[]

ardunio ve rasbery pi nerelerde kullanılıyor?

ev arkadaşım raspberry ile ilgili bir proje yapıyor. başka bir arkadaş da arduino ile bir şeyler yapmış \ yapıyorlar falan. şimdi ev arge laboratuvarı gibi oldu. google'dan baktım bu şeyler nedir diye, inanılmaz güzel şeyler üretilebiliyor bu işlemci ve bilgisayar ile. kendi ev otomasyonunu bile yapabilirsin diye yorrumladım kısaca. uzaktan kumandalı arabadan, tarladaki nemi ölçmeye kadar milyon tane fikir var.

ancak yapılmış projeler çoğunlukla bireysel kullanım için yapılan şeyler. ya da robot falan yapmışlar. hayal gücün ölçüsünde güzel şeyler yapılıyor.

bu cihazlarla yapılmış neler var işlevsel olan? şirketler \ fabrikalar ne amaçla kullanıyorlar?

bu linkte çok güzel projeler var, ancak merak ettiğim şey, ticari manada nerelerde kullanılabileceği
playground.arduino.cc

**
raspberry pi ise bildiğimiz bir bilgisayar dimi? benim laptopta yaptığım her şeyi yapabilir mi o? o ne için kullanılıyor ve neden bu kadar ucuz?

 
hepsi hayal gücüne ve işlemci vb. donanımın gücüne bağlı.(güçten kastım sunduğu imkanlar)

raspberry evet ufak bi bilgisayar donanımı. çok az güç çeker, çok çılgın performans gerektirmeyen (mesela eski netbookların yaptığı işler gibi) işleri yapabilir. benzer uygulama olarak evde kendi NAS ını yapmak, ev otomasyonumsu şeyler, yok efendim fatura çok geliyo, torenti bu indirsin, ya da tv ye bağlayıp media player vb gibi kullanmak aklıma ilk gelenler. çok daha komplike şeyler de mümkün (ufak web sunucuları gibi)

arduino daha çok amatör hobiciler için, ya da profesyonelliğe yeni adım atanların çok çok çok çok hızlıca bişeyi denemek için kullanacakları basit bi platform. çok popüler oldu, çok örneği var. elektroniği, mikrodenetleyicileri herkesin kolayca yapabileceği bi hale getirmiş. bununla da büyük projeler yapılabilir ama ticari falan olmaz. dediğim gibi amatör işi. buna yazdığın kod "it ite, it kuyruğuna" gibi olur. profesyoneller bunn yerine direk benzer işlemcilere profesyonel ortamlarda kod yazar. özetle bu çok amatör. hızlı protatiip için.

raspberry veya türevleri de öyle. he o biraz daha ileri seviye gibi. adam orda bişeyler yapmaya başlar, sonra işlemciyi tanıdıktan falan sonra yine bu kartı kullanmaz, üzerindeki işlemciye ya da benzer başka işlemcilere program yazar, kart tasarlar, ticari ürün olarak çıkartır.

ama şu anda raspberry pi mesela, benim evimdeki 10 yıllık yaklaşık 500 watt elektrik tüketen P4 3GHz 512 ram li bilgisayarımım yapamadıklarını yapar hatta katlar cebine koyar, üstelik bunları 3 wattlık elektrik harcayarak yapar.
  • seen sea  (15.09.15 22:41:23) 
bu aletlerle prototip yaparsin. ticari olarak kullanilmak icin cok pahali.

mesela ben bir cihaz yaptim arduino ile. patentini de aldim. simdi denk gelirse seri uretim icin satacak firma bakiniyorum.
  • alperz  (15.09.15 23:47:12) 
Ikisiyle ticari uygulamalar yapanlar var fakat genellikle bu girisim isin startup surecinde boyle ilerliyor ya da prototip asamasinda. Az adetlerde ve farkli kulvarlarda isler icin ticari de olsa bunlari kullanmaya devam eden prototipi son urun gibi kullananlar da var.
Arduino ve RaspPi apayri ve ortak noktalari var. Fakat cok temel fark mikroislemci ozellikleri cok farkli dolayisiyla arduino daha pin duzeyinde kontroller icin uygun isler de kullanilsa da RaspPi biraz daha PC nin yapabilecegi islerde ama standalone calisabilen cihaz gelistirmede kullanilabiliyor. Arkadaslarin verdigi ornekler gibi : embedded server ya da media player gibi.

  • deneme12345  (16.09.15 02:19:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.