[]

Dolandırıcılara dikkat !!!

dün bir örneği başıma geldi. 0850 ile başlayan bir numaradan aradılar. Yapıkredi kredi kartıma bir hizmet tanımlı olduğunu (seyahatle ilgiliymiş) bunu 1 sene ücretsiz kullandığımı eğer iptal etmezsem 150 tl ücret yansıyacağını söylediler. bende iyi iptal edelim dedim.

bana kredi kartı numaramı güvenlik sebebiyle ilk dört harfi dışında kalan harfleri söylememi istediler

(çok akıllı şerefsizler. zaten ilk dört hane genelde aynıdır. yanılmıyorsam ilk hane ile sonraki 4 hane birbiriyle bağlantılı. yani ben ikinci dört haneyi söylediğimde zaten ilkinin 4506 olduğunu anlayacaklar)

Neyse ben kart numaramı söyledim o anda birşeylerin yanlış gittiğini anladım. çünkü arayan bankaysa kart numaramı falan bilmeliler. bakalım nereye varacak diye düşündüm. birde bu tarz birşey insanın başına gelince gerçekten uyanamıyor hemen. karşı taraf çok profesyonel konuşuyor çünkü anlamanız uzun sürüyor. kaldı ki bende eski bir bankacıyım. bana kart numaramdan sonra güvenlik kodunu sordular. attım kafadan. sonra şifreyi sorunca emin oldum dolandırıcı olduklarından

ben şifre söylemek istemiyorum dedim. güvenlik sebebiyle istersem tuşlada yazabileceğimi söyledi. o an birazda panikle kapadım telefonu. hemen geri aradılar hat düştü sanırım dediler. hayır ben kapattım şifremi söylemiyorum. böyle birşey varsa bankayla görüşürüm ben dedim. telefondaki adamda peki o zaman 150 tllik ücret kartınıza yansıyacaktır diyip kapattı

sanırım burda da ücret yansıyacak korkusuyla arayıp şifreyi söyleyebileceğimi düşünüp yem attılar. daha sonra bankayı aradım ve böyle bir hizmet olup olmadığını sordum. kesinlikle kimseden kart numarası şifre vs sorulmadığını ve bahsettikleri gibi bir hizmetinde kartımda bulunmadığını söylediler.

Bunu yazmamın sebebi benzer sebeple sizide arayabilecek olmaları. dikkatli olun arkadaşlar.

 
bunu sıklıkla yapıyorlar. yeni bir yöntem değil.


  • sutlu nescafe  (02.10.15 21:43:16) 
bunu yiyecek milyonlarca insan var, hepsi de dolandırılmayı hak ediyor o zaman. böyle bir şey mümkün mü yahu? insanın saf anına gelir, dalgındır, dertlidir vs. vs. birçok durumda kanıp verebilir insanlar şifrelerini. iyi oldu yazılması, sadece yakınımızdakileri uyarsak bile bir bilinç dalgası oluşturur. teşekkürler.


  • devilred  (02.10.15 21:43:33) 
(bkz: )eksiduyu.ru


  • srhn_fb  (02.10.15 21:48:24) 
@acemi

yarın birgün babanın veya annenin başına gelirse de boşver karı-kız işlerinde kullanılıyordur zaten diyip rahat hissedersin ozaman.
  • Wolfware  (02.10.15 22:25:41) 
ama şöyle bir durum var. dediğim gibi eski bankacıyım buna benzer durumlarla çok karşılaştım. arayan kişiler öyle bir eğitim almış ki normal bir banka personelinden farksızlar. arayan numarada 0850 ile başlıyor. ki genelde bankaların aradığı numaralar. ben güvenlik kodunda şüphelendim şifreyi isteyince emin oldum.

