[]

belçika ve almanyada yüksek lisans yapan var mı?

belçikada KU leuven, almanyada münih tekniğe başvurucam ocakta. bu ülkelerde uzun süre kalan, çalışan, okuyan vs. birileri varsa birkaç şey sormam gerek. özellikle master yapanlar tercihim:)

not: bi de şu an boğaziçinde hali hazırda yüksek yapıyorum. almanyaya gidip ekstra çaba harcamaya değer mi?


 
ben yüksek lisans yaptım ve 3 yıl okudum/yaşadım almanya'da ancak müzik bölümünde. sorularınız denklik ve yaşam hakkında olacaksa yardım edebilirim sadece.


  • herospower  (23.09.15 00:23:09) 
heros selam, ben elektrik elektronik mühendisliğinde yüksek yapmayı düşünüyorum. harçlar çok düşük ama yaşam ne akdar pahalı onu merak ettim. çok giderim olur mu? elimde biraz babamın verdiği para var. yetip yetmeyeceğini bilmiyorum. bir yl öğrencisi ne kada para harcar ayda?


  • spina scapula  (23.09.15 00:24:57) 
öncelikli sorun haliyle barınma. sizin başvurmayı düşündüğünüz münih teknik şöyle bir broşür hazırlamış öncelikle şunun linkini bir vereyim. bu almanya'da öğrencilerin oda/apartman dairesi veya yurt gibi belli başlı internet sitelerinin ve kurumların tüm adreslerini yazmışlar;

www.tum.de
  • herospower  (23.09.15 00:29:21) 
selam hali hazırda otomotiv yüksek yapıyorum. 2 senedir buradayım. thüringenin 35 bin nüfuslu bir şehrindeyim. eğer öküz gibi yaşamiyim arada iki yer göreyim diyorsan aylık 800 euro gidiyor burada. ancak münihte 800e yaşaman imkansız. arkadaşım münihte erasmus yaptı devletten aldığı para kadar babası gönderiyodu ki bu adamın tek lüksü bira o da lüksten sayılıyorsa tabi. almanyanın en pahalı şehirleri münih stuttgart vs vs. ona göre iyi düşün. belçikayı bilmem ancak almanya über sıkıcı bir ülke. 2 aya kalmaz bürokrasi işlerinden "skerim ben gidiyorum" çekme ihtimalin yüksek. henüz tam olarak bir işi tam anlamiyla bilene ve yapana rastlamadım. hep bir sorun çıkarıyorlar iş bilmezliklerinden ötürü. adres değiştirdim sigortaya bildirdim 35 yeri aradılar napiyoduk bu durumda diye. sistemden yeni adresi girip sana yeni çipli kart veriyolar. olay bu. onu da 3 hafta bekledim orda da grev varmış. bu da sana bir örnek olsun. elektrik elektronik diyorsan benim okuduğum üni bu alanda çok geniş imkanlara sahip iyi bir üniversite. özelden ilgilenirsen gönderebilirim adını.


  • KidLazer  (23.09.15 00:30:52) 
linktede göreceğiniz üzere barınma fiyatları sizin orada harcayacağınız paranın en büyük kalemi. 150€ 'dan başlıyor 500-600'lere kadar çıkıyor. ortalaması 250€ desek bu sadece barınma paranız olacak.


  • herospower  (23.09.15 00:31:34) 
öte yandan almanyanın her yeri için oda bulmak istiyorsan adres: wg-gesucht.de


  • KidLazer  (23.09.15 00:32:33) 
bi de şu an boğaziçinde hali hazırda yüksek yapıyorum. almanyaya gidip ekstra çaba harcamaya değer mi?


  • spina scapula  (23.09.15 00:34:25) 
ikinci kalem haliyle yeme/içme. ben leipzig'de yaşadım ve genelde tüm almanya'da olan en ucuz market zinciri aldi (ki tüm almanya'da var ve sadece adı değişebiliyor) oradan ayda ortalama 350 avro yemeğe harcıyordum. dışarda sadece döner, noodle veya pizza hamburger türevi yine ucuz fastfood yiyordum. 400 avro aslında son derece gerçekçi bir rakam ama dediğim gibi bu rakamı arttırmak veya azaltmak size kalmış. 250+400= 650 avro şimdilik sadece barınma ve yemeği halletik. buna ara sıra dışarı çıkıp gezme tozma, telefon parası, şehir içi ulaşım abonman kartı ve şimdiden ön göremeyeceğimiz rakamları eklersek kidlazer nikli arkadaşın dediği gibi 800 avro minimum yaşam için çok uygun.


