(5) 

saglik bakaninin son paylasimi

in vino veritas #1425768 
sadece kamudaki kadinlari kapsiyor anladigim kadariyla ama ozel sektoru de ayni sekilde degistirirler mi? evetse tahminen ne zaman olur?
(4) 

yeni tedbirler

in vino veritas #1425452 
misal toplu tasimanin yari kapasite yolcu kabul etmesi, restoran cafelerde maskesiz insan kabul edilmemesi ve en az 1 masa bosluk birakilmasi, servislerde klima kullanilmamasi vs vs. gibi tedbirler sizce ne kadar sure devam eder? bir yerden sonra eeeh diyip herkes ne olursa olsun diyecek gibi geliyor bana ama kestiremiyorum da bi yandan. sizce nasil olur hayat bundan sonra?
(2) 

la case del papel 3. sezon 3. bölüm !!spoiler icerir!!

in vino veritas #1425296 
çok spoiler olabilir de olmayabilir de bolumu izlemediyseniz okumayin!
*
*
*
*
kasanin kapisini deldikten sonra iceri kaynakladiklari kizagi nereden ve nasil getirdiler ben oyle bir sahne gormedim. kacirdim mi acaba? biryerlerde gosteriyorlar mi onu?
(1) 

corona'yi atlatmak

in vino veritas #1422035 
bu hastaligi fark etmeden atlatip gecirdiysek herhangi bir testle anlasilabiliyor mu? yoksa sonsuza dek bir gizem olarak mi kaliyor :)? eger anlasiliyorsa kalici bir iz birakiyor demektir, bu bir sekilde bagisiklik kazanilabilecegi anlamina da gelmez mi? tekrarlayanlarda nasil oluyor bu durumda?
(2) 

instagram'in onerileri

in vino veritas #1421944 
hic alakam olmayan ve tanimadigim insanlari bana instagram'da yeni x'i takip et diye oneriyor bu aralar? ne alaka neye gore secmis bu hesaplari?

bir de sinir oldugum biri var surekli yeni hesap mi aciyor napiyorsa 2 haftada bir instagram kendisinin farkli bir hesabini (muhtemelen yeni acmis) bana oneriyor. telefonumda kayitli degil hicbir sosyal medya sitesinde baglantim yok., eskiden takiplesiyorduk 5 yildir takiplesmiyoruz da. niye ozellikle bu kisiyi zirt pirt bana oneriyor olabilir?
(1) 

folik asit ve otizm

in vino veritas #1420644 
gunumuzde hemen hemen tum hamilelere ve bebek dusunen kadinlara doktorlari folik asit takviyesi veriyor malum. fakat internete bakinca folik asit otizmi tetikliyor haberleriyle folik asit otizmi onluyor haberleri basabas gidiyor. hala net bir cevap yok anladigim kadariyla. gercegi nedir? gorsele bakiyorum mesela, wtf? insan hayret ediyor :)
(1) 

ucretsiz izinde istifa

in vino veritas #1420366 
diyelim 2 ay ihbar suremiz var. 6 aylik ucreteiz izin aldik ve iznin 4. ayindayken istifamizi bildirdik, kalan 2 ayi calismadan ihbar suremizden dusup istifa edebiliyor muyuz yoksa tamamen farkli bir sistemi mi var?
(9) 

evden calisan sirketler

in vino veritas #1420305 
tahmini ne zaman ofislere donmeye baslarlar?
(7) 

her seyin nasil normale donecek olmasi

in vino veritas #1419911 
vakalar dustu, ölümler sifirlandi ya da iyice azaldi diyelim. yavas yavas avmler aciliyor mesela, toplu tasima vs. her sey nasil normale donecek aklima yatmiyor bir turlu. disarda maskesiz gezebilecek, bulustugumuz arkadasimiza sarilip opebilecek, toplantilarda herkesle el sıkışabilecek miyiz mesela? tatile gittigimizde otellerde, kalabalik restoranlarda yemek yemek, konser, sinema, gece kulubu ortamlari... toplu tasima mesela, istanbul gibi bir sehirde yogun olmama imkani yok. hadi bir otobuse (metrobuse, minibuse filan da olur) binmedik bir sonrakini bekledik. o da asla bos gelmeyecek? ofis ortaminda baskalariyla bile bulunmak istemiyorum ben mesela su an. hayatimiz nasil normale donecek peki? sizin fikirleriniz neler?
(2) 