en önemlisi istediğin kadar dikkatli ol seni aradıkları zaman karşındakilerin dolandırıcı olduğuna tam emin olmak vakit alıyor. bu muhtemelen telefondakilerin aldığı eğitimden. ben bankacı olmasan yiyebilirdim bu nedenle o teknosa olayında adamın bu olayı yemesi bana çok garip gelmiyor. çünkü insanın başına gelmesi gerçekten çok farklı bir durum

ha şu olabilirdi iptal edilecek işlem için sana şifre gelmesi falan epey saçma. ama işte adamlar çok rahatlar. olmadı mı kapatıyorlar hatta bendeki gibi bide posta koyuyolar iyi ozaman 150 tl kartınıza üyelik ücreti vs yansıyacak diye.
  • Wolfware  (02.10.15 22:45:35) 
birde bizim bu dolandırıcılar yüzünden bu kadar psikopat haline gelmemizde doğru değil. bunlara bir çözüm bulmalılar. ne bileyim beni arayan numarayı teknoloji suçları birimine yolladığımda yeri tespit edilip yakalanmalı bu kişiler. herşey bu kadar basit olmamalı


  • Wolfware  (02.10.15 22:46:43) 
bizim evi arada bir komiserler arıyor :D babam tersleyip kapatmış iki kere.

bir kere de "bedava checkup kazandınız" diyip kredi kartı istemişler orada tersleyip kapatmış.

özellikle yaşlılar yiyebilir böyle şeyleri o yüzden ailemize akrabalarımıza iyice anlatmamız gerekiyor.

bu arada çok yakın bir arkadaşımın başına gelen esas dolandırıcılığı anlatayım. Evi arayıp(arkadaşım evde) bilmemne soygunu olmuş kuyumcuda sizin bilgilerinizi bulduk, evinize gelip arayacağız sizde çalınanlar var mı diyor -sözde polis-. Arkadaşımın adını, adresini, tc kimlik numarasını falan okuyor karşı taraf öyle olunca arkadaşım inanıyor. ve o sırada para isteme durumu falan da yok o yüzden dolandırıcılık olamaz diyor. Bu sırada sonradan öğreniyoruz ki annesini de cepten arıyorlar(!) ve dolandırıcılığa karışmışsınız şimdi evinizi aramaya gidiyoruz oğlunuzla görüştük, siz bankadan paralarınızı çekin sizinle beraber merkeze gideceğiz diyorlar.(paraları çekince fazla parası olup olmadığını mı görecekler neyse nasıl mantıklılaştırıyorlarsa artık)

Üstüne (nasıl bir teknoloji napıyorlar bilmiyorum ama) buyrun oğlunuzu bağlayalım diyorlar telefonu kapatmadan kadın oğluyla(arkadaşımla) konuşuyor. Arkadaşım "evet polis aradı eve geleceklermiş" diyor, annesi de "beni de merkeze götüreceklermiş" diyor. Böyle olunca iki taraf da inanıyor AMA arkadaşımın para olayından haberi yok tabii hala dolandırıcılık olabileceğinden habersiz. Ha bir de telefonu kapattırmıyorlarmış arkadaşım facebooktan bana yazdı, ben sevgilisiyle konuştum biz dedik yani tipik dolandırıcılık gibi duruyor. Annesinin çalıştığı yer benim evime çok yakındı çıktım onun yanına gittim(telefonu meşguldü, onunla da sürekli konuşuyorlar) iş yerine gittiğimde "oğlu hasta olduğu için çıktı" dediler eyvah dedim o an yalan, kesin başka bir iş var. Şans mı kader mi bilmiyorum ama arkadaşımın annesini yolda hızlıca yürürken gördüm ve tuttum, baya tuttum o anda da telefonla konuşuyordu işim var gibisinden birkaç işaret yaptı ama ben direkt "dolandırıcılar!" diyince durdu. Aradım arkadaşımla görüştürdüm(o zamana kadar kapatmıştı artık. birkaç kere daha aramışlar yine kapatmış) Kadın bankadan parasını çekmiş götürüyormuş!