  • herospower  (23.09.15 00:36:02) 
biraz erken olacak tabii daha başvuru falan yapmadan ama vize için almanya'da sana garantör olabilecek tanıdığın var mı? eğer yoksa 8 bin küsür euro'yu deutsche bank'a yatırman gerekecek. ona da hazırlıklı olman gerekiyor.


  • soso  (23.09.15 00:36:52 ~ 00:38:59) 
eğer dediğiniz gibi 800 euro civarıysa sınırdan yetiyor param 2 yıl için.


  • spina scapula  (23.09.15 00:37:20) 
soso, hesabımda babamın verdiği 60 bin lira var. master bitene kadar sadece bu parayı kullanıcam. umarım yeter.


  • spina scapula  (23.09.15 00:38:13 ~ 00:39:06) 
almanya'ya gidip ekstra çaba harcamak sizin hayatınızı çok değiştirecektir emin olun. sizin mesleğinizi bilemem ama benim için almanya'dan aldığım diploma hayatımı çok ciddi anlamda değiştirdi. çünkü o diplomayı alırken verdiğim emeklerin karşılığını alamayacağımdan korktuysam da doğru zamanda doğru yerde olmak ve biraz da şansın yaver gitmesiyle hayalinizdeki kariyer hedefine ulaşmanızda çok yardımcı olacaktır. her ne kadar boğaziçi şöyle güzel böyle iyi deseler de almanya'da bir üniversiteden diploma alabilmek sizi en kötü türkiye'ye dönseniz bir kaç basamak ileri taşıyacaktır.


  • herospower  (23.09.15 00:38:50) 
göstermek derken deutsche bank'a yatırıp bloke hesap açtırmaktan bahsediyordum pardon. yaklaşık 25 bin lira oraya gidecek o zaman. ayda 600 küsür euro çekiyorsun işte. 60 bin iyi rakam bence.


  • soso  (23.09.15 00:39:48 ~ 00:40:39) 
heros, almayada master sonrası işe girmek zor mu? şirketler sanırım alman olmayanlar için ekstra ücret ödüyorlar devlete. bunu kabul ediyorlar mı?


  • spina scapula  (23.09.15 00:40:35) 
soso, o kural eğer türkiye'de maaşlı bir işte devlet memuru vb. gibi çalışan birisinin size almanya'da, alman hükümetinin aylık minimum karşılaması gereken miktarı (benim zamanımda 580€ idi) vereceğini türkiye'den herhangi bir notere gidip yazılı onayını verirse 8.000 avro parayı göstermene gerek kalmıyor. teminat vermesi lazım ailenden birisinin sana. bunu o yolla aşabilirsin.

edit: ama evet bu süreçte ülkeye gitmeden bloke bir hesap açma olayı falan var ama kafana takma bunlar kolay şeyler. önemli olan senin okula kabul edilmen. ondan sonra türkiye'de ki alman konsolosluğu anandan emdiğin sütü burnundan getirebilir ancak almanya'ya kapağı attığın an işler çok kolay.
  • herospower  (23.09.15 00:41:07 ~ 00:42:31) 
ben bir öngörüde bulunacağım. almanya evet üni olarak cazip fiyata eğitim sunuyor ancak alternatiflere bakın derim, gerçekten sizi istediğiniz yere getirecek mi yani. yakın zamanda patlayacak almanya ben böyle düşünüyorum. ayrıca eğitim hocanın sınıfa gelip sunum yapmasından ibaret çoğunlukla. öte yandan öğrenciye "bok" muamelesi yapan da çok hoca gördüm (almanca okuduğum için sınıfım alman dolu, yabancıya karşı bir tutum değil yani)

aklım olsa ben biraz sıkar ingiltereye falan giderdim eğitim için ama geçti artık.

edit:
herosun da dediği gibi 2 yol var. biri sperrkonto denen bloke hesap. 8k'yı gömüyorsun her ay 650 çekebiliyorsun. ikincisi de sana birinin sponsor olması. ilk yıl parayı gömebilirsin ancak hemen gidip başka bankadan bir normal hesap açıp bidahaki seneki paranı da buraya koyabilirsin. vize işlemi sırasında ikinci yıl sperrkontomu diye bakılmıyor. ben tr'deki vize işlerinde zorluk çekmedim bu arada şansa biraz belki de.
  • KidLazer  (23.09.15 00:42:57 ~ 00:45:29) 
herospower, türkiye'den kesinlikle garantör kabul etmiyorlar. eskiden daha da gevşekti konsolosluk ama şu son dönemde hiç kim ne iş yapıyor, neyin nesidir diye bakmadan direkt "almanya'dan garantör ya da bloke hesap işini halledip geri gelin" diyorlar. vize görüşmesi başlamadan bitiyor yani, öyle diyeyim :)

