[]

Google arama motoru nasıl çalışıyor?

Hangi kriterlere göre getiriyor.Sıralamayı nasıl yapıyor.Algoritması hakkında bilgisi olan yada link verebilecek oln..




 
bfy.tw

*ya da ayrı yazılır.
  • himmet dayi  (25.10.15 09:34:17) 
@himmet dayi; o linki vermekle olmuyor o is. zira bu sorulari cevaplamasi tum eski yeni article'lari, tutorial'lari yalayip yutmasi gerek. spiderlar gidip siteyi cekiyor gibi basit cevabi yok. adam derinlemesine girmeden bu sorularin kisaca cevaplanmasini istiyor. cok derinlere girmeden bildigim kadariyla kabaca ozetlemek gerekirse.

sonuclari bulmak: google'un robot/spiderlari tek tek gidip sayfalarin meta tag, title, description, alt tag vs..lerini aliyor.(tabi tum kalite standartlarina uyanlari)

ilgili aramalara assign etmek: tum kalite standartlarina uyanlari en iyiden kotuye dogru siraliyor ve karsimiza cikartiyor.
  • mayeskuel  (25.10.15 09:47:32 ~ 09:48:13) 
adamlar senin gezdiğin "tüm" sitelerden bilgi toplayarak bilgi gösteriyor. google üzerinden galaxy tab s araması yaptım ofisteki bilgisayardan, evde gidince telefondan facebooka girdim, ne göreyim, tab s reklamları.

yani çok karışık işler. adamlar sırf ayda yüzbinlerce doları bu motorları yazacak adamlara veriyor.
  • cetoxim  (25.10.15 10:06:17) 
eskiden kelimeye göre sıralama yapıyordu şimdi ise içerik + kişiye göre yapıyor.

Taranan web sayfaları top k, topic sum, vb. algoritmalardan geçiyor içeriklerin özetleri ve bu özetlere ait keywordler çıkartılıyor, bu keyword ve özetlere göre içerik + domain kategorilendiriliyor. google bir süre senin hareketlerini inceledikten sonra, (ne arıyor sonuçlarda hangi linke tıklıyor vs.) senide belli bir kategoriye koyuyor, daha sonra aradığın kelimeyi senin de içinde bulunduğun kategoriye ait sayfalarda arıyor.

sıralamayı ise daha önce tıkladıkların önce, ardından o sitelerden link almış olanlar ve ardından da konuya göre en çok ilgili olanlara göre sıralıyor.

eğer belirli bir hesaptan belirli bir kelimeyi arayıp belirli bir link'e tıklarsan sürekli o link senin hesabında 1 nci sıraya kadar yükselir ancak bir başkasının hesabında yükselmez.
  • selam  (25.10.15 10:17:10) 
birde google değil ama duckduckgo gibi bir arama motoru yapabilirsin, apache'nin projelerine bak, yeterli bir arama motoru yapabilmen için gerekli olan bütün yazılım/kütüphane/algoritma vs. tamamı var proje listesinde ancak tabii ki bütün o kütüphane ve yazılımlar ham halde üzerinde baya bir özelleştirmen lazım ama yapılabilinir, duckduckgo tek kişi etrafında geliştirilen bir arama motoru idi örneğin, yatırım aldı da büyüdü.


  • selam  (25.10.15 10:22:28) 
@ mayeskuel

verdiğim linkte ilk sırada çıkan makaleyi okudun mu? 4-5 paragraflık bir yazı ve temel mantığı çok basit bir şekilde anlatıyor.

adam link verin demiş. linki veriyoruz başka biri oradan çıkıp "o linki vermekle olmuyor" diyor, hayret ya :D
  • himmet dayi  (25.10.15 11:51:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.