[]

Kurumsal firmalardaki maaşları kim belirliyor?

Büyük, kurumsal firmalarda olan işe alımlarda maaşları kim belirliyor?

İlgili departmanın satış müdürü mü, direktör mü, İK mı yoksa genel müdür falan mı?


 
Gerçekten böyle mi.


  • merak ediyorum  (28.10.15 19:55:16) 
kurumsal firmalarda pozisyonlar ve bu pozisyonların alacağı maaş skalası bellidir. pozisyonun maaş için belli bir üst limiti/alt limiti vardır. skalanın neresinden başlayacağına müdür/direktör ve ik birlikte karar verebilir. acemi'nin dediği gibi piyasanın durumuna göre aynı sektördeki diğer şirketlerin aynı pozisyon için verdiği maaşla üç aşağı beş yukarı aynı olur maaşlar.

hatta yıllık maaş artışları bile piyasanın durumuna göre belirlenir. şirketin muhteşem iş başarsın, tüm hedefleri gerçekleştirsin, sen yine de %15-20 zam alamazsın. piyasa ortalaması %5'se belki %7-8 verilir. ne yazık ki böyle.
  • iyi dedi  (28.10.15 20:09:29) 
bölümünden sorumlu genel müdür yardımcısı senin müdürünün görüşleri doğrultusunda belirliyor. yada şefin varsa şefininde görüşlerini alabilir.


  • morcivert  (28.10.15 20:38:00) 
bir şey daha tr de kurumsal firmalarda genelde piyasaya göre bir tık daha aşağıda olabiliyor. çünkü gerçekten kurumsal firmaysa ssk nı tam yatırır. resmi dini bayramlarını tam verir. yasalara uyar vs..


  • morcivert  (28.10.15 20:39:40) 
Bütün kurumsal firmalar rakiplerinin verdikleri maaşları bilir.Üstte yazıldığı gibi profesyonel bilgi sağlayıcı firmalarla çalışırlar ayrıca rakip firmaların IK müdürleri,direktörleri bir araya gelip değerlendirmeler yaparlar.IK yöneticileri maaşlarla ilgili firmadan gelen datalara göre yön belirler.

Mesela sektördeki en tepedeki 4 firmanın ortalamasını vermek yada en tepedeki 3 firmadan en yükseğini vermek vb. hedefler belirlerler.

Siz bakmayın IK'cıların maaşlar gizlidir demesine.Her kurumsal firma elemanlarına verdiği maaşları rakip firmalarla paylaşır.

Kurumsal firmalarda üst ve alt pozisyon arasında genelde kesişim bölgesi vardır.Yani her üst pozisyon alttaki pozisyondan kağıt üstünde yüksek almak zorunda değil.

Üstteki soruya gelirsek her pozisyon için bir bütçe belirlenir bu bütçe ilgili departman müdürünün bütçesinden gider ancak şirketin kendini konumlandırmasına göre IK devreye girip limitleri hatırlatır bölüm müdürüne.Bölüm müdürü bir elemanı çok beğendiyse IK'dan limitleri sonuna kadar zorlamasını isteyebilir.Tabi beyaz yakalı pozisyonlar için konuşuyorum.Mavi yakada sendika olup olmamasına göre süreç daha farklı işler.

Benim gördüğüm beyaz yakalı çalışan absürt bir rakam istemedikçe bölüm müdüründe biter iş olumlu yada olumsuz anlamda.
  • turkuaz  (29.10.15 00:31:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.