neyse zaten o konuda spina scapula'dan yana sıkıntı yok gibi gözüküyor.
  • soso  (23.09.15 00:44:33 ~ 00:45:30) 
almanya'da işe girmeyi maalesef kendi mesleğimden örnek verebilirim. mesela benim mesleğim müzisyenlik orada konservatuvarda okudum ve bir kere ekstralara gidiyor ve para kazanıyordum. ayrıca alman orkestralarının sınavlarına girebiliyordum çünkü orada çoğu işte ki eminim senin işinde buna dahil öğrenci kadroları var. yani adamların sistemleri zaten seni bir işe koymak için okulun bitmesini beklemiyor. her pozisyondan insana ihtiyaçları olabiliyor. zaten kesinlikle okumaya gidersen eğer ilk 6 ay sistemi haliyle ülkeyi anlamaya çalış. en fazla 1 sene adaptasyon sorununu atlat. ardından iş olanakları için ki bu her dilde staj olarak geçer, kimisi paralı kimisi parasız, müzisyenlikte paralıydı mesela normal maaşa göre çok az alıyorsun ama zaten çalışma süremde yarısı idi. sırf 800 avro oradan geliyordu. bu benim ailemden para almıyor olmam demekti. yani öğrenciyken çalışabiliyorsun. bırak okulu bitirdikten sonrasını :))


  • herospower  (23.09.15 00:45:55) 
abi nası staj buldunuz vs yaptınız :S kız arkadaşım media okuyor 1 sene staj aradı para vermeyin gelip çalışayım dedi sırf almancası yok diye ülke genelindeki yüzlerce başvurudan red aldı. ortalaması 1.4 ingilizcesi advanced. burada Hiwi denen işlerden bulabilirsin üni bünyesinde branşınla ilgili. müzisyenlikte belki daha kolay ancak dışarda para kazanmak kolay değil abi ben şahsen buna inanmıyorum. hele ki son kanundan sonra staj vs iyice zorlaştı artık para ödemek zorundalar stajere kimse yanaşmıyor o yüzden.


  • KidLazer  (23.09.15 00:49:16) 
kidlazer,malesef o kadar para yok. ingiltere hem yaşam hem okul harcı olarak amaerikadan aşağı kalır değil. ingiltereye gidebilecek durumda olsam direk amerikaya giderim öyle diyim.


  • spina scapula  (23.09.15 00:50:27) 
soso, çok üzüldüm bunu duyduğuma. ben giderken annem (öğretmendir kendisi) noterden her ay 580 avro göndereceğine dair teminat vermişti hatta götürmediğim belge kalmamıştı :) buna rağmen evet birde bloke hesap açtırıp biraz para atıp öyle onay vermişlerdi. demek iyice sıkıya bağladılar işi. hem çalışacak insana bu kadar ihtiyaç duyup hemde böyle naza koşmak çok komik.

kidlazer, almanya'nın patlaması çok ama çok zor. sadece kemer sıkarlar o kadar. benim gittiğim sene 2006 yılı mı neydi, deutsche bank güya tarihindeki en büyük zararı açıklamıştı üzerinden geçti 9 yıl halen ayaktalar.

benim görüşüme göre almanya eğitim alınabilecek en iyi ülkelerden birisi. eğer işinizde iyi iseniz, iyi almanca konuşabiliyorsanız kalmamanız için hiçbir sebep yok. çünkü dışardan söylenen o ırkçı tavırlar işinizi iyi yaptığınız anda balon gibi patlayan bir şey. sosyal hayattaki ırkçılığa ise yapabileceğiniz hiçbir şey yok. bu artık türkiye'de de hissediliyor biliyorsunuz. kaldı milyonlarca yabancının yaşadığı almanya. sırf türkler yok, ruslar asyalılar. hatta emin olun ruslara ve asyalılara karşı daha büyük ırkçılık var.
  • herospower  (23.09.15 00:51:21) 
amerika benim de hayalim ancak ingiltere yine hesaplı kalıyor.

