~ 11:21:58) 
vaay 2 sene önce biz de düşünmüştük. hemen diyen arkadaşlara gelecek soru o zaman kütle çekim hızı ışık hızından fazladır. mümkün mü bu?

eylemsizlikten dolayı hemen olmaz, dünya yörüngesine bir süre daha devam eder ama bir süre sonra güneş kendisini çekmeyeceği için dedikleri gibi en yakın büyük kütlenin orbitine takılır.
  • ayiadam  (26.11.15 11:21:41) 
anında yok olur


  • cenkertem.afc  (26.11.15 11:23:23 ~ 11:23:57) 
Kütleçekimi etkisini aynı anda hissederiz. Tabii ayiadam'ın dediği gibi Dünya bir süre mevcut dönüş hızından dolayı hareketine biraz daha devam eder ama kütlesi büyük başka bir cismin etkisine girene kadar muhtemelen yörüngeden çıkar hepimiz ölürdük. Yani başka bir gök cisminin etkisine girmesi bizim hayatımıza kaldığımız yerden devam etmemize neden olmazdı.


  • angelus  (26.11.15 11:27:08) 
Sanırım Jupiter'e doğru kaymaya başlarız.


  • Traveller  (26.11.15 11:29:33) 
etkisini hemen hissederiz demek graviton, ışık hızından daha hızlı demektir. etkisini tabii ki onun hızına göre hissederiz. bu arada "gravitonun hızı ne acaba?" dememek lazım zira kendisi farazi bir kavram.

sonuç olarak merkezcil kuvvetten kurtulan dünya son turdan sonra savrulacaktır, bir sonraki orbit edinebileceği büyük kütleye kadar. bu da takdir edersiniz ki güneş sistemindeki bir başka gezegen değil. daha büyük kütlelerden söz ediyoruz.
  • nawar  (26.11.15 11:31:56) 
Kutle cekim kuvveti hemen etkisini gosteriyor. Bunu ise nasil kullanabilecegimiz "interstellar" adli filmde isleniyor. Dunya ise hemen en yakin kutleye dogru gitmez. Burada ecnebilerin slingshot olayi devreye giriyor. Sapandan kurtulmus tas gibi en son ne tarafa ivmeleniyorsak o yone dogru duz bir hat cizmeye baslariz. Kutlecekim teorisine gore ne zaman ivmelenme gucu kutlecekim gucunun altina duserse o zaman baska objeler bizi cekmeye baslar.

Diyelim ki ivmelenme kuvvetimiz cok siddetli iken jupiterin yanindan geciyoruz. Jupiterin cekim kuvveti; ivmelenme, hiz ve iki kutlenin birbirine orani ve uzakligi gibi parametrelere bagli olur. Benim dusuncem jupiterin yanindan gecmek ivme duzlemimizde bir yay cizmemize neden olurdu (direk olarak ustune gitmedigimiz takdirde)

Dunyanin omru de muhtemelen Kupier Belt'ten gecis sirasinda tukenir. Sistemimiz disinda asili kalan astroidler dunyayi parcalamasa bile kevgire cevirir.
  • yollarbenibekler  (26.11.15 11:38:18) 
jupitere doğru kaymaya başlayabiliiriz de başlamayabiliriz de.

www.maarifgazete.com

şu resimdeki gibi bir anda kaybolsa güneş, dünya saat yönünün tersine döndüğünden bir süre yörüngeyi takip edip uzay boşluğuna savruluruz. ama jupiter daha yakın da olsa yavaşlayıp ona çekilip onun yörüngesinden savrulabilirdik.
  • ayiadam  (26.11.15 11:38:20) 
Bu sorunun net bir yanıtı maalesef yok.

Bazı fikirlere göre teoriler ortada dolanıyor. Şimdiye kadarki en yaygın teori action at a distance denen ve Newton reyizin ortaya attığı ve çeşitlemeleri.

Fakat her zaman ve her durumda çalışır mı, bilmiyoruz. Zira çalışmadığı bazı durumlar var.

Aksini söyleyen teori ise, "quantum gravity" teorisi. bu teori de der ki, bilgi ışık hızı ile aktarılıyorsa, yerçekimi de öyle olmalıdır. Yerçekimini aktardığı düşünülen parçacığın adı graviton.

Maalesef henüz hangisinin haklı olduğunu gözlemleme fırsatımız olmadı. Her iki teorinin taraftarlarını bulmanız da mümkün. İki takım da formda, kalabalık ve bilenmiş durumda.

Şöyle düşünün, güneş tamamen yok olsa dahi yörüngede sapmanın başlamasında 8 dakika fark edecek. Zaten yögünge sapması dediğimiz şey en erken 10^2 turlarda görülüyor. 100 yıllık bir hesapta 8 dakikayı aradığımız için bulmamız da biraz zor oluyor haliyle :)
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (26.11.15 13:08:50) 
tabii ki anında değil. ışık hızı da değil.


  • [silinmiş]  (26.11.15 13:15:05) 
www.youtube.com ingilizce


  • dessalines  (26.11.15 13:57:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.