[]

Saint Petersburg'a gidenler

Acaba her şey, işaretler, levhalar vb. Kiril alfabesi midir? İngilizce bilgilendirici yazılar var mıdır?

Hayır, Moldova'da her şey Kiril alfabesiydi çok zorluk çektim. İnsanlar İngilizce bilmiyor falan. Ama Petersburg turuistik bir şehir öyle değildir di mi? Yani yanımızda rehber olmayacak da, kalakalmayalım ortalarda.


 
4-5 yıl oldu gideli değişmiş midir bilmiyorum ama ben sadece okuyabiliyordum, öyle öyle çıkardık haritadan. ingilizce bilen birini bulsanız bile-ki yüksek bir ihtimal değil, size rusça cadde sokak adı söyleyecek. kelimeyi aklınızda tutup haritada arayacaksınız. kiril alfabesiyle informatsiya yazısının olduğu yere informeyşın?? dedim de kadın anlamadı, sıkıntı olabilir.


  • fallopian  (05.11.15 10:20:39) 
petersde de kirildi bende 4-5 sene önce ordaydım. pulkovo havalimanı yeni yapıldı. o muhitte ingilizceye eklenmiş olabilir.


  • morcivert  (05.11.15 10:23:36) 
Geçen sene gittim, metroda, sokak tabelalarında kiril+latin kullanıyorlar. Bunun dışında pek ingilizce kullanımı yok, insanlar da ingilizce bilmiyor. Moskova'da ise hiç yok, metroda bile latin harfleri yoktu.

Ama zorluk çekilecek bir durum yok. Berlitz'in cep rehberini alın, zaten gidilecek yerler belli, metro haritası vs var. Ben 1 hafta Petersburg'da, 1 hafta da Moskova'da kaldım, bir zorluk yaşamadım. Metro, otobüs, hidrofoil, minibüs vs. herşey kullandım.
  • neyehbe  (05.11.15 10:44:43) 
1 ay once oradaydım. metroda falan iki turlu yazıyor. sokak isimleriyse kiril alfabesi. ingilizce bilen birini bulman baya zor ama bilmeseler de yardımcı olmaya çalışıyorlar. metroyla çoğu yere gidebiliyorsun zaten otobüs olayına sakın bulaşma kafa karıştırıyor. neyse başka sorun varsa da cevaplarım.


  • w a s d  (05.11.15 10:46:37) 
2-3 sene olmustur benimde, evet kiril maalesef :) ancak kisa surede goz asinasi olup iyi kotu cozuyorsunuz :) ayrica harita edinin hemen bir yerlerden, cok isine yarayacak:) benim sansima mi oldu bilmiyorum ama ingilizce bilenlerde cokca cikiyor :) turklere de denk gelebilirsiniz, orada tanismistim birileri ile hatta :)


  • kamyonsans  (05.11.15 11:07:13) 
@wasd: Sokak levhalarında da kiril+latin var. En azından geçen sene öyleydi. Sanmıyorum ki latin harflerini kaldırsınlar. Lenin caddesi, Stalin meydanı vs. gibi bina üstündeki levhaların altında latince olarak da yazıyor.

Ayrıca Google Maps'de Petersburg'un street view olarak gezebilirsin, böylece gitmeden yolları, binaları vs. görmüş olursun :)
  • neyehbe  (05.11.15 11:11:04) 
petersburg card almanızı şiddetle tavsiye ederim, öyle böyle değil. hem elinizde yapılacaklara dair bir rehber oluyor, hem de bu yerlere ya bedava ya da baya bir indirimle giriyorsunuz. ek olarak size metro kartını da veriyorlar bu guide ile birlikte. bir çok restoran ve mekanda da indirim mevcut. bu guide hem ingilizce hem rusça hazırlanmış. o açıdan size baya bir yardımı olacaktır, nasıl gidilir konusunda da. en azından insanlara rusça kısmını gösterip yol yordam sorabilirsiniz.

ayrıca petersburg'da google kullanmayın, dövüyorlar :)

edit: petersburgcard.com faydalanacaklarınızın yanında çok ufak bir ücret.
  • givemesomesubstance  (05.11.15 11:17:17 ~ 11:19:03) 
levha, tükan isimleri hep kiril alfabesi. resturaurantlarda aynı sorunu yaşamadım. ingilizce bilme oranı düşük olduğu doğrudur. gene de gençler arasında oran az biraz daha yüksek. kalakalacak bir durum olmaz, ingilizce bilen birilerini buluyosun. ama sorun yaşarsın evet. rusça bilen arkadaşımla gittiğim için ben az sorun yaşadım. nerdeyse 3-4 gün de tek tabanca dolaştım gün içinde. hiç bişi olmadı.

bu arada dostoyevski'nin evi'nin yanında georgeous diye gürcü restaurant'ı var. mutlaka git oraya. süper bi yer.
  • widee  (05.11.15 13:26:05) 
Kimse yazmamışcasına tekrar yazayım. Sorun yaşamazsın. Eylül'de ordaydım herhangi bir sorun varsa yardımcı olurum.


  • hatcherman  (05.11.15 13:46:42) 
Hemen her şey kiril evet ama şahsen bir zorluk yaşamadım. Gittiğim cafelerde, barlarda, müzelerde sürekli ingilizce bilen ruslarla tanıştım, hepsi de benimle takılmaya istekli çıktı (bu açıdan ortalama avrupa deneyiminden epey farklı). Telefona herhangi bir offline harita yükleyip onu da kullanabilirsiniz.

St Petersburg gayet turistik bir şehir olmakla birlikte çok da tourist-friendly sayılmaz.

Bir de özellikle geceleri dikkatli olun. Otele dönerken şehir merkezinde gasp edilip silahlı saldırıya uğradım. Sonradan araştırınca gördüm ki benzeri deneyimler yaşayanlar az değil. Taksi için Uber kullanabilirsiniz. Fiyatlar ucuz, dil bilmenize de gerek yok.
  • 386 dx  (05.11.15 19:21:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.