İnsanları acayip korkutuyorlar yok adınız dolandırıcılığa karıştı bilmemne, inanan inanıyor. Parayı neden istediler diye düşünmemiş bile, o ana kadar düzgünce kandırdıkları için (eve gidiyoruz arayacağız vs. olaylarıyla, oğluyla görüştürerek) hiç düşünmemiş herhalde.

o yüzden aman dikkat. Hani ben bu olayın direkt içinde bulundum, sonra o numarayı aradık "numara kullanılmamaktadır" uyarısı aldık. Acayip planlı çok profesyonellermiş yani vay anasını dedik. Polise de gittiler bişey yapamıyorlarmış herhalde.

edit: ve bence içeriden bir yerden bilgi alıyorlar. bankadan mı nüfus müdürlüğünden mi neyse artık. Tc kimliği, adresi bilmek ve hem çocuğu hem anneyi aramak falan..
  • rodriguez2  (02.10.15 23:11:23 ~ 23:15:44) 
o sırada hastanedeydim biraz düşündüm şimdi. önce kart numarasını sonra son kullanma tarihini sordular. ben onu salladım kafadan. şimdi hatırladım önce güvenlik kodunu sordular ben güvenlik kodunu veremem dedim. ozaman kart şifresini bize söylemeden tuşlayın dediler. onu duyunca kapattım hemen. demek ki güvenlik kodu olmazsa şifreyi tuşlatabiliyorlar.


  • Wolfware  (02.10.15 23:13:57) 
ben ana avrat küfür ederim.
beni niye aramıyor adiler çok ipneler ya.
bana niye denk düşmüyo hacı
  • hayvan herif  (02.10.15 23:18:00) 
ve bence içeriden bir yerden bilgi alıyorlar. bankadan mı nüfus müdürlüğünden mi neyse artık. Tc kimliği, adresi bilmek ve hem çocuğu hem anneyi aramak falan..
rodriguez2

maalesef bankalar ve onlar gibi bilgilerimiz elinde olan kurumlar ek gelir için bu bilgileri satıyorlar. ayrıca bu meydanlarda bir itiraz için yada bir yasayı iptal ettirmek için falan imza toplayanlar oluyor. bunlara da çok dikkat edin hepsi dediklerini yapmıyor. siz oraya isim soyisim ve telefonunuzu bırakıyorsunuz ve o insanlar bu databaseyide birilerine satıyorlar.
  • Wolfware  (02.10.15 23:18:38) 
bugün beni de aradılar aynı sebepten. aha numara bu: 0212 936 09 63. adımı soyadımı da biliyo pezevenkler.

sağlık paketi mi neyse işte geçen sene onay vermişim de bu sene yenilenecekmiş filan bişiler dedi hatun. işyerinde işim başımdan aşkın zaten, çok da anlamadım olayı. dedim ki ben geçen sene onay filan vermedim, nerden sallıyosunuz dedim. bilmem ne no'lu telefona sesli onay vermişim, öle dedi. sonra ne satıyosanız kabul etmiyorum bi yerde bi onayım varsa da iptal edin dedim. kapadım telefonu yüzüne.
  • spirit crusher  (03.10.15 00:04:37) 
Güzel bir paylaşım. Geçmiş olsun.


  • Cursed Chico  (03.10.15 00:15:22) 
Ben ciddi ciddi bankalardan bilgi aldıklarını düşünüyorum.
Geçen yaz babam kamudan emekli oldu. 150bin küsür ikramiyesi yattı hesabına. Ertesi günlerde babamların evi ben komiser mustafa diye birisi aradı. Bu kadar tesadüf olacağını hiç sanmıyorum.

Şansıma ben de babamlardaydım, ben açtım telefonu. Komiser filan deyince merak ettim babammışım gibi konuştum. Tüm kimlik bilgilerini saydı döktü adrese kadar. Hangi bankadan emekli maaşı çektiğine kadar. Anlattı durdu, ben olayı anladım ama gerçekten çok inandırıcı özgüvenli konuşuyorlar. Arkada telsiz sesleri filan. Para konusunu açınca, bizim hastamız var, eve gel parayı evden verelim komiserim dedim. Çat diye kapattı telefonu suratıma.
  • battal gemalmaz  (03.10.15 00:25:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.