[]

çocuğa (3 yaş) şurup içiremiyoruz vol.2

evet ne yapıp ne ettiysek oğlan şurup içmediği için boğazındaki öksürük ve burun tıkanıklığı orta kulağa yürümüş ve orta kulak iltihabı oluşmuş (kbb doktoru dedi bunu). doktor antibiyotik şurup (augmentin 400) ve bir tane de üst solunum yolları enfeksiyonu için şurup (peditus) yazdı. ama ulan yine içiremiyoruz. burada daha önce sormuştum (git: 982313). söylenenlerin hepsini yaptım. içmezsen geçen geceki gibi kulağın ağrır şeklinde neden sonuç ilişkisine vurdum olmadı. oyunla (kim daha hızlı içecek oyunu), drama ile (boş ilaç kaşığı ve boş enjektörle bak böyle yapıcaz, sen bana içir, mmh nefis, ben de sana içiriyim nefis di mi mmh) içirmeye çalıştım, hatta enjektörü doldurdum verdim eline hadi sen bana içir diye, bastı ağzıma ben içtim şurubu, şimdi sıra bende, ben de sana içireyim dedim. yok arkadaş içmiyor. meyve suyuna kattım, çikolatalı süte kattım, aystii aystii diye kıvranırken en sevdiği hazır içecek olan ice tea'ye kattım, damağına kurban olduğumun vedat milor kılıklı gurmesi ilaç kattığım ice tea'den bir yudum alıp öğk dedi bıraktı. lan nasıl anladın eşşek sıpası. bir bardak ice tea'deki ilacı anlayan bebeye artık ekmeğe emdirip vermedim. anlamaması mümkün değil.

yolu yok içmiyor. hap desen hiç yutmaz, şurubu da içmeyecek belli. gidip doktora iğne mi yazdırayım ne yapayım yahu? orta kulak iltihabı ilerlemeden nasıl geçer ilaç içmezse?


 
igne yazdir akli basina gelsin, ilac icmezsen aha boyle igne yersin de korkut biraz.


  • chaotic good  (21.09.15 00:38:15) 
Tadı iğrenç olabilir mi? Çocuklar için tadının iyi olması önemli. Kötüyse değiştirebilir. Olmazsa ben dişinin arkasından basardım. Ha antibiyotik neyse de ötekinin iğnesinin kullanıldığını görmedim.


  • Lim5  (21.09.15 00:39:42) 
bakmıyor ki tadına. peşin hükümlü. tadı iğrenç olduğu için değil, sırf ilaç olduğunu anladığı için öğk diyor. öteki şurup peditus. bana da içirdi işte oyunla içireyim derken, portakallı şekerli gibi bir tadı var, güzel de kokuyor.

öteki şurup önemli değil, o semptomatik tedavi için, o şart değil de sırf antibiyotiği alsa razıyım. orta kulak iltihabı ilerlemesin.
  • kibritsuyu  (21.09.15 00:43:08 ~ 00:54:27) 
her yolu denemişsiniz, çocuk bu kadar uğraştırıyosa bence tek çözüm: biri çocuğu tutup burnunu sıkacak çocuk nefes almak için ağzını açınca da şurup ağza verilip sıkıca kapanacak. bunların hepsi 5 saniyede olup bitecek.

evet çocuklarımıza yetişkin birer bireylermiş gibi saygı ve sevgiyle yaklaşmalıyız ama bu kadar da şımarıklığa da pes. kendisi için neyin iyi ve doğru olduğunu ayırt edecek yaşa gelene kadar ana babasının sözünü dinlemek zorunda.
  • littlejack  (21.09.15 00:44:37) 
onu da yaptık en sonunda, boğazına kaçtı, köhö köhö perişan oldu çocuk. iyice nefret ettirdik el birliği ile. şımarık bi çocuk değildir aslında. söz dinleri denileni yapar ama ilaca bi inat etti anlamadım.

geçen sene bu zamanlar (kurban bayramı idi) sokakta düşüp alnını çizdiğinde de doktor enfeksiyon önlemi olarak aynı antibiyotiği verdi. yani şu ankinden çok daha bilinçsiz değildi, ben o entibiyotiği tek başıma, kucağıma yatırıp enjektör ile sakince içirirdim. o zamandır da ilaç kullanmadı, bir senede ilaca dair nasıl bir bilinçlenme yaşadıysa doğrudan nefret etmiş. nasıl oldu anlamadım.
  • kibritsuyu  (21.09.15 00:47:05 ~ 00:53:51) 
anne terliği ile tanismamis ondandir :)


