astronomi okuyanlar rahat yanitlayabilirler herhalde bunu. simdi yeri geliyor okuyoruz, yeri geliyor izliyoruz deniyor ki bir gezegenin, meteorun, yildizin kutlesi su kadardir, bu kadardir dünyanin kutlesinin 4 katidir, ayin kutlesinin 3'te biridir vs..merak ettigim su: bu amcamlar nasil biliyor bun
astronomi okuyanlar rahat yanitlayabilirler herhalde bunu. simdi yeri geliyor okuyoruz, yeri geliyor izliyoruz deniyor ki bir gezegenin, meteorun, yildizin kutlesi su kadardir, bu kadardir dünyanin kutlesinin 4 katidir, ayin kutlesinin 3'te biridir vs..
merak ettigim su: bu amcamlar nasil biliyor bunlarin kutlelerini? izlenen yontem ozellikle gaz gezegenler icin nedir? nasil yapilir? ne edilir?
simdiden tesekkürler.
0
bildiğim kadarıyla bir çok şey için ışığın yansımasından faydalanıyorlar. yansıyan ışığın gösterdiği farklılıklarla hangi maddeler ihtiva ettiğini anlıyorlar ve o maddenin özkütlesi, yoğunluğu vesaireyle hesaplıyorlar. özellikle gaz gezegenler falan için durum böyle diye biliyorum. ancak uzaktaki bir gezegenin iç yapısı ancak tahmin edilebileceği için oradaki durum tamamen tahmine dayalı oluyordur.
0
etrafında dönen bir cismin kütlesi biliniyorsa merkezdeki cismin de kütlesi hesaplanabilir.ve vica versa.
ama doğru, ışığa göre hesaplanıyordu benim bildiğin kadarı ile. zira zaten yıldızlar parlak olduğuiçin etrafındaki cisimler gözükmez.
0
her elementin ayrı bir ışık tayfı vardır.buna göre gelen ışık demetinin tayflara ayırıp akısını ölçüp hesaplıyor olabilirler. (valla salladım böyle mi yapıyorlar bilmiyorum ama bu yöntemi kütle analizinde kullanıyoruz )
0
bir astronom öğrencisi olarak şöyle açıklayabilirim :D
şimdi bahsedilen gök kütlesinin elementleri belli içerdiği maddeleri belli. O maddelerin de kütleleri belli. Peki nasıl belli oluyor ? "Işık tayfları" ile. Spektrum ve spektrometreler yardımıyla hangi elementten ne oranda var ne büyüklükte var anlaşılabiliyor. Gök kütlesinin hacmi de belli, e geriye sadece hesaplamak kalıyor. Daha 2 hafta önce bunla ilgili final sınavına girmiştim :D
0