burada ne diyor? (rusca)

in vino veritas #1418579 
(2) 

kariyer net'te

in vino veritas #1418405 
sirketlerin profillerine girdigimizde bildirim gidiyor mu? engellemek istedigim bir sirket var ama profiline girdigimde bildirim gidecekse engellemeyecegim. ya da profile girmeden engellemenin bir yolu var mi?
(1) 

cuma gunu olacak doktor randevusu

in vino veritas #1417756 
simdi aciklama yapildi, cumayi da kapsayacak sekilde sokaga cikma yasagi olacak. benim cuma gunu icin doktor randevum vardi, doktora sordum randevunu gosterip gelebilirsin soranlara dedi. gercekten boyle midir yoksa ceza yemeyelim durup dururken? bir belge filan mi almali yoksa online randevumu gostermem yeterli oluyor mu? ne yapmak gerekiyor bilgisi olan paylasabilir mi?
(3) 

istifa ve evlilik kidemi ve ihbar suresi

in vino veritas #1414383 
evlilik kidemini hak etmek icin evlilikten sonraki 1 yil dolmamasi gerekiyor ya, bu ihbar suresi haric mi dahil mi? yani ihbar surem yaklasik 2 ay ve evlilik kidem tazminati hakkimin bitmesine 1,5 ay kaldi. hala calisiyorken, ihbar surem devam ediyorken tazminat hakki icin surem dolacak ama istifa tarihim nikah tarihinden sonraki 1 sene icinde oldugundan tazminati alabiliyor muyum yoksa hakkim gecmis midir?
(8) 

kargo paketlerini

in vino veritas #1413847 
ve disardan gelen paketli seyleri ne kadar sure balkonda birakiyorsunuz?
(5) 

disardan yemek soylemek

in vino veritas #1411299 
eve yemek soyleyeceginiz zaman tedirgin oluyor musunuz? yapan kisi kimdir nedir bilmiyoruz sonucta belki oksurdu icine :) bunlari dusunup yemek soylemekten vazgectiginiz oldu mu? olduysa ne tur alternatiflere yoneldiniz? ben pek disardan yemek soylemiyorum ama merak ettim siz neler yaptiniz?
(3) 

cumhurbaskanligi millet kutuphanesi

in vino veritas #1408964 
bunun adi niye cumhurbaskanligi oldu? boyle bir kavram yok ki su anda ulkede kimse sorgulamadi mi ne alaka demedi mi ki? belki ustunde tartisilmistir ama aramaya inanamadim su an, merak ettim, bilen var mi?
(3) 

pastörize günlük sütten yoğurt yapmak

in vino veritas #1407786 
sağlıklı olur mu bu yoğurt? tekrar kaynatılmayacak biraz ısıtılacak sadece.
(5) 

rating olcutleri neye gore belirleniyor?

in vino veritas #1405664 
totalde birinci abde 3. filan diyorlar ya mesela, ab kitlesini neye gore belirliyorlar?
(12) 

neden spotify kullaniyorsunuz?

in vino veritas #1404375 
alternatif kullaniyorsaniz onu neden sectiniz? ornegin youtube'dan sarki acip kendince bi liste yapip oradan dinlemekten ne farki var?
(9) 

artmayan brut maas

in vino veritas #1403544 
onceki is yerlerimde hep brut uzerinden ucretlendirme vardi dolayisiyla her dilim sonrasi maas dusus egilimi gosteriyordu. halihazirdaki is yerimde net maas aliyorum ve ikramiyeler harici maas yil boyunca degismiyor. buna karsilik brut de degismiyor. neti sabitleyebilmek icin brutun artmasi gerekmez mi? ya da neyi gozden kaciriyor olabilirim? net odeme yapilan maaslar icin farkli bir sistem mi gecerli oluyor ki?
(4) 

metalle yaralanma

in vino veritas #1402697 
yaralanma dedim ama oyle onemli bir sey yok. pasli olmayan ama steril de olmayan bir makasla cildinizin kucuk bir parcasini (diyelim 2 mm capinda bir bolumunu) kestiniz ve minik birkac damla kan akti. kestiginiz bolgeyi kolonyayla hafifce sildiniz ve sonrasinda her sey normale dondu.

