(2) 

instagram sifremi unuttum maili

in vino veritas #1515433 
bana yaklasik 1 senedir 3-4 ayda bir veya 2 kez geliyor bu mail. instagram'in resmi adresinden geliyor eminim cunku instagram hesabimda da gorebiliyorum bu maillerin gonderildigini. bu neden oluyor olabilir? sifremi calmak icin yapiyorlar diyecegim ama mail adresimin sifresini de kirmalari lazim sacma yani boyle olmasi. bagli mail adresim baska birininkiyle karisabilecek bir adres degil ve uluorta kullandigim bilinen bir adres de degil. telefon numaramla eslestirmemistim hesabimi bu arada onemliyse. hesap calmak icin fake adreslerden telif vs. diye mesajlar atip yonlendirilen linkten hesaplari caldiklarini biliyorum ama 3-4 ayda bir sifremi unuttum diyerek mail adresime mail gondertmek nedir ki? zaten 300 takipcili normal instagram hesabini kim napsin anlamadim gitti :/

bavul kilifi

in vino veritas #1514919 
kullaniyor musunuz, memnun musunuz? marka tavsiye eder misiniz?
(6) 

besiktastan emniyet duragina

in vino veritas #1514053 
nasil gidebilirim? metro tercihim olur. emniyet duragi fatihteymis sanirim ama ben hic bilmiyorum oralari.
(3) 

ukrayna'ya gidis

in vino veritas #1512773 
malum su anda karisiklik var rusya'yla olan durumlardan. bu yaz gibi ukrayna'ya gidilir mi sizce? basimiza bir sey gelir mi?

lviv mi kiev mi yoksa ikisi de mi? toplam 4 veya 5 gun gibi dusunuyoruz.

en guzel donemi ne zamandir, ne zaman gitmeli? cok soguk olmasini tercih etmiyoruz ve 1.5 yas bebesiyle gezecegiz.

istanbul'da alerji doktoru

in vino veritas #1512610 
artik canimdan bezdigim solunum yollari alerjilerim sebebiyle gercekten isinin ehli bir doktora gitmek istiyorum. neredeyse 1 yildir koku ve tat alamiyorum, geniz akintisi, burun tikanikligi vs. gibi problemleri ise soylemiyorum bile. bu yuzden artik bir cozume ihtiyacim var. istanbul'da (tercihen avrupa yakasinda) memnun kaldiginiz bir doktor tavsiyeniz varsa seve seve alirim. tesekkurler.
(2) 

kismi calisma ve yemek ucreti

in vino veritas #1511203 
dogum sonrasi kismi calisma hakkimi kullaniyorum ve hafta ici her gun ogle arasina kadar mesai yapacak sekilde calisiyorum. bu durumda is yerinin tam zamanli calisanlara verdigi yemek ucretini hak edemiyor mu oluyorum yoksa is yeri yine de yemek ucreti vermekle yukumlu mu (tam veya yarim ucret)? (not: is sozlesmem yok, hic olmadi)
(2) 

karda kalan bitkilerim

in vino veritas #1511026 
dun gece iceri almayi unutmusum balkonun mermerinde kaldilar ve ustlerine kar yagmis. yaklasik 1 parmak karin altinda kalmislar sabah biraz temizledim karlarini ama komple almadim. aloe vera ve birtakim kucuk sukulentler var, bir saksi da yeni yeni canlanmaya baslamis siklamenim vardi. bunlari nasil kurtarabilirim? öldüler mi simdi kesin? :( ölmesinler :(
(2) 

besiktas'a gelebilecek dijital piyano egitmeni

in vino veritas #1510980 
haftada birkac saatlik ders verebilecek piyano egitmeni nasil bulabiliriz?
(5) 