  • helenart  (21.09.15 00:52:14) 
benim kızda da aynısını yaşamıştım, son çare burnunu sıkarak vermiştim. ilk seferinde boğazına kaçırdı gibi oldu sonrakilerde olmadı. bir iki seferden sonra bizdeki kararlı tutumu anladı sanırım, baktı kurtuluş yok itiraz etmeden içti. ritüeller oldu biraz, suyunu hazır bir elinde bekletmece, tatlı bişeyler hazır etmece gibi. tadı mı kokusu mu artık neyse bir şeyinden rahatsız oluyorlar.

kıssadan hisse; yılmak yok mücadeleye devam.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (21.09.15 01:10:24) 
şimdi antibiyotiği şişe bitene kadar diye verdiği için ve ara vermemeiz de gerektiği için onu ziyan etme şansım yok. zaten toz halinde ve suyla karıştırılığ hazırlanıyor ve hazırlandıktan sonra 7-8 gün ömrü var. o yüzden onu daha hazırlamadım bile. peditus'u 5 gün kullan dedi, onu ziyan edip duruyoruz. bi ben içiyom, bi süte kat, bi ice tea'ye kat, bi ağzına zorla ver tükürsün, şişe yarılanacak neredeyse daha içemedi. 5 güne yetişmezse bile bi şişe daha alırım. o yüzden önce peditus ile alıştırma yapıp, içmeye karar verdikten sonra antibiyotiği de hazırlayıp vermeyi düşünüyoruz.

yarın sabah bi kez daha zorlayalım bakalım. öncekilerde burnunu tıkamamıştık. bu sefer annesi de kabul ederse iyice gaddarlaşıp burnunu da sıkalım bakalım. dedğiniz gibi olursa antibiyotiği de hazırlar başlarız.
  • kibritsuyu  (21.09.15 01:25:42) 
Sokakta düşüyor ve alnı çizildi diye antibiyotik kullanıyorsunuz.
Silme duyuruyu sabah sorayım hatuna

  • Frederick Co  (21.09.15 01:43:50) 
arkadas subat dogumlu mu?

acken daha kolay kandirilir.
  • e haliyle  (21.09.15 01:50:47) 
daya gitsin, oho oho yapip acindiriyor kendisini hayat ablanin da dedigi gibi.
sagligi icin icmek zorunda.
sizi de maymun etmis karsisinda.
o yasta ben babama ilacimi icmicem diycem ha! piii...
  • chaotic good  (21.09.15 02:02:17) 
doktor (ki kendisi pediatri profesörü) "gözüne yakın bir yara, mikrop kapma ihtimali var ve mikrop kaparsa göz sinirlerini etkileyebilir, tedbirimizi alalım" diyip antibiyotik verince ister istemez kullanıyor insan. kafamıza göre kullanmıyoruz.

şubat doğumlu değil, temmuz doğumlu, alakası varsa aslan burcu. lakin şurubu tok karnına içmesi gerekli olduğunu söyledi doktor.

bugüne kadar doktora danışmadan hiç ilaç vermedik. sadece calpol ve dolven, onu da zaten daha ilk muayenede söyledi, evinizde bulunsun, ateşi çıkarsa şu aralıklarla verebilirsiniz diye. sadece bunlara mahsus olmak üzere ateşi çıktığında her sefer sormuyoruz o yüzden.
  • kibritsuyu  (21.09.15 02:04:30) 
çocuğa aysti vermeyin o zaman. normalde de vermeyin zaten ama aysti verecekseniz bari yoksunluk krizine girmesini bekleyin, karşısında aysti içipp ona vermeyin, kıvransın. aystiyi karşısında döke saça için, tasa doldurup tastan da yere dökün falan. salya sümük olup aysti istediğinde "şurup içmezsen aysti yok" deyin. şurubu içerse aysti maysti de vermeyin. bu devirde babasın güvenmemesi gerektiğini de öğrensin bu vesileyle (bkz: fırsat eğitimi)
cdn.newadnetwork.com

  • kargn  (21.09.15 02:08:59) 
burnunu sıkıp içirin, ilacı içirdikten sonra da topitop falan verin ağzındaki tat geçsin. peditus, dolven neysede antibiyotik içince ben tadından miğdem bulanır kusardım, birde suyla karıştırıldığı için böyle içinde küçük küçük kum tanesi gibi topaklar olurdu. tadı ağzıma geldi içim kalktı.