bu surecte steril olmayan bir metalle kendini kesmek disinda yanlis bir durum var midir? tetanos filan boyle olunuyordu galiba ama olsa bir sekilde anlariz herhalde? ustunden 3-4 gun gecti herhangi bir iltihap vs. yok. ölmüyorumdur dimi?

not: mabadini goren kedi hikayesini biliyorum :) da boyle seyler sakaya da gelmeyebiliyor bazen malum. sorayim dedim.
(1) 

aof ikinci universite finallere girmemek

in vino veritas #1401300 
ikinci universitenin son doneminin, vizelerine girip finallerine girmesek direkt kaliyoruz dimi, kacari yok? finallere giremeyecegimiz kesinse vizelere kasmaya gerek var midir peki? bir sonraki sene donem tekrari mi yapiliyor? kalinan donem ikinci donem oldugu icin birinci donem suresini bos gecirip ikinci donem geldiginde mi sinavlara giriliyor yoksa kalinan donemi takip eden ilk donemde kalinan dersler icin tekrar sinavlara girip bitirilebiliyor mu?

onlisans icin soruyorum onemliyse.
(3) 

dogum icin doktor secimi

in vino veritas #1400972 
dogum oncesi rutin kontroller ve tabii ki dogum icin gittiginiz doktoru nasil sectiniz? halihazirdaki jinekologunuzla hayatiniza devam mi ettiniz yoksa tavsiye uzerine yeni bir doktorla mi basladiniz? nasil yapmali?
(3) 

cift hatli telefon kayit

in vino veritas #1398610 
cift hat kullanilabilir telefonda tek hat kullanilacak. imei kaydedilirken haliyle iki farkli imei gorunuyor, bunun tekini kaydettirecegiz sanirim. diger imei basimiza is acar mi? onu kaydettirmesek oluyordur dimi?
(1) 

ferfarini

in vino veritas #1397535 
nasil bir marka? bi gozluk begendim ama bu markayi hic bilmiyorum. turk italyan ortakligiymis galiba ama kaliteli midir nasildir, kullanan var midir?
(2) 

demir atölyesi

in vino veritas #1396293 
history channel filan izleyenler bilir, forged in fire diye bir yarisma vardi, turkceye atesten dogan diye cevrilmis, ara ara denk geliyorum hala tvde. bu programdaki gibi demirden celikten kilic bicak gibi seyler yapmak, yapmayi ogrenmek icin atolyeler, workshop'lar, kurslar var mi istanbul'da acaba? biraz google'ladim ama pek bir sey bulamadim. olsa guzel olmaz miydi? gerci acemi birine yaptirmak icin fazla tehlikeli de olabilir ama sonucta insanlar bunlari bir sekilde ogrenip yapiyor. nasil oluyor?
(6) 

insanlarin neden bu kadar geri zekali olmasi

in vino veritas #1395517 
yan yana 2 kisi sigabilecek bir kaldirim var, sagi solu kapali daracik yol. 2 kisi yan yana yuruyor, karsidan gelen kisiyi de gordugu halde o kisinin ustune ustune yurumeye devam ediyor. sanki icinden gececek. cekilecek, saga sola kayilacak yer de olmadigindan resmen omuz atip (gercekten icimden gecmeye calisti sanirim) geciyor ve istifini bile bozmadan yurumeye devam ediyor.