bazi seyleri ogrenememek

in vino veritas #1510690 
bir konu oluyor diyelim o an aklima gelen, acip okuyorum. aradan bi zaman geciyor o okugudum, ogrendim sandigim seyi hatirlayamiyorum. ilgimi de cekiyor yani kendim merak edip bakiyorum sonucta ama yine de yok. ya da diyelim bir kelimenin dogru yazilisini ogrenmek icin bakiyorum, aradan zaman geciyor yine hatirlayamiyorum. mesela bazi ingilizce kelimeler var, anlamina defalarca bakmisimdir ama yine karsima ciktiginda yine hatirlayamiyorum. baktigimi da biliyorum daha once ama ne oldugunu hatirlamiyorum, beynim ogrenmeyi reddediyor resmen o bilgiyi. normalde hafizam cok iyidir, yuz yil once yasadigim bir olayi en kucuk detayina kadar hatirlarim mesela ama belli seyler var mumkun degil sokamiyorum aklima. belli bir konuya da baglayamiyorum cok gelisiguzel seyler bu unuttuklarim. bu sizin de yasadiginiz bir sey mi? evetse cozdunuz mu, nasil cozdunuz?
(3) 

netflix'te ne izleyeyim

in vino veritas #1510646 
eglenceli bir film izlemek istiyorum, animasyon disinda tavsiyelerinize acigim.
(10) 

ne pisiriyorsunuz?

in vino veritas #1510419 
sozde kis ayindayiz karnabahar, pirasa, mercimek ve kurufasulye dongusunu kiramiyorum bir turlu. siz ne pisiriyor ne yiyorsunuz? biraz fikir olsun hepimize.
(5) 

cekirdek ogutucu

in vino veritas #1510105 
kahve cekirdegi ogutuculerde marka cok fark ediyor mu? sinbo'nun gordum bi tane 140 liraydi. oyle bir sey alinir mi mesela? ya da alacak kisiye hangi urunu tavsiye ederdiniz?
(6) 

gain uyeligi

in vino veritas #1509752 
aldiniz mi? icerikler nasil, memnun musunuz?
(2) 

pullwash coffee

in vino veritas #1508466 
bali'den gelen bir paket kahve var cekilmis cekirdek. uzerinde pullwash yaziyor. acaba french press icin uygun mudur yoksa turk kahvesi gibi mi hazirlamali?
(5) 

yaninizda calisanlara yilbasi guzelligi

in vino veritas #1508210 
bakici veya duzenli gelen temizlikci gibi yardimcilariniza yilbasi icin bi guzellik yapacak misiniz? evetse nedir planiniz? hediye veya direkt nakit para vermk arasinda kararsiz kaldim. hediye daha ince bir dusunce para vermeye gore ama belki begenmeyecegi veya kullanmayacagi bir hediyedense nakit para daha hora gecer sanki. bilemedim, dusunceniz nedir?
(3) 

bu hafta sonu istanbul'dan uzaklasmalik

in vino veritas #1507445 
nereye gidilebilir? son dakika plani olacagindan istanbul'a yakinlarda yer bulma imkanimiz olduguna cok da ihtimal vermiyorum ama yine de bi sorayim dedim

kriterler:
- istanbul'a arabayla maksimum 2 saat uzaklikta olmali
- bebek dostu olmasi sart 1 yas bebegimiz ile gidecegiz
- 1 gece konaklamaya orta segment bir araba parasi istemeyen bir yer olmali
- guzel butik bir otel veya pansiyon olabilir
- hava durumu cumartesi pazari 15 derece ve acik gosteriyor mumkunse gidilecek yer de boyle olsun bi orman havasi almaya itirazimiz olmaz
(3) 

yurt disindayken sms geliyor muydu?

in vino veritas #1507204 
yurt disindayken telefon hatti yurt disina aciksa gonderilen sms'ler geliyor muydu? sanki geliyordu diye kalmis aklimda ama emin olamadim. onemli bir durum var sms ile bilgi beklenen, kacirmayalim.
(20) 

duze cikacagimiza inanmak

in vino veritas #1505285 
ya cok da uzun zaman surmeyecek ve ulkede isler yoluna girecek gibi geliyor bana. tabii bunu dusundurecek hicbir sey yok bildiginiz gibi, ulkede su an hicbir sey iyiye gitmiyor gibi gorunuyor ama nedense o iyimser inanc da gitmiyor icimden. bi noktada isler duzelmeye baslayacak cunku dibin dibi artik buralar olmali sanki?

sizde durumlar nasil? ne dusunuyor/hissediyorsunuz?

