[]

Bir süre sonra bozulsun diye üretilmiş eşyalar hakkında bi fikriniz var mı?

Kasıtlı eskitmeden bahsediyorum.
Hani cep telefonunuzun garanti süresi biter bitmez bazı yavaşlamalar baş gösterir, donmalar, takılmalar meydana gelir, siz de "bu telefon artık eskidi, bunu değiştirmeliyim" fikrine kapılırsınız ya. Tam olarak bu.

Başınıza geldi mi?

Kafanızdakileri yazsanıza biraz.

 
philips traş makinesi, belli bir süre geçtikten sonra eskimiş olsun olmasın bıçakların değişmesi gerektiği ile ilgili ikaz veriyor halbuki bunu ölçebileceği bir sistem yok üzerinde

servise götürüp ihtiyacın olmasa da yeni bıçaklar taktırıp makinanın hafızasını resetletmek için para vermek gerekiyor

edit: philips hq 7780 image.darty.com
  • freebird5406_2  (25.09.15 11:13:48 ~ 11:38:28) 
@freebird5406_2

harika bir örnek.
bunun gibi birkaç örneğe daha ihtiyacım var.
tıraş makinesinin tam modelini hatırlıyor musunuz?
  • straples  (25.09.15 11:15:37) 
Evet var böyle bir durum. Elektronikte degil bir çok üretim alaninda var. Kasıtlı eskitme diye nette arama yapabilirsin.
Kisa sürede orta kisimdan dagilmaya/yirtilmaya başlayan kot pantolonlarım aklima geldi.

  • 1adam  (25.09.15 11:17:30) 
@1adam

biliyorum, internette çok tatmin edici örnekler yok.
konuyla ilgili belgesel tarzında bir video hazırlayacağım da somut kaynak lazım.
bu arada kot örneği için teşekkürler.

başka arkadaşlardan da benzer örnekler bekliyorum.
  • straples  (25.09.15 11:21:24) 
konuyla ilgili bir belgesel var, orda bir yazici adi/markasi geciyor. icinde bir sayac varmis ve belirli bi teknikle sayac sifirlanabiliyormus. detaylari hatirlamiyorum maalesef.

teknik olmayan esyalara örnek olarak da ilk icad edildiklerinde ömürlük olan nesneler: ampul, ince corap vs.

(bkz: planned obsolescence)
  • pilav  (25.09.15 11:25:43) 
- Tam zamanini bilmiyorum ama cok uzun ömürlü ampullerin üretildigini fakat daha sonra üreticilerin anlasarak sadece kisa ömürlü ampulleri üretip sattiklarini biliyorum.

- Yada yazici tonerlerinin henüz %20 de iken, degistirilme uyarisi vermesi. Halbuki o %20 ile yüzlerce sayfa bastirilabilir.
  • VIPCH  (25.09.15 11:27:17) 
Cep telefonu bozulsun diye üretilmiyor. Her malzeme zamanla eskir içindeki elektronik devreler bin kere ısınıp soğursa tabii ki de yavaşlamalar olacak.


  • kelepir  (25.09.15 11:28:14) 
baska bir örnek:
www.youtube.com

  • pilav  (25.09.15 11:28:33) 
  • pilav  (25.09.15 11:31:02) 
Verdiginiz video linkleri icin cok tesekkurler fakat ben daha çok sizin şahit oldugunuz ornekleri merak ediyorum. Konu ile ilgili bilinen kaynaklari daha once inceledim.


  • straples  (25.09.15 11:40:06) 
hp laptop adaptörüm garantisi bittikten tam 5 gün sonra patladı.


  • dieselsingle2  (25.09.15 11:43:47) 
bu yönde algı da oluşturuldu. bir iki arıza yapınca "makineler zaten 10 yıllık üretiliyor artık" deyip yenileme planları yapıyoruz. çünkü kullanım klavuzunda ömrü şu kadardır diye belirtiyorlar. garanti süreleri meselesi de var. 2 yıl garanti veriyor istersen en fazla 7 yıl uzatabiliyorsun. ömür boyu garanti veren yok mesela :)

bir süre sonra bozulsun diye üretmek deyince ilk aklıma gelen dikiş makinelerim oluyor.
bende 1959 model annemden kalan bir dikiş makinesi var, ilaveten iki tane de yeni nesil makine var. üçü de aynı firmanın ürünleri.
annemin makinesi 1988 den beri bende, çoğu dikişlerimi onunla dikiyorum. şimdiye kadar hiç tamir görmedi, bir kere (deri )kayışını yeniledim o kadar. diğerlerinin dişlileri ikide birde çatlar, kırılır. her biri 30 lira servise getir götür, tamircinin parası filan her seferinde %100 tl gider. en son illallah geldi, tamir filan ettirmedim, öyle köşe yastığı gibi kaldılar bi kenarda. oh olsun onlara!

edit: yazmayı unutmuşum, sonradan üretilenlerin parçaları plastik, ilkinin parçaları metal.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (25.09.15 11:59:20 ~ 12:01:26) 
@hayat aklini konusacak bir filozof uret

Harika ornek! Teşekkürler. Iste bahsettigim sey tam olarak bu.
  • straples  (25.09.15 13:05:55) 
Kanada'da sanirim apple icin acilmis bir dava vardi. Kazanmislardi hatta. Tam istediginiz ornek somut kanitlariyla.


  • icim urperiyor  (25.09.15 13:14:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.