heros
ben artık pek o kadar emin değilim. sırf almanyaya alınacak mülteci rakamının 1 milyon olacağı konuşuluyor. bu ucuz işçi gücü demek. almanya zaten kalifiye yeni mühendis ve elemanlarını elinde tutamıyor çoğu kaçıyor. öğrencilerin çoğu da devlet destek sağladığı için paso okuyor doktoraya kadar. çoğu sırf okuma derdinde çalışmaktan kaçmak için. genç işçi gücü seviyesi iyice azaldı, ırkçılık tırmanıyor naziler yakında cozutur(kabaca yazıyorum bunları, ardında sağlam fikirlerim mevcut).öte yandan VW'nin yaptığı manipülasyon hafife alınacak gibi değil. "ne olacak canım tek firmayla ülke ekonomisi mi sarsılırmış" demeyin VW şimdiden %20 değer kaybetti bu yan sanayisindeki en vasıfsız elemana kadar yansıyacak. o yüzden diyorum ki siz ayda 3K € para alıp hala daha çok para vereceksin diyen ve grene gidip milyonlarca kişiyi mağdur eden DB makinistleriyle dolu bu ülkeye pek bel bağlamayın derim ben.
  • KidLazer  (23.09.15 00:58:44 ~ 00:59:13) 
KidLazer, yok müzisyende olsan o iş kolay değil. dediğim gibi maalesef müzikten örnek verebiliyorum. şimdi oradaki orkestralarda "subtitut" denen bir kadro cinsi var. özellikle üniversite veya üstü öğrenciler için sınav açıyorlar. başvuruyorsunuz kabul edilirseniz gidip sınavda çalıyorsunuz onlarda sizi kabul ederlerse 1 senelik kontrat yapıyorlar. buna göre aylık atıyorum orkestra 300 saat çalışıyorsa siz 150 saat çalışabiliyorsunuz, orkestra üyeleri atıyorum 2000-3000 avro alsa dahi bana o dönem kurallar gereği 800 avro ödeme yapıyorlardı. bu sözleşme ile beraber almanya'dan çalışma izni bile alıyorsunuz. yani öğrenci vizenize birde çalışma vizesi ekleniyor. bu rakamlar 2009 rakamlarıdır onu belirteyim. sistem halen devam etmekte.


  • herospower  (23.09.15 00:58:59) 
ayrıca bu okul seçme mevzusunda sizin yapmak istediğiniz meslekte hangi ülkeler hangi üniversiteler dünyada söz sahibi bunu belirlemek çok önemli. sırf gitmiş olmak için gitmek saçma. mesela klasik müzikte bile ayrılıyor bu işler. yaylılarda almanya nefeslilerde fransa-amerika lider ülkeler. burada alacağınız eğitimler sizi eninde sonunda bir yere getiriyor. çünkü tüm dünya biliyor ki bu işte bu okullardan alınan diploma en önemlileri. sizde seçim yaparken buna göre yol seçmelisiniz. yaşamayı seçeceğiniz ülkede en fazla 3 yıl kalacaksınız mesela okul bitince istediğiniz yere gidersiniz bu yüzden ülke batıyormuş çıkıyormuş pek sizi alakadar eden şeyler değil okurken. mesela türkiye'ye okumaya gelen adam var artık. onlarında var bir planı kimse demiyor mu terördü şuydu buydu ama işte okuduktan sonra dönüyor ülkesine.


  • herospower  (23.09.15 01:03:47) 
Tum yazilanlari okuyamadim fakat Turkiye'den garantorluk kabul ediliyor daha yeni kardesime garantor oldum, Turkiye'de calisiyorum. Bankada para falan gostermedik.


  • mysql34  (23.09.15 02:28:17) 
mysql34, kardeşin erasmus için mi başvurdu? çünkü diğer türlü imkanı yok hani. türkiye'de garantör olabilecek tüm şartları fazlasıyla yerine getirmeyi bırak, birçok alman şirketten referans yazısı dahi sunmuştuk. kesinlikle kabul etmiyoruz dediler. başkalarını da aynı şekilde geri çevirdiklerini biliyorum. sizinki epey bir şans olmuş anlaşılan, ilginç.


  • soso  (23.09.15 12:11:54 ~ 12:13:18) 
Almanyada bilgisayar bilimleri yüksek lisansimi 4 yil önce tamamladim, ve yaklasik 3 yildir da almanyada calisiyorum. Daha önceden türkiyede de calistim ve okudum. bu nedenle karsilastirmali olarak bakarsam;

Masraf: Almanyada bir ögrenci minimum 500 euro ile yasayabilir, ideal olan 700 euro dur. Bunu almanyanin büyük sehirlerinden biri olan Frankfurt icin söylüyorum. münih icin bu rakamlarin üzerine 100 euro ekleyin, cünkü münih almanyanin en pahali sehridir. Eski dogu alman sehirleri (Leipzig vs.) gibi sehirlerde bu rakamlardan 100 euro cikarabilirsiniz. Minimum rakam ile kirani ödersin, sadece evde yemek yiyebilirsin, cok fazla sosyal aktiviteye gidemezsin (belki haftada 1 gün birseyeler icmeye felan ancak), ekstra masraflar icin ekstra gelir gerekli (mesela türkiyeye ucak bileti almak icin vs.). Bu rakamin icinden 200-300 gibi kira/yurt ödersin. 50 saglik sigortasi ödersin. 150 de yemek vs.

