[]

cumhurbaşkanının oy kullanması

gece gece aklıma geldi bir anda. cumhurbaşkanı'nın oy kullanması aslında anayasaya aykırı değil mi? cumhurbaşkanı'nın tarafsızlığının bozulması ve bir seçimde bulunuyor olması anlamına gelmiyor mu?

bunu sadece mevcut cumhurbaşkanı için düşünmeyin, genel bir soru bu. neden demirel cumhurbaşkanı olduğu dönem değilde şimdi geldi aklına diye sormayın, geldi işte bir anda :)


 
Cumhurbaskaninin tarafsiz olmasi demek konumundan gelen guc ve yetkisini herhangi bir tarafin cikarina ya da zararina kullanmamasi anlamina geliyor.

Yoksa vatandaslik hakki olarak oy kullanmasi ile ilgili degil.
  • crown  (26.09.15 23:57:11 ~ 23:58:26) 
Evet, vatandaş olarak oy kullaniyor. Oy verme şartlarini taşiyor ne de olsa.


  • 1adam  (27.09.15 00:01:35) 
ancak vatandaş olsa dahi o vatandaş cumhurbaşkanı kimliğini taşıyor ve seçimlerde oy kullanması kimliğinin gerektirdiği tarafsızlık ilkesine gölge düşüren bir durum oluşturuyor. sonuçta orada bir 'seçim'de bulunması söz konusu.
bu anlamda bir cumhurbaşkanı (kastettiğim mevcut olan cumhurbaşkanı değil) 'vatandaş' olarak oy kullanma şartlarını taşısa dahi kimliği engelliyor.

  • air  (27.09.15 00:07:49 ~ 00:08:53) 
Yasa da buna engel durum yok var mı ki? Dediğin belki teoride öyle olabilir.


  • 1adam  (27.09.15 00:11:33) 
gizli oy kullanımı oldugu ıcın sıkıntı yok. kabine girdigini biliyoruz, zarfı attıgını biliyoruz oy kullanıp kullanmadıgını bılemıyoruz ? gecersiz de olablir vs vs.


  • bryan fury  (27.09.15 00:14:36) 
@1adam, yasa içerisinde buna engel bir durum yok ancak pratikte bir sıkıntı var. aynı kimliklerde din hanesinin anayasaya aykırı olması gibi aslında. anayasaya göre kimse inancını açıklamaya zorlanamaz. bu anayasal olarak koruma altında ancak din hanesi insanlara inancını açıklamaya zorluyor.
yazdırma o zaman diyeceklere cevap; o zamanda açıklamış oluyorsun :) değişen bir şey yok. kişi orayı boş bıraktığında da müslüman olmadığını belli ediyor.

@bryan fury, söylediğin geçerli bir argüman değil. kullanmışta olabilir? benim bahsettiğim şey karalaması değil, gölge düşürmesi. zaten o kabine girmesi başlı başına bir şüphe doğuruyor ve bu şüphe 'tarafsızlık' ilkesine gölge düşürüyor.
  • air  (27.09.15 00:22:12 ~ 00:22:32) 
fekat; neye taraf oldugunu bılmıyoruz bunu sadece bugun ıcın dusunme herhangi bir insanın o kabınde neye oy verdıgını bılmıyoruz. vatandaslık haklarından feragat ancak mahkeme kararı ıle olur o da suclu oldugu halde.


  • bryan fury  (27.09.15 00:31:43) 
ilgilendiğimiz kısım neye taraf olduğu değil zaten. a partisine tarafsa tamam b partisine tarafsa kötü diye bir şey yok. mesele 'taraf' olmak.