keske ben omuz atsaydim diye sinir oldum. neyse biraz ic dokme seysi gibi oldu. cunku empati yapip acaba soyle soyle dusundu de ondan mi cekilmedi gibi senaryo kuruyorum ama mantikli bir sebep de bulamadim. anlik sinir bozuyor boyle seyler malum. siz napiyorsunuz boyle durumlarda? sinirleniyor musunuz yoksa hic umursamadan devam mi ediyorsunuz?
(3) 

akbil vizeleme

in vino veritas #1395222 
ogrenci akbillerinin hepsine yil sonunda vize islemi yapilmasi gerekiyor mu? vize islemi icin herhangi bir uyari cikmadi makineye karti okutunca. normalde 31.12'ye kadar vizeleme yapmaniz gerekmektedir gibi bi uyari cikiyordu niye cikmamis olabilir? not: ogrencilik devam ediyor.
(3) 

bu mont nasil?

in vino veritas #1395014 
www.decathlon.com.tr

istanbul (ve ara ara tatile gidilen baska illerin) kisinda giymek icin boyle bir mont begendim ama decathlon icin fazla pahali gibi geldi bana. yine de magazada denedim baktim gayet şık ve kaliteli gibi. ama tereddutte kaliyorum bu fiyat eder mi bilemedim, piyasa hakkinda da fikrim yok. sizce nasil bu? ya da buna muadil baska bir mont oneriniz olabilir mi? kriterler sicak tutsun, şık olsun, yagmura karsi korusun, mumkunse cok puflu olmasin, kesinlikle kapüşonu olsun.
(7) 

duduklu tencerenin lastigi

in vino veritas #1394896 
her yemek yapista bu lastik yemek kokusunu emiyor ve tencere (ve lastik) yikandiktan sonra kurutup dolaba kaldirdigimda dolabi yemek kokutuyor. lastigi artik pencereden disari asip birakiyorum kokusu gitsin diye ama yine de tam cozum olmadi. nasil yapmali bu kokuyu gecirmek icin?
(1) 

istanbul yeni hava limani

in vino veritas #1393243 
sabiha gokcen'deki gibi shuttle hizmeti ve gunluk 10 lira park ucreti olan otopark var mi buralarda da? kullandiniz mi, memnun kaldiniz mi?
(7) 

yilbasi donemi icin vizesiz ulke

in vino veritas #1392343 
yilbasi donemi icin gidilecek vizesiz ulke tavsiyelerinizi alabilir miyim? gidilecek ulkenin gezilecek yerlerinin yogunluguna gore 3-4 gun ila 10 gun arasinda degisebilir kalis suresi.

simdiden cok tesekkurler.
(7) 

arabali soru

in vino veritas #1390117 
simdi oncelikle belirteyim ben bu islerden hic anlamam. konunun benimle ilgili bir kismi yok sadece merak ettim. bu ufak ayrintidan sonra soruma geceyim.

sirket araclarindan birine yuklu bir trafik cezasi geldi gecen gun. hiz sinirini %50 aşma olarak geciyor konusu. ceza yazilan nokta catalca'da. fakat soyle bir durum var ki bu arac catalca'dan yuzlerce kilometre otedeki fabrikanin garajinda duruyor ve belirtilen tarihlerde catalca'ya gelmeyi birak fabrikadan bile disari cikmamis. bu nasil olabiliyor? arac fabrikanin garajinda durdugu icin o tarihlere ait bir benzin fisi vs. yok. ceza tarihinin uzerinden 15 gunden fazla zaman gecmis ve fabrikanin garajini gosteren bir kamera olsa da kayitlari 15 gunde bir siliniyor.

boyle bir durum nasil olmus olabilir? ceza plaka uzerinde oldugu icin sirket odeyecek mecburen ama bu cezadan kurtulmanin bi yolu var midir? aracin catalca'ya hic gelmedigini nasil ispatlariz ya da ispatlayabilir miyiz? aracta gps yok bu arada.

plakayi kopyalamis olma ihtimalleri olabilir mi? bu is bu kadar kolay mi yani adam plakani kopyaladi gitti ölümlü kaza yapti, sen mi cekeceksin cezasini? nasil oluyor? anlayan arkadaslar yorum yapabilirse cok sevinirim.

tesekkurler.
(9) 

black friday

in vino veritas #1388630 
bu sene black friday'de almayi beklediginiz bir sey var mi? varsa nedir?
(6) 

bu bitkinin ismi nedir?