Egitim: Egitimi gercekten kaliteli, zor ve disiplinlidir. Ama tabi bunda da hoca faktörü önemli. Her ne kadar istisnalar olsada genelde gözlemim hocalar daha adaletli, bununla beraber disiplinli ve acimasiz. Yani bu ögrenci okulu uzatacak kiyak geceyim demez. Cünkü tüm alman ögrencilerin egitim masrafi devlet tarafindan karsilandigi icin tükiyedeki gibi annesine babasina yazik, biraz hafifleteyim sinavlari gibi bir degerlendirme yoktur. Yani belli bir standart vardir. Münih teknik almanyanin en iyi üniversitelerinden biri o nedenle zor oldugunu ama egitiminin cok kaliteli oldugunu düsünüyorum.

Calisma: Almanya avrupanin calismak icin en iyi ülkelerinden biri. Elektrik-elktronik konusunda ise avrupanin is olanagi en yüksek ülkesi. Almanyadan alinan yüksek lisans diplomasi avrupa birligi "blue-card" (abd deki green card benzeri) almak icin avantaj sagliyor. 35.000 euro üzeri yillik brüt maas veren bir is buldugunda (ki cok zor degil) "tüm avrupa birligi" ülkelerinde gecerli calisma ve oturma izni sahibi olunuyor. Ayrica almanyada 2 yil calistiktan sonra almanyada ömür boyu oturum alma hakkina sahip olunabiliyor. Tüm bu haklar yasal mevzuattan (calisma izni, oturma izni) muaf olmayi, türkiyede is basvurusu yapar gibi ise basvurup calismayi sagliyor. zaten avrupada cok iyi maasla is bulmak zor degil (özellikle bilgisayar, elektrik-elektronik, makine) gibi mühendislik alanlarinda, asil zor olan calisma iznini almak. Münih teknik master mezunu bir kisinin elektrik/elektronik alaninda alacagi minimum brüt maas 50.000euro, ortalama ise 75.000 euro olacaktir.(almanca bilgisi bu rakami arttirabilecek en önemli faktör). 75.000 euro da aylik net 3750-4400 gibi (evlilik, cocuk gibi duruma göre degsen net hesabina göre) bir maasa denk gelir. Türkiyede de eminim cok yüksem maas alan mühendisler var, almanyada da var, bu maas degerldirmem ortalamam bir mühendise göre. En önemlisi de devlet güvencesi altinda iyi bir kontrat sunar ki isveren kafasina göre isten cikartamaz, böylece kafa rahat olur.

Yani bunlarin yanina almanyanin sosyal avantajlarini da katarsan bence mutlaka ekstra caba harcamaya deger.
  • emrahday  (23.09.15 12:40:41 ~ 12:44:34) 
emrah

sigorta aylık 90 euro oldu abi 50 4 sene öncekinin rakamı olsa gerek
  • KidLazer  (23.09.15 13:51:01) 
boğaziçini bırakıp tum'a gidilir mi gibi bir endişe seziyorum. boğaziçi tum'un yanında üniversite değil. tum dünyanın en iyi üniversitelerinden biri, boun'ü kimse sallamaz tum'yun yanında, o yüzden kesinlikle git. ha sıkıcıdır, bürokrasi boldur orası doğru. eğer amacın eğlenmekse zaten barcelona'ya falan git yani. ama gerçekten akademik veya biznıs fark etmez bi kariyer planlıyorsan tum efsane bir tercih olacaktır. münih'e yakın bi bölgede erasmus yaptım, stuttgart'ta da staj yaptım 5 ay, orada edindiğim izlenim bu şekilde.

tek sorun barınma. münih'te herkes fellik fellik ev arıyor. belki garching kampüsünde falan olursun, daha rahat olur. bence bölümünü bi araştır, neredesin ona bak, ona göre ilerle. ama dediğim gibi, amacın eğlence falansa hiç gelme yani.
  • roket adam  (23.09.15 17:12:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.