[]

Kargalari egitsek?

Selamlar,
Sabah sabah uykumuz acilsin biraz.

Dun kargalari inceledim biraz, marketin disindaki cevizleri calip yukselip yere atiyorlardi, sokaga konan kedi mamalarini yiyorlardi, kedilerle vs atiyorlardi filan.

Sonra bir tanesi yerdeki tenis topunu yemeye kalkisti, gagaliyir bir sey cikmiyor, yuksekten yere atiyor bir sey olmuyor. Baya ugrasti en sonunda icine ulasti, bir sey cikmayinca kenara birakti.

Soru: biz bu kargalari cop toplayacak sekilde egitemez miyiz? Yerdeki copu alip bir kutuya attiklarinda kedi mamasi gibi bir sey veririz, ortada cop birakmazlar.

Nasil egiticez?
Her mahalleden 10-20 karga alip bu isi ogretiriz, zaten akilli yaratiklar. Kaparlar hemen. Mahallelerine geri saldigimizda bu ise baslarlar, bunlari goren kargalar da onlari taklit etmeye baslar. Sonra gelsin piril piril sokaklar.

Aklima takilan sorular neler?
- Karga egitmek zor bir sey mi ki?
- Kargalar zeki dedik, sistemin acigini bulmasinlar sakin? ( dustugum duruma bak :D ) ( bunu yaparlarsa kargalara nobel verelim direk :( )
- Masalardan karton bardak, cuzdan filan calmaya baslarlar mi?
- Buyuk bir finansmana da gerek yok, daha once benzeri yapilmis mi?

 
Ödül durumu sıkıntılı.
Çöp attikca ödül verecek sistem gelistirmek lazim.

  • dieselsingle2  (19.10.15 08:38:29) 
neyin çöp olup olmadığını ayıramayacakları için olmaz o iş.


  • teritori  (19.10.15 09:07:31) 
Arkadaşları ona aynştayn diyor.
Benzeri yapılmamıştır.

  • bigbadabum  (19.10.15 09:07:40) 
kargayı eğitmek yerine daha zeki olan insanı eğitsek de yere çöp atmasa?


  • dahili meddah  (19.10.15 09:26:21) 
kargaya verecegin emegin 10'da 1' ini insanlara ver piril piril sokaklar sana.


  • tezek  (19.10.15 09:28:03) 
O cisimleri yere atma durumu ceviz gibi seylerin kabugunu kirip icindekini yemek icin yapiyorlar ve icgudusel bir sey engellenebilecegini cok sanmiyorum


  • neferkitty  (19.10.15 09:38:11) 
@dieselsingle2: abi otomat gibi bir şey yaparsın, içine bir şey attıkca aşağıdan yem düşer, zor bir şey değil.

@teritori: sokakta yerde olan ve taşıyabildikleri her şey ? yerde olup, kargaların taşıyabileceği ve çöp olmayan ne var ki ?

@want2die: bu sorun sıkıntılı evet :)

@dahili meddah, tezek: insanı eğitmek daha pahalı ve daha kapsamlı bir süreç. her mahalleden dediğim gibi 10-20 karga ile toplu bir eğitim yapmak daha ucuz olur gibi.

@sivrisinek: teşekkürler :)
  • fakyoras  (19.10.15 09:53:00 ~ 09:53:42) 
Kendi çaplarında yapıyorlar zaten :)
scontent.cdninstagram.com

  • whoosie  (19.10.15 09:53:53) 
@whoosie o fotoğraflar sondan başa doğru dizilmiş büyük ihtimalle. yani karga çöpte üzerinde pilav taneleri olan tabağı alıyor ve rahat yiyebilmek için dışarı çıkarıyor..
Kargalar gerçekten çok zekidir ama yerden çöp toplamalarını gerektirecek bir motivasyonları yok. neden uğraşsınlar? Onlar yemek, barınma ve güvenlikleri konusunda bir eylemde bulunurlar. yerdeki ıvır zıvırdan onlara ne? kendilerine bu konuda faydası olmayan birşeyle uğraşmazlar.
bir de gerçekten çok zekiler, eğitilseler bile eminim ödül kapmak için sonradan toplamak için ortalığı bile bile kirletmeye başlarlar. al sana sistemde açık.
  • innerbliss  (19.10.15 10:33:34 ~ 10:33:45) 
bence yolları komple solar cell yapsınlar ve akıllı olsun. Hem enerji üretsin hem de çöpü algılayıp içeri çeksin, o çöpler de mikrodalgayla eritilsin ya da bir sistemle ortak çöp merkezlerine gönderilsin.

böyle yaratıcı fikirlerle çıkıyorum başta millet dalga geçiyor, sonra google gibi şirketler bunu üretiyor deli oluyorum. Google glass'ta da aynısı olmuştu.

tebrik ederim.
  • safepassage  (19.10.15 10:35:00) 
önemli olan yer kavramını algılamaları.
masa da onlar için yer mesela. masadan gider senin anahtarını kapar kaçar. uğraş dur.

  • teritori  (19.10.15 11:00:12) 
@innerbliss motivasyon otomat gibi bir aletin içeri cisim atıldığında yemek vermesiyle sağlayamaz mıyız? gidip çöp konteynırlarından çöp alıp atabilirler doğru ama eminim ki bir çözümü bulunur bir şekilde. bu tür sorunları minimize edebilmek için yazdım buraya zaten :)


  • fakyoras  (19.10.15 11:40:31) 
karşıyım, karga marga eğitmeyin.
onlardaki altın, pırlanta vs merakı "en süslü benim" diyen kadında yoktur vallahi. buralarda yaşayan bir-iki tane var, benim balkona gelip yemlenip, sulanıp giderler. masaya yanlışlıkla bi takını bırakmaya gör, arkanı döndüğün anda alıp pırr kaçıyorlar. hiç "bu bizi besliyor, sayemizde ağız tadıynan bi sarmaşık dolayamadı, çiçeklerini, filizlerini feda ediyor, ses etmiyor" demek yok. çok nankörler çok :/
besle kargayı oysun gözünü deyişi ne doğru bi laf bi bilseniz!
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (19.10.15 11:58:27 ~ 15:35:19) 
@innerbliss o karga bayağı ünlü, İzmir'de geçiyor mevzu, netten bakabilirsin. Önce yiyip sonra atıyor, zaten çöpün oradayken tabağın boş olduğu görülüyor.


  • whoosie  (19.10.15 15:08:56) 
Bir karga mi kalmisti kendi cikarlarimiz icin kullanmadigimiz?


  • mutevazi  (19.10.15 16:28:13) 
sunu soyle birakayim www.youtube.com

bunlar var ya nobel falan alirlar bir kac yuzyil sonra, demisti dersiniz
  • exlibris  (19.10.15 21:38:47) 
senden daha zeki bir hayvanı eğitemezsin delüğanlı.


  • kargn  (19.10.15 21:42:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.