[]

mantık/zeka sorusu

sorumuz şöyle:

bir sınıftaki öğrencilerin 7 ders içinden 2 tanesini seçmesi gerekiyor. ancak tüm dersleri eşit sayıda öğrenci seçmesi gerekiyor. misal herbir dersi 30 öğrenci seçerse hem tüm dersler seçilmiş olacak hem tüm öğrenciler 2 tane ders seçmiş olacak hem de herbir dersin aynı sayıda öğrencisi olacak.

bu şartları sağlayan öğrenci sayısını verecek formül ne olabilir? bunu nasıl hesaplayabiliriz?


ben şöyle bir formülle hesaplanabilir diye düşünüyorum, siz ne dersiniz?

"sınıf mevcudu x kaç ders seçilecek / kaç ders açılacak=?"

 
"sınıf mevcudu / kaç ders seçilecek * kaç ders açılacak=?"

nasıl anlatacağımı bilmiyorum.

herkesi ikişer ikişer derslere dağıtmak istesen tek sayıda ders olduğu için (7) olamıyor. o yüzden son dersi alanların birinci dersi de alması gerekiyor. öyle olunca diğer derslere de tekrar öğrenci ataman gerek.

1 ve 2. derse 5'er öğrenci atadığını düşünürsen 3'e 2. dersi almış öğrencileri ve ayrı 5 öğrenciyi daha ataman gerek. böyle devam edip 7. derse gelince de 7. ve 1. derslerin ortak öğrencisi olmalı. ikisine birden 5 öğrenci atıycaksın. böylece her dersi 10 öğrenci almış olacak ve toplamda 35 öğrenci kullanılıyor.

yani 10 / 2 * 7 = 35

i.hizliresim.com

belki daha kestirme çözüm vardır ama benim aklıma bu geldi.
  • tepedeki psychedelic adam  (13.09.15 22:16:41 ~ 22:31:46) 
@tepedeki psychedelic adam, dediğiniz formül olmaz. mesela 80 kişilik bir sınıfta 7 dersten 2 tanesi seçilecekse sizin hesabınıza göre herbir dersin kontenjanı 80 / 2 x 7 = 280 olmalı ancak sınıf zaten 80 kişi.

yok 80 / (2 x 7) dersek onun da cevabı 5,7 yani yaklaşık 6 kişi oluyor ki bu rakam da doğru cevap değil

edit: benim sınıf mevcudundan kastım sınıfın tamamı, bir dersi alacak olan öğreci sayısı değil
  • yemrem  (13.09.15 22:27:07 ~ 22:28:27) 
ama öyle bi formül yok o zaman. yani toplamda 50 öğrenci olsun bir sayıya bölüp farklı bir sayıyla çarparak nasıl aynı sonuca ulaşabilirsin ki? anca tek bir ders mevcudundan yürüyerek toplam öğrenci sayısına ulaşabilecek bişey bulabilirsin belki.


  • tepedeki psychedelic adam  (13.09.15 22:34:37) 
Toplam öğrenci sayısının 7'nin katı olması gerekiyor. Bir dersin de öğrenci sayısı tek sayı olamıyor.


  • allezz  (13.09.15 22:57:02 ~ 22:57:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.