[]

Hırsızlık vakası ve hırsıza karşı alınabilecek önlemler

bugün başımdan tatsız bir olay geçti. iki gündür uyumuyordum. öğlen 13:30 gibi uyumak için yatağa girdim. yaklaşık bir saat sonra neden bilinmez uyandım yine neden bilinmez başımı çevirip oda kapısına doğru baktım ki koridordan geçip giden bir adam gördüm. o sersemlikli "kim o" falan diye bağırdım ve kalktım hemen lakin adam çoktan kaçıp gitmişti. kapının kilidi kırılmış, annemin içinde değersiz kolye incik boncuklarının olduğu çantaları kurcalanmış ama neyse ki her hangi bir şey çalınmamış. uykusuz olduğumdan sanırım kilidin kırılma sesini falan hiç duymadım. tabi olayın şoku, verdiği sersemliğin geçmesi zor oluyor. yani düşününce 30 saniye evvel uyanıp da adamın sesini duyarak yanına gitsem belki şu an hayatta bile olamayacaktım. neyse edebiyatı bırakıp sadede gelecek olursam kapı için ne tür kilitker önerirsiniz? parmak izi okuyuculu kilitler varmış bunlar nasıldır, güvenilir midir, kullanan var mı? alarm taktırmayı falan geçirdim ilk olarak. çıkan gürültü ve ses hem komşuları uyarır, hem de hırsızın paniğe kapılmasına sebep olur diye düşünüyorum. ayrıca kapının kilidini değiştirmeye gelen anahtarcıyla biraz konuştuktan sonra anladım ki o taktığımız kilitlerin tek işlevi bizim eve girip çıkmamız. her şekilde şerefsizler giriyorlar. tavsiyelerde marka model önerilerinizi ve kişisel deneyimlerinizi de bekliyorum. sağolun şimdiden.




 
öncelikle geçmiş olsun.
yakın zamanda benzer telaşları yaşadığım için bir sürü bilgi topladım.
öncelikle kapı çelik de olsa, ekstra kilit de taksanız her türlü açıyorlar. ben de bizzat çilingirden öğrendim.
iki çözüm var;
1. kale kilidin (teknik adını tam bilmiyorum) orijinal anahtar dışında herhangi bir şey yuvaya girdiğinde içerden (kilit yuvasından)kendini parçalayan mekanizmalı bir kapısı var. yani kilit yuvasındaki küçük küçük parçalar kendiliğinden dağılıveriyor. dolayısıyla anahtarı olmayan herhangi biri kapıyı asla açamıyor.
fiyatı biraz yüksek;ayrıca böyle bir durumda kilidi vs değiştirmeniz de gerekiyor sanırım ama tabiiki herşeye değer.

2. kapının arkasına "hipotenüs" yapacak şekilde bir kalas koymanız. uzun olmasına gerek yok. zeminle kapı arasına yarım metrelik biraz bir kalası yerleştirin. espri yapmıyorum. eğer kapının yakınında vestiyer, kolon gibi kalasın ucunu tam denk getirecek birşey varsa süper olur.yani uçları tam otumalı hiç boşluk kalmamalı. uygun ölçülerde kestirirsiniz zaten. basit momonet mantığı. kapıyı lazerle ya da testereyle kesmedikleri müddetçe dışarıdan asla açılamaz.
  • jimjim  (21.09.15 21:20:03) 
alarm tek çare. evime 3 kere hırsız girdi ve artık kameralar, lensler, laptop vs. nerede yerini biliyor sanırım ki en son sadece 20 dk evde olmadığımda gelip ne var ne yok götürmüştü. üst katta olmama rağmen parmaklık yapıldı tüm camlara ama onları bile kesmiş bu 20 dk içinde! şimdi ev telefonuna bağlı alarm var. evin içinde herhangi bir hareket olduğunda ya da pencere, kapı açıldığında beni ve isteğim 5 kişiyi daha arayarak haber veriyor. telefonla polisi yönlendirmek size kalmış. (her ay fatura ödemekten daha mantıklı) 2. gidriğinde kapının kilidi bozarak girmişti. kapıyı yeniledik. 17 noktadan kilitleniyor, 3 ayrı kilit var. kapı kapandığında sadece açılan kısım değil menteşe yönünde de sabitleyici dişler var ancak kapıyı yapanlar hiçbir hırsız için garantili kilit ve kapı olmadığını söylemişti.

ayrıca sürgüyü de böyle açıyorlar www.youtube.com
  • madarch  (21.09.15 21:36:52) 
@acemi kapı çengeli bozulmuştu, bugün yeniden taktırdım. ama madarch ın paylaştığı video da zaten nasıl açtıklarını gösteriyor. www.youtube.com

belki çengel yerine sürgü biraz daha etkili olabilir.

@lorne malvo kapı zaten çelikti. kapının malzemesinin bir önemi yok açıkçası.

@jimjim dediğin kilidi araştıracağım. şimdilik kapının arkasına dediğine benzer bir destek yaptım ama ev annemin malum kendisinde anne titizliği var bu tip bir çözüme yanaşacağını sanmıyorum :) zaten benim asıl derdim de annem. ben evde yokken böyle bir şeyin olmasına engel olmak asıl amacım.

@Brk37 @madarch evet alarm ilk etapta gürültü ve caydırıcılık için en iyi seçenekler arasında. bayramdan sonra kapıyı komple yenilemeyi düşünüyoruz üzerine artık jimjim in ve senin bahsini ettiğin kilit çeşitlerini araştırarak bir şey uyduracağım.

yine de dostlar eğer kullanıp memnun kaldığınız kilit ve alarm markası varsa paylaşırsanız çok mutlu olurum. çünkü dandik alarmlar durduk yere evde kimse olmasa dahi çalarak sorun çıkartıyormuş. internetten araştırıyorum yine ama son kullanıcı yorumları ve deneyimleri benim için daha değerli.

ülkede resmen şans eseri yaşıyoruz umarım kimsenin başına gelmez böyle bir şey.
  • dante  (21.09.15 22:43:20) 
@acemi teşekkür ederim. bir de şuna benzer bir şey buldum larm vs ye ek olarak. bana mantıklı geldi ama bilmiyorum artık, iyice araştırmam lazım artılarını eksilerini.

www.youtube.com
  • dante  (22.09.15 11:06:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.