  • kuzey li  (21.09.15 02:10:28) 
@chaotic good +1

otorite boşluğu var ve çocuk bunu kullanıyor. şevkat elbet gösterilmeli ve 'birey'lermiş gibi davranılmalı ancak bunu dirayetsizlikle karıştırılmamalı. çocuğun karşısında otoritenin siz olduğunu bilmeli ama şu anda ipler çocuğun elinde ve @chaotic good'un da dediği gibi sizi maymuna çevirmiş.

burnunu tutup ağzını açtığında ilacı yollamak ya da yanaklarından bastırıp ağzını açmasını sağlayıp kaşığı sokmak gibi yöntemleri uygulayabilirsin.
  • air  (21.09.15 02:11:01 ~ 02:16:31) 
Garip gelebilir ve ilacın yapısını bozar mı bilmiyorum,onu sormak lazım, (bir de boğazda öksürük olduğu için saçma olacak ama belki ılık suyla birlikte yedirebilir iseniz,) madem şurup portakallı ve tatlı, dondurma kaplarına koyup bir de çubuk takıp buzlukta dondurup vermek denenebilir? Mi?? Ateşli hastalıklar için daha faydalı sanki ama aklınızda bulunsun bana çözüm gibi geldi.

5 yaşında iken babamın bana ilaç içmedigim için bir bağırışı vardı, 29 yaşındayım hala aklıma düşer. Şimdi anlıyorum endişelendiler de yaptılar tabii ama iğne yaptıracak iseniz bile doktor iğne yapacak deyip (zaten yapmazsiniz da) iğne ve doktoru kafasında birbirine bağlamayın ne olur. Sonra aklı erene kadar her doktora gidişle ortalığı ayağa kaldıran çocuk sahibi olursunuz mazallah.
  • kaymaktutmayansicaksut  (21.09.15 03:01:58) 
efervesan antibiyotik var, onu içebilir, doktora sorup ona değiştirin

olmadı iğne + 1

tekrarlayan orta kulak iltihapları = tüp takılması, ameliyat vs vs
  • la noix  (21.09.15 09:04:36 ~ 09:05:27) 
Kibritsuyu, peditusla zaman kaybetmyin, hatırladığım kadarıyla çok iğrenç bir kokusuı vardı. peditusu vermeseniz de olur zaten. yüksek ateş olursa parasetomol içieren sevdiği/ daha az rahatsız olduğu bir ilacı vardır onu verirsiniz.
(ben hastalığın gerçek durumunu anlamak için bu tür semptomotik tedavi ilaçlarını neredeyse hiç kullanmadım. böylece çocuk ne durumda daha iyi takip edebiliyordum)

bir an önce antibiyotiğe başlayın, çocuğun içmediği kadarını bir yere not edin. 3 ölçek 5 ölçek ne kadarsa ikinci bir şişe satın alıp ziyan olan kadarını vermeye devam edersiniz.

ilacı hiç tatmadan reddettiyse tadıyla ilgili değil demek ki.
ilaç içme işini onun için oyuna çevirmek de çözümlerden biri.

öncelikle ilacın şişesi,nde değişiklik yapın. bulabilirseniz onun seveceği tarzda bir şişe bulup ona aktarın. bulamazsanız ilacın şişesini sevdiği karakterlerin resimleri olur başka bişeyler olur güzelce kamufle edin.

sonra dışarıdan yeni getirmiş gibi yapıp " (çocuğunuzun ismini bilmediğimi şimdi farkettim) canım x'cim bak bu gün sana çok güzel bir haberle geldim. sen o ilacı sevmedin ya hani, senin için araştırdım, soruşturdum çocukların çok sevdiği bir çeşidini buldum, ne kadar şanslıyız demi... " gibi ilacı bulunmaz hint kumaşıymış gibi pazarlayın.

anne ve baba olarak siz de bu oyuna inanın, yüzünüzde içinizde gerginlik olmasın. onu hemen hissediyorlar biliyorsunuz.

o da işe yaramazsa bu sefer " bunu apırsan da köpürsen de içmen lazım, bu senin sağlığın için çok gerekli" deyip kaçacak nokta olmadığını anlamasını sağlayın.