in vino veritas #1388502 
sogan gibi olan kismini suya koyup koklendirip mi topraga ekmeli yoksa bu haliyle oldugu gibi topraga koysam kendi kendine gelisim gosterir mi?

eksiup.com
(9) 

telefonlar gittikce buyuyor

in vino veritas #1386938 
buyuk telefon kullanamiyorum, kucukten kastim 130-140 mm boy, 65-70 mm en civarlarinda olmasi. boyle telefonlar artik uretilmiyor mu? yazdigim olculerde talep yok mudur ki surekli buyuyor? tabi ekran cozunurlugu, telefondan bir sey izleme kolayligi vs. dusunulunce buyuk ekranlara olan talebi anlayabiliyorum ama kucuk telefonun da farkli avantajlari var, her seyi dusunurlerken bunu da dusunmuyorlar mi ki? onerebileceginiz telefon var midir?
(4) 

bitkilerin dilinden anlamak

in vino veritas #1386763 
cok istiyorum bir bitkiyi öldürmeden saksida yillarca yetistirebilmeyi su ana kadarki denemelerimde basarisiz olmadim gerci (en eski cicegim 4 yillik filandir) ama her cins farkli bakim gerektiriyor haliyle. kimini sadece sulamak yetmiyor, bi zaman gelince budamak gerek, belli donemlerde gubrelemek gerek, yok saksi degisimi yok toprak degisimi, mevsime gore farkli ihtiyaclar vs vs. derken apartman cocugu olarak buyuyup yetisen bir insan icin bir noktada zor bir hale geliyor. istiyorum ki bitkiye bakinca hemen anliyim neymis derdi. gubresi mi eksik topragi mi degismeli hemen bilebileyim, yasadigim her yer yemyesil olsun. bahce filan da yok ha evin balkonu ve salonu var ancak iste. nasil ogrenirim bitkileri cok iyi anlayip bakabilme isini? hani boyle +50 teyzeler, amcalar gibi anlamak istiyorum :) cok mu zor ki?
(2) 

linkedin hesap goruntuleme

in vino veritas #1386624 
bana neredeyse haftada bir bu hafta profilinizi su sirketler goruntuledi bildirimi geliyor ve hepsinde eski sirketim mutlaka oluyor. profilimi goruntuleyen kisilerde ise herhangi bir bildirim ve yenilik olmuyor. eski sirkette cok tanidigim da kalmadi zaten profilimi goruntuleyecek. tanidigim birkac kisi disinda hemen herkes baska yerlere gecti. bu her hafta gelen bildirim dogru mudur? diger sirketler degisiyor ama eski sirketim mutlaka oluyor goruntuleyenler arasinda. ben bir sey anlamadim. size de boyle oluyor mu? bu neden oluyordur?
(7) 

abant - yedigoller - sapanca

in vino veritas #1386544 
29 ekim dolayisiyla cok kalabalik olur mu? tavsiye eder misiniz? ayrica turlar var bu bolge icin ama kendimiz mi gitsek turla mi gitsek karar veremedik. turla gezmeyi sevmiyoruz ama pratik olur gibi de geliyor bi yandan. 2 kisi arabamiz var. ayrica bu bolge icin varsa tavsiyelerinizi (konaklama, aktivite, yeme - icme, vb...) de verebilirseniz cok mutlu olurum. simdiden tesekkurler.
(2) 

29 ekim tatili (soru bombardimanli)

in vino veritas #1386207 
hafta sonuyla birlestirecek misiniz yarim gunu? plan yaptiniz mi? ozellikle istanbul'dakiler istanbul'u terk edis yine eziyet olur mu sizce? nereye gitmeyi planliyorsunuz gidecekseniz?
(1) 

istanbul'da yasayan bitki severler

in vino veritas #1386118 
balkondaki cicekleri iceri aldiniz mi, ne zaman almayi planliyorsunuz?
(7) 

skyrim benzeri online olmayan oyun

in vino veritas #1385931 
xbox 360'ta oynamalik bisiler ariyorum favorim skyrim, ne onerirsiniz yerine? bulamazsam skyrim'e yeni bi karakterle yeniden baslamayi dusunuyorum ama bulabilsem cok daha guzel olur.
(2) 

bu bitkilerin ismi nedir?

