[]

dolar kuru

yahu şunun şurasında 3-4 sene önce dolar 1.5 falandı ya şaka gibi , şuan neden 2.80 , 4 sene öncesinden neyimiz eksik şuan neler yanlış gitti, bir daha o seviyeleri görür müyüz ? göremeyecek olmamız sizce de çok korkunç değil mi ?




 
geziden önce 1.8di.


  • bobinhoo  (02.11.15 17:45:09) 
gezi 3 sene mi sürdü abi, neden eski haline dönmüyor kur


  • docrivers  (02.11.15 17:48:18) 
Doların 1.5 olması için TL'nin değer kazanması lazım. Bu da öyle ha deyince olacak şey değil. Bi sürü parametre var.

Bir ülke parasının diğer ülke paralarına göre değer kazanması 2 şekilde mümkündür.

TL nasıl değer kazanır:

1. Ülkede üretim artar, ihracat patlar. Ülkenin döviz geliri, giderini fazlası ile karşılar. Ülkenin kasaları döviz (dolar) ile dolar. Örnek: Çin ve Japonya. (Almanya da aynı durumda ama ortak para birimi euro’yu AB’nin diğer ortakları rezil ediyor.)

2. Ülkenin ihracatı, ithalatı karşılayamadığı için döviz (dolar) açığı büyüdüğü halde, ülkeye şu veya bu nedenle (ülke yüksek faiz verdiği için veya borsası çok kazandırdığı için) geçici olarak (buna sıcak para diyorlar) döviz girer. Sıcak para sadece döviz açığını kapatmaz, piyasayı da dövize boğar. Bu durumda dövizin fiyatı ucuzlar, ülke parası değer kazanır.
  • gkn  (02.11.15 17:52:37) 
Kabaca bizim enflasyonumuz ABD'nin enflasyonundan her zaman daha fazla olacağından Dolar/TL kuru hep artan eğilimde olacaktır. Mekanizma girift, çok basitleştirdim, ama temel olarak doğru.

Ayrıca esasında kurun değerli olması illa istenilen bir şey değildir. Mesela Çin özellikle kurunu düşük tutuyor. Kuru dalgalanmaya bırakmak veya düşen kura (faiz, rezerv oranı vs gibi para politikası araçlarıyla) müdahele etmemek ekonomi yönetiminin tercihidir. Ama tabi bunların da gücü ve etkisi sınırlı. Kuru düşük tutmak biraz daha kolay mümkün olsa da yükseltmek Türkiye gibi ülkeler için o kadar kolay değil.
  • perferil  (02.11.15 18:34:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.