[]

hamile kadinin isten cikarilmasi

Az once yakin bir arkadasim bugun isten cikarildigini soyledi,gerekceleri hamile olmasi.

Hukuken haklari nelerdir?
Sirket tazminat vericek ama bu hic adil degil bana gore ve mutlaka yapilmasi gereken bir sey vardir diye dusunuyorum.

Bu arada bir avukatla konusmus sadece ise iade davasi acabilirsin demis,arkadasimda cikis kagitlarini imzalamamis.

Yani kisacasi yapilabilcek bir sey var mi?

 
Gebelik iznini ve süt izinlerini vermek şirkete yük olduğu için şimdiden işten çıkarıyorlar. İşten çıkardığı için ödemesi gereken tazminatı öderlerse yapacak bir şeyiniz olmaz. Sonuçta o şirket hiçbir zaman hiç kimseyi çalıştırmak zorunda değil. Çalıştırdığı kişilerin maaşlarını ve sigortalarını ödemek, kovarsa da tazminatını vermek zorunda. Bunları yaptığı zaman başka hak talebiniz olamaz.


  • grgn  (22.09.15 21:11:39) 
bir kapitalizm manyaklığını daha öğrenmiş oldum sizin vesilenizle.teşekkürler.bu arada geçmiş olsun.


  • darksdantes  (22.09.15 21:18:30) 
gürgen arkadaşın dediği gibi kanunen haklarını falan verdilerse hiç bir şey yapamaz. ama hani işe girerken hamile misin? diye sorsalardı veya test falan isteselerdi o zaman sikertirdi. iade davası açması için şu şartlar lazım; örneğin arkadaşın orada muhasebeci ki büyük ihtimal öyledir. neyse onu işten çıkarıp, muhasebeci eleman arıyorum diye herhangi bir ilan verirse arkadaşın da bunu tespit ederse o zaman dava açsa para falan alır. işe iadesini ister. ama aksi halde bir şey yapamaz. yoksa her işten çıkarılan işe iade davası açar. arkadaşınıza geçmiş olsun. umarım sağlıklı bir oğlu olur. adını oliver koysunlar.


  • seyduna6687  (22.09.15 21:47:06) 
Dava açsın, sonuna kadar çatır çatır o iadeyi ve dahi dava parasını alsın.

şerefsiz işverenlerden gına geldi.
  • anonymice  (22.09.15 21:48:07 ~ 21:50:17) 
Arkadasim ise girerken hamile degildi.bilgisayar muhendisi ve cok memnun olduklari bir calisan.patron bunu ustune basa basa soylemis ama acik acikta artik hamilesin isime yaramazsin izinlerinle ugrasamam demis.

Bu onur kirici olaydan sonra zaten yapilabilcek bir sey var mi diye merak ettim.
  • brnbrs  (22.09.15 21:53:51) 
şerefsizler, sinirlendim şimdi.


  • allezz  (22.09.15 22:04:18) 
"İşyerinde cinsiyet,ırk,mezhep vs. gibi ayrımcılık nedeniyle işinize son verilmişse KÖTÜNİYET TAZMİNATI DAVASI açabilirsiniz." denmiş şurada;

www.tevratduran.com

burada da uygulaması var davanın;

www.alomaliye.com
  • devilred  (22.09.15 22:17:43) 
işveren bütün haklarını verdiyse dava açılamaz diye bir şey kesinlikle yok. çatır çatır açılabilir ve kazanılabilir o dava.


  • devilred  (22.09.15 22:23:04) 
Mobil oldugum icin editleyemiyorum.

Calisma saatlerini isler yetismesi adi altinda cogaltmislardi.
Yani pazar dahil gunde 12 saatten fazla calisiyorlardi,burdanda bi dava acma hakki olur gibime geliyor.
  • brnbrs  (22.09.15 22:32:00) 
fazla mesai ücreti alıyor muymuş? almıyorsa oradan yürür gider zaten. alıyorsa bile;

"Ortak Hükümler:
1.)Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir.
2.) Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz.
3.)Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır."

buradan alır yürür. her şekilde yürür yani.

kaynak: www.alitezel.com
  • devilred  (22.09.15 22:37:11) 
Bildigim kadariyla mesai ucreti odemiyordu sirket.


  • brnbrs  (22.09.15 22:42:09) 
işveren bunları gözden çıkarmamıştır. işveren, hamile kadının susup kalacağını sanmıştır.


  • devilred  (22.09.15 22:42:33) 
valla benim hamile arkdaşımı da çıkardılar kadın dava açtı, o sırada tabi doğum oldu işe iade de oldu, şirket gel buyur çalış o zaman dedi :)
ve fakat ama doğum sonrası izni "8" hafta işyeri ile evi arası 1.5 saat, 8 haftalık bebeği bırakıp sabah 6.5'ta işe gelmek için çıkamayacağını işveren de biliyordu kendi de -işveren zaten buna güveniyordu, sonuçta bıraktı işi.
işe iadesini %100 alır ama 8 hafta sonra nasıl işe gider onu bilemem. size göre adil değil bana göre de güzel değil ama bu şirketin sorunu değil bunu düzenlemesi gereken sevgili devletimiz.
fazla mesaiyi vermiyorlarsa o ayrı bir konu onu ayrıca dava konusu eder, onu da alır kanıtlarsa
  • niye ama  (22.09.15 23:34:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.