bonus soru: oldu da gercekten refah seviyesi yukselmeye baslayan bir ulkeye donustuk, su an yapamadiginiz neyi yapmayi istersiniz?
(3) 

aliekspress vergili alisveris

in vino veritas #1504720 
daha once cok alisveris yaptim aliexpress'ten ama bu sefer alisverisimin ustune 20 tl vergi ekledi kendi kendine. daha once boyle bir sey olmuyordu. bu durumda ptt kargoyu getirdiginde vergi odemeyecek miyim? aras kargo getiriyor bazen filan diye okumustum da hic denk gelmemisti. aras'la mi gelecek bu simdi? toplam 130 liralik 4 parca gumus boncuk aldim onemliyse.

kompozit tuvalin citali tuvalden farki nedir?

in vino veritas #1504175 
parmak boyayla baski yapmak icin tuval lazim, kompozit tuval diye bir sey gordum ama ne oldugunu tam anlamadim. ote yandan parmak baskisi yapacagimiz icin citali tuvalden daha kullanisli olabilir gibi geldi baktigim gorsellere gore. bi aydinlatabilir misiniz? baskiyi yapacak kisi 1 yasinda bebek :)
(1) 

youtube'da gizli video

in vino veritas #1503369 
sadece bize ozel yuklenmis disariya gizli bir video var diyelim, bu videoyu gerhangi ek bir uygulama kullanmadan indirebiliyor muyuz ve yukleyen kisi indirdigimizi goruntuleyebilir mi?
(10) 

askerdeki birine ulasmak

in vino veritas #1503227 
su anda bedelli askerligini yapmakta olan genc bir arkadasimiz var. kendisi askere gittiginde interneti olmayan tuslu bir telefon kullanacagini ve yeni bir hat aldigini soylemis ve numarasini vermisti. fakat verdigi numara arandiginda aradiginiz numara arama kabul etmemektedir gibi bir uyari veriyor. gonderilen sms'ler iletilmiyor, kendisi annesi disinda kimseyi de aramami ve annesini de en son 10 gun once aramis. bu ayin 21inde terhis olacagini soylemis aradiginda ama 21i pazar gunu oluyor. hafta sonu tutmazlar belki acaba 19u cuma gunu birakirlar mi diyor annesi ve inanilmaz tedirgin olmus durumda. bir haber gormus askeriyede ölüp sumenalti edilen bir genc ile ilgili. "acaba kotu bir sey mi oldu bu kadar uzun sure aramamazlik etmezdi." diyor baska bir sey demiyor. bu arkadasin basina bir sey gelmis olma ihtimali var mi gercekten yoksa klasik anne evhami mi? 10 gundur ulasilamayan bu arkadas icin endiselenmeli ve ulasmak icin bir girisimde bulunmali miyiz? askeriyenin durumu hakkinda bir bilgim yok, bu arkadas ne durumdadir? biraz yorum yapabilir misiniz annenin icine su serpebilir miyiz?

xiaomi mi 360° kamera

in vino veritas #1502856 
1080p ile 2k arasinda 35 tl fark var, 1080p yeterli mi yoksa 2k mi almali? cok arastirasim gelmedi alip gecmek istiyorum, bebek kamerasi olarak kullanacagim. oneriniz olur muydu? 2k'nim cozunurluk harici bir avantaji var mi digerinden, sessiz calisma, sarjla/pille calisma, calisma isiginin rahatsiz ediciligi vs. gibi yoksa tek fark cozunurluk mu?
(1) 

vergi dairesinde kimlik kaybolmasi

in vino veritas #1502460 
vergi dairesinin yaptigi hatali bir islemi duzelttirmek icin annem vergi dairesine gidiyor ve islem icin kimligini istiyorlar. sonrasinda annem kimligi geri isteyince su an lazim diyerek vermiyorlar. islem bitince de annem unutuyor kimligi almayi cikiyor. ertesi gun 1 haftaligina seyahate cikiyor ve o sirada kimligini geri almadigini hatirliyor. seyahatten donunce kimligi almaya vergi dairesine gidiyor ama kimligi bulamiyorlar, islem yapan kisiyi soruyor o gun izinli oldugunu ogreniyor, yerine bakan kisinin de bilgisi yok. sonuc itibariyla kimlik kayip, mecbur yenisini cikarmak icin basvurduk ama gerek kimligi kaybetmeleri gerekse oraya gittiginde gordugu kotu muamele (gorevli kadinlardan biri bagirmis ve saygisizca konusmus) icin bir sey yapmak istiyoruz. vatandasin kimligini kaybetmek nedir cunku yani?