  • air  (27.09.15 00:39:23) 
Cumhurbaşkanlığı onun etiketi
O bir vatandaş
Haklarını kullanmasını sahip olduğu etiket engelleyemez
Mantıken de doğru olan yasal olarak da zaten doğru olan oy kullanması
Tarafsızlık, yürütmekte olduğu görevini kapsar
Vatandaş olarak sahip olacağı siyasi görüşünü değil

Kimlikteki din hanesini doldurtma zorunluluğun yok
Nüfus memuru ezberden islam diye atmışsa, burayı boş bırakmak istiyorum diye müracaat et, niye kiii diye kimse soramaz, meraklı ve gereksiz millet niyee derse; 'hıyara tapıyorum' de meselam (çok sofu bi üni hocam vardı, kendisi aynen böyle yapmış idi, başarılı da olmuş idi).
  • cecilia  (27.09.15 00:40:25 ~ 00:42:45) 
@air
Din hanesi konusu bundan farkli bana göre. Anayasal olarak öyle tabi ama asıl olarak bunu açıklamama isteği hangi sebepten kaynaklaniyor buna bakmak lazım.
Sadece bunu kisisel özgürlüklere müdahale/engel olarak görüp açiklamamayi savunmak ne kadar doğru? Resmi belge yine zorunlu olarak çesitli nedenlerle resmi görevlilere gösteriliyor. Sadece din hanesine bakilarak resmi bir işlem yapiliyor/yapilmiyorsa ve hak kaybi oluşuyorsa bu sorgulanabilir belki.
Konu uzun ama kisaca seçim günü oy kullanmayan cb , oy kullanan cb larina göre daha çok konuşulacaktir.
  • 1adam  (27.09.15 00:41:48 ~ 00:43:10) 
din konusunda soyle; rasgele ıslam yazmıssa ve sen degilsen ıslamı usulde defnediliyorsun bu da baska bi dinemensupsan yeteırnce sıkıntılı bı konu olmaıs lazım.


  • bryan fury  (27.09.15 00:44:06) 
yahu insan hangi mevkide, hangi konumda olursa olsun yine insan. siz hakemler takım tutmuyor mu sanıyorsunuz yani anlamadım ki? cumhurbaşkanı görevini tarafsız bir şekilde yerine getirmelidir o kadar. belli konularda şahsi görüşlerinin ötesinde bir karar verme yetisine sahip olması, olaylara objektif bakabilmesi gerekir. ki bu, tüm insanlar için bir arada yaşamanın koşuludur da aynı zamanda. cumhurbaşkanı gider oyunu verir, sonra gelir ne çıkarsa sandıktan saygı gösterir, burada herkesin yapması gerektiği gibi. cumhurbaşkanı oy kullanınca, aaa adama bak fikir beyan ediyor ülke yönetiminde bu tarafsız olamaz mı diyeceğiz, ya da oy kullanmasa herhangi bir partiye eğilimi yok mu zannedeceğiz nedir anlamadım cidden.


  • bosver nicki  (27.09.15 00:46:40) 
Adam tarafsız, fikirsiz değil. Ha ama oy kullanmasaydı cumbaba, hoş bir detay olurdu bence. Ama böyle de sıkıntı olduğunu düşünmüyorum.


  • gunde 3 litre kola icen adam  (27.09.15 00:53:57) 
herkes vatandaslik hakki falan denis de, peki askerler neden kullanamiyor? askerdeyken vatandaslik haklarini kayip mi ediyorlar?


  • baldur2  (27.09.15 01:08:17 ~ 01:08:41) 
baldur; emır altında oldugu ıcın. emırle kullandırılabilir. askeri sartlar oy kullanıma elverıslı degıl pek. ve evet pek cok vatandaslık haklarını kaybedıyorlar.


  • bryan fury  (27.09.15 01:45:32 ~ 01:46:14) 
ancak herhangi bir memurdan, garsondan bahsetmiyoruz 'işi haricinde n'aptığı önemli değil' diyelim. konumu itibariyle şahsi düşünceleri ile milyonların hayatını etkileyebilecek göreve sahip bir insandan bahsediyoruz.

not: peşinen söyleyeyim verdiğim meslek örneklerini, onları aşağılamak gibi bir amaçla vermedim.
  • air  (29.09.15 21:46:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.