[]

1. köprüden geçerken arabanın zıplaması

arkadaşlar ne zamandır yazıcam yazamadım. yani yıllardır köprüden geçiyorum sonuçta ama bu bahsettiğim olay son zamanlarda dikkatimi çekmeye başladı.

boğaz köprüsünden geçerken baya bildiğin rodeo yapar gibi hopluyor araçlar. bu ne zamandır böyle ? ayrıca önceden dümdüz geçerken şimdi bizi böyle zıplatmayı nasıl başarıyorlar ? neyin ayarıyla oynamışlar yani. valla hayret içindeyim. mağaradayken falan mı denk gelmiş bilemedim ki !


 
ya tamam ama dedim ya yani hafızam beni yamultmuyorsa önceden (artık kaç yıl önce tam bilemiyorum) böyle değildi.

ayrıca bir zamanlar geceleri de köprüyü görecek bir yerde kalıyordum ve üzerinden fiyuvv diye geçen arabaların varlığını da hatırlıyorum. şimdi mümkün değil sanırım bu ? yani belli bir hızın üstündeysen gaz kesmeden geçmek imkansız gibi. yamuluyor muyum ?
  • kuul  (24.11.15 12:55:51) 
15 sene önce de boyleydi hacut ben hatırlıyom


  • t joe  (24.11.15 12:57:45) 
oha resmen şoklardayım şu an. vay anasını yav.


  • kuul  (24.11.15 12:59:52) 
Destek metallerinin zamanla kendini salması, havada asılı olduğu için asvaltın da ona göre şekillenmesi, sürekli ısı değişimleri buna yol açıyor. Bakım esnasında bunların düzeltilmesi lazım ama, işte, işlerini düzgün yapmıyorlar.


  • franz kafka  (24.11.15 13:01:33) 
bkn: rezonans
rüzgara, o sırada geçen arabalara falan bağlı olarak hoplaman zıplaman artıyor.

  • sta  (24.11.15 13:07:56) 
Haliç köprüsünün yenilenen kısmında da öyle hoplatma var. Sonuçta halic daha kisa bir kopru ruzgar rezonans olmaz. Bence kasıtlı olarak öyle yapıyorlar asfaltı. Ama neden bilmiyorum.


  • betsy  (24.11.15 13:14:01) 
rezonanstan bahsetmiyor @kuul. bildiğin tümsek atlar gibi zıplıyor araba. @franz kafka nın dediği gibi, sehim yapmış kirişlerle birlikte asfalt da eğiliyor. aradaki dik kirişlerden geçerken de araba zıplıyor. nasıl düzeltilir bilmem.


  • sttc  (24.11.15 13:44:39) 
her zaman boyleydi, o hisse bayiliyorum.


  • baldur2  (24.11.15 14:00:41) 
@franz kafka & @sttc +1

Rezonanstan ziyade genleşme ile alakalı. Köprünün büyük bir bölümü metalden yapılma. Metaller de sıcaklığa göre genleşebiliyor. Yani sıcak havada daha uzun, soğuk havada daha kısa olabiliyorlar. Şimdi sallıyorum ama 1 km.lik köprüde 50 metre uzama/kısalma olabilir metallerde. E ama köprünün boyu sabit? O zaman ne olacak? Bu 50 metrelik fark, metallerin üzerindeki asfaltı genişletip daraltmaya çalışacak, bu sırada da asfalt kırılacak, büzülecek ya da açılacak.

Buna göre köprünün boyu özellikle yaz-kış aylarında değişirken, gece-gündüz arasında bile değişkenlik gösterebilir.

Tabii rezonansın da etkisi vardır bu zıplama hissinde, ama daha ziyade düz olmayan zemin etkili. Bu her zaman vardı ama yıllar geçip asfalt büzülüp açıldıkça yol bozulur, daha etkili hissedilir.
  • long live rock n roll  (24.11.15 15:10:40) 
net bilgi köprü metal plakalardan oluşmaktadır bu metal plakalarda birbirlerine değişik ekleme aparatlarıyla bağlanmaktadır,bu aparatların olduğu kısımlar düz metal kısımlardan daha yüksek olduğu için oranın asfaltlaması biraz daha tümsek olacak şekilde yapılmaktadır.
yani her geçiş de bizi zıplatması eklem yerlerine denk gelen yoğun asfaltlamadan kaynaklıdır.

  • jamswety  (24.11.15 15:20:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.