[]

Çoşunsal klasik müzik

Klasik müzikte -misal Beethoven'ın 3. ve 5. senfonilerinde ağırlıkla işlenmiş olan- zafer temalı, coşkunluğun ve hareketliliğin olduğu yapıtları seviyorum. Dvorak'ın 9. senfonisinin giriş bölümü, Wagner'in "ride of the valkyries" ı diğer örnekler olabilir. yani Studying ya da relaxing diye kategorize edilmiş geri planda çalacak fon müziklerinden haz etmiyorum. bahsettiğim klasik müzik tarzını icra eden besteci ve eserleri hakkında tavsiyelere ihtiyacım var. ayrıca bu tip bir müziği youtube vs gibi yerlerde ingilizce olarak hangi anahtar kelimelerle aratabilirim?
Teşekkürler.



 
  • tepedeki psychedelic adam  (29.09.15 21:23:26 ~ 21:25:24) 
carl orff-carmina burana
polyushko polye-red army choir

  • hypervaskulerdondurucu  (29.09.15 21:24:31 ~ 21:26:08) 
bir de, kompozitor da çok önemlidir. aynı parçayı çaldıran iki farklı şef çok farklı yorumlayabilir. çoşunsal olarak benim bildiğim en hakikatli adam ise herbert von karajan'dır. 9. senfoniyi bir de ondan dinle eğer hiç dinlemediysen.

bakınız: www.youtube.com
  • hypervaskulerdondurucu  (29.09.15 21:25:37 ~ 21:29:09) 
büyük deha handel'den geliyor tabii ki;

www.youtube.com
  • lazarus  (29.09.15 21:40:45) 
arkadaşlar harika örnekler vermişsiniz gerçekten cuk oturdu, hepinize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunarım. bu tarz bir koldan ilerlemek için internet üzerinde halihazırda herhangi bir kanal, playlist vs var mıdır yoksa ustaların yapıtları arasında ilerlerken keşfetmek, not almak, tag lemek zoraki olan mıdır.

@hypervaskulerdondurucu evet saptaman çok doğru. beethoven'da karajan üzerine tanımam. lakin 5. senfoniyi ondan bile daha görkemli çalan birini bulmuştum fakat nereden kayıt ettiysem bir daha bulamadım :)
  • secim  (29.09.15 21:54:42) 
ben romantik dönemden keman ve piyano konçertolarına yönelirdim.
ama şunu söyleyeyim bahsettiğiniz gibi bir "klasik müzik tarzı" yok. belki sizin sevdiğiniz eserlerin yoğun orkestrasyon içerdiği ve bunu kullanabilen bestecilerden hoşlanacağınız söylenebilir. ancak yine aynı bestecilerin sizin "relaxing" dediğiniz kategoride pek çok eseri vardır.
eğer klasik müzikle biraz olsun ilgileniyorsanız kafanızdaki bu kalıptan kurtulup dönemleri, bestecileri tanıyarak gerçekten size hitap eden eserleri bulabilirsiniz. "relaxing" gibi tamamiyle pazarlama amaçlı kullanılan terimler son derece yüzeysel kalıyor bir bestecinin müziğini tanımlamak için.
  • sibertenik  (29.09.15 22:06:47) 
www.radioswissclassic.ch

ben bu radyodan çok fazla besteci öğrendim. hiç duymadığım, bilmediğim ezgileri keşfettim. Tavsiye ederim.
  • gyroscope  (29.09.15 22:37:55) 
@sibernetik
evet haklısın. yine beethoven'dan yola çıkarsak bu bestecinin de salt zafer ya da neşeli-pozitif (7. senfoni) gibi kalıplarda sınırlanmadığı görülebilir. ben daha çok spotify, deezer gibi uygulama geliştiricilerinin günümüz kısıtlı zamana sahip iş kölesi insanlar (ya da tembel insanlar) için anlık moda göre veya tür altında alttür belirterek sunduğu daraltılmış kategorilerinin bir benzerini klasik müzik içerisinde bulabilme amacındaydım. ama pek tabii klasik müzik nispeten daha az popüler olduğu için akşam eve geldiğimde bu şekil istiflenmiş bir playlist ya da buna ulaşmayı kolaylaştıracak keyword bulamıyorum.

  • secim  (29.09.15 22:43:15) 
teşekkürler istasyon için. dinliyorum.


  • secim  (29.09.15 22:47:24) 
anlıyorum, eğer x,y,z gibi coşkulu klasik müzik eserleri nereden, nasıl bulabilirim gibi bir soru sorsanız bu şekilde cevap yazmazdım zaten. ama "bahsettiğim klasik müzik tarzını icra eden besteciler" dediğinizde soru tamamen hatalı oluyor. (yani fotoğrafa resim denmez gibi bir tanım hatasından ziyade başlı başına bakış açısı hatası)
yoksa elbette top 100 relaxing classical pieces ya da most powerful orchestral pieces gibi başlıklarda paket halinde çeşitli seçenekler sunuluyor ki bu çağımızın bir gerçeği.
ama yine de eğer "beethoven'da karajan üzerine tanımam" diyecek kadar ilgiliyseniz bu tarz keywordlerden uzak durun. dönemlerin, türlerin, bestecilerin hepsi içinde bir sürü renk taşıyan ayrı ayrı dünyalar. dinledikçe başka şeflerin neden başka tercihler yaptığını ya da ne bileyim araştırdıkça aynı senfoninin dönem enstrümanlarıyla nasıl duyulduğunu filan göreceksiniz ki bence siz de meraklısınız bu konuda neden boşa gitsin...
  • sibertenik  (29.09.15 23:16:55 ~ 23:18:48) 
bir de aklıma gelmişken, trt radyo 3'te her gün gece 12 ila sabah 7 arasında nocturno gece müziği programı yapılıyor. o saatlerde uyanık olur da dinlerseniz klasik müzik konusunda size çok şey katabilir.


  • hypervaskulerdondurucu  (30.09.15 09:53:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.