[]

2 tane olasılık sorusu

Birinci soru, 5 kişilik bir grupta 2'li seçilim yapılıyor, bu 2'li seçimde A ve B kişisinin aynı anda seçilme ihtimali nedir?

İkinci soru, 6 kişilik bir grupta üçlü seçim yapılıyor, A ve B kişisinin a) aynı anda seçilme ihtimali nedir? b) A ve B kişisinden en az birinin seçilme ihtimali nedir?


 
1. 2 li secim yapildigi icin A ve B nin ayni anda secilmesi sectigin ikilinin A ve B yi icermesi anlamina geliyor. Yani soru aslinda 5 kisi icinden secilebilecek butun olasi ikililerden ozel olarak A ve B yi iceren ikiliyi bulma ihtimalini soruyor. Cevap A ve B yi iceren ikili sayisi bolu toplam ikili sayisi. A ve B yi iceren sadece bir ikili var. Toplam ikili sayisi da 5 in ikili kombinasyonundan 10 oldugu icin cevap 1/10.

2.
a. Cozum ustteki sorunun cozumunun neredeyse aynisi. Istenen olasilik A ve B yi iceren uclulerin sayisi bolu elde edilebilecek butun uclulerin sayisi. A ve B yi iceren uclu sayisi dorttur. Cunku uclu grup A ve B den baska sadece bir kisiye daha sahip olabilir. 6 kisi icinden A ve B yi kullandigimiz icin 3. kisi icin 4 farkli secenek olacak. Toplam uclu sayisi da 6 nin 3 lu kombinasyonu; yani 20. Buradan cevap da 4/20 = 1/5 oluyor.
b. Burada tersten gidebiliriz. Istenen ihtimal 1 - A ve B den hicbirinin secilmeme ihtimaline esittir. A ve B den hicbirinin secilmeme ihitmali de icinde A veya B olmayan 3 lu sayisi bolu toplam uclu sayisina esit. A ve B olmayan uclu sayisi aslinda elimizde kalan diger 4 kisiden kac farkli uclu cikabilir sorusunun cevabi. Bu da 4 un uclu kombinasyonu yani 4. Toplam uclu sayisi zaten 20 ydi. O zaman A veya B icermeme ihtimali 4/20 = 1/5 oluyor. A ve B den en az birini icerme ihtimali de 1 - 1/5 = 4/5.

Uzun lafin kisasi yadigar +1. :)
  • 2enkucukasalsayidir  (14.09.15 01:31:54 ~ 01:36:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.