[]

a+++++++++ aldatmaca mı ?

arkaşlar selam.

anamın evindeki emektar buzdolabı ve çamaşır makinesini değiştirmeyi düşünüyoruz yakın gelecekte. araştırmalara giriştik. tabi bakarken a'nın yanında ne kadar çok "+" olan model varsa onlara gözümüzü diktik. klasik türk işte madem 1 kere para vericez bağli iyisini alalım diyerekten. ama değişik hesaplamalar görüyorum internette kafamı bulandırdılar. yani mesela a++ ile a+++ arasında tüketim olarak o kadar da fark olmadığını, olayın aldatmacadan ibaret olduğunu yazanlar çıkmış. ama mesela a++ ile a+++ dolaplar arasında baya fiyat farkı var.

ne yapmak lazım ? gidip "++++++++" a gömelim mi parayı ? ya da neyine dikkat edelim ?

 
Çok +++++++++++++ ile az + arasında tasarruf açısından yıl sonundaki fark 3/4 liradan fazla değil.


  • angelus  (07.11.15 11:45:33) 
arada çok fark yok, doğru. Ama bir cihazı geliştirirken a++ yapmakla a+++ yapmak arasında baya teknoloji farkı var, araştırma-geliştirme süreci uzuyor vs.

Yani fiyat farkı olması normal, üretim süreci yüzünden. Ha değer mi o farka, bence değmez. Aradaki elektrik tüketim masrafı, maliyeti kaç yılda amorti eder bilmiyorum, ama ayda bir lira az ödeyecek derken şimdiden 500 lira gömmezdim ben.

a ile b arasında baya fark var ama. a+'ın altında bişey de almayın.
  • harzem  (07.11.15 11:46:26) 
Bu kendiniz hesap edip bütçenize hangisi uygun geliyorsa onu alabilirsiniz. Alacağınız buzdolabının teknik özelliklerine bakın çektiği enerjiyi yazar 0,87 kw/24h gibi. yani 24 saatte 0,87 kw çekiyormuş. bir markanın A+ ile başka markanın A++ tükettiği enerji olarak aynı olabilir. buzdolabının fiyat farkını kullanacağınız gün/yıl olarak hesaplayın aradaki fark hangisi size uygun geliyorsa onu alın.

mesela 580 litre aşağıdaki iki dolabı kıyaslayalım

bu 580lt a+ dolap, çektiği enerji 1,109 kw/24s

www.arcelik.com.tr

bu da 580 lt a++ dolap, çektiği enerji 0,871 kw/24s

www.arcelik.com.tr

aralarındaki fiyat farkı 150 tl (tabi bu fark diğer özellikleriyle de değişebilir, inox olması başka özelliklerinin olması vs.)

tükettiği elektriğin arasındaki fark 1,109-0,871 = 0,238 kw yani bir günde 0,238 kw fazla harcıyor a+ olan

bu da yılda 0,238 x 30 x 12 = 85,68 kw yapar. elektriği 25 kuruştan hesaplasak kabaca yılda 22 lira fazladan elektrik faturası gelmiş olur. gerisi size kalmış.
  • mr.goodcat  (07.11.15 11:50:37 ~ 11:56:23) 
Enerji tuketiminde a++ da a+++ da iyidir. Orda devreye giren dolabin hacmi ve kullanim sikligi aslinda. Zirt pirt acilan ve nazaran sicak bir ortamda bulunan dolap cok daha fazla elektrik yakiyor. A plus'indan ziyade onlar onemli. Ayrica o kagit ustundeki verilerin alayi yalan. Labaratuar ortaminda falan olcuyolar onlari. Normal kullanimla ilgisi yok. Cok fark yoksa a++ ve yukarisi iyidir


  • brkylmz  (07.11.15 12:32:12) 
ordaki rakamların alayı yalan değil. tabiki de ev ortamına mevsime göre değişir değerler.

annenin evine alacağın için uzun süre kullannılacak bu buzdolabı. aradaki fiyat farkı uzun vadede elektrik sarfiyatıyla dengelenecek hatta kara geçeceksiniz.

mr.goodcat +0.88
  • dieselsingle2  (07.11.15 13:24:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.