[]

Müzikle uğraşanlara sorular (Vol. 3)

Merhaba.

1. Şu tuşlu alet neyin nesi? Adı nedir? Nerelerde kullanılır? Piyano, org, klavye alternatifi mi oluyor boyutu küçük olduğundan dolayı? Tuş dizilimi neden böyle? Bunu çalana ne deniliyor? (git: prntscr.com)

2. (git:prntscr.com) Bu görselde de dev bir bateri yerine küçük (elektronik?) bateri var. Bu bateri ne amaçla kullanılır? Dezavantajları nedir? Canlı performanstan duyduğumuz üzere normal bateri gibi ses veriyor. Taşınması pratikse neden bunu kullanmıyorlar ufak konserlerde falan?

3. Normal piyano yerine şöyle (git: www.casio.com) piyanoların kullanılmasının dezavantajları nedir? Arkada Casio gibi büyük bir firma var ve ses bildiğim kadarıyla normal piyano sesi. Pedalları bile var.

4. Uluslararası konserlerde sanatçılar kendi piyanolarını (ve diğer enstrümanları) mı taşıyorlar? Yoksa piyano (enstrüman) kiralama tarzı bir şey mi var?

Teşekkürler.

 
1) sample pad. sample'lar (yani kaydedilmiş sesler) tek tek tuşlara atanıyor, hangi tuşa basarsan o sample çalıyor. nota olmak zorunda değil illa, inek sesi de olabilir, kaydedilmiş bir ritm de olabilir bunlar.

2) o da sample mantığıyla çalışıyor. davul sesine ne kadar benzese de aynı tadı vermiyor, genelde elektronik müzik altyapısı olan gruplar için ideal. taşıyorlar da zaten. akustik bir alet olmadığı için herkes tercih etmiyor.

3) adı üstünde, dijital piyano, yani dijital, yani akustik değil.

4) kendi aletlerini getirirler, hatta kuyruklu piyano çalanların aletlerinin kurulması bayağı bir zaman alabiliyor, hem taşınması hem kurulumu zahmetli olduğu için (bazen konser alanlarına sokmak bile dert olabiliyor kuyruklu piyanoyu boyutundan ötürü).
  • loveinaflipbook  (25.11.15 10:54:39 ~ 10:59:13) 
1) o tuşlu aletin adı Ableton Push. Ableton live isimli müzik programında prodüksiyon yapma, canlı performans sergileme gibi işler için ideal.


  • everyone looks so good from here  (25.11.15 11:00:03) 
3) sesi akustikle kıyaslanamaz. ama günümüz koşullarında apartmanlarda akustik piyano sesinin desibeli çok fazla olduğundan ve fiyatının uygunluğundan dolayı dijital piyanolar yaygınlaştı. Bende de var dijital ama akustikle aynı hazzı almıyorum.


  • ekaterina  (25.11.15 12:47:52) 
1- aletin kullanımı şu şekilde www.youtube.com
canlı elektronik performanslarında falan kullanılıyor

2- alet pratik ama yine sentez/ön kayıtlı ses veriyor. belirli hassasiyet noktaları var ama gerçek bir zildekinin aynısı olacak kadar hassas değil. dolayısıyla gerçeğinin yerini tam olarak tutmadığı içinı konserlerde ve kayıtlarda tercih edilmiyor.

3- 2 ile aynı sebepten ötürü.
  • yuto  (25.11.15 13:52:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.