[]

Kolunuzdaki saat süreyi nasıl anlıyor?

Merhabalar

Kafama bir sorun takıldı.

Diyelim kolunuzda analog bir saat var. Bu saat bir saniyeyi nasıl ölçüyor? Bir saniyeyi neye göre ölçüyor?

the man from earth adlı filmi izliyorum da şu anda. İçerisinde şöyle bir cümle geçti.

+ Saatler zamanı ölçer ama.
- Hayır, saatler kendilerini ölçerler.Bir saatin referansı yine başka bir saattir.

Bu cümle biraz kafamı karıştırdı. Yardımcı olabilecek var mı?

 
Saat olcmez zamani. Biz olcmusuz zamaninda insanlik olarak ve farazi bir zaman tanimi yapmisiz 1 saniye adi altinda. Saatler sadece buna uyarak calisiyorlar. Mekanizmasi buna uygun olarak hareket eder yani.

Bence.
  • floydian  (08.11.15 11:34:45) 
kolundaki saat bir nesnedir ve zaman bilinci yoktur. saatin icindeki zemberekler carklar belli araliklarla hareketi belirleyecek sekilde ayarlanir. saatin yaptigi, bu mekanik parcalarin hareketi ile kollari cevirmek sadece. zaman soyut bir kavramdir, saatin yaptigi bu soyut kavrami algilanaiblir ufak birimlere bölmektir.


  • thewizardofearthsea  (08.11.15 11:37:03) 
Quartz elementinin belli bir salınım sayısının bir saniyeye tekabül ettiği var sayılır. Referans olarak bu alınır.


  • bigbadabum  (08.11.15 11:40:33) 
1000'li yıllarda el biruni diye bir adam çıkıyor ve bir güneş gününü (solar day) 24x60x60'a, yani 86400'e bölüyor, çıkan süre de saniye oluyor. yani ilk referans noktası, güneş günü periyodunun bölümü oluyor. bu belirlenen süre geçimini saatler esas alıyor ve her bir kol saati, masa saati, duvar saati bu ilk zaman tanımını esas alarak yapılıyor.


  • makinesoguk  (08.11.15 11:46:13) 
Uluslararası Birimler Sistemine göre saniye, en düşük enerji seviyesindeki (ground state) Sezyum-133 atomunun (133 Cs atom çekirdeği) iki hyperfine seviye arasındaki geçiş radyasyonunun 9.192.631.770 periyoduna karşılık gelen süredir


  • azeriturku  (08.11.15 13:00:58) 
saniye kavramı insan yapımı. aynı şekilde 1 metre, 1 gram gibi.

örneğin elinizdeki her metre başka bir metreyi referans alarak üretilmiştir. şu uzunluğa 1 metre diyelim dedikleri "en referans" metre de isviçre'de mi öyle bir yerde durmaktadır.

peki insanın "1 saniye" olarak tanımladığı zaman birimi mekanik saatte nasıl ifade edilir, şurası fikir verecektir
www.youtube.com
  • paltar yuyan masin  (08.11.15 13:19:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.