[]

hukukçu arkadaşlar bir bakabilir mi? (çek davası)

öncelikle herkese selamlar,

olay özetle şöyle:

mutfak malzemesi satan bir firmayla 2 çek (her bir çek 13bin tl değerinde) karşılığında sözleşme yaptık. özellikle buraya not düşmeliyim ki, bu firmaların hiç biri çek olmadan alışveriş yapmıyorlar. yani önce malı alayım sonra ödeme yaparım işine girmiyorlar. bu yüzden taraflardan biri ne yazık ki risk almak durumunda kalıyor. neyse konuya dönelim. bu iki çeki de verdik ve bekledik malzemeler gelsin. 10 gün oldu, yok. 1 ay oldu, yok. en sonunda çalışanlarımızdan birini izmir'e gönderdik. tabii bu süreler içerisinde onlarca kez arandı, tarandı ama nafile. en sonunda anlaşıldı ki "dolandırıcılık" ile karşı karşıyayız. internet sitelerinde olan fabrika, sertifikalar, anlaşmalar tamamen yalan dolan.

bizde gittik mahkemeye verdik. en azından çekleri durduralım diye. tabii bu ülkede herşey "şans"a kaldığı için, çok saygıdeğer hakim çekleri durdurma kararı vermiş ama karara parantez içerisinde "3. şahısları etkilemez" demiş. yani adam o çeki alıp başkasına verse, o başkası parayı tıkır tıkır bizden alabilecek. (tamam kardeşim, sen 3. kişilerin madur olmasını engelliyorsun, onların hakkını savunuyorsun da 1. kişi olan bizlerin neden hakkını savunmuyorsun bre gerizekalı. gerçi bu durumda 1 ya da 3'ten muhakkak biri sıkıntıya girecek. hukuk boşluğu vol. 1)

şimdi bu 3. kişi gelip diyor ki, kardeşim parayı ödeyin. bizde mecburen haybeye ödeyeceğiz.

çok saygıdeğer türk hukukunu çözmüş ya da çözmeye çalışan arkadaşlara sesleniyorum. bu parayı ödememek için yapmamız gereken nedir? bu adamlar dolandırıcı, daha önce insan kaçakçılığından sabıkalılarmış. fakat bizim bunları daha önceden öğrenme şansımız elbette ki yoktu. bundan dolayı bize kızmayın (*swh) şimdi bu adamları savcı yakalayacak, içeri girecekler. biz de dicez ki: "kardeşim bak bu parayı geri ver, biz de davamızdan vazgeçelim."

tabii bunların hepsi, savcı yakalama emri çıkartırsa. (inşallah.)

durum bu şekilde. çözüm önerileriniz, fikirlerinize sonuna kadar açığım.

teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

saygı ve sevgilerimle..

 
bu "ciro yasağını" biraz daha açabilir misiniz? hukuk'a uzak bir insana anlatır gibi anlatabilirseniz, çok sevinirim. belki de koyulmuştur tam olarak bilemiyorum ama siz anlattığınızda öğrenebilirim durumu.

teşekkür ederim, ilginize.
  • john valdetine  (17.09.15 12:45:18) 
çekin arkasına 3. kişilere ciro edilemez yani devredilemez diye bir ibare koysaydınız çeki 3. kişilere veremezlerdi demek istemiş arkadaş.


  • yemrem  (17.09.15 12:51:21) 
cek zaten türkiye'de ödeme araci olarak degil dolandırıcılık araci olarak kullanıliyor. bankalar cek defteri verdiği kisilerden ve kurumlardan belirli bir teminat alsa bu dolandırıcılarin cogunun onunu keser.insanlar boyle madur olmaz hukuk sisteminin yuku de azalir. masus yapmiyolar gibi geliyor.


  • tetriste cubuk bekleyen adam  (17.09.15 12:59:29) 
@zxcv; çek bankaların vermiş olduğu çek defteri. fakat, ticaretle uğraşanlar bilir, çekin arkasına böyle birşey yazılması çoğu ticarette söz konusu olamaz. çünkü, alan insanlarda yapacağı diğer ödemeleri bu çek üzerinden yapabilirler. şimdi adam mal satıyor, daha sonra başka bir yerden mal alması gerekiyor. bu sattığı malın parasıyla, mal alacak. ee, sen o çekin arkasına böyle birşey yazarsan adamın ticaret yapmasını ötelemiş oluyorsun. o yüzden kabul görmüyor bu tür durumlar.

sıkıntılı olan durum aslında, çekin arkasına yazılmış olması. biz bu çeki alıp düzelteceğiz bankadan ama merkez bankası kayıtlarına çekin arkasına yazıldığı geçiyormuş ve 5 sene kredi çekerken zorluk çıkartıyorlarmış. ticari itibar da zedelendi.

burası nasıl bir ülke? nasıl bir hukuk? nasıl bir devlet? kafayı sıyırmamak elde değil!

en azından bu merkez bankası kayıtlarına geçmemesi için düzeltme haricinde ek olarak neler yapılabilir ?
  • john valdetine  (17.09.15 14:04:08) 
yapabileceğiniz tek bir yol var ki o da geçmiş olabilir.

mahkemenin vermiş olduğu tedbir kararını tüm bankalara, faktoringlere, ikrazatçılara ve çeki verdiğiniz adamların ciro edebileceği herkese ihtaren (iadeli taahhütlü de olur) göndermeniz gerekiyor.

ancak böyle yaparak 3. kişilerin bu kararı bildikleri ve artık çeki almamaları gerektiği konusunda bilgilendirildiklerini ispatlayabilirsiniz. tabi siz bunu yapıp muhataplara ihtarda bulunmadan önce almışlarsa çeki artık yapacak bir şey yok.

3. kişinin güvenini koruyor bu durumda hukuk.

çekleri faturalı veya bordrolu göndermeseydiniz, çekleri kaybettik veya çalındı diyerek çek iptal davası açabilirdiniz. çekler ibraz olduğunda da çekin istirdatı davası açar çeklerinizi geri alırdınız.
  • pomolilik  (28.09.15 13:03:41) 
sizin yerinizde olsam dava mava bunlar uzun işler gider bankaya çek defterimden 2 sayfa kayboldu/çalındı ödeme yapmayın diye bir şansımı denerdim. kredi kartını kaybetmek gibi düşün. muhakkak banka bunun bir önlemini alırdı. ayrıca bu durumda 3.kişinin iyi niyetli olup olmadığını biliyor muyuz? muhtemelen organizasyona dahildir o da.


  • kakao  (28.09.15 13:45:11) 
Yardım için yazan arkadaşların elleri dert görmesin. Tavsiyeler için de ayrıca teşekkür ederim.


  • john valdetine  (29.09.15 17:27:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.