Önceki cevabımda geçmiş olsun demeyi unutmuşum. Gelmiş geçmiş olsun :)

Edit: Bu istemediği şey için alternatif bulma yönteminin ileriki zamanlar için doğru olmayan davranışlara neden olmaması için ikinci tekrarda ( bu kez ilaç olmayacaktır o) öyle her istemediğinin alternatifinin olmadığını anlatırsınız. davranış pekişmez.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (21.09.15 09:05:43 ~ 10:43:11) 
o zaman uykudan uyandırığ iteleyin ilacı. sonra uyusun yine. yapacak bişey kalmamış iğne biraz ağır gelebilir sanki ya bilemedim tabi. gerçi benim kardeşim de içmicem dediği zaman bizim tv altındaki dolap boyu biraz yüksek ufaklğı oraya oturup öyle iteliyor (4 yaşında) baktı olmuyo mama sandalyesini getiririm beni sinir etme o ilaç içilecek diye sert konuşunca önce ilacı içiyor sonra sen neden bana kızdın diyo bizimkinin gözyaşı kirpiğinde resmen hemen damlıyor :) annem de ben sana neden kızayım indescribable a kızdım aa sana kızar mıyım annem diyo hemen gülüyo kerata. böyle actionlar la içirebilirsiniz sanki. ha annem önce tatlı tatlı hadi ufaklık gel bakalım ilaç içelim diyo baktı direniş var, el koyuyo olaya falan falan


  • indescribable  (21.09.15 09:24:28) 
Siz ilaç içirmek için binbir yöntem denerseniz, o da sizden görüp içmemek için yöntemler geliştirir. yani siz olayı büyütürseniz, o da büyütür.

Çocuğum yok ama bir dönem çocuk bakmıştım öğrenciyken. 2 buçuk yaşındaydı. annesi şımartmıştı biraz, birşey yaptırmak için dil döküyordu sonra çocuğa boyun eğiyordu ve birşey yaptırtamıyordu.

Ama ben ona bakarken otoriterdim, yani yemek yiyeceği zaman asla kızmadan ama otoriter bir tonda söylerdim bunu yiyorsun şimdi diye. Ona öyle bir tarzda söylerdim ki, başka seçeneği olmadığını düşünürdü. itiraz etse bile duymamazlıktan gelirdim ve işleme devam ederdim. asla olayı büyütüp dallanıp budaklandırmazdım. durup da acaba içecek mi, ne tepki verecek, yutturdum mu numarayı gibisinden nabzını tutmazdım. annesinin ağlata zırlata yaptıramadığı şeyleri ben gayet sakin bir durumda yaptırır oldum.

yani sizin ilacı içmez diye korktuğunuzu anlamasın, önce kendinizi inandırın. umarım anlatabilmişimdir. karşı koyma gibi bir lüksünün olmadığını düşünsün. ilacı içerse de aferin falan demeyin, zaten yapması gereken birşey olduğunu sansın. olayı büyütmeyin.
içiremezseniz tekrar deneyin ama onu ikna etmeye çalıştığınızı düşündürtmeyin.

Biliyorum kolay değil ama ben bu yöntemi çok zor sorunlu bir çocukta denedim ve başarılı oldum.
  • innerbliss  (21.09.15 09:44:38) 
Ben uyurken uyandırıp, şurubu enjektörle (iğnesini çıkarıp tabi) ağzına püskürtüyordum, uyku sersemi yutuyordu. Sizinkinde işe yarar mı bilemedim.


  • old possum  (21.09.15 10:00:39) 
O antibiyotik surubu benim oglumda icmezdi.enjektorun ignesini cikartarak agzina sıkardim.
Iyice buyudugunde bu da ise yaramadi artik igne istiyorum doktordan,cunku kusmaya basladi zorla ictigi icin.

Gecmis olsun.
  • brnbrs  (21.09.15 21:56:44) 
evet bu sabah üç kişi kafakola alıp burnunu tıkayarak ağzına köteledik. zor şer yuttu. neyse dedik 1-2 sefer böyle zorlanırız, mecbur olduğunu anlayınca razı olur. akşam dozuna daha fazla direndi. ilk başta yutuyor gibiydi ama enjektörün tamamını sıkınca böğüre böğüre kustu. yani şımarıklık falan değil artık fobi geliştirecek çocuk. maalesef yolu yok, beceremedik içirmeyi. otorite boşluğu falan demesin kimse, otorite eksikliğinden değil demek ki. zira bu çocuk söz dinleyen bir çocuktur. yap denileni yapar, yapma denileni yapmaz, aklına yatmayanı sorar niye yapıyorum, niye yapmıyorum diye, yapılan açıklamayı anlar, kabullenir. ama ilaçta niyeyse iyileşmen lazım, içmen lazım açıklamalarını hiç kabul etmiyor. o derece ki, kulağının ağrımasını ilaç içmeye tercih ediyor. bu otorite aşılabilecek bir sorun değil. otorite sıkıntısı olsa hiçbir dediğimizi umursamaz, her durumda kafasına göre takılır, yap denileni yapmaz, yapma denileni yapardı. o zaman maymun ediyor diyebilirdik. ama ilaç içerken niyeyse durum farklı. artık ya tadını sevmiyor, ya rahatsız oluyor bilmiyorum. istemediği bir şeyi zorla yaptırmanın anlamı yok. doktorla görüşüp iğne isteyeceğim.