in vino veritas #1385400 
2 ayri bitki var isimlerini merak ettim.

ilkini 4-5 gun once yol kenarinda ölmek uzereyken bulup saksiya diktim, beyaz kismi cicek gibi ya da tomurcuk ama ektigimden beri boylece duruyor. ikinci kendi kendine cikmis ne oldugunu bilemedim, yabaniye benzemiyor. ne olduklarini bilirsem daha spesifik sekilde ilgilenebilirim diye bi sorayim dedim.

1- eksiup.com

2- eksiup.com

tesekkurler.
(10) 

baharatlar hk.

in vino veritas #1385017 
2 sorum olacak, faydali etken maddesi yagda cozunebilen baharatlari illa yag ile mi tuketmek gerekir? ornegin suya, caya filan koyup ictik, yagda cozunebilir olmasi sebebiyle etken maddesi aciga cikmayacak ve faydali olmayacak midir? illa ki gun icinde bir sekilde yag da tuketiyoruz sonucta vucutta birbirlerini bulamazlar mi? :(

2. sorum, baharatlarinizi nereden aliyorsunuz? aktarlar paketlilerden daha guvenilir gibi gelse de onlar da maliyeti dusurmek icin bi cakalliklar yapiyor olabilir sattiklari maddelerde. guvenilir bir aktardan alisveris yaptigimizi nasil anlayabiliriz? kalite standardi sorucam ama beklentimi cok yukseltmek istemiyorum, kaldi ki denetleyen kurulus da saglik bakanligina filan bagliysa (ya da direkt saglik bakanligi bile olsa) beklenti sifirin altina iniyor. ama dogrusu nedir onu da bilmiyorum. nedir?
(2) 

bugun istanbul'da

in vino veritas #1384472 
siddetli saganak beklenmiyor muydu? hava acik ve gunesli sanki, hava durumu da yagmur yagmaz diyor. yagmaz dimi artik?
(5) 

akıllı tahtalar kapanmıyor mu?

in vino veritas #1384341 
konudan çok uzağım, akıllı tahtalar ben okulu bitirdikten milyon yıl sonra geldi okullara ama anlamadığım bişey var, yakınlarımızda bir okul var ve akşamları olsun, hafta sonları olsun ne zaman okulun çevrrsinden geçiyor olsam sınıfların ışıl ışıl parladığını görüyorum. bu tahtalar kapanamıyor mu? ya da elektrikle çalışmıyor mu? bunların okul terk edilirken kapatılması gerekmez mi? bu konuyla ilgili herhangi bir şey yapılamıyor mu? yazık yahu günlerce boş boş çalışıyor o cihazlar. ne yapmak lazım?
(1) 

sözlük neden çöktü?

in vino veritas #1383732 
en son deprem olduğunda böyle olmuştu, yine mi deprem oldu neden çökmüş olabilir sözlük?
(2) 

eskihisar feribotu cuma yogunlugu

in vino veritas #1382949 
koprunun varligi bu yogunlugu azaltti mi? eskiden saatler suren bir sira olurdu feribot iskelesinin onunde, bekler dururduk. 2,5 saatlik yol 5-6 saate cikardi. bu hala boyle mi? gitsek yine kalir miyiz oralarda?
(5) 

deprem cantasi

in vino veritas #1382411 
var mi evinizde, hazir tutuyor musunuz yaninizda surekli? icinde neler var? kendinizi depreme hazir hissediyor musunuz?
(8) 

evi guzel kokutmak

in vino veritas #1381538 
eviniz guzel koksun diye bir seyler yapiyor musunuz? oda kokulari cok kimyasal ve zararli gibi hissettiriyor o yuzden istemiyorum oda kokusu kullanmak ama pencereleri acip havalandirdigimda ev boyle tazelik temizlik koksun istiyorum. siz bir seyler yapiyor musunuz bu konuda? tavsiyelerinize talibim.

mobil görünümden çık