cimere sikayet etmek geldi aklima ama hicbir sonuc cikmayacagindan eminim, yine de sikayet edecegiz. baska var mi yapmamiz gereken bir sey?
(2) 

sifresi unutulan valiz

in vino veritas #1501157 
fermuarinin tutma yerleri kilidin icine takilarak kilitlenebilen bir valizimiz var, ayri bir kilidi anahtari yok yani. kilidin uzerinde cevrilerek 3 haneli sayi yazilabilen bir kod bolumu var biz ilk aldigimizda bir sifre belirlemistik ama su an sifreyi hatirlamiyoruz. valiz oyle markali bir valiz de degil musteri hizmetleri vs. yok yani. bu sifreyi sifirlamanin bi yolu var midir acaba yoksa kilit kullanilamaz mi oldu artik?

tahil bocegi

in vino veritas #1501064 
bu bocekten goruyorum evde birkac gundur. yanlis hatirlamiyorsam un veya tahillara dadanan boceklerdendi bunlar ama garip olan su ki bunlari sadece banyoda goruyorum ve zaten mutfakta da acikta tahil veya baklagil yok. niye gelmis olabilir bunlar ve nasil kurtuluruz?

www.hizliresim.com
(2) 

enjeksiyon neye gore yapiliyor?

in vino veritas #1500438 
koldan veya kaba etten yapilmasinin ne farki var? gozlemledigim kadariyla tedaviye yonelik yapilanlar kaba ete, korumaya yonelik yapilanlar kola yapiliyor ama neden?
(4) 

ingilizce pcr sonucu

in vino veritas #1498731 
devletten alamayiz herhalde? illa ozelden mi almak lazim bunu? yurt disi seyahatinde kullanacagiz ingilizce olmali diyorlar.
(1) 

yesil pasaportla almanya'ya giris

in vino veritas #1497506 
halihazirda mumkun mu? turistik ve akraba ziyareti olacak diyelim.
(7) 

su biskuvinin tadi nasil

in vino veritas #1497492 
bir sure once fransa'dan hediye gelmisti hic acilmamis paketinde duruyordu. bugun denemek icin acip tadina baktim. sekersiz aci bir portakal kabugu tadi var sadece. bozuldu diyecegim ama kotu veya anormal bir kokusu yok ve bayatlamis gibi de degil, kitir kitir normal bir biskuvi kivaminda. ama sanki bu kadar aci olmasi normal gelmedi. bunu bilenler ya da daha once denemis olanlar soyleyebilir mi bu kadar aci midir normalde bu biskuvi?

fikir vermesi icin arkasindaki yazilarin fotograflarini da ekledim, tamamen fransizca oldugu icin anlayamiyorum maalesef.

www.hizliresim.com
www.hizliresim.com
www.hizliresim.com
(1) 

pasaporta asi karti tanimlamak

in vino veritas #1496879 
yurt disina cikista mecburi bir sey mi?
(1) 

yapis yapis olan silikon malzeme

in vino veritas #1496080 
diyelim bir emzik. belli bir sure sicak ve nemli ortamda kaldigi icin yapis yapis olmus. deterjanla ve sivi sabunla yikadim gecmedi. nasil kurtarabilirim acaba? aseton filan ise yarayacak gibi ama bebek girince isin icine emin olamadim.
(3) 

istanbul havalimani cevresinde otopark

in vino veritas #1495985 
sabiha'nin cevresinde bir suru gunlugu 10 liraya otopark vardi servisle goturup getiren. yeni havalimaninda da var mi onlardan?
(1) 

bogaz iltihabi covid belirtisi mi?

