[]

Kurbani neden igneyle bayiltip kesmiyorlar?

Aci cekmesin hayvan? Islamiyete gore mutlaka bicakla bogazi mi kesilmeli?




 
dini usullere göre kesiliyor. bunun içinde de iğneyle, elektrikle ya da başka birşeyle bayıltmak yok.
bir de bayılınca kanı tamamen boşalmıyor diyorlardı.

  • sutlu nescafe  (24.09.15 23:05:50) 
evet, o şekilde. bir inek kendi kendine ölse de onun etini yiyemezsin


  • sayns  (24.09.15 23:10:28) 
verdikleri ilaç hücrelere de geçer.


  • devilred  (24.09.15 23:11:55) 
Igneyle oldurmeyeceksin ama. Yine kesilecek yani. Uyusturacak bir sey kullanilsa mesela? O da mi yasak?


  • stavro  (24.09.15 23:12:25) 
evet, yasak. boğazdan tek hamleyle kesiliyor ki hayvan da acı çekmesin, can havliyle etrafa saldırmasın.


  • sayns  (24.09.15 23:13:44) 
daha yeni araştırmıştım, diyanete göre kurban bayıltarak kesilebilir gençler yanlış bilgi vermeyelim, sadece kesilmeden önce ölmemesi lazım.
www.diyanet.gov.tr

Kurbanlık hayvanın elektrik veya narkoz şoku ile bayıltılarak kesilmesi caiz midir?

İster kurbanlık olsun ister etlik, hayvanın kesimi esnasında; hayvana fazla eziyet vermemek esastır. Bunun için (ölüm acısını azaltmak maksadıyla) kesim sırasında hayvanın elektrik veya narkoz vererek şok ile bayıltılması, bu hayvanın kurban olarak kabul edilmesine engel kusurlardan sayılmaz. Çünkü kurbana engel kusurlar; kesim sırasında meydana gelen arızalar olmayıp, hayvanda önceden mevcut olan kusurlardır. Bu itibarla (şok etkisiyle ölmeden önce hemen) canlı olarak kesilmek kaydıyla, kurbanlık hayvanın elektrik veya benzeri bir şeyle şoklanmasında dinen bir sakınca yoktur. Şayet hayvan, henüz kesilmeden, şokun etkisiyle ölürse; o, kurban olamayacağı gibi eti de yenmez.

idit: yapılmamasının nedeni bence hayvanın ölme ihtimali. risk almak istemiyorlar. ayrıca ekstra masraf da istemiyorlar.
  • peggy  (24.09.15 23:14:07 ~ 25.09.15 00:28:28) 
E neden yapmiyolar o zaman boyle, ben bunu merak ediyorum? Dini bir sikinti da yokmus.


  • stavro  (24.09.15 23:27:05) 
bir şeyinde bugunu bulmayın lan


  • eksimeksi  (24.09.15 23:29:07) 
@peggy, bu çok iyiymiş bilmiyordum.

türkiye'de etlerin niye zor piştiğini, lastik gibi olduğunu araştırıken kurban kesimi şeklinde kesilen hayvanların stres nedeniyle kasıldıklarını öğrenmiştim. demek dinen de hayvanları strese sokmadan kesmek mümkünmüş.

( strese sokmadan kesmek deyince kendimi şevkatli cani gibi hissettim .. )
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (24.09.15 23:30:11 ~ 23:38:23) 
Kim ne derse desin gelenek her zaman dine baskın gelir. Son içtihat ne bilmiyorum ama diyanet çıkıp "öldürmeden önce bayılıp öyle kesebilirsiniz" dese bile insanlar eski bildiğine devam eder.


  • doxanikee  (24.09.15 23:32:20) 
Masraf çıkarma kardeşim akşam akşam.

Allah Allah ya.
  • astronom olmak isteyen makina muhendisi  (24.09.15 23:54:56) 
ölürken çırpınması gerekiyor ki çırpındıkça o kan dışarı aksın. hatta bu yüzden tek ayak bağlanmaz kesilirken. zorlasın ki hepsi aksın dışarıya. bu yüzden bayıltırmıyor diye biliyorum. yoksa bayıltmanin bazı yöntemleri ıslama uygun. tamamen kanın akmasiniı beklememek icin olsa gerek..


  • enkotunik  (25.09.15 00:02:52) 
Lop lop et yerken dusunmuyorum ama durum feci kotuymus


  • Traveller  (25.09.15 01:21:16) 
avrupa da yapiliyor ki böyle, $ok veriyorlar hayvana


  • bonaparte  (25.09.15 01:23:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.