  • kibritsuyu  (21.09.15 23:35:22 ~ 23:53:11) 
iğne ile tedavi sırasında aynı zamanda bir pedagog'a da gidin mutlaka. şimdi bu sorunu iğne ile atlatabilirsiniz belki ancak ileride bunun neye dönüşeceği belli olmaz.


  • air  (22.09.15 18:01:53) 
kargn +1

döke saça ice tea içmek yazınca aklıma erol taş'ın et yeme sahnesi geldi, üstüne de hıah ah ah ah diye gülsün, çocuk kahretsin saçı kaşı beyazlasın?

@kibritsuyu, valla bana çatır çutur iğne vuruyorlardı, çok sızlanırsam da oyuncak alıyorlardı, sırf oyuncağın hatrına katlanıyordum.
rüşvet kesin çözüm, en sevdiği şey ile geçin karşısına.
  • azizakin  (22.09.15 18:46:45) 
pedagoga falan gerek yok bence
güle oynaya şurup içen çocuk görmedim ben. hastalık da dahil olunca iyice huysuz oluyolar. şurup yoksa iğne var denklemini öğrendiğinde şurubu da içer

  • la noix  (22.09.15 18:53:52) 
olanları yazayım.

pazartesi günü peditus'u hiçbir şekilde içiremeyeceğimizi anlayınca boşver dedik, semptomatik tedavi kenarda dursun, öncelikli olarak kulak iltihabını kurutmak için antibiyotiği verelim.

- pazartesi sabah kavga dövüş 5cc'nin ağzının kenarlarından akanları parmakla sıyırıp ağzına tıkmak suretiyle içirdik.
- pazartesi akşam aynı yöntemle içirirken böğüre böğüre kustu (bundan bahsetmiştim)
- salı günü sabah yine kavga dövüş ve ağzından akanları sıyırıp geri ağzına tıkarak içirdik.
- salı akşam da aynı.
- çarşamba sabah aynı.
- çarşamba akşam aynı.
bunların tamamında ağzından dışarı attı, parmakla sıyırıp geri ağzına soktuk. 5cc'lik ölçünün tamamını içememiştir oraya buraya bulaştığı için.
- perşembe sabah ilginç şekilde direnmedi, namnam yapa yapa içti.
- perşembe akşam da isteyerek içti. tamam dedik hallettik bu işi.
- cuma sabah da isteyerek içti. hatta kaşıkla istedi. evdeki misafir de üçlü çektirir gibi oooooOOOO diye tezahurat yaptı, yolladık gitti.
- cuma akşam isteyerek içti aynı sabahki gibi.
- cumartesi sabah isteyerek içti.
- cumartesi akşam yolculuğa çıktık, çok erken uyuduğu için uyandırıp içiremedik, atladık.
- pazar sabah isteyerek içti.
- pazar akşam yine çok erken sızdı, an itibariyle uyandıramıyorum, uyandırsam da çok aksilik eder, içmez, yine atladık.

özetle pazartesi sabah başladık, salı akşam, cumartesi akşam ve pazar akşam hariç olmak üzere içti diyebilirim augmentin'i. toplam üç dozu atladık. kimilerini akıttığı için bir ölçekten az yutmuş olduğunu tahmin ediyorum.

sizce iş görecek kadar içirmiş miyizdir? bu kadar atlaya atlaya içmiş olmamız çok problem midir? şişede geriye 1 veya 2 doz kalmış gibi görünüyor.

peditus'u hiç içmedi.
  • kibritsuyu  (27.09.15 22:27:37 ~ 28.09.15 00:32:14) 
bitirsin artık onu bence. (hekim değilim)

kaçamayacağını anlayınca direnmeyi bırakıyorlar genelde, sizde de öyle oldu herhalde. ya da hastalığın etkisi geçmeye başlayınca kokular da o kadar kötü gelmiyor o zaman da içiyorlar.

geçmiş olsun tekrar :)
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (28.09.15 00:11:11 ~ 00:14:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.