in vino veritas #1495242 
dr. gugil'a gore degilmis (hayret). ama yeni varyantlarda olabiliyormus diye bir sey soyledi annem, ne kadar dogru bilmiyoruz. bogazda bademcikte minik beyaz iltihapciklar da corona belirtisi olabilir mi?

not: ates ve oksuruk yok.
(4) 

bakici isleri

in vino veritas #1494251 
aileler henuz krese gonderemedikleri cocuklarina bakiciyi nereden buluyor? tanidik vasitasiyla olsun isterdik lakin tanidigimiz yok. acenta vs. de beni biraz urkutuyor niyeyse. hic aradigim gibi birini bulamayacagim gibi geliyor. bakicisi olanlar, kriterlerinizi neye gore belirlediniz bir de bu isin piyasasi nedir? yatili degil de gun icinde anne home office veya normal ofisinde calisirken cocuga bakacak, mumkumse aktiviteler vs. yaptiracak, yemegini yedirip uyutacak biri gibi dusunuyorum ben ama sanki bakici cocugu tv karsisina oturtup butun gun telefonda dedikodu yapacak gibi bir izlenim var bende. ama bebek 2 yasina gelene kadar (yani yaklasik 1 sene kadar) krese vermek de istemiyorum. nasil yapmali? siz nasil yaptiniz?
(7) 

kitaplikta kitap sabitlemek

in vino veritas #1494151 
kitapligi duvara sabitledik ama kitaplari kitapliga nasil sabitlemeli bulamadik. raflarin ortasindan gecen bant turu bir seyler is gorecektir diye dusunuyorum. boyle bir aparat aradim ama bulamadim. kitapliga civi vs. takmak soz konusu olmadan ve olasi buyuk istanbul depremine nispeten dayanabilecek nasil bir cozum bulabiliriz? var mi boyle bir aparat ya da baska bir cozum onerisi?
(1) 

devlette pcr testi

in vino veritas #1494070 
"merhaba biz geldik burnumuz akiyor test olmak istiyoruz." diyen herkese sorgusuz sualsiz ucretsiz test yapiyorlar mi? sonuc ne zaman cikiyor?
(1) 

saglik ocagindan verilen demir surubu

in vino veritas #1493792 
bebekler icin verilen demir surubunu kullanmadik, icinde bebeklere uygun olmayan koruyucular varmis, doktorumuz onermedi. ama cope atmak da istemiyorum nasil degerlendirilebilir acaba? vegaferon'mus ismi.
(1) 

motor selesi deri döşeme

in vino veritas #1493775 
mugellomotothai.com

şu döşemeyi (özellikle kahverengi olanı) çok beğendik ama adamlar tayland'da çıktı :) bunun benzerini yaptırabileceğimiz istanbul'da bildiğiniz bir yer var mıdır? bütçe 3 bin tl civarı.
(3) 

4. doz biontech

in vino veritas #1492900 
ilk iki dozu sinovac olmus 60 yas ustu annem 3. dozu biontech oldu. 4. doz randevulari da acilmis ama yurt disina gidecek olanlar yaptirsin deniyor. yurt disi durumu olmayanlar icin zorunluluk olmamakla birlikte gereklilik var mi acaba? sinovac'lari zaten nisan ayinda oldu bitti. biontech ilk dozu da temmuz ayinda olmustu. sizde durumlar ne alemde? ben ilk iki sinovac koruyuculugu vardiysa bile bitmistir o yuzden bu 4. dozu olmasi da mantikli diye dusunuyorum ama genel yonelim ne sekilde?
(6) 

altin getiren arkadas

in vino veritas #1492135 
su an hamile bir arkadasim var bebegimin dogumu sebebiyle yarim gram altin getirdi, elimde baska yarim gram altin da yok, ayni altini dogumunda ona versem ayip olur mu ki?
(8) 

kuru kayisi/gunkurusunu

in vino veritas #1491284 
yemeden yikiyor musunuz? bir de iclerini acip kurt var mi diye kontrol ediyor musunuz? gerekli mi sizce yoksa kurt varsa da kurumus nasilsa diye yiyor musunuz?

edit: ya kusura bakmayin keyfinizi kacirmak istemezdim :) ceviz koymak icin ikiye ayirdigim kuru kayisinin icinde kayisiyla kurumus bir kurta denk gelene kadar ben de hic onemsemiyordum da sonra iste...
(4) 

sicak havada daha sicak suyla dus almak

in vino veritas #1490689 
vucut sicakligini yukselteceginden dus sonrasi daha az terleme ve sicaklama saglar mi ki? ayni sekilde kisin soguk suyla dus alip vucut sicakligini dusurmek daha az usumeyi saglar mi? yoksa mantiksiz bir is midir?

not: esmiyor -_-
(1) 

ekim ayinda avrupa

in vino veritas #1490007 
ulke ozelinde almanya diyelim hatta. turistik vize vermeye basladilar mi? yine kapanmalar olur mu? tabii hepsi tahmin su an icin ama asilamalarin arttigini vs. dusunecek olursak ekim ayinda almanya'ya gitmek icin plan yapmaya deger mi yoksa hic kalkismayalim mi? bir arkadasa iade-i ziyaret yapmamizi gerektiren bir durum var, gerekirse davetiye gonderebilirim diyor.
(1) 

covid oldugunu bilmeden asi olmak

in vino veritas #1488447 
basima geldiginden degil ama merak ettim. diyelim virusu aldik ama henuz belirti gostermiyoruz (ilk 4 gun icindeyiz mesela) o yuzden de hasta oldugumuzu bilmiyoruz. ustune asi olduk diyelim nasil bir durum olusuyor? asinin henuz koruyuculugu baslamadigi icin hasta oluruz herhalde ama asi olmus olmak durumu nasil etkiler? daha agir mi geciririz mesela hastaligi? ya da asi hemen bir etki gosterir mi ki? nasil oluyor?
(4) 

sivrisineklerden kurtulmak

in vino veritas #1487964 
raid, detan gibi prize takilan ilacli urunleri kullanmak istemiyoruz odada bebek uyudugu icin. yine bebek oldugu icin sinkov turu kimyasallari da kullanamiyoruz. cibinlik maalesef sozkonusu degil. bu sineklerden nasil kurtulacagiz delik desik etmisler bebegi bir gecede :(
(5) 

breaking bad'den sonra

in vino veritas #1487106 
once better call saul mu el camino mu izlenmeli? bir de saul bitti mi? baslayalim mi? bitmeyen diziye baslayinca yeni sezon cikana kadar unutuyorum izledigimi, 5 sezon var bosa gitmesin.
(2) 

akbank'in durumu

in vino veritas #1487103 
axess kullanimlarini da engelledi mi yoksa kredi karti kullaniminda sorun yok mu?
(4) 

kabin boy veya baston bebek arabasi tavsiye

in vino veritas #1486956 
ikisinin kapanis sekli haric cok bir farkini anlamadim, varsa aydinlatabilirseniz iyi olur. bir de cybex all city ile hamilton x1'e baktim ikisi de kapaninca kapladigi alan acisindan cok tatmin edici. ama cocuk icinde rahat ediyor mudur bilemiyorum.

kriterlerim:
-cocuk icinde rahat etsin
-tek elle acilip kapansin
-cok agir olmasin
-tabii ki saglam ve guvenli olsun
-mumkunse tentesi genis olsun
-cocugu cok sarsmasin, suspansiyonu olsun
-kapaninca az yer kaplasin
-baston ve kabin boylarda cok bulunan bir ozellik degil ama cift yonlu tasima yapilabilse muthis olurdu.

butce 5 bine kadar cikabilirim.
(2) 

kurutma makinesinde kurutmayiniz

in vino veritas #1485397 
yikama talimatinda bu isaret olan ve narin sinifina girmeyen giysiler var diyelim. cekmeleri konusunda da korkumuz yok. kurutma makinesine atilmama sebebi ne olabilir? atarsak giysinin basina ne gelir? o isaret sadece cekebilme ihtimaline karsi mi konuluyor? pamuklu veya viskon kumastan bahsediyorum. birkac tisortu denedim ama bir sorun olmadan ciktilar kurutucudan, o isaret neye gore ve neden konuluyor oyleyse? siz dikkat ediyor musunuz yoksa her seyi kurutuyor musunuz kurutucuda?